ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ
Δίκες και παραπλάνηση επιστρατεύει η κυβέρνηση

Προσπαθώντας να διασπάσει τον αγώνα τους, επιστρατεύει τον κατασταλτικό μηχανισμό με συλλήψεις και προσφέρει ως δόλωμα την παράταση για ένα χρόνο στην εφαρμογή των καταστροφικών αλλαγών στη φορολόγηση. Οι ψαράδες απαντούν στην προκλητική στάση της κυβέρνησης με την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα

Τις προσφιλείς της μεθόδους χρησιμοποιεί πλέον η κυβέρνηση για να τρομοκρατήσει τους ψαράδες της χώρας μας και να διασπάσει τον αγώνα τους. Μπροστά στο όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί - με τον αποκλεισμό πολλών λιμανιών της χώρας, αλλά κυρίως με την απόφαση των ψαράδων να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους έως την τελική δικαίωσή τους - η κυβέρνηση επιστράτευσε κι εδώ τον κατασταλτικό μηχανισμό της, συλλαμβάνοντας στην Κάλυμνο και τη Σητεία αγωνιζόμενους ψαράδες.

Συγκεκριμένα, χτες το βράδυ συνελήφθη ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Σητείας Δημήτρης Τσιριγωτάκης,ενώ σήμερα το πρωί συνελήφθη ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Καλύμνου Γιώργος Κατσοτούρχης.Ο Γ. Κατσοτούρχης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παρακώλυση των συγκοινωνιών και εξύβριση, ορίστηκε η ημερομηνία της δίκης του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Παράλληλα, αργά χτες το βράδυ, απ' το θάλαμο επιχειρήσεων του Εμπορικού Ναυτικού δόθηκε εντολή στα τοπικά λιμεναρχεία να γίνει καταγραφή των σκαφών που συμμετέχουν στο κλείσιμο των λιμανιών!

Οι ψαράδες της χώρας, απαντώντας στις προκλητικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα λιμάνια των Καλύμνου,Πάτμου,Λέρου,Ηρακλείου,ενώ σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται τα λιμάνια τωνΡεθύμνου,Σητείας,Νάξου,Πάρου,Κουφονησίων,Σαντορίνης,Σύμης,Ικαρίας,Σάμου,Φούρνων,Χάλκης και Αλεξανδρούπολης.

Χτες μάλιστα, ο Ξενοφών Γιαλβαλής,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας, συναντήθηκε με τον ιδιαίτερο διευθυντή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, στον οποίο είπε ότι αν μέχρι σήμερα το μεσημέρι δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ψαράδων ο αγώνας πανελλαδικά θα κλιμακωθεί. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας καλεί σήμερα σε σύσκεψη τα προεδρεία των συλλόγων της παράκτιας αλιείας - στην οποία θα συμμετάσχει και ο Γ. Δρυς. Ωστόσο και απ' αυτή τη συνάντηση δεν αναμένεται να δοθούν λύσεις, καθώς είναι συγκεκριμένη η θέση της κυβέρνησης για τα αιτήματα των ψαράδων.

Το βασικό αίτημά τους είναι να επανενταχθούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να μη χαρακτηριστούν ελεύθεροι επαγγελματίες και ν' αλλάξει το σκληρό φορομπηχτικό καθεστώς που προωθεί η κυβέρνηση για όλη την παράκτια αλιεία (να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να τοποθετήσουν στα καϊκια τους ταμειακές μηχανές).

Συμπαράσταση

Στην Κάλυμνο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, προχτές το βράδυ, κάλεσε τους ψαράδες και τους σφουγγαράδες του νησιού σε γενική συνέλευση, για να αποφασιστούν και άλλοι τρόποι αγώνα. Η γενική συνέλευση θα γίνει σήμερα και οι κάτοικοι του νησιού δείχνουν αποφασισμένοι να μη σταθούν μόνο στο κλείσιμο του λιμανιού τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Στην Πάτμο στο πλευρό των αγωνιζόμενων ψαράδων βρίσκονται πολλοί μαζικοί φορείς και οργανώσεις του νησιού, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.

Στην Κρήτη, εκτός απ' τους ψαράδες του Ηρακλείου, σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι αλιείς της Σητείας και του Ρεθύμνου. Μάλιστα, στη Σητεία οι ψαράδες ανοίγουν και κλείνουν το λιμάνι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με κλιμάκιό της, συναντήθηκε χτες με το σωματείο επαγγελματιών ψαράδων του νομού και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο και δυναμικό αγώνα των ψαράδων ολόκληρης της Κρήτης. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο για επανάληψη του ίδιου μαύρου και εφιαλτικού σκηνικού που εκτυλίχτηκε πέρσι με τους ναυτεργάτες στο λιμάνι του Ηρακλείου, με το πρόσχημα ότι θα υποστούν ζημιές οι αγρότες.

Η ΚΟΒ Σητείας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, συμπαραστέκεται στους αγωνιζόμενους ψαράδες της περιοχής και τους καλεί να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, που ολοένα και αυξάνονται. Παράλληλα, καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να συμπαρασταθούν σ' αυτόν τον αγώνα.

Τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ
  • Ζητά να μην αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στους ψαράδες
  • "Οχι" στην κοροϊδία της αναβολής

Τροπολογία, με την οποία ζητούν την επαναφορά του μέχρι τώρα ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος (υπαγωγή στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις) για τους ψαράδες και τους σφουγγαράδες, κατέθεσαν χτες στη Βουλή και συγκεκριμένα στο φορολογικό νομοσχέδιο οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας,Μ. Κωστόπουλος,Στ. Παναγιώτου και Αχ. Κανταρτζής.Στο κείμενο της τροπολογίας αποκαλύπτονται και οι προθέσεις της κυβέρνησης για εμπαιγμό των αγροτών, με την πρόταση που έκανε μέσω του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ,για παράταση ενός χρόνου και στη συνέχεια υπαγωγή σε άλλο, εξίσου δυσβάσταχτο, φορολογικό καθεστώς.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η κίνηση της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς για τους ψαράδες και σφουγγαράδες "αποκαλύπτει την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα κελεύσματα των Βρυξελλών και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που βρίσκονται πίσω από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποκαλύπτει την αδιαφορία της για τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής της στην ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και των νησιών ιδιαίτερα δε των ακριτικών νησιών της χώρας μας. Η κυβέρνηση αδιαφορείγια τον άμεσο κίνδυνο ακόμα και για τα εθνικά μας συμφέροντα της ερήμωσης, ιδιαίτερα των άγονων και ακριτικών νησιών της πατρίδας μας, οι κάτοικοι των οποίων, αν όχι ως αποκλειστική, αλλά ως κύρια, απασχόληση έχουν την αλιεία και ορισμένοι τη σπογγαλιεία".

Ιδιαίτερα δε, για την "ντρίπλα" του υπουργείου Οικονομικών, με τον ένα χρόνο αναστολής, σημειώνεται χαρακτηριστικά: "H κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασπάσει τον αγώνα τους, δίνει υποσχέσεις για παράταση και για ένα ακόμα χρόνο στην αναστολή εφαρμογής της παραπάνω ρύθμισης και επιχειρεί να βρει λύσεις εξωραϊσμού της κατάστασης. Ομως, δε μετακινείται ούτε βήμα από την επιλογή της για υπαγωγή της αλιείας και σπογγαλιείας στις εμπορικές επιχειρήσεις και αρνείται πεισματικά να δεχτεί το δίκαιο αίτημα να επανέλθει το καθεστώς της υπαγωγής στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Μάλιστα, για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες, προτείνει την ένταξή τους στο καθεστώς της "κατ' αποκοπήν καταβολής του ΦΠΑ" κατόπιν αδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως τέτοια άδεια αφ' ενός είναι αμφίβολο αν θα δοθεί και αφ' ετέρου η κατ' αποκοπήν καταβολή ΦΠΑ σημαίνει φορολόγηση με σημαντικά ποσά, όπως συνέβη με τους λιανοπωλητές που βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διέταξε...

Προκλητικός χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, που απάντησε σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ

Ως ...νομικός αντιπρόσωπος των Βρυξελλών και όχι ως Ελληνας υφυπουργός Οικονομικών, απάντησε χτες στη Βουλή ο Γεώργιος Δρυς,για το θέμα του φορολογικού καθεστώτος ψαράδων και σφουγγαράδων, που έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Αρνήθηκε κάθε συζήτηση για τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, με μόνο επιχείρημα ότι υπάρχει σχετική κοινοτική οδηγία.

Τουλάχιστον προκλητικός, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς απάντησε, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των ψαράδων και των σφουγγαράδων: "Εχω πολλά ερωτηματικά", είπε, "για τη σκοπιμότητα των κινητοποιήσεων αυτών κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία και λιγότερο βεβαίως από το ΚΚΕ. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της ΕΕ και βεβαίως υπέρ της προσαρμογής στο κοινοτικό καθεστώς". Στη συνέχεια, μπήκε απλά στον κόπο να αναφέρει το τυπικό ιστορικό της εφαρμογής της 6ης Κοινοτικής Οδηγίας, η εφαρμογή της οποίας αλλάζει το φορολογικό καθεστώς γι' αυτούς τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε δε πως από τις υποχρεώσεις τήρησης βιβλίων κλπ. εξαιρούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 1.800.000. Κατέστησε δε σαφές ότι η κυβέρνηση δε συζητά το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας. Κατέληξε, λέγοντας πως "οι κινητοποιήσεις ορισμένων αλιέων θεωρώ ότι είναι εσφαλμένες και δεν εντάσσονται στο κλίμα διαλόγου που έχει αναπτυχθεί"!!!

Επικίνδυνος δρόμος

Η στάση του υφυπουργού Εργασίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μήτσου Κωστόπουλου, που ανταπάντησε λέγοντας: "Πού το πάτε επιτέλους; Αντί να τιμήσετε την υπογραφή σας για το κοινό πόρισμα - το περιβόητο - όλων των κομμάτων για στήριξη των ακριτικών περιοχών και των νησιών του Αιγαίου, παίρνετε αυτά τα μέτρα;".

Ο Μήτσος Κωστόπουλος κατήγγειλε επίσης και τις συλλήψεις με εισαγγελική απόφαση ψαράδων και σφουγγαράδων, τονίζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η πολιτική για τα νησιά του Αιγαίου. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που έγινε:

Μ. Κωστόπουλος: Κύριοι, οι πολυεθνικές της Ευρώπης κάνουν τη δουλιά τους. Τι μας λέτε εδώ για οδηγίες, για την 6η για την 7η...

Γ. Δρυς: Ε, βέβαια, αυτά δεν τα καταλαβαίνετε!

Μ. Κωστόπουλος: Μην προσπαθείτε να μας μπλέξετε. Εγώ προσπαθώ να σας πω για την ανθρώπινη πλευρά του ζητήματος. Να πάτε εκεί σε αυτούς τους πρωτοσύγκελους που έκαναν τις οδηγίες και να τους πείτε: Ακούστε να δείτε, εσείς δεν έχετε τέτοιο καθεστώς, δεν έχετε χιλιάδες νησάκια, δεν έχετε ψαράδες, δεν έχετε σφουγγαράδες επιτέλους! Τι μας βάλατε σε αυτή τη λαιμητόμο; Γιατί δεν τα λέτε; Τι μας λέτε ότι θα υλοποιήσετε αποφάσεις εκείνων οι οποίοι θέλουν να δεσπόζουν στο Αιγαίο, στις βραχονησίδες για τα δικά τους συμφέροντα;.

Την Τρίτη ξεκινούν οι αγρότες
  • Συλλαλητήρια στις πόλεις και τα τρακτέρ βγαίνουν στα χωριά της Θεσσαλίας
  • Στις 2 του Φλεβάρη τα τρακτέρ κινούνται προς τις Εθνικές οδούς και ο αγώνας συντονίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο

Με συγκεντρώσεις στις πόλεις, τις οποίες θα διοργανώσουν οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των αγροτών και με τα τρακτέρ να κινούνται στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών, ξεκινούν, την ερχόμενη Τρίτη, οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία.

Ο αγώνας θα κλιμακωθεί και αν η κυβέρνηση δε δεχτεί να συζητήσει επί της ουσίας και να δρομολογήσει λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, στις 2 του Φλεβάρη τα τρακτέρ θα κινηθούν προς τις Εθνικές οδούς.Στις αρχές Φλεβάρη θα συντονιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο,όπως αποφασίστηκε σε πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα από πολλές περιοχές της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στις 5 του Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου, στη Λάρισα.

Οπως έχει τονίσει η ΠΑΣΕ, ο αγώνας των αγροτών θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν τα προβλήματα που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κύριο αίτημα του νέου αγροτικού ξεσηκωμού είναι η αντιμετώπιση των δυσμενέστατων επιπτώσεων που συνεπάγεται η "Ατζέντα 2000" της ΕΕ, η οποία προωθεί και επιβάλλει το ξεκλήρισμα μικρών, αλλά και μεγάλων αγροτών.

Βεβαίως, οι αγρότες θα παλέψουν και για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που έθεσαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις κι αφορούν στην προστασία του εισοδήματός τους, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη ρύθμιση των χρεών, στην αγροτική ανάπτυξη, ενώ θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα κυβερνητικά μέτρα εναντίον τους, που επιβάλλονται μέσω του Μητρώου Αγροτών, του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης, του ΕΛΓΑ κ. ά. Φυσικά στα βασικά αιτήματά τους θα είναι να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων,που συντελείται με τη σωρεία δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.

Συνεχίζονται οι δίκες

Οι δίκες στα "αγροτοδικεία" συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Στις 20 τουΓενάρη δικάζονται στα δικαστήρια της Καρδίτσας 157 αγρότες του νομού. Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση των αγώνων και προβολής των αγροτικών αιτημάτων. Στις 22 του Γενάρη θα δικαστούν αγρότες της Ελασσόνας και την επομένη 23 του Γενάρη στο σκαμνί θα καθίσουν αγρότες από τον Σταυρό Φαρσάλων.Την ίδια μέρα οι αγρότες της περιοχής έχουν αποφασίσει να καταλάβουν με τα τρακτέρ τους τους δρόμους και τη σιδηροδρομική γραμμή. Στις 27 του Γενάρη θα δικαστούν αγρότες των Τρικάλων.

ΟΑΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Νοθο-μαγειρέματα

Καταγγελία της "Αγροτικής Ενότητας"

Να χριστεί για άλλη μια φορά νόθα διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου και να συνεχίσει να κάνει "πλάτες" στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, πασχίζει η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Η πράσινη πλειοψηφία της ΟΑΣΝΗ επιχειρεί πάλι με εκλογές στα χαρτιά στους πρωτοβάθμιους αγροτικούς συλλόγους που ελέγχει και με εικονικούς αντιπροσώπους, να κάνει εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία, κατά την προσφιλή τακτική της νόθας διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ. Σε 42 αγροτικούς συλλόγους στο Νομό Ηρακλείου φαίνεται ότι δεν έγιναν εκλογές με βάση το καταστατικό και οι αντιπρόσωποι εκλέχτηκαν στα χαρτιά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα πρακτικά δεν έχουν σφραγίδες ή είναι πρόχειρα σημειώματα.

Τις μεθοδεύσεις νοθείας της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ κατήγγειλαν χτες τα στελέχη της "Αγροτικής Ενότητας",τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του αγροτικού κινήματος. Παράλληλα, κάλεσαν όλους τους νόμιμους αντιπροσώπους να συσπειρωθούν γύρω από το ψηφοδέλτιο της "Αγροτικής Ενότητας" και να το στηρίξουν μαζικά. Γιατί, όπως υπογραμμίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες, μόνο μέσα από ένα πλατύ, ενωτικό και διεκδικητικό ψηφοδέλτιο θα εκφραστούν όλοι εκείνοι που στόχο έχουν την αντίσταση και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Ο Σπράος δικαίωσε την ΠΑΣΕΓΕΣ!

Δεν έχει όρια η κατρακύλα της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, που χτες βγήκε να δηλώσει δικαιωμένη από την έκθεση - καταπέλτη κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αγροτικών συνεταιρισμών, του πρωθυπουργικού συμβούλου Γ. Σπράου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκθεση Σπράου "έρχεται να δικαιώσει σε μεγάλο βαθμό της πάγιες θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίες έχουν εκφραστεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με την ευκαιρία του Κοινωνικού Διαλόγου"! Μετά κι από αυτό, μάλλον θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι εκεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ...

Πάει να τα φορτώσει στους αγρότες

Οι αγρότες ζήτησαν να αυξηθεί η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ κατά 50% για να εκσυγχρονιστεί ο φορέας! Τα παραπάνω ισχυρίζεται ο υπουργός Γεωργίας, απαντώντας σε αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα για τα προβλήματα των αγροτών της Καρδίτσας.

Μάλλον ο Στ. Τζουμάκας μπέρδεψε τους αγρότες... Γιατί όταν αναφέρεται σε αγρότες εννοεί τις διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που μαζεύονται στα Συμβούλια Αγροτικής Πολιτικής, για να επιλύσουν δήθεν τα προβλήματα των αγροτών, ενώ στην πραγματικότητα στηρίζουν την αντιαγροτική καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πλήρης αναφορά του υπουργείου Γεωργίας στο ζήτημα του ΕΛΓΑ είναι η εξής: "Ο ΕΛΓΑ, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο μηχανισμό, αλλά και τον κορμό του όλου συστήματος, εκσυγχρονίζεται και σταθεροποιείται θεσμικά, παρέχοντας τις υπηρεσίες του με καλύτερες προοπτικές.

Εχει συσταθεί επιτροπή σύνταξης προσχεδίου νόμου, που αφορά την προστασία της αγροτικής δραστηριότητας και όταν ολοκληρώσει το έργο της, θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Οσον αφορά την αύξηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ από 2% σε 3%, γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένη διάταξη ήταν αίτημα των εκπροσώπων των αγροτικών φορέων με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ".

Κι από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, ο υπουργός Γεωργίας πάλι στους αγρότες θα φορτώσει τη διάλυση του ΕΛΓΑ και τη σύσταση του ΕΣΠΑΕ, που μεθοδεύει μέσα από σχετικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, με βάση το οποίο οι αγρότες θα πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, για να έχουν χειρότερη ασφαλιστική κάλυψη.

ΚΚΕ
"Η τρομοκρατία δε θα περάσει!"

Προϊόν της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής των εκβιασμών, της βίας και της πολιτικής τρομοκρατίας χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τις συλλήψεις των προέδρων των παράκτιων αλιέων Καλύμνου και Σητείας. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη σύλληψη από την Αστυνομία των προέδρων των παράκτιων αλιέων Καλύμνου και Σητείας. Αυτή η επιλογή, προϊόν της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής των εκβιασμών, της βίας και της πολιτικής τρομοκρατίας, πρέπει να καταδικαστεί μαζικά και αποφασιστικά.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις μαχητικές κινητοποιήσεις των ψαράδων και εκφράζει τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματά τους.

Τα μέτρα, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εφαρμόσει σε βάρος των παράκτιων αλιέων, αποσκοπούν στην εξαφάνιση των βιοπαλαιστών της θάλασσας και στην παράδοση του θαλάσσιου πλούτου στους στόλους των μεγάλων καπιταλιστών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμπαίζει προκλητικά τους κατοίκους των νησιών, όταν εξαγγέλλει δήθεν μέτρα οικολογικής προστασίας και ανάπτυξης, ενώ την ίδια ώρα τα μέτρα που παίρνει οδηγούν στην ερήμωση των νησιών.

Επιβάλλεται να συνεχιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά, μαζικά και ενωτικά η αγωνιστική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των παράκτιων αλιέων.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Μόνη λύση είναι να αποσύρει αμέσως η κυβέρνηση τα μέτρα που εξάγγειλε σε βάρος των ψαράδων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ