ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Βροντερό "όχι" στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας παιδείας
  • Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν για άλλη μια φορά χτες στην Αθήνα, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος 2525/97
  • Για άλλη μια φορά, όμως, και η κυβέρνηση έδειξε το αυταρχικό πρόσωπό της, τοποθετώντας δεκάδες διμοιρίες αστυνομικών στο κέντρο της πόλης
  • Νέα κινητοποίηση αποφάσισαν οι μαθητές για τις 27 του Γενάρη

Με μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση και πορεία οι μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά διαδήλωσαν, χτες το πρωί, για άλλη μια φορά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος 2525/97. Χιλιάδες μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας - Πειραιά, απόδειξη ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυξάνονται συνεχώς. Στην κινητοποίηση συμμετείχε με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης και ο Σύλλογος Φοιτητών Χημικού, ενώ μαζική και δυναμική συγκέντρωση και πορεία έκαναν χτες το πρωί και οι μαθητές της Κέρκυρας.

Από νωρίς το πρωί οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Το κέντρο της Αθήνας τραντάχτηκε από τη δύναμη και τη ζωντάνια των μαθητών, οι οποίοι δήλωναν ότι δε σκύβουν το κεφάλι, έχουν συνείδηση των προβλημάτων που γεννιούνται από την αντιεκπαιδευτική πολιτική και ότι σε όλα αυτά θα απαντήσουν με "Μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, για σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολειό".

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία έκαναν την εμφάνισή τους οι μαθητές από τον Πειραιά, οι οποίοι τραγουδώντας δήλωναν ότι "τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά". Στο μεταξύ, χτες το πρωί οι μαθητές του 1ου ΤΕΛ Πειραιά, πριν κατέβουν στην κινητοποίηση, έκλεισαν την Πειραιώς στο ύψος του σχολείου τους.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και χαιρέτισε τον αγώνα των μαθητών εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας ο Λ. Ριτζάκης.Επίσης, ο Σ. Σάββας,οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των καθηγητών τους, τονίζοντας ότι και αυτοί θα κατέβουν στο δρόμο του αγώνα και ότι όλοι μαζί θα συγκροτήσουν ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο - φραγμό στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια. "Να είστε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα βγούμε νικητές", είπε απευθυνόμενος στους μαθητές, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό τους.

Οταν ξεδιπλώθηκε η πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, το κέντρο της Αθήνας σκεπάστηκε από τα συνθήματα. Η ελπίδα του λαού μας, η νέα γενιά, για άλλη μια φορά βάδιζε στο δρόμο της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έδειχνε απέναντί τους το πραγματικό αντιδραστικό πρόσωπό της. Δεκάδες διμοιρίες απλών αστυνομικών, αλλά και πλήρως αρματωμένοι ΜΑΤατζήδες, είχαν δημιουργήσει κατάσταση πολιορκίας στο κέντρο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, απαξίωσε να δεχτεί αντιπροσωπεία των μαθητών. Μάλιστα, ο υπουργός, Γερ. Αρσένης,που εκείνη την ώρα προσερχόταν στο υπουργείο, διάλεξε την πίσω πόρτα για να μη βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους μαθητές.

"Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται", "Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", "Εργάτες, αγρότες, μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές", "Στους δρόμους θα σπάσει ο εκσυγχρονισμός, ετούτος ο χειμώνας θα είναι πολύ καυτός", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Φτάνοντας η πορεία στο υπουργείο Παιδείας, η Μητροπόλεως γέμισε ασφυχτικά. "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας, είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας", ήταν ο "χαιρετισμός" τους.

Νέο ραντεβού

Μετά το συλλαλητήριο το Συντονιστικό των μαθητών συνεδρίασε και αποφάσισε να προχωρήσουν σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά δήμους, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού στις 27 του Γενάρη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 6 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος. Επίσης, στις 22 του Γενάρη θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση - σύσκεψη που διοργανώνει η ΟΛΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με θέμα "Η τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση και το Ενιαίο Λύκειο". Κάλεσαν, τέλος, όλους τους εκπροσώπους από όλα τα Συντονιστικά των μαθητών, που έχουν δημιουργηθεί, σε συνάντηση στο τέλος Γενάρη για να συζητήσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

Στην Κέρκυρα

Δυναμική και μαζική ήταν και η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην Κέρκυρα. Οι μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλης, καθώς και από σχολεία της υπαίθρου της Κέρκυρας, έδωσαν την καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να κάμψουν την αγωνιστικότητά τους, με τη μαζική τους συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας, η οποία κατέληξε στη νομαρχία.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία, "Οι μαθητές παλεύουν και θα νικήσουν, το νόμο της κυβέρνησης θα καταργήσουν", "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τους μαθητές αντίσταση και πάλη", "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία", φανερώνουν ότι οι μαθητές δεν κάμπτονται από τις προσπάθειες υπονόμευσης των κινητοποιήσεών τους και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με όλο το λαό για την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και τη διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Γνώσεις αμφιβόλου ποιότητας επί πληρωμή

Σταθερά στο δρόμο της δημιουργίας των μηχανισμών "διά βίου εκπαίδευσης" βαδίζει το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πια ότι η πολυδιαφημισμένη ανοιχτή εκπαίδευση οδηγεί σε παροχή αμφιβόλου ποιότητας επαγγελματικής εξειδίκευση, με δίδακτρα και κατά συνέπεια υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Χτες, ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) τα δύο πρώτα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και οι τίτλοι των προγραμμάτων σπουδών που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στη συνέχεια.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το 2000 με 3 δισ. για τη δημιουργία 21 προγραμμάτων σπουδών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε αυτά τα προγράμματα σπουδών, συνυπάρχει περίσσιο ελληνορθόδοξο πνεύμα και "ευρωπαϊκή διάσταση". Ενδεικτικά αναφέρονται τίτλοι προγραμμάτων πτυχίου και μεταπτυχιακών προγραμμάτων: Στη "Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών" σχεδιάζεται να λειτουργήσουν προγράμματα σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, τον Ελληνικό Πολιτισμό, στην Ορθόδοξη Θεολογία, διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων, μεταπτυχιακά στην Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική γλώσσα. Στη "Σχολή Κοινωνικών Επιστημών" περιλαμβάνονται προγράμματα σπουδών στη διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών, τουριστικών επιχειρήσεων, διοίκηση μονάδων υγείας, πολιτισμικών μονάδων και τραπεζική. Στη "Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας" περιλαμβάνονται σπουδές στην Πληροφορική, Φυσικές Επιστήμες, Περιβαλλοντικές Σπουδές, Ελεγχος και διασφάλιση ποιότητας, διαχείριση τεχνικών έργων, αντισεισμικές κατασκευές. Τέλος η "Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών" σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα περιλαμβάνει σπουδές στις γραφικές τέχνες και πολυμέσα.

Τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα επιλέχτηκαν με βάση κυρίως τις ανάγκες της παραγωγής και την πολιτιστική διάσταση που θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει στην εκπαίδευση, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο 5 από τα 21 προγράμματα είναι προπτυχιακά και από τα υπόλοιπα, οκτώ μεταπτυχιακά προγράμματα καταλήγουν σε "πιστοποιητικό" και όχι δίπλωμα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για τα δύο μεταπτυχιακά τμήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για "μεταπτυχιακή εξειδίκευση καθηγητών της αγγλικής γλώσσας" και "ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Είκοσι μέρες μετά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, ενώ η επιλογή των πρώτων "φοιτητών" του ΕΑΠ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτη.

Και δίδακτρα

Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο "φοιτητής" του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, θα καταβάλλει κάθε μήνα 15.000 δρχ. ανά θεματική ενότητα "για τα έξοδα επικοινωνίας", ενώ οι εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου υποστήριξαν ότι "ουσιαστικά αποτελεί δωρεάν εκπαίδευση". Με δεδομένο ότι κάθε θεματική ενότητα έχει διάρκεια 10 μήνες, ο "φοιτητής" του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα καταβάλει 150.000 δρχ. ενώ για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα όπως αυτό στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει τέσσερις υποχρεωτικές θεματικές ενότητες και έξι κατ' επιλογή ο "φοιτητής" θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 600.000 δρχ.

13Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεταφέρεται σε ακατάλληλο λυόμενο κτίριο

Αντιδρούν μαθητές και γονείς

Οι γονείς και οι μαθητές του 13ου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης αντιδρούν στη μεταστέγαση των σχολείων στο παλιό διδακτήριο του 20ού Λυκείου της πόλης, καταγγέλλοντας ότι είναι ακατάλληλο για χρήση. Η αιτία για τη μεταστέγαση του σχολείου είναι η ανάγκη λειτουργίας όλων των σχολείων σε πρωινή βάρδια. Ετσι, όμως, επανέρχεται το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών. Ενα πρόβλημα, που, μέχρι στιγμής, στη Θεσσαλονίκη δεν αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία νέων σύγχρονων διδακτηρίων αλλά με τη σύμπτυξη τμημάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μαθητών στις αίθουσες, ή την επαναλειτουργία παλιών και ακατάλληλων κτιρίων, όπως αυτό του 20ού Λυκείου που είναι ένα λυόμενο κτίριο, κατασκευασμένο το 1978, για την προσωρινή αντιμετώπιση των ελλείψεων στέγης που είχαν δημιουργηθεί από το μεγάλο σεισμό.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Γυμνασίου και Λυκείου, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στη μεταστέγαση, σημειώνουν ότι το κτίριο είναι σε άθλια κατάσταση και η παλαιότητά του εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, με κυριότερο αυτό της πυρκαγιάς. Μάλιστα, προτείνουν ως τη μόνη σωστή κτιριακή αντιμετώπισή του την... κατεδάφισή του. Επίσης τονίζουν ότι δεν υπάρχει αυλή και η επιτήρηση των μαθητών είναι αδύνατη, δεν υπάρχει γυμναστήριο και οι μαθητές γυμνάζονται στο χώρο της ΧΑΝΘ 300 μέτρα μακριά, όπου έχει δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα διαλείμματα οι μαθητές διασκορπίζονται στις γύρω καφετερίες.

Τέλος, οι γονείς και οι μαθητές ξεκαθαρίζουν ότι δε θα δεχτούν την υλοποίηση μιας τέτοιας λύσης απελπισίας, όπως τη χαρακτηρίζουν και απαιτούν από την πολιτεία να δει με σοβαρότητα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Κρούσματα αυταρχισμού σε σχολεία

Κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας εναντίον συνδικαλιστών μαθητών σημειώθηκαν μια μέρα πριν τη μεγαλειώδη μαθητική κινητοποίηση, καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Βορείων Προαστίων της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του ΕΠΛ Αμαρουσίου απείλησε με αποβολή μαθητή, που κολλούσε την αφίσα του Συντονιστικού των μαθητών για την κινητοποίηση. Επίσης, η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Πεύκης "κατέβασε" τις αφίσες της κινητοποίησης και απείλησε με αποβολή όσους μαθητές θα συμμετείχαν στην πορεία.

Η ΤΟ Βορείων Προαστίων της ΚΝΕ τονίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει αυτούς τους αγώνες ακόμα πιο αποφασιστικά και καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 27 Γενάρη, καθώς και τα Μαθητικά Συμβούλια να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, οργανώνοντας το συντονισμό μεταξύ των σχολείων της περιοχής, αλλά και όλων των φορέων της εκπαίδευσης και τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ομόφωνα την ενέργεια της Αστυνομίας, που μπήκε ένοπλη στο χώρο του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου Νίκαιας, για να τρομοκρατήσει τους μαθητές, υπογραμμίζοντας: "Η ΕΛΜΕ Πειραιά προειδοποιεί εκείνους που υποθάλπουν και πραγματοποιούν τέτοιες ενέργειες ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών θα αντιδράσει μαχητικά σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια τρομοκράτησης μαθητών".

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πανελλαδική συνάντηση την Κυριακή

Πανελλαδική συνάντηση όλων των 15μελών των νυχτερινών σχολείων κάθε πόλης της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, στην πλατεία Μητροπόλεως, Αγ. Φιλοθέης 5Β, 1ος όροφος (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων), με απόφαση του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας. Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός της δράσης όλων των μαθητών των νυχτερινών σχολείων, έτσι ώστε, μέσα από τον ενωμένο αγώνα τους, να παλέψουν για την κατάργηση του νόμου 2525/97 της κυβέρνησηςγια την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

ΟΛΜΕ
Συνέλευση προέδρων στις 7 Φλεβάρη

Στις 7 Φλεβάρη πρόκειται να συνέλθει η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, προκειμένου να συζητήσει την πορεία του κλάδου ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή του προς τις τοπικές ΕΛΜΕ και θα ακολουθήσουν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ