ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια

Οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι Σερβιτόροι και Εργάτες Ξενοδοχείων του Νομού Ζακύνθου καταδικάζουν επίσης την πολιτική δίωξη κατά του "Ρ". Στην ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου τους σημειώνουν:

"Το ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων καταδικάζει την απαράδεκτη αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου και γενικότερα τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την πολιτική δίωξη ενάντια στην εφημερίδα "Ρ", που ως στόχο έχει τη φίμωση της διαφορετικής ενοχλητικής φωνής ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την υποτέλειά της και την υποταγή της στις αποφάσεις της ΕΕ, των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και άλλων ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε προτεκτοράτο.

Σήμερα που κυβέρνηση μας έχει καταδικάσει στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση.

Σήμερα που προσπαθεί με κάθε μέσο να μας αφαιρέσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας.

Σήμερα που με την απροκάλυπτη βία, τρομοκρατία, χαφιεδισμό προσπαθεί να σβήσει κάθε φωνή αντίστασης του λαού.

Σήμερα που θέλουν τη νεολαία ναρκοϋποταγμένη να δέχεται αμέτοχα κάθε αντιδραστικό μέτρο της κυβέρνησης.

Σήμερα πριν είναι αργά για όλους μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική μέσα από τους καθημερινούς αγώνες μας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο "Ριζοσπάστη", τη μόνη εφημερίδα που πρόβαλε τα προβλήματα του κλάδου μας.

Είμαστε σίγουροι ότι κάθε προσπάθεια φίμωσής του, όπως και στο σκοτεινό μαύρο παρελθόν, θα πέσει στο κενό.

Είμαστε σίγουροι ότι παρ' όλες τις προσπάθειες για φίμωση και εξοντωτική οικονομική εξουθένωση από την κυβέρνηση, η δράση του "Ρ" θα συνεχίζει να είναι θερμός υποστηριχτής των εργατικών λαϊκών συμφερόντων.

Θα συνεχίσει να προβάλλει και να στηρίζει τον αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας".

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Η φωνή της αλήθειας θα ακούγεται

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, με ανακοίνωση του ΔΣ του, που κοινοποιεί στον πρόεδρο της κυβέρνησης, στον υπουργό Εξωτερικών, στα πολιτικά κόμματα, στη ΓΣΕΕ, στα ΜΜΕ, καταδικάζει την πολιτική δίωξη του "Ρ". Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

"Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατ/κού Κέντρου, με ομόφωνη απόφασή της, στη συνεδρίαση της 15/1/98, καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, και γενικότερα της κυβέρνησης, για την αγωγή του υπουργού Εξωτερικών εναντίον του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", που ισοδυναμεί με δίωξη της εφημερίδας.

Θεωρεί ότι η ελευθερία του λόγου και η πολιτική κριτική με οποιοδήποτε τρόπο, έστω και σατιρικό, δεν πρέπει να διώκεται.

Η κυβέρνηση που έχει τη συνολική ευθύνη για τις ενέργειες των υπουργών, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει στον ελληνικό λαό, την αντιλαϊκή - αντιδραστική συμπεριφορά της. Δεν ανέχεται καμιά κριτική στις ενέργειές της, γι' αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να φιμώσει και τις ελάχιστες φωνές που απόμειναν να λεν ξεκάθαρα την αλήθεια. Αυτή τη φορά σύρεται ο "Ρ" στα δικαστήρια.

Κάποτε, άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν έδειραν, φυλάκισαν, εκτέλεσαν συντάκτες του "Ρ", έκλεισαν την εφημερίδα, όμως ο "Ρ" έμεινε στις καρδιές κάθε γνήσιου πατριώτη Ελληνα και αναγεννήθηκε από την τέφρα του.

Ούτε οι δίκες, ούτε οι διωγμοί, ούτε κι αυτό ακόμα το κλείσιμο του "Ρ", θα φιμώσει τους πατριώτες και θα τους επιτρέψει να λένε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη, κάνοντας κριτική στους: Ανόητους, επιλήσμονες των καθηκόντων τους και τους ξεπουλημένους στα Ξένα Συμφέροντα, γιατί η φωνή της αλήθειας θα ακούγεται και ο "Ρ" θα διαβάζεται είτε νόμιμος είτε παράνομος.

Για τους ανόητους, επιλήσμονες των καθηκόντων τους και τους ξεπουλημένους στα Ξένα Συμφέροντα, η θέση τους θα είναι στον κάλαθο των αχρήστων".

"Ριζοσπαστικά"

Εκατό εκατομμύρια (τίμημα) θα πρέπει να καταβάλει ο "Ριζοσπάστης", προκειμένου να αποκαταστήσει "την τιμή και την υπόληψη" του υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου, την οποία "σπίλωσε" με σατιρικό του δημοσίευμα."Η Τιμή του Τετιμημένου" - κατά τις Γραφές...

Και ο Τετιμημένος αυτό το Τίμημα αξιώνει με αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εναντίον του δημοσιογραφικού οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ.Από το όλο πνεύμα της αγωγής καθίσταται απολύτως σαφές ότι ο κ. Πάγκαλος δε θα κατέφευγε στο έσχατο αυτό μέσο προστασίας και υπεράσπισης της τιμής και της υπόληψής του, αν ίσχυαν ακόμη το "Ιδιώνυμο" ή το Γ ψήφισμα.

Επειδή, όμως, δεν ισχύουν και η διακίνηση των ιδεών (ακόμη και των κομμουνιστικών) είναι - τυπικά τουλάχιστον - ελεύθερη, αναγκάστηκε να καταφύγει στο νόμο "περί αστικής ευθύνης του Τύπου".

Είναι και αυτός, άλλωστε, ένα ιδιώνυμο, αφού μπορεί να αποτιμά την υπόληψη σε δραχμές και, με την οικονομική εξόντωση, να κλείνει τα ενοχλητικά στόματα και να τσακίζει τις ενοχλητικές γραφίδες...

Αν αυτή, όμως, ήταν και είναι η πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών, τότε, ομολογουμένως, ο κ. Πάγκαλος βρίσκεται σε πλάνη και περί τα πράγματα και περί τα πρόσωπα.

Διότι, ακόμη κι αν κατορθώσει να καταδικαστεί ο "Ριζοσπάστης" και να του επιβληθεί το αιτούμενο "Τίμημα", ποτέ δε θα κατορθώσει να τον φιμώσει.

Οχι, φυσικά, επειδή ο "Ριζοσπάστης" ή το ΚΚΕ αξιώνουν υπέρ εαυτών ασυδοσία και ασυλία, αλλά διότι, ύστερα από 80 χρόνων κοινωνικούς, δημοκρατικούς και πατριωτικούς αγώνες, θα ήταν πολύ αργά να υποστείλουν τις σημαίες και να κάνουν τεμενάδες στους ισχυρούς της Γης και στους εγχώριους συνεργάτες ή θαυμαστές τους.

Κεκτημένο - με αγώνες και αίμα - δημοκρατικό δικαίωμα του "Ριζοσπάστη" είναι να διαφωνεί με τις επιλογές και την πολιτική οιουδήποτε δημοσίου προσώπου, να κρίνει, να επικρίνει ή και να στηλιτεύει τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις ανοχές του και να σατιρίζει το δημόσιο βίο της χώρας και τους φορείς του.

Και αυτό το δικαίωμα δεν ακυρώνεται ούτε με αγωγές, ούτε με δικαστικές αποφάσεις.

Θα αποτελούσε, λοιπόν, πράξη πολιτικής σύνεσης, αν ο κ. Πάγκαλος έσπευδε να αποσύρει την αγωγή του - αναγνωρίζοντας, έστω και σιωπηρά, ότι η επίθεσή του κατά του "Ριζοσπάστη" δεν αποτελεί κυβερνητική γραμμή, αλλά ήταν ατυχές τέκνο του κυκλοθυμισμού του.

Διαφορετικά, αν επιμείνει στην αγωγή, το πολιτικό Τίμημα που θα πληρώσει, θα είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο από το οικονομικό τίμημα που αξιώνει - όταν, μάλιστα, είναι αμφίβολο αν θα του επιδικαστεί!

Του Χρήστου ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΥ,

από τον χτεσινό

"Αδέσμευτο Τύπο"

και τη μόνιμη στήλη του

"Εξ αριστερών"

ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Να ανακληθεί η αγωγή

Το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών έδωσε χτες στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την αγωγή που υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος κατά της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", επισημαίνει ότι τα πολιτικά ζητήματα και προβλήματα δεν επιλύονται στα δικαστήρια.

Ειδικότερα οι πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα, κατά τρόπο, μάλιστα, προνομιακό σε σχέση με τον απλό πολίτη, να απαντούν άμεσα σε δημοσιεύματα, με τα οποία δε συμφωνούν και να ενημερώνουν το αναγνωστικό κοινό για τις δικές τους θέσεις.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι θα αποτελούσε σημαντική πολιτική πράξη η ανάκληση της αγωγής, που θα συνέβαλε εποικοδομητικά στα πολιτικά πράγματα.Η άσκηση κριτικής αποτελεί, όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση του Τύπου και πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τους πολιτικούς, όσο σκληρή και δηκτική και αν είναι".

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΑΡΑΔΗΜΟΣ
Προς καταστολή της ελευθερίας του λόγου

Ο γλύπτης Χαράλαμπος Δαραδήμος μάς δήλωσε:

"Οταν η ελευθερία του λόγου και η δημόσια πολιτική κριτική αποκαλύπτουν την αλήθεια, οδηγούνται - και μάλιστα επιλεκτικά - στα δικαστήρια. Γιατί αυτή η αλήθεια όχι μόνο ξεγυμνώνει στη συνείδηση του κόσμου πράξεις εξαρτημένης και υποτελούς πολιτικής, αλλά και γιατί διατυπώνεται από φορείς, όπως το ΚΚΕ και ο "Ριζοσπάστης", που ο λόγος τους υπολογίζεται και βρίσκει αντίκρισμα στο λαό. Ετσι αιτιολογείται, ίσως, και το γεγονός ότι οι διώξεις στρέφονται ειδικά προς αυτό το χώρο, ενώ αφήνονται στο απυρόβλητο ανάλογες τοποθετήσεις άλλων προσώπων ή φορέων. Ετσι, η καταφυγή στα δικαστήρια, γίνεται επίφαση που αποδεικνύει το υστερόβουλο, για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου και της δημόσιας και υγιούς διαπάλης των ιδεών".

ΝΙΚΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ
Προσπάθεια υπονόμευσης του Τύπου

Ο ζωγράφος Νίκος Ευγενίδης μάς είπε:

"Είναι φανερό ότι γίνεται μεγάλη εκστρατεία κατά των προοδευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ενα από αυτά τα δείγματα είναι η προσπάθεια υπονόμευσης του Τύπου, γενικότερα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, εντάσσεται και η αγωγή κατά του "Ρ" από τον κ. Πάγκαλο. Ομως, είναι βέβαιο ότι οι λαϊκές δυνάμεις και το πιο προοδευτικό τμήμα του ελληνικού λαού θα αντισταθεί, όπως αντιστάθηκε σε όλες τις επιθέσεις εναντίον του. Γιατί ο προοδευτικός Τύπος και η εφημερίδα του ΚΚΕ είναι μία από τις αήττητες "πλευρές" του προοδευτικού κινήματος της χώρας μας. Οι προσπάθειες υπονόμευσης από την κυβέρνηση θα βρουν αντιμέτωπο τον εργαζόμενο λαό και τους πνευματικούς ανθρώπους".

ΔΙΩΞΗ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
Θύελλα αντιδράσεων ενάντια στην προσπάθεια φίμωσης

Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και η επιστράτευση εισαγγελέων, με τους οποίους η κυβέρνηση επιχειρεί τη φίμωση της κριτικής που της ασκείται - με απροκάλυπτο δείγμα τη δίωξη που παρήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, κατά του "Ρ" - έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο "Ρ", που για μια ακόμα φορά βρέθηκε στο κέντρο του κυκλώνα της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, κατακλύζεται καθημερινά από δηλώσεις συμπαράστασης. Δηλώσεις, με τις οποίες μαζικοί και κοινωνικοί φορείς, δημόσια πρόσωπα και εργαζόμενοι, καταδικάζουν την κυβερνητική μεθόδευση για τη "φίμωση" της εφημερίδας, την οποία επιδιώκει ο Θ. Πάγκαλος, ισχυριζόμενος ότι για την αποκατάσταση της τιμής του, που, τάχα, προσέβαλε σατιρικό δημοσίευμα της εφημερίδας, πρέπει να του καταβληθεί το ποσό των 100 εκατομμυρίων δραχμών.

Η δικαστική δίωξη του "Ρ" από τον κυβερνητικό παράγοντα και το βαθύτερό της περιεχόμενο, η επιχείρηση τρομοκράτησης των κομμουνιστών, μέσω των απειλών οικονομικού χαρακτήρα ενάντια στο ΚΚΕ, όπως ήδη αποδεικνύει το κύμα συμπαράστασης προς την εφημερίδα του ΚΚΕ, πέφτουν στο κενό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Θα πέσει στο κενό

Την αμέριστη συμπαράστασή του στο "Ρ" εκφράζει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας,στην οποία καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "όπως όλες οι κατά καιρούς προσπάθειες φίμωσης του "Ριζοσπάστη" και αυτή θα πέσει στο κενό".

Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του συνδέει τη μήνυση του υπουργού Εξωτερικών με τον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα δεκάδες αγροτοδικεία, με τις επιθέσεις εναντίον όλων όσοι τολμούν και αντιστέκονται στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ενώ επισημαίνει ότι στον αντιδημοκρατικό κατήφορό της θα βάλει φραγμό ο συντονισμένος αγώνας όλων όσοι πλήττονται από την πολιτική της.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Θα πέσει στο κενό

Την αμέριστη συμπαράστασή του στο "Ρ" εκφράζει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας,στην οποία καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "όπως όλες οι κατά καιρούς προσπάθειες φίμωσης του "Ριζοσπάστη" και αυτή θα πέσει στο κενό".

Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του συνδέει τη μήνυση του υπουργού Εξωτερικών με τον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα δεκάδες αγροτοδικεία, με τις επιθέσεις εναντίον όλων όσοι τολμούν και αντιστέκονται στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ενώ επισημαίνει ότι στον αντιδημοκρατικό κατήφορό της θα βάλει φραγμό ο συντονισμένος αγώνας όλων όσοι πλήττονται από την πολιτική της.

ΟΒΣΑ
Θυμίζει άλλες εποχές

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) στην προχτεσινή του συνεδρίαση καταδίκασε την προσπάθεια τής κυβέρνησης να φιμώσει την ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση από τον Τύπο, όπως συνέβη στην περίπτωση του "Ριζοσπάστη", με τις γνωστές μηνύσεις από τον Θ. Πάγκαλο που ζητάει 100.000.000 δρχ. ως αποζημίωση. Τέτοιες ενέργειες, τονίζει η ΟΒΣΑ στην ανακοίνωσή της, από κοντά με τα αγροτοδικεία, και την επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων που επιχειρείται, βάζουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία και θυμίζουν άλλες εποχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ