ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΠΠΑΣ
Αποκαλύπτεται η κυβέρνηση

Ο Δήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Λάππας σημείωσε:

"Στην Ελλάδα, αλλά και παντού - στην Ελλάδα εμείς το έχουμε βιώσει ακόμα περισσότερο - η λιτότητα και η υποτέλεια συμβαδίζουν με τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και τον αντικομμουνισμό. Αυτά πάνε χέρι χέρι. Δεν μπορεί αλλιώς να περπατήσουν στη ζωή. Με την ενέργειά του αυτή ο Θ. Πάγκαλος αποκαλύπτεται και ο ίδιος, αλλά και η κυβέρνηση, γιατί τον καλύπτει. Ομολογούν ουσιαστικά τι είναι αυτό που τους πειράζει.

Δεν τους πειράζουν ούτε τα σχόλια ούτε η πολιτική κριτική. Τους πειράζει το ότι ο "Ρ" με συνέπεια αποκαλύπτει και την υποτέλεια, στην οποία βήμα το βήμα η κυβέρνηση του κ. Σημίτη έχει πέσει, και το ξεπούλημα των δικαιωμάτων της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ και προσπαθούν να καλύψουν όλες αυτές τις υποχωρήσεις απέναντι στα αφεντικά με τον αυταρχισμό. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ομολογία ότι ο "Ρ" σταθερά στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, σταθερά υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και η ζωή, εν πάση περιπτώσει, θα δείξει το ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο.

Καταδικάζουμε μια τέτοια τακτική, γιατί ουαί κι αλίμονο αν η πολιτική κριτική αρχίζει και ποινικοποιείται. Κάθε δημόσιος άντρας πρέπει να είναι ανοιχτός στην κοινωνία, στο σχολιασμό, στην κριτική για τις ενέργειές του. Το αντίθετο σημαίνει ότι έχει λερωμένη τη φωλιά του, σημαίνει ότι φοβάται την κριτική, σημαίνει πως ομολογεί απερίφραστα ότι όλα αυτά που του αποδίδονται είναι αληθινά".

ΝΙΚΟΣ ΡΟΓΚΑΚΟΣ
Συγκεκριμένος σχεδιασμός για φίμωση...

Ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος δήλωσε στον "902 Αριστερά στα FM":

"Πιστεύω ότι δεν είναι παρορμητική προσπάθεια, παρορμητική κίνηση του κ. Πάγκαλου ή του κ. Γιαννόπουλου ή όποιων άλλων υπήρξαν και θα υπάρξουν. Γιατί πιστεύω θα υπάρξουν. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια συνολικά της κυβέρνησης της "σοσιαλιστικής". Η ιστορία του ελληνικού λαού είναι αιματοβαμμένη σε σχέση με την παρέμβαση τέτοιων δημοκρατών και "σοσιαλιστών" του τύπου της σημερινής κυβέρνησης. Δεν είναι παρορμητική λογική, είναι ενορχηστρωμένη λογική της κυβέρνησης συνολικά, ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για φίμωση των φωνών, που προοιωνίζονται απαλλαγή του τόπου από τέτοιες λογικές και, ταυτόχρονα, αυτές οι φωνές θέλουν και θα συσπειρώσουν ασφαλώς το λαό σε μια άλλη κατεύθυνση, να απαλλαγεί από αυτήν την ανάλγητη, αντικοινωνική, αντιδημοκρατική λογική. Αυτή τη διάσταση δίνω εγώ. Και βεβαίως το μεγάλο ζητούμενο είναι να καταλάβει ο λαός ότι πρέπει να παλέψει σθεναρά να δημιουργήσει αυτό το μέτωπο που λέει το ΚΚΕ σαν τη μόνη προϋπόθεση να απαλλαγεί ο τόπος απ' αυτά που έχουν συσσωρεύσει και απ' αυτά που σχεδιάζουν να συσσωρεύσουν στο μέλλον του λαού της πατρίδας μας, του ελληνικού λαού, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Αλλά δεν είναι προς τιμήν τους ασφαλώς και εν πάση περιπτώσει ας μην κοιμούνται ήσυχοι, γιατί οι λαοί θα ξεσηκωθούν κάτω από το βάρος της δικής τους οικονομικής και αντικοινωνικής πολιτικής".

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Φωνή υπεράσπισης των εργαζομένων ο "Ρ"

Ο Δήμος Ελληνικού,σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη δίωξη του "Ρ" από τον υπουργό Εξωτερικών, τονίζει:

"Η Δημοτική Αρχή καταγγέλλει την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου. Η επιχειρούμενη δίωξη του "Ρ" εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας για να εκφοβίσει το λαϊκό κίνημα και τα όργανά του, που αποκαλύπτουν με επιτυχία την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλες τις πτυχές της.

Ο "Ρ" είναι μια φωνή δυνατή και καθαρή, που χωρίς ενδοιασμούς υπερασπίζεται τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού, καταγγέλλει τους εχθρούς του, τους υπονομευτές των συμφερόντων του και όσους συνεχίζουν να εκφράζουν με περίσσεια υποτέλεια την πολιτική του "YES MEN".

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι τον τελευταίο καιρό εντείνεται η προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και των αγώνων των εργαζομένων, συμπεραίνουμε ότι μάλλον η κυβέρνηση είναι εκφοβισμένη και όσοι, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, ακολουθούν και στηρίζουν την πολιτική της. Οι δυνάμεις αυτές, ασφαλώς επιθυμούν την επιβολή της σιγής τάφου, για να υλοποιούν τα σχέδιά τους, χωρίς λαϊκή αντίδραση και πάλη.

Να είναι βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο δε θα το πετύχουν!

Προγενέστεροί τους δεν το πέτυχαν, όσο σκληρά και απάνθρωπα και αν αντιμετώπισαν το λαϊκό κίνημα!

Ας ανατρέξουν στην ιστορία για να εξάγουν χρήσιμα διδάγματα".

ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Φλυαρίες και ουσία

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΟΝΝΗ - ΡΩΜΗ.- Ενώ η συνέχιση της καμπάνιας συλλήψεων επίδοξων μεταναστών καλά κρατεί στην Τουρκία και συνεχίζουν να ακούγονται πολλές φωνές για τη "στάση της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα" στην Ευρώπη, η πολιτική ουσία παραμένει ότι οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να ασκήσουν ουσιαστική πίεση στην Αγκυρα για το πραγματικό πρόβλημα. Πράγμα που γίνεται σαφές από την "κατασταλτική" πρακτική που ακολουθείται στα ιταλικά σύνορα, τα ήξεις - αφήξεις της Βόννης και την πρόσκληση της Βρετανίας να συμμετάσχουν "άνευ όρων" οι Τούρκοι σε ευρωπαϊκές συνάξεις αξιωματούχων...

Στη Γερμανία

Σε αντικείμενο διμερούς κρίσης εξελίχθηκε η υπόθεση των Κούρδων μεταναστών. Χτες ο Τύπος, διεθνώς και στην Ελλάδα, παρουσίαζε τον "αποχαρακτηρισμό" του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) από τις γερμανικές δικαστικές αρχές ως "κόλαφο προς την Τουρκία", με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλμάζ, Μπουλέντ Ετσεβίτ ("κάντε ό,τι θέλετε στην Τουρκία, σκοτώστε γυναίκες και παιδιά, αλλά μην πραγματοποιείτε επιθέσεις στο έδαφός μας. Αυτή είναι η στάση των Γερμανών, της Γερμανίας. Δεν τους νοιάζει ακόμη κι αν το φίδι γίνει χιλίων ετών, αρκεί να μην τους δαγκώνει") να γίνονται ως και πρωτοσέλιδες.

Οι τουρκικές αντιδράσεις προκάλεσαν την επαναφορά του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ στο ζήτημα. Ο καγκελάριος "εξέφρασε τη λύπη του", ενώ εξέφρασε την ελπίδα "να επαναληφθεί ο διάλογος με την Αγκυρα", σύντομα. "Είναι προς το συμφέρον μας να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία η Τουρκία και να μπει στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση", πρόσθεσε ο Κολ.

Εξάλλου, η νέα διαβάθμιση του ΡΚΚ, από τρομοκρατική σε "μόνον" εγκληματική - και, μάλιστα, "μόνο" στο επίπεδο της τοπικής ηγεσίας του, που υπολογίζεται σε περίπου 50 επαγγελματικά στελέχη - θα μπορούσε, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, να είναι μόνο ένα παιχνίδι με τις λέξεις, δεδομένου ότι η απαγόρευσή του (1993), όπως έσπευσε να επισημάνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ, παραμένει εν ισχύ.

Στο Ευρωκοινοβούλιο

"Το κουρδικό πρόβλημα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και να έρχεται ενώπιόν μας, όσο οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να καταπατούν κατάφωρα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ενός ολόκληρου λαού, αρνούμενες πεισματικά να προχωρήσουν στην αναζήτηση πολιτικής και ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού ζητήματος μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων με όλες τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του κουρδικού λαού",τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με την κατάσταση των Κούρδων προσφύγων.

"Οσο μεγάλα οικονομικά και πολιτικά - πετρελαϊκά συμφέροντα", υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης,"συνεχίζουν να στηρίζουν την τουρκική αδιαλλαξία, εγκληματικές ομάδες, ευνοούμενες από την ανεκτική στάση της Τουρκίας, θα πραγματοποιούν, κάτω από τις πλέον απάνθρωπες συνθήκες, τη λαθραία διέλευση Κούρδων, ενώ "ευνομούμενα", "ευαίσθητα" για τα ανθρώπινα δικαιώματα κράτη - μέλη, θα προσπαθούν, με τρόπο απαράδεκτο, να αξιοποιήσουν το δράμα των προσφύγων, για να εντείνουν μέτρα αστυνόμευσης και καταστολής". "Τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη να πιεστεί η τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στον κουρδικό λαό και να αναγνωρίσει τα δικαιώματά του. Είναι απαραίτητο το ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων αυτών να τεθεί κατά την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του ανθρώπου και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης".

"Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του αγώνα κατά των εγκληματικών δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών και προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να γίνει πλήρως σεβαστό το δικαίωμα των προσφύγων να ζητούν πολιτικό άσυλο, κατ' εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης, και να τύχουν άμεσης, αποτελεσματικής ηθικής και υλικής συμπαράστασης", κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης.

Στην Ιταλία

Στο μεταξύ, όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο ήδη από την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι ανακοίνωσε πως Ιταλοί και Τούρκοι ειδικοί "στον αγώνα κατά του εγκλήματος και της Μαφίας" πρόκειται να συναντηθούν την 27η και 28η του Γενάρη στη Ρώμη, για να επεκτείνουν τη "σύμβαση συνεργασίας" τους στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης ότι Ελληνες ειδικοί θα μεταβούν για να συζητήσουν το ίδιο θέμα με ομολόγους τους στην Ιταλία στις αρχές του Φλεβάρη.

Η Ιταλία είναι "έτοιμη να δεχτεί στο έδαφός της όλους τους Κούρδους τουρκικής υπηκοότητας και ακόμη και αυτούς που διέρχονται από την Τουρκία", είχε εκτιμήσει ο Πρόντι.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζιανίκολα Σινίζι υπογράμμισε πως "το ότι ζητά κάποιος πολιτικό άσυλο δεν του δίνει το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ", και ότι το δικαίωμα του ασύλου που χορηγείται σε μια χώρα δεν επιτρέπει στους δικαιούχους του να διαμένουν σε μια άλλη χώρα περισσότερο από τρεις μήνες.

Ο Σινίζι, καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου της εφαρμογής της Συνθήκης του Σένγκεν (έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Ιταλία από τον Οκτώβρη), διευκρίνισε ότι για το σκοπό αυτό έχουν σχηματιστεί δυο επιτροπές που εξετάζουν τις αιτήσεις για άσυλο και θα απαντήσουν σε τρεις έως έξι μήνες. "Η κατάσταση εξομαλύνεται. Οι Κούρδοι δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν την Ιταλία", πρόσθεσε, επιχειρώντας πιθανώς να κατασιγάσει τις φωνές περί έντασης της καταστολής...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Μέγα σφάλμα

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας, Ανδρέας Ψωμιάδης,δήλωσε στον "902 Αριστερά στα FM":

"Είμαι αντίθετος με τέτοιες μεθοδεύσεις, οι οποίες στρέφονται κατά της ελευθερίας του Τύπου. Πιστεύω ότι όποιες διαφορετικές εκτιμήσεις υπάρχουν δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με την προσφυγή στα δικαστήρια. Νομίζω ότι τα θέματα αυτά και κύρια της δημοσιογραφίας, της ελεύθερης δημοσιογραφίας, εάν πραγματικά θέλουμε να έχουμε ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, δεν μπορούν να λύνονται με προσφυγή στα δικαστήρια. Και μάλιστα όταν, τα όποια σχόλια γίνονται, γίνονται με τη μορφή σατιρικών σχολίων σε βάρος και θα έλεγα ιδιαίτερα σε βάρος πολιτικών προσώπων. Νομίζω ότι τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να είναι ανοιχτά σε όποια κριτική γίνεται, να αντέχουν στην κριτική, να μη θεωρούν την όποια κριτική και τα όποια σχόλια, ότι γίνονται με στόχο την προσβολή των πολιτικών προσώπων. Αρκεί, βέβαια, ο σχολιασμός που γίνεται από τον Τύπο να μη γίνεται με ανήθικα μέσα, αλλά να γίνεται μέσα στα πλαίσια αυτά που καθορίζει η δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Θεωρώ, λοιπόν, από την άποψη αυτή ότι η προσφυγή του υπουργού Εξωτερικών του κ. Πάγκαλου κατά της εφημερίδας, του "Ρ", αλλά και γενικότερα, θα έλεγα κατά οποιασδήποτε εφημερίδας, δεν είναι πράξεις σωστές. Νομίζω ότι δεν επιτρέπονται και κύρια από πολιτικούς άντρες να καταφεύγουνε και μάλιστα με την εκμαίευση κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων, όπως αυτά τα οποία ζητάνε από την εφημερίδα "Ρ". Νομίζουμε ότι η διαδικασία αυτή, δεν ξέρω, ίσως να υποκρύπτει και άλλες σκοπιμότητες. Ισως να θέλει να φιμώσει παραπέρα την ελεύθερη διάδοση των ιδεών, όχι μόνο του συγκεκριμένου Τύπου, αλλά και γενικότερα όλου του Τύπου στην Ελλάδα. Και από την άποψη αυτή θεωρώ ότι είναι μέγα σφάλμα".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Προσπαθεί να το παίξει "βαρύ πεπόνι"

Ο ηθοποιός Γιάννης Καλατζόπουλος μας τόνισε:

"Ο κύριος Πάγκαλος μήνυσε, λέει, το "Ριζοσπάστη"; Και πού είναι παράξενο; Ο κύριος Πάγκαλος, χρόνια τώρα, γελοιοποιείται προσπαθώντας να φτιάξει την εικόνα του ως πολιτικός, έτσι που να ταιριάζει με την εικόνα, που του παρουσιάζει ο καθρέφτης του. Προσπαθεί, με άλλα λόγια, να το παίξει "βαρύ πεπόνι"! Και εκτοξεύει αμετροέπειες, βρίζει, κάνει ζοριλίκια, ειρωνεύεται, πουλάει τσαμπουκά. Πάντα, όμως, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους βαθμολογητές της υποτέλειας. Εκείνους που μετράνε τη χρησιμότητα των "συμμάχων", της περιοχής, εκείνους που ζυγίζουν τα πεπόνια (επειδή έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι).

Ο κύριος Πάγκαλος μήνυσε το "Ριζοσπάστη". Ποιον θέλατε να μηνύσει, τον κύριο Μπερνς; Εχετε δει κανένα πεπόνι να μηνύει το μανάβη; Αυτά μόνο στη... "Φρουτοπία" συνέβαιναν. Ο κύριος Πάγκαλος όμως, αυτή τη φορά, έκανε λάθος μεγαλύτερο από όσο του επιτρέπει η εικόνα του. Ο "Ριζοσπάστης" θα συνεχίσει να "ζυγίζει" την πολιτική του καθενός, με σταθμά τα λαϊκά συμφέροντα".

ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ
Μήπως θα 'πρεπε να κάνει μήνυση και την κυβέρνηση;

Ο ηθοποιός Τίτος Βανδής μας δήλωσε:

"Η φίμωση του Τύπου είναι μια από τις πρώτες ενέργειες των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Εμείς, όμως, δεν έχουμε ολοκληρωτικό καθεστώς. Εχουμε δημοκρατία. Οταν, λοιπόν, ένας υπουργός βγαίνει και ζητά αποζημίωση από μια εφημερίδα που τον κρίνει, τον καταδικάζει ή τον σαρκάζει και προσπαθεί να την κλείσει, καταστρέφοντάς την οικονομικά, πηγαίνει αντίθετα στη νομιμότητα της ελευθερίας του Τύπου. Πηγαίνει αντίθετα με την κυβέρνηση που εφαρμόζει το νόμο περί ελευθερίας του Τύπου. Μήπως θα 'πρεπε να κάνει μήνυση και στην κυβέρνηση; Η, μήπως, θα 'πρεπε να τον επιπλήξει, τουλάχιστον, η κυβέρνηση;

Και κάτι άλλο, δημιούργημα της λιτότητας κι αυτό. Σίγουρα ο αριθμός των αναγνωστών του "Ριζοσπάστη" είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των φύλλων που πουλάει. Γι' αυτό τον φοβούνται. Μπράβο "Ριζοσπάστη". Ξεχώρισες πάλι".

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
Μας βάζει σε ερωτήματα

Ο γγ της ΑΔΕΔΥ Κώστας Κόλλιας τόνισε στον "902 Αριστερά στα FM":

"Θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί, αλλά και όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουμε ότι το πολιτικό παιχνίδι πρέπει να παίζεται με πολιτικούς όρους και να μην ποινικοποιείται για όποια άσκηση κριτικής και έκφραση επί πολιτικών απόψεων, έστω και αν κανείς διαφωνεί ριζικά με αυτές. Αυτό θα μπορούσε να εκτιμηθεί ακόμα περισσότερο, όταν τα σχετικά δημοσιεύματα ή οι σχετικές κρίσεις εκφράζονται μέσα από συγκεκριμένες "στήλες" που εξ ορισμού έχουν αυτό το στοιχείο, είτε της υπερβολής είτε της χιουμοριστικής διατύπωσης, όπως είναι η σχετική στήλη του "Ριζοσπάστη".

Πραγματικά μας βάζει σε ερωτήματα, για τέτοια θέματα μείζονος εθνικής σημασίας, αντί να δίνεται απάντηση στην ουσία των προβλημάτων, επιδιώκεται η φίμωση της άλλης άποψης - επαναλαμβάνω - είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί. Κάτω από ένα τέτοιο σκεπτικό πρέπει να πούμε ότι η μήνυση του υπουργού Εξωτερικών του κ. Πάγκαλου κατά του "Ριζοσπάστη" - και ακριβώς λόγω της εποχής κατά την οποία ασκείται, όπου και εθνικά προβλήματα σοβαρά βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και τα ζητήματα των εργαζομένων βρίσκονται και αυτά σε εξέλιξη - δε συμβάλλει στην ελευθερία του Τύπου και στην κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης και των δημοσιογράφων, αλλά και, γενικότερα, των πολιτών".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ζημιά στην ελεύθερη πληροφόρηση

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης δήλωσε στον "902 Αριστερά στα FM":

"Οφείλει η κυβέρνηση να δείξει ότι έχει αντοχές, να δέχεται κριτική... και να μη συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορεί να ποινικοποιεί ούτε την κριτική, ούτε την ελεύθερη έκφραση. Διαφωνώ απόλυτα με αυτό. Ο Πάγκαλος είναι γνωστό ότι έχει τέτοια ξεσπάσματα και συμπεριφορά, όμως πιστεύω ότι είναι ζημιά και στην ελεύθερη πληροφόρηση και γενικότερα".

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡΑΚΟΣ
Μας ανησυχεί

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Αντώνης Δράκος τόνισε στον "902 Αριστερά στα FM".

"Η προσπάθεια αυτή έχει στόχο τη φίμωση της φωνής αυτών που διαμαρτύρονται και κύρια της πλευράς των εφημερίδων και των οργανώσεων που αντιστέκονται σ' αυτή την πολιτική της κυβέρνησης. Η ουσία, δηλαδή, είναι ότι ενοχλούνται από τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί και η συγκεκριμένη εφημερίδα, ο "Ριζοσπάστης", αλλά γενικότερα και το συνδικαλιστικό κίνημα που αντιστέκεται σ' αυτή την πολιτική. Πιστεύω ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης της κριτικής απέναντι στα οικονομικά μέτρα και σε τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως είναι ζητήματα διχοτόμησης του Αιγαίου και άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι επιτρεπτή. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να παρεμβαίνει με τέτοιο τρόπο στην ελεύθερη έκφραση των εφημερίδων. Για μας είναι και σημαντικό γιατί ζούμε από κοντά αυτούς τους κινδύνους της διχοτόμησης του Αιγαίου, τα Τούρκικα γυμνάσια, σαν ακριτικό νησί που είμαστε. Μας ανησυχεί πολύ έντονα και η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και ο ίδιος που εκπροσωπεί αυτή την πολιτική, αλλά και η προσπάθεια αυτής της φίμωσης".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ
Απαράδεκτη

Ο Χρήστος Σκαμνάκης,δήμαρχος Λυκόβρυσης, μας είπε:

"Η μήνυση που έκανε ο κύριος υπουργός εναντίον του "Ρ" είναι απαράδεκτη και δυστυχώς, όπως είπατε, και πολλοί υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τα έχουνε βάλει με τον "Ρ" είναι διότι είναι η μοναδική εφημερίδα που λέει την αλήθεια. Αυτό λέει τα πάντα".

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
Ελεύθερη έκφραση γνώμης

Η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου

"Δε χρειάζεται να πούμε ότι σε μια δημοκρατία ο καθένας εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Ο κ. Πάγκαλος είναι ένας ιδιαίτερα έξυπνος και αυθόρμητος άνθρωπος, με πολύ χιούμορ και ικανός να μετέλθει άλλων μέσων για να υπερασπίσει τον εαυτό του, την κυβέρνηση και πάνω απ' όλα το πολίτευμα της χώρας".

ΕΥΑ ΜΕΛΑ
Θα κατεβαίνουμε στους δρόμους πιο θυμωμένοι

Η ζωγράφος - χαράκτρια, Εύα Μελά,πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, μας είπε:

"Ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε άλλη μια φορά τον αντικομμουνισμό του (στο ίδιο κλίμα τού έκανε δεύτερη φωνή ο κύριος Μπερνς - συντονίστηκαν φαίνεται). Η άρχουσα τάξη αισθάνεται να χάνει την ψυχραιμία της... κάτω από τη διογκούμενη αγανάκτηση. Γι' αυτό και γυρίζει ολοένα και περισσότερο σε αυταρχικές μεθόδους. Οσο και να γίνονται τέτοιες μηνύσεις, τέτοιες παρεμβάσεις, εμείς θα κατεβαίνουμε στους δρόμους πιο θυμωμένοι, πιο αποφασισμένοι, πιο δυνατοί".

Δε θα περάσει η πολιτική δίωξη του "Ρ"

H απρόκλητη επιχείρηση φίμωσης του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, η οποία επιστρατεύει εισαγγελείς και δικαστές για να απαγορεύσει (!) την πολιτική κριτική ενάντια στην πολιτική της υποτέλειας απέναντι στους Αμερικανούς και την ΕΕ, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Η μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, κατά του "Ρ", με την οποία ζητά αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δραχμών για να αποκατασταθεί, όπως λέει, η τιμή του, την οποία ισχυρίζεται ότι τάχα προσέβαλε δημοσίευμα σε σατιρική στήλη της εφημερίδας (!), μετατρέπεται ήδη σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση.

Πλήθος μαζικών φορέων, παραγόντων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, αλλά και πλήθος αναγνωστών εκφράζουν στο "Ρ" τη συμπαράστασή τους για την απρόκλητη επίθεση της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, με την οποία επιδιώκεται η οικονομική εξουθένωση της εφημερίδας και η οποία συνιστά μια - αφελή - επιχείρηση τρομοκράτησης των κομμουνιστών και του ΚΚΕ.

Ενα μέρος των δηλώσεων και των ανακοινώσεων καταδίκης της πολιτικής δίωξης του "Ρ", που κατακλύζουν τα δημοσιογραφικά μας γραφεία, δημοσιεύονται και σήμερα και θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται καθημερινά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ