ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Διευρύνεται το μέτωπο του αγώνα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των ανέργων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, με επίκεντρο της δράσης των διαδηλωτών τη γαλλική πρωτεύουσα. Χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί διαδήλωση των ανέργων μπροστά από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας την "Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ", η οποία τελεί υπό κατάληψη από την Τετάρτη το βράδυ. Στη συγκέντρωση έξω από την "Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ" έχει δοθεί ιδιαίτερα μεγάλη σημασία τόσο από τις οργανώσεις των ανέργων όσο και από τα ΜΜΕ, καθώς είναι η πλέον ονομαστή πανεπιστημιακή σχολή της Γαλλίας, από την οποία έχει αποφοιτήσει η πλειοψηφία των πολιτικών ηγετών της χώρας, γεγονός που δίνει συμβολικό χαρακτήρα στη διαμαρτυρία.

Στο πλευρό των καταληψιών ανέργων έχουν τεθεί οι φοιτητές της Σχολής, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κτίριο και νωρίς το απόγευμα πραγματοποίησαν επέμβαση, με αποτέλεσμα διά της βίας να απομακρυνθεί ένας μικρός αριθμός των καταληψιών. Υπό κατάληψη βρίσκονται, επίσης, η "Εκόλ Πολυτεκνίκ" στην Καρτιέ Λατέν, και τα γραφεία της εταιρίας ηλεκτρισμού στο Παρίσι, ενώ οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και δημαρχείων συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Νέες επιχειρήσεις εκκένωσης πραγματοποιήθηκαν, χτες, από τη γαλλική αστυνομία στις πόλεις Νανσύ και Μετζ.

Ανοιχτό κάλεσμα συμπαράταξης στον αγώνα των ανέργων απηύθυνε, χτες, η οργάνωση των ανέργων AC!, η οποία τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν παρά τις αστυνομικές επεμβάσεις, αλλά και τα έντονα χρηματικά, προβλήματα που οι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν. Οι εκπρόσωποι των ανέργων καλούν την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα την αύξηση στα μηνιαία επιδόματα ανεργίας και να δεσμευτεί για την ικανοποίηση των υπολοίπων αιτημάτων τους. Την υποστήριξή τους στους ανέργους έχουν, ήδη, εκφράσει πολλές εργασιακές ενώσεις, ενώ το νέο στοιχείο είναι η συμπαράσταση πολλών φοιτητικών συλλόγων που ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέρος και στο πανεθνικό συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις πρώτες επεμβάσεις της Αστυνομίας στις καταλήψεις από τη στατιστική εταιρία IPSOS και δημοσιεύτηκαν από το περιοδικό "Λε Πουάν", το 77% των Γάλλων τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων των ανέργων, ενώ το 54% εκτιμά ως ανεπιτυχείς και λανθασμένους τους, μέχρι στιγμής, χειρισμούς της κυβέρνησης Ζοσπέν για την εκτόνωση της έντασης.

ΡΩΣΙΑ
Απεργίες ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Σε απεργία κατέβηκαν χτες 15 του Γενάρη οι εργαζόμενοι σε περισσότερα από 130 ανθρακωρυχεία του Κουζμπάς (Σιβηρία), με κύριο αίτημα την καταβολή από την κυβέρνηση των καθυστερούμενων μισθών τους. Εφτά χιλιάδες ανθρακωρύχοι έμειναν στις στοές μετά το τέλος της βάρδιας. Συνολικά στην κινητοποίηση συμμετείχαν 240.000 εργαζόμενοι. Οι απεργοί ζητούν, επίσης, από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της στον τομέα εξόρυξης άνθρακα και να εκπονήσει πρόγραμμα για τη σωτηρία των ορυχείων, που κινδυνεύουν να κλείσουν. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις τονίζουν πως η παραγωγή στο Κουζμπάς έχει ελαττωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στις στοές. Μόνο τον περασμένο χρόνο 140 εργάτες βρήκαν το θάνατο σε δυστυχήματα στα έγκατα της γης. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν αναγκάστηκε σε ορισμένες παραχωρήσεις. Αποφάσισε να χορηγηθούν για το Κουζμπάς 3,5 τρισ. ρούβλια αντί των αρχικά προβλεπόμενων 1,2 τρισ., αλλά αυτά δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα. Στην περιοχή αναμένεται κυβερνητική επιτροπή, με επικεφαλής τον υπουργό Καυσίμων και Ενέργειας Σεργκέι Κιριγένκο για να εξετάσει την κατάσταση.

Απεργία διαρκείας κήρυξαν και οι ανθρακωρύχοι της Πριμόριε (Απω Ανατολή). Η απεργιακή επιτροπή αποφάσισε ότι, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για την καταβολή των μισθών, οι ανθρακωρύχοι θα προχωρήσουν στις 27 του Γενάρη στον αποκλεισμό του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου κοντά στις πόλεις Βλαδιβοστόκ και Παρτιζάνσκ. Υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων οι συνάδελφοί τους της περιοχής Λένινγκραντ, της Ζαμπαϊκάλιε και της Μπουριατίας. Στις 14 του Γενάρη οι οδηγοί που μεταφέρουν το κάρβουνο και είναι απλήρωτοι απέκλεισαν με τα αυτοκίνητα τις εισόδους στο κτίριο της διοίκησης της περιοχής Μαγκαντάν. Στις 19 του Γενάρη θα κηρύξουν απεργία οι μεταλλωρύχοι της περιοχής Μούρμανσκ.

Ο κυβερνήτης του Κουζμπάς Αμάν Τουλέγεφ, ένας από τους ηγέτες της αριστερής αντιπολίτευσης, υποστήριξε τα αιτήματα των ανθρακωρύχων. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ εξέφρασε από την τηλεόραση την πλήρη συμπαράστασή του στους απεργούς και ζήτησε από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να στηρίξουν τον τομέα εξόρυξης άνθρακα.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σκληροί οι όροι του ΔΝΤ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Δεν είναι πλέον μόνον πολιτικές οι πιέσεις που ασκούνται σε βάρος του καθεστώτος του Ινδονήσιου Προέδρου, Σουχάρτο. Είναι και οικονομικές. Να πλησιάζει άραγε το τέλος του ανθρώπου που πάνω από 30 χρόνια καθορίζει την τύχη της Ινδονησίας; Πιθανότατα, καθώς μία τέτοια υποψία "αποπνέει" από το σύντομο κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψε χτες ο 76χρονος "Πρόεδρος" Σουχάρτο με τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Μισέλ Καμντεσίς.

Να τι προβλέπει η νέα συμφωνία, που υποτίθεται πως θα βάλει φρένο στην καθοδική πορεία της ρουπίας (εθνικό νόμισμα) και θα εξομαλύνει την τρέχουσα οικονομική κρίση:

- Η οικονομική πολιτική καθορίζεται από την Τράπεζα της Ινδονησίας, η οποία και αποκτά πλήρη αυτονομία από την κυβέρνηση.

- Αίρονται οι κρατικές επιχορηγήσεις σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και το πετρέλαιο πλην ριζιού.

- Καταργούνται όλα τα μονοπώλια και οι εμπορικοί περιορισμοί στις εσωτερικές και εξωτερικές συναλλαγές.

- Τα μόνα δημόσια έργα που θα συνεχιστούν είναι εκείνα που γίνονται σε κοινότητες και επαρχίες της Ινδονησίας με βασικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους φτωχούς των περιοχών αυτών.

- Κλείνουν όλες οι τράπεζες ή χρηματοοικονομικοί οργανισμοί με μεγάλο παθητικό.

Οι όροι του ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα επαχθείς για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των 200.000.000 καθώς καταργούνται οι κρατικές επιχορηγήσεις σε βασικά αγροτικά προϊόντα μεγάλης κατανάλωσης. Απ' την άλλη πλευρά, διαφαίνεται ότι ο μεγάλος "ηττημένος" θα είναι η οικογένεια και οι "ημέτεροι" του Σουχάρτο.

Η κατάργηση των μονοπωλίων και των εμπορικών περιορισμών έχει ως άμεσο αποδέκτη τον 36χρονο γιο του, Τόμι Σουχάρτο, ο οποίος απολύει εκατομμύρια δολάρια από το καταργηθέν μονοπώλιο στο εμπόριο γαρίφαλου και τα σχέδιά του για την αυτοκινητοβιομηχανία "ΤΙΜΟΡ", τα οποία προ καιρού έχουν προκαλέσει την αντίδραση συμφερόντων από τις ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία. Οι τελευταίες, μάλιστα, έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον του Τόμι Σουχάρτο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, βλέποντας πως το προνομιακό καθεστώς στην αυτοκινητοβιομηχανία "ΤΙΜΟΡ" απέκλειε το μεγάλο παιχνίδι των δικών τους αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ινδονησία...

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Κυβερνητικό αδιέξοδο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Μία ενδεχόμενη λύση στην πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα με την άρση της εμπιστοσύνης των Σοσιαλδημοκρατών προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, προσέφερε χτες ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσορμπέα, με την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού της Ρουμανίας.

Την είδηση μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός, καθώς επίσης και ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, η "Συμμαχία του Δημοκρατικού Συνεδρίου" (CDR), στην οποία υπερισχύουν οι Χριστιανοδημοκράτες του Τσορμπέα, απέρριψε την προσφορά και διά του προέδρου της Ιον Ντιακονέσκου απηύθυνε "τελική έκκληση" στους Σοσιαλδημοκράτες, που συμμετέχουν στο συνασπισμό, να αποσύρουν το αίτημα για παραίτηση του Τσορμπέα, καθώς όπως υποστηρίζει "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον σημερινό συνασπισμό".

ΠΕΡΟΥ
Φονική κατολίσθηση;

ΛΙΜΑ. -

Η τύχη τουλάχιστον 150 ατόμων αγνοείται από χτες εξαιτίας μεγάλης κατολίσθησης στην περουβιανή πόλη Σάντα Τερέζα Λα Αντίγκουα.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών οδήγησαν σε μία "βροχή" από πέτρες, που προκάλεσε την υποχώρηση εδάφους σε μία ολόκληρη πλαγιά στην οροσειρά των Ανδεων, με ανυπολόγιστες υλικές ζημιές στην πόλη Σάντα Τερέζα Λα Αντίγκουα (πληθυσμού 2.500 κατοίκων).

Ο τοπικός ραδιοσταθμός RPP μετέδωσε ότι στη Σάντα Τερέζα Λα Αντίγκουα "ούτε ένα σπίτι δεν έμεινε όρθιο", και ότι εκατοντάδες κάτοικοι έχουν καταφύγει σε ορεινές περιοχές, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα χωρίς τα αναγκαία, όπως τροφή, κουβέρτες, φάρμακα...

Τεταμένη "ηρεμία" στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. -

Τεταμένη κατάσταση επικρατεί στο Μαυροβούνιο μετά τις προχτεσινοβραδινές συμπλοκές υποστηριχτών του απερχόμενου προέδρου για την προεδρία, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, με την αστυνομία. Χτες, οι ΗΠΑ επέρριψαν ανοιχτά την ευθύνη για την ένταση στον πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ πηγές προσκείμενες στο νέο Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς,υποστήριζαν πως ο Μιλόσεβιτς δημιουργεί, τεχνητά, κλίμα έντασης για να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μαυροβούνιο, ώστε να αποτρέψει τα σχέδια του νέου Προέδρου για ανεξαρτησία της Ποντγκόριτσα.

"Είμαι υποχρεωμένος να θεωρήσω υπεύθυνο τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, διότι υποστηρίζει αυτές τις διαδηλώσεις" είπε χτες χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ κατά την άφιξή του στο Βελιγράδι, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος εξέφρασε τέλος τη βαθιά ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συμπεριφορά του απερχομένου Προέδρου Μπουλάτοβιτς, την οποία χαρακτήρισε "εξοργιστική" και στην οποία απέδωσε την πρόκληση των ταραχών.

Στο μεταξύ, οι προχτεσινές συμπλοκές αστυνομικών και υποστηριχτών του Μ. Μπουλάτοβιτς (με αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσ'οτερων από 40 ατόμων και τις συλλήψεις 13 άλλων), έδωσαν το περασμένο 24ωρο αφορμή στον υπουργό Εσωτερικών, να δώσει εντολή για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Την ίδια ώρα, εξονυχιστικοί έλεγχοι γίνονταν στις μεθοριακές περιοχές του Μαυροβουνίου, καθώς επιβλήθηκαν και εκεί μέτρα ύψιστης ασφαλείας. Ιδιαίτερα προσεχτικές έρευνες γίνονταν ακόμη και σε όσα άτομα έρχονταν από τη Σερβία, στα οποία δινόταν άδεια εισόδου στο Μαυροβούνιο μόνον εάν κρινόταν πως υπήρχε σοβαρός λόγος...

H αστυνομία μόνιμος "φρουρός" έξω απο τους χώρους των καταλήψεων

H αστυνομία, μόνιμος "φρουρός" έξω από τους χώρους των καταλήψεων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ