ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξανά στον αγώνα το Φλεβάρη

Σε παναττικό συλλαλητήριο,που θα συνοδευτεί από ταυτόχρονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα, προχωρούν οι συνταξιούχοι την Πέμπτη 5 Φλεβάρη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος,διαμαρτυρόμενοι για την εισοδηματική και φορολογική κυβερνητική πολιτική.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας τονίζει, στη σχετική ανακοίνωσή της, ότι "ο κατήφορος της πιο ανάλγητης φορολογικής και εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν νέους φόρους, φοβερά αυξημένα δημοτικά τέλη, απανωτές κρατήσεις και εξωφρενικούς λογαριασμούς σε ένα κράτος που τάχθηκε να υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας".

Συνεχίζοντας, η ΣΕΑ επισημαίνει ότι η αντικοινωνική πολιτική και η κλιμάκωση της λεηλασίας των εισοδημάτων, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, "τα παραφουσκωμένα πορτοφόλια των κερδοσκόπων του παρασιτικού κεφαλαίου και του τραπεζικού συστήματος, που κλείνουν ισολογισμούς με πολλαπλάσια υπερκέρδη, αποτελούν βάναυση πρόκληση στους πεινασμένους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους και στα άνεργα νιάτα της χώρας".

"Η επιλογή του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας για τη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος - επισημαίνει η ΣΕΑ - οι συγκρούσεις του κράτους με τους αγρότες, συνταξιούχους, εκπαιδευτικούς ναυτικούς και σπουδαστές, σφυρηλατούν το μέτωπο μαχητικής ενωτικής αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της πιο πρωτόγνωρης αντιλαϊκής αντικοινωνικής πολιτικής".

Παράλληλα, σημειώνει ότι η ευθύνη των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΒΕΕ είναι τεράστια για τη μη αγωνιστική κινητοποίηση της βάσης".

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
"Ναι" στον αντιδραστικό Κώδικα

"Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα": Να απορριφθεί στο σύνολό του το αντιδημοκρατικό κατασκεύασμα

Να στηρίξει ουσιαστικά τον νέο αντιδραστικό δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αποφάσισε με τις ψήφους μόνο της ΠΑΣΚ, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Επίσης αποφασίστηκε εντός 15 ημερών να συγκληθεί νέο Γενικό Συμβούλιο με αντικείμενο το φορολογικό και συνταξιουχικό νομοσχέδιο, συλλογικές συμβάσεις, έκθεση Σπράου για δημόσια διοίκηση και πρόγραμμα δράσης.

Η "πράσινη" πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ για άλλη μια φορά ήρθε να στηρίξει τις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές, χαρακτηρίζοντας τον... νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα σαν θετικό, που μάλιστα κατοχυρώνει και διευρύνει τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων! Για τα προσχήματα, ζήτησε τη βελτίωση ορισμένων διατάξεων αναφορικά με το βαθμολόγιο.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" κατάγγειλε τον "νέο" δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα γιατί - όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί της - επαναφέρει τον εμφυλιοπολεμικό κώδικα του '51, θέτει υπό αμφισβήτηση ντε φάκτο κατακτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και στοχεύει στην απόλυτη χειραγώγηση των εργαζομένων στο δημόσιο, μετατρέποντάς τους σε γρανάζι μιας δημόσιας διοίκησης που θα προωθεί αποτελεσματικά τις γενικότερες αντεργατικές και αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.

Πρότεινε προς διεκδίκηση: Ο δημόσιος υπάλληλος να έχει όλα τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Να έχει το δικαίωμα να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τα μισθολογικά, εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Να υπάρξει αντικειμενικό, διαφανές και δίκαιο σύστημα προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών. Να παταχθεί η γραφειοκρατία και να αναβαθμιστεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας της δημόσιας διοίκησης και να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών. Τα υπηρεσιακά συμβούλια να είναι 7μελή αποτελούμενα από 3 μέλη διοριζόμενα απ' την κυβέρνηση, 3 μέλη αιρετοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων και ένα μέλος κοινής αποδοχής. Να αναπροσδιοριστεί η λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου, να καταργηθεί το απόρρητο και οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων να είναι ανακλητοί. Να υπάρχει αποσύνδεση του μισθού από το βαθμολόγιο. Οι προϊστάμενοι να επιλέγονται απ' το υπηρεσιακό συμβούλιο με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και για 2ετή ή 3ετή θητεία.

Η ΔΑΚΕ ουσιαστικά επικέντρωσε την κριτική της, μόνο στις διατάξεις περί βαθμολογίου, ενώ με διιστάμενες απόψεις εμφανίστηκε η "Αυτόνομη Παρέμβαση", που ψήφισε τελικά τη δική της πρόταση.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΔΕΚΟ
Αδιάλλακτη η κυβέρνηση

Αρνείται η κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία. Στάσεις εργασίας την Τρίτη στις συγκοινωνίες. Απεργία σε ΔΕΚΟ - τράπεζες την Πέμπτη. ΕΣΑΚ - ΔΕΚΟ: Ολοι στις κινητοποιήσεις

Αδιάλλακτη παραμένει η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στην κατάθεση τροπολογίας στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία αφαιρεί από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού των επιχειρήσεων,οι οποίοι τώρα μπορούν να αλλάξουν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη προετοιμάζεται πυρετωδώς η 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις ΔΕΚΟ για την Πέμπτη 22 του Γενάρη, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας (11πμ-3μμ) οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, σύμφωνα με απόφαση της ΟΥΠΑΕ, η οποία συμμετέχει και στην απεργία.

Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ύστερα από τη δέσμευση του υπουργού Γ. Παπαντωνίου ότι θα υπάρξει επαναδιατύπωση της επίμαχης τροπολογίας. Η συνάντηση όμως δεν είχε αποτέλεσμα, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να αλλάξει την τροπολογία και συζήτησε μόνο το χρόνο εφαρμογής της!

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΚΟ καλεί τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες "να πάρουν μέρος στην απεργία, προβάλλοντας τα πραγματικά αιτήματά μας κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, στην απαξίωση και την εγκατάλειψη των οργανισμών. Υπερασπίζοντας έναν δημόσιο τομέα που θα αναδειχτεί σε μοχλό και δυναμική βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση". Η παράταξη επισημαίνει ότι με την τροπολογία αποδίδεται "το δικαίωμα αλλαγής των Κανονισμών Τοποθετήσεων, Προαγωγών, Μεταθέσεων, Μετακινήσεων, Πειθαρχικών, Μονιμότητας, (δηλαδή αλλαγής των εργασιακών σχέσεων) μονομερώς στην κυβέρνηση και στις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ και Τραπεζών".

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΚΟ σημειώνει ότι "η ΕΣΑΚ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είχαμε εκφράσει την κατηγορηματική και συνολική μας αντίθεση στο νόμο 2114/96, που άνοιξε το χορό των ιδιωτικοποιήσεων". "Τώρα - συνεχίζει η ανακοίνωση - η ζωή μάς επιβεβαιώνει και ταυτόχρονα αναδείχνει τις ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, που τότε υποστήριζαν ότι τάχα ο νόμος θεσπίστηκε για τον "εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ". Επίσης αποδίδει την τροπολογία στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για άμεση ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών", με τους εργαζόμενους στο περιθώριο.

"Η ΕΣΑΚ στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες καλεί τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς, να ξεσηκωθούν, να διαμαρτυρηθούν, να απαιτήσουν από τα συνδικάτα τους να βγουν πια από την αδράνεια και τη συναίνεση που τα έχει οδηγήσει η πλειοψηφία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ. Να μπουν επιτέλους μπροστά και να οργανώσουν άμεση, συντονισμένη και αγωνιστική απάντηση, τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που να αναγκάζει την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία. Να αχρηστεύσουν το νόμο 2114".

  • Η ΕΣΑΚ - ΔΕΚΟ πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη στελεχών της τη Δευτέρα, στις 9 το πρωί, στα γραφεία της παράταξης για την προετοιμασία της απεργίας.
Και με τη συκοφαντία κατά των ανέργων

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το Σωματείο Ανέργων και Εργαζομένων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας,την ερχόμενη Τρίτη στη Χαλκίδα, το υπουργείο Εργασίας, διά στόματος της κ. Δημητρακοπούλου - ειδική σύμβουλος του υπουργού Εργασίας - προσπάθησε να συκοφαντήσει τη διοίκηση του σωματείου και τον πρόεδρό του Γ. Τσουκαλά.

Συγκεκριμένα, η σύμβουλος του υπουργού δήλωσε σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ότι το σωματείο δεν επιθυμεί να επιδοτηθούν οι άνεργοι της περιοχής, ενώ επικέντρωσε την προσοχή της σε ένα, αλλά όχι και σημαντικότερο, αίτημα του σωματείου, αυτό για έκτακτο επίδομα στους άνεργους ύψους 200.000 δραχμών. Οι δηλώσεις αυτές, παραμονές της κινητοποίησης, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το πού αποσκοπούν.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ανέργων εκφράζει σε ψήφισμά της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας.

Σύσκεψη Εμποροϋπαλλήλων

Κλαδική σύσκεψη πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 5.30μμ, στα γραφεία της ΕΣΑΚ, η ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων,με θέματα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το πρόγραμμα δράσης.

ΣΟΦΤΕΞ
"Πράσινα" τερτίπια για καθυστέρηση των εκλογών

Με κάθε είδους "τερτίπια" προσπαθεί τώρα η ΠΑΣΚΕ να καθυστερήσει τη διαδικασία των πρόωρων εκλογών στη ΣΟΦΤΕΞ,μετά την καταψήφιση του απολογισμού της δράσης της πλειοψηφίας στη γενική απολογιστική συνέλευση του σωματείου. Ετσι, ενώ στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Γενάρη το θέμα - σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του σωματείου - είναι η εκλογή εφορευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει εκλογές, η ΠΑΣΚΕ - συνεπικουρούμενη από τις δυνάμεις του ΣΥΝ - πάει να ανατρέψει το θέμα της συνέλευσης, με τη συγκέντρωση υπογραφών ώστε περάσει ψηφοφορία με το ερώτημα "ναι" ή "όχι" στις πρόωρες εκλογές.

Η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ΠΑΣΚΕ για διπλοπροσωπία, αφού ουσιαστικά επιδιώκει την ακύρωση των εκλογών. Επίσης καλεί όλους τους εργαζόμενους "να δώσουν το "παρών" στη Γενική Συνέλευση για να μη υπάρξει πρόβλημα απαρτίας, καταδικάζοντας ταυτόχρονα αυτή την τακτική και με την ψήφο τους να απαιτήσουν εκλογές άμεσα. Να εκλεγεί έτσι μια διοίκηση ικανή να ανταποκριθεί στα σημερινά προβλήματα, μια διοίκηση που θα διεκδικήσει πραγματική αύξηση για τους εργαζομένους και θα συγκρούεται με τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ