ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Ποια ιστορία θα μπει στα σχολεία;

Ο λογοτέχνης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΣ,τ. βουλευτής, συν/ρχης ΕΑ, με αφορμή δημοσίευμα της "Αυριανής" (24 - 10 - 97) και τη δεξίωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, για το βιβλίο του, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια", γράφει σε επιστολή του ανάμεσα στ' άλλα: "Το θέμα Εθνική Αντίσταση, είναι παραποιημένο μέχρι σήμερα. Για την Αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ γράφει η Βέρμαχτ. "Στο ΕΑΜ είχε ενταχθεί το 80% των Ελλήνων, ο δε ΕΛΑΣ αποτελούσε το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα γερμανικά στρατεύματα". Ο Γερμανός ιστορικός φον Ρίχτερ, γράφει: "Οι συνεργασθέντες με τους Γερμανούς Ελληνες, κατά την Κατοχή, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν για τη συνεργασία τους, αλλά αμείφθηκαν για τούτο".

Για την Αντίσταση και την αναγνώρισή της από το κράτος, πρωτομιλήσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο στρατηγός Αυγερόπουλος, ο ταγματάρχης Κ. Κωνσταντάρας κι εγώ (1958 - 1961).

Η αντίδραση των κυβερνώντων υπήρξε σφοδρή. Για την Αντίσταση έχω γράψει αρκετά στα βιβλία μου. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει εγκρίνει βιβλία μου να μπουν στις βιβλιοθήκες της Μέσης Εκπαίδευσης. Μου έχει χορηγηθεί και λογοτεχνική σύνταξη πριν πολλά χρόνια.

Εδωσα 400 τόμους για τα σχολεία. Το κράτος δε διαθέτει χρήματα για αγορές βιβλίων.

Στην "Πνευματική Ζωή" φύλλο Λόγου και Τέχνης, τεύχος 177, διαβάζω: "Τα τρία τελευταία χρόνια, έμειναν αδιάθετα έντεκα δισεκατομμύρια που προορίζονταν για Σχολικές Βιβλιοθήκες. Ο αρμόδιος επίτροπος ΕΕ κύριος Φλιν, εξανέστη, αλλά εμείς κτλ. κτλ.".

Πώς, λοιπόν, θα μάθουν γράμματα και Ιστορία τα Ελληνόπουλα;

Η Ιστορία του ΓΕΣ στη σελίδα 621, εκτός των άλλων γράφει: 800 μάχες έδωσαν τα αντάρτικα Σώματα, κατά των κατακτητών, φονεύσαντες ή αιχμαλωτίσαντες 35.000 απ' τους κατακτητές.

Στη Βουλή είχε έρθει Σχ. Ν., με το οποίο οι Γερμανοί ζητούσαν να κάμουν μνημεία σε 173 διαμερίσματα της χώρας. Ρώτησα την κυβέρνηση, ποιοι τους σκότωσαν τους κατακτητές στα 173 διαμερίσματα της Ελλάδας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Κανελλόπουλος μου είπε: "Ο Ελληνικός Στρατός"!!!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την παρουσίαση της ιστορίας του, είχε εκ δεξιών κι αριστερών τους α) Αλέκο Ρόσιο και β) Δ. Δημητρίου. Εχει όλο το δικαίωμα. Εμείς οι άλλοι έχουμε εξίσου το δικαίωμα για κάποιες επιφυλάξεις, για την επί 15 χρόνια προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης και σ' όλες τις εκδηλώσεις για την Αντίσταση.

Ο Δ. Δημητρίου έγραψε βιβλίο, εξυμνώντας τα τάγματα ασφαλείας κι ολοσέλιδος στον "Ελεύθερο Κόσμο" της 23ης Μάη 1971 προβάλλει την αρματωσιά του και τα γένια του πανέτοιμος Γιωργαλάς, υπουργός προπαγάνδας. Επί κυβερνήσεως Γ. Ράλλη βρισκόταν μέρα - νύχτα στα γραφεία του πρωθυπουργού. Είχε πείσει κάποιο συνάδελφο ότι αυτός, διά του Ράλλη, θα έδινε στους αξ/κούς του ΕΛΑΣ τις συντάξεις τους. Γράφει ο Γ. Ράλλης: "Τα όπλα των ταγμάτων ασφαλείας, μας τα είχαν δώσει οι Γερμανοί. Θα ήταν συνεπώς από στρατιωτικής πλευράς άτιμο να τα στρέψουμε κατά των Γερμανών"".

Εκδηλώσεις

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης, τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • ΚΑΒΑΛΑΣ το Σάββατο 17/1/98 στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα των γραφείων του Παρ/τος.

Την Κυριακή 18/1/98:

  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Χαλανδρίου.
  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου της πόλης.
  • ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Ματρόζου 32).
  • ΠΕΙΡΑΙΑ στις 10.30 π.μ. στο εντευκτήριο της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).
  • ΔΑΦΝΗΣ στις 10 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Ελευθ. Βενιζέλου 25).
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ στις 10 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Σοφοκλή Βενιζέλου 109).
  • ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Αγίου Ιωάννου 58 Β). Θα ακολουθήσει απονομή "Τίτλου Τιμής του Βετεράνου Αγωνιστή", σε αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
  • ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - ΒΑΡΗΣ στις 11 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Λευκάδος 1).
  • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου "Βίλα Στέλλα" (Γαλήνης1, Ν. Ηράκλειο).
  • ΛΑΥΡΙΟΥ στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.
  • ΠΑΤΡΑΣ στις 11 π.μ. στην αίθουσα των Επαγγελματοβιοτεχνών Πάτρας.
  • Ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στις 8.30 μμ στο σπίτι της ΕΠΟΝ (οδός Δουκίσσης Πλακεντίας 3 Αμπελόκηποι). Νεολαιίστικα συγκροτήματα θα δώσουν τόνο ΕΠΟΝίτικο, όπως πάντα.
Συσκέψεις

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής της ΠΕΑΕΑ καλεί την Τρίτη 20-1-98 στις 10 π.μ. τις Διοικούσες Επιτροπές των Παραρτημάτων της σε σύσκεψη με θέμα τις Απολογιστικές Συνελεύσεις, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όροφος).

  • Το Παράρτημα ΧΟΛΑΡΓΟΥ πραγματοποιεί την Τετάρτη 21-1-98 από τις 7μμ έως 9.30 μ.μ. τη χρονιάτικη απολογιστική συνέλευση, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού. Θα ακολουθήσει το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Καλούνται όλα τα μέλη του Παρ/τος να παραβρεθούν.
Η κρίση στο Αιγαίο

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ

Οι πρόσφατες προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που έγιναν από τα τουρκικά αεροπλάνα, μέσα στα πλαίσια των ασκήσεων, των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ισραήλ αποδεικνύουν ότι πίσω από τη νέα κρίση στο Αιγαίο και την επικίνδυνη όξυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην προσπάθειά τους να επεκτείνουν και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να καταγγείλει αυτούς που καθοδηγούνε τις προκλήσεις των Τούρκων στρατοκρατών, τους οποίους γνωρίζει πολύ καλά, αλλά δε θέλει να τους κατονομάσει. Από την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και στους άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, κανένα καλό δεν πρόκειται να προκύψει για τον τόπο μας.

Καταγγέλλουμε όλους και κυρίως την κυβέρνηση των ΗΠΑ που ενθαρρύνουνε την Τουρκία να αμφισβητεί τα σύνορα της πατρίδας μας και να διεκδικεί ελληνικά εδάφη.

Καταγγέλλουμε τη γενοκτονία των Κούρδων που γίνεται από τον τουρκικό στρατό με σύγχρονα όπλα τα οποία εν αφθονία προσφέρονται στην Τουρκία από τις ΗΠΑ και από τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης και κυρίως από τη Γερμανία, την ώρα που όλοι αυτοί με απύθμενη υποκρισία εμφανίζονται σαν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δημοκρατικών Ελευθεριών.

Καταγγέλλουμε όλους αυτούς που αδιαφορούνε τελείως μπροστά στο απαίσιο έγκλημα που συντελείται εναντίον 24 εκατομμυρίων Κούρδων, οι οποίοι υποχρεώνονται σε ομαδική μετανάστευση, αλλά ενοχλούνται και δυσανασχετούν γιατί αυτοί οι μετανάστες θα προστεθούνε στα 23 εκατομμύρια ανέργων της Ευρώπης. Ξέρουν όμως πολύ καλά ότι αυτή η μετανάστευση είναι το αποτέλεσμα ενός εγκλήματος που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές έχουν διαπράξει.

Καταγγέλλουμε το ΝΑΤΟ και τις δυνάμεις που το καθοδηγούνε, ότι ετοιμάζουν την ολοκλήρωση του εγκλήματος εναντίον της μαρτυρικής Κύπρου με την πλήρη ΝΑΤΟποίηση του νησιού και τη μετατροπή του σε βάση του ΝΑΤΟ και ότι για την πραγματοποίηση αυτών των σχεδίων δημιουργούν συνεχώς κρίσεις στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Καλούμε τα μέλη της ΠΕΑΕΑ και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να αντισταθούνε με κάθε τρόπο στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, που για την πραγματοποίησή τους δε διστάζουνε να προκαλούνε ακόμα και πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ λαών που δεν έχουνε τίποτα να τους χωρίζει.

Καλούμε τα Παραρτήματά μας σε όλη την Ελλάδα να οργανώσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης του ελληνικού λαού και συμπαράστασης σ' αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια τα οποία απειλούνε με καταστροφή την πατρίδα και το λαό μας.

H κοπή της πίτας στην Κοκκινιά

Μια καλά οργανωμένη εκδήλωση ήταν αυτή που με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, διοργάνωσε το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς την Κυριακή 11 Γενάρη, το πρωί, στην αίθουσα Σμυρναίων της πόλης.

Οι αγωνιστές μαζί με τις οικογένειές τους ήταν από νωρίς στις θέσεις τους και αντάλλασσαν ευχές για τον καινούριο χρόνο, για υγεία και παγκόσμια ειρήνη. Η φιλόξενη και ζεστή αίθουσα δεν άργησε να γεμίσει από κόσμο.

Ο πρόεδρος του Παρ/τος Δ. Μαυράκης,καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους έκανε μια σύντομη ομιλία. "Για την ειρήνη - τόνισε - και την ευημερία μένουν μόνο οι ευχές κάθε χρόνο και ξέρουμε καλά εμείς οι αγωνιστές, ότι η ειρήνη δεν καταχτιέται μόνο με ευχές, αλλά με αγώνα. Θέλει γερά φιλειρηνικά κινήματα, ειδικά τώρα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Ο χρόνος που πέρασε, ήταν χρόνος πάλης του λαού μας ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, πολιτική άγριας λιτότητας, ανεργίας και κοινωνικών αδικιών. Την εκτίμησή μας επιβεβαιώνουν οι αγώνες των εργαζομένων και οι κινητοποιήσεις των απόμαχων της δουλιάς.

Ο νέος χρόνος κουβαλάει ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα και θα αποτελέσει ορόσημο στους μαζικούς αγώνες του λαού μας, ενάντια σ' όλα αυτά που θα 'ρθουν. Εμείς οι αγωνιστές της Κατοχής, του Εμφυλίου, του Πολυτεχνείου και του σήμερα, αντιστεκόμαστε ενωμένοι παλεύοντας για μια πραγματική αλλαγή".Στη γιορτή παρευρέθηκαν: Η Βέρα Νικολαϊδου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Δημοκρατική Ενότητα" υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας, ο αντιπρόεδρος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ Νίκανδρος Κεπέσης,εκπρόσωποι του Δήμου Νίκαιας, της Επιτροπής Ειρήνης, της Ενωσης Ποντίων, του ΚΚΕ, των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και άλλων μαζικών φορέων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά και από τα χορευτικά συγκροτήματα Θεσσαλίας, Κρήτης και Ποντίων, που χόρεψαν τους τοπικούς χορούς με χάρη και κέφι, ενθουσιάζοντας με την άψογη εμφάνισή τους τον κόσμο, που τα καταχειροκρότησε.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες Γ. Λιονάκης

Η πίτα της ΠΕΑΕΑ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα τηςσήμερα ώρα 10.30 π.μ.,στην αίθουσα συνεδρίων της Ενωσης, οδός Λυκούργου 10, 4ος όροφος.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κυκλοφόρησε η τρίμηνη έκδοση (Οκτώβρης - Νοέμβρης - Δεκέμβρης 1997) αρ. φύλλου 85, του Ενημερωτικού ΔΕΛΤΙΟΥ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ),με πλούσια όπως πάντα και ενδιαφέρουσα ύλη. Σύνθημα όπως πάντα στο εξώφυλλο, ο "επαναπατρισμός χωρίς εξαίρεση όλων των Πολιτικών Προσφύγων". Το τεύχος αυτό περιέχει: * Κύριο Αρθρο για συσπείρωση και πάλη για τη λύση των προβλημάτων το 1998. * Εισήγηση στην 3η Ολομέλεια του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ και απόφαση. * Από τη δράση των Παρ/των και της νεολαίας. * Για τα 80χρονα του ΚΚΕ και της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής επανάστασης. * Η. Ερεμπουργκ: Ενας απλός απ' τους απλούς. * 50 χρόνια του ΠΔΚ του Βουνού. * Δεκέμβρης 1947 - 1997. * 50 χρόνια του ΔΣΕ: Τσικούλα, Προυτσάλης. * Π. Β. Χαρίτος, Γ. Τάτσης, Κ. Ι. Καραστάθης. * Κατρατζήδες της Δαδιάς. * Γκρουζούδης Πολυχρόνης. * Στέργιος Κακαζιάνης (Καπετάν Φλόγας). * Μαρτυρολόγιο πεσόντων απ' την περιοχή Γρεβενών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ