ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τετράμηνο δράσης για ανάπτυξη - απασχόληση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τετράμηνο δράσης για την παραγωγική ανάπτυξη και την απασχόληση στη Θεσσαλονίκη θα είναι το επόμενο διάστημα για το ΕΚΘ, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας της διοίκησης της Οργάνωσης. Το πρόγραμμα του ΕΚΘ περιλαμβάνει σειρά συσκέψεων με τα σωματεία της δύναμής του, με τους δήμους και τη νομαρχία, βουλευτές, καθώς και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Για την Πέμπτη, 22 Γενάρη, στις 9 π.μ. η διοίκηση του ΕΚΘ προγραμμάτισε σύσκεψη με τις διοικήσεις των εργοστασιακών σωματείων στη βιομηχανική ζώνη της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο χώρο της ΕΛΒΟ. Θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τα εργοστασιακά σωματεία της ανατολικής βιομηχανικής περιοχής, τα κλαδικά σωματεία, τα σωματεία των εργαζομένων στην κοινή ωφέλεια. Επίσης, στα μέσα του Φλεβάρη αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου.

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πρότεινε το συντονισμό δράσης των εργαζομένων των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως οι ΒΑΛΚΑΝ, ΑΓΝΟ, ΜΕΛ, ΕΚΟ, ΗΒΗ, ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ κ.ά. "Απαιτείται ένα πρόγραμμα αγωνιστικό που θα γίνει υπόθεση όλων και θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση", δηλώνει ο γραμματέας του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης. "Σ' αυτή την κατεύθυνση - συνεχίζει - η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πρότεινε την αναπτυξιακή διέξοδο για μία σειρά βασικές βιομηχανικές μονάδες, με μοχλό το δημόσιο τομέα και διεκδικώντας μία άλλη ανάπτυξη. Με ένα πρόγραμμα αγωνιστικό, όπου θα περιέχονται, μαζί με την προβολή και ενημέρωση, η οργάνωση πανθεσσαλονίκιου συλλαλητηρίου και στη συνέχεια, στις αρχές Μάρτη, η κήρυξη 24ωρης απεργίας και το κλείσιμο της πόλης, των εργοστασίων, των υπηρεσιών, των σχολείων κλπ. Αυτό το δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι δέχονται τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, μιας πολιτικής που θα πρέπει να ανατραπεί. Σ' αυτό το πλαίσιο η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες και κινητοποιήσεις του ΕΚΘ".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΠ
Οργιο παραχάραξης από τις δυνάμεις της "συναίνεσης"

Αθλια μεθόδευση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ με τη συνεπικούρηση της "Αυτ. Παρέμβασης", για νομιμοποίηση 39 νόθων αντιπροσώπων ναυτεργατικών σωματείων, την πρώτη μέρα του συνεδρίου

Με άθλιες μεθοδεύσεις και νόθες διαδικασίες, οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με συνεπίκουρο την "Αυτ. Παρέμβαση", μετέτρεψαν τη χτεσινή πρώτη μέρα των διαδικασιών του 28ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά σε παρωδία προκειμένου να νομιμοποιήσουν τους 39 νόθους αντιπροσώπους 6 ναυτεργατικών σωματείων που συνεχίζουν να εφαρμόζουν καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα κατ' εντολή εφοπλιστών και κυβέρνησης!

Το άθλιο αυτό σκηνικό ήρθε να νομιμοποιήσει με την ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος τσαλαπατώντας το καταστατικό της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι: "Τα καταστατικά δε θα αποκλείουν συναδέλφους μας ναυτεργάτες", προαποφασίζοντας τη νομιμοποίηση των νόθων και στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξέφρασε μάλιστα και την αλληλεγγύη του στους νόθους... ενώ ήταν "παρών" σε όλη τη διάρκεια των διαδικασιών που ακολούθησαν οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, οι οποίες ήταν "καρμπόν" με αυτές που ακολουθήθηκαν και στην "παρασυναγωγή" που ονόμασαν 25ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας!

Από την πρώτη στιγμή των διαδικασιών, που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, έγινε φανερή η επιχείρηση που είχαν στήσει οι τρεις παρατάξεις προκειμένου να νοθεύσουν το σώμα του συνεδρίου και να πετύχουν συσχετισμούς τέτοιους, που να μετατρέπουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σε γέφυρα για το πέρασμα χωρίς εμπόδια της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Το "σήμα" έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Γ. Μίχας ο οποίος ανοίγοντας τις "διαδικασίες", χωρίς καν να ρωτήσει το σώμα, ανέφερε ότι οι σύνεδροι που παραβρίσκονται είναι 192 από τους 338 εκλεγμένους, συμπεριλαμβάνοντας και τους 39 νόθους! Οταν έγινε πρόταση από τους συνδικαλιστές της "Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" να αποφασίσουν οι νόμιμοι σύνεδροι (εκλεγμένοι από σωματεία που εφαρμόζουν την απλή αναλογική) με ονομαστική ψηφοφορία για την παραμονή ή όχι των νόθων, οι τρεις παρατάξεις αρνήθηκαν να θέσουν την πρόταση σε ψηφοφορία!Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, ήταν ότι οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας που συμμετείχαν και στο προεδρείο, κατέθεσαν πρόταση ψηφοφορίας για τη νομιμοποίηση ή όχι των νόθων, με τη συμμετοχή και των ίδιων των νόθων! Και όχι μόνο αυτό. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε προκλητικά και χωρίς να έχει γίνει ουσιαστικά ψηφοφορία, αφού απλά κάποιοι... φώναξαν "ναι", ότι: "Το συνέδριο αποφάσισε τη συμμετοχή των συναδέλφων μας ναυτεργατών"!

Τα σχέδια όμως της πλειοψηφίας χάλασαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ, απ' τους οποίους δηλώθηκε ότι αποχωρούν απ' τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να τους ακολουθήσει η πλειοψηφία των αντιπροσώπων! Λίγο πριν, αποχώρησαν και οι προσκεκλημένοι χωρίς να χαιρετίσουν.

Λίγο πριν την αποχώρηση των αντιπροσώπων ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου και αντιπρόσωπος στο συνέδριο, σημείωσε: "Δεν μπορεί να ισχύει η ισοτιμία ψήφου όταν σωματεία εφαρμόζουν το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα. Οι συγκεκριμένες παρατάξεις αναλαμβάνουν την ευθύνη να ξεπουλήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, να νοθεύσουν τη θέληση των εργαζομένων στο ΕΚΠ και στη ΓΣΕΕ, όπως έγινε και στην ΠΝΟ".

Ο Γιώργος Μαρίνος, αντιπρόσωπος της Ενωσης Ασυρματιστών, παίρνοντας τον λόγο υπογράμμισε: "Στα ναυτεργατικά σωματεία δεν ισχύει η απλή αναλογική και απαγορεύεται η έκφραση των τάσεων. Αυτό γιατί κάτω από τις εντολές εφοπλιστών και κυβέρνησης, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, όπως και τώρα, θέλουν να κρατήσουν το φρούριο του εργατοπατερισμού να το χρησιμοποιούν ανάλογα. Σήμερα επιχειρείται να ξεπλυθούν και οι αμαρτίες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ και η νόθα κατάσταση που διαμορφώθηκε. Επιχειρούν να βάλουν και στο ΕΚΠ τον εργατοπατερισμό από το παράθυρο. Η ΕΣΑΚ, η ΔΕΣΚ και όποιος σέβεται τον εαυτό του δε θα σταματήσουμε στιγμή να παλεύουμε για τις δημοκρατικές ελευθερίες μέσα στα καράβια και όπου χρειάζεται".

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μανουσογιαννάκης σχετικά με την τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, μας είπε: "Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος με την τοποθέτησή του, επιβεβαίωσε την πλήρη ταύτισή του με τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους. Προαποφάσισε τσαλαπατώντας το καταστατικό της ΓΣΕΕ, τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εφοπλιστών από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Με τη φόρα που πήρε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε λίγο αντιπρόσωπος στο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών"...

Καταγγέλλει τη νοθεία

Η "Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση Πειραιά",καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την καταστρατήγηση του καταστατικού του ΕΚΠ με φασιστικές μεθοδεύσεις, από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ με τη βοήθεια της "Αυτ. Παρέμβασης". Ακόμα καλεί τους αντιπροσώπους "να απαντήσουν αποφασιστικά στα διαλυτικά σχέδια του μετώπου των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, να ενισχύσουν κατά την αυριανή συζήτηση τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων συμβάλλοντας στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και στην ανάπτυξη των αγώνων που αρνήθηκε προκλητικά κατά το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ". Τέλος καλεί σε αγώνες ανατροπής της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Επιβάλλεται να συνεχίσουμε"!

"Επιβάλλεται να συνεχίσουμε"!Με τέλεξ, υπομνήματα που υπογράφονται από τα πληρώματα πλοίων και ανακοινώσεις από τοπικά ναυτεργατικά σωματεία, ολοένα και περισσότεροι ναυτεργάτες απαιτούν από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να κλιμακώσει τους αγώνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, για να ανατραπούν τα αντιναυτεργατικά μέτρα εφοπλιστών και κυβέρνησης, για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι ναυτεργάτες - πληρώματα των πλοίων που "πιάνουν" στο λιμάνι της Πάτρας,με υπόμνημά τους προς την ΠΝΟ, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τα πολιτικά κόμματα καταγγέλλουν "την τακτική του ξεπουλήματος των ναυτεργατικών συμφερόντων από τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ" και απαιτούν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων "με διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου, με βάση τα ώριμα αιτήματα που προβάλλουν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στην κοινή ανακοίνωσή τους". Το υπόμνημα υπογράφεται από ναυτεργάτες που υπηρετούν στα επιβατηγά πλοία ΜΠΡΙΝΤΕΖΙ,ΠΟΛΑΡΙΣ,ΒΕΝΟΥΣ,ΚΡΗΤΗ 1 και ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ.Ανάλογη απόφαση πήραν και τα δύο σωματεία των ναυτεργατών που υπηρετούν στην πορθμιακή γραμμή Ρίου - Αντιρίου.

Στην Ηγουμενίτσα παρόμοιο υπόμνημα υπογράφουν οι ναυτεργάτες που υπηρετούν στο επιβατηγό πλοίο ΒΕΓΚΑ,ΙΟΝΙΑΝ ΜΠΡΙΤΖ και οι ναυτεργάτες όλων των φέρι - μποτ που εκτελούν την πορθμιακή γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα. Το πλήρωμα που υπηρετεί στο επιβατικό πλοίο ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΡΥΣΤΟΣ το οποίο "πιάνει" στο λιμάνι της Ραφήνας σε έγγραφό του επισημαίνει: "Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που αποτελούν τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ - υποταγμένες στις επιθυμίες της κυβέρνησης και των εφοπλιστών - είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των ναυτεργατών, που παλεύουν για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης και εφοπλιστών που στόχο έχει τον αφανισμό τους". Τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ και την κλιμάκωση των αγώνων, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ενωση Ναυτικών "Θάσος".

Διάβημα στην ΟΙΥΕ κατά των διώξεων

Να καταδικάσουν την τακτική του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Α. Φραγκόπουλου,καλεί τα σωματεία της Αθήνας ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.Οπως είναι γνωστό, μετά από μήνυση για δυσφήμισή του μέσω ανακοίνωσης που είχε εκδώσει το σωματείο, καταδικάστηκαν σε πέντε μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο ένα εκατομμύριο δραχμές ο καθένας η πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος καλεί τα σωματεία να αποστείλουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στην ΟΙΥΕ και να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στην ολομέλεια της Διοίκησης της ΟΙΥΕ και στην προσυγκέντρωση στις 10π.μ. έξω από το ΜΙΝΙΟΝ.

Το ίδιο κάλεσμα απευθύνει και το επιχειρησιακό σωματείο του ΜΙΝΙΟΝ,σε ανακοίνωση του οποίου τονίζεται ότι τέτοιες διώξεις στόχο έχουν την εξόντωση της διοίκησης του σωματείου, για να περάσει η επιχείρηση τα αντεργατικά της σχέδια. Να σημειωθεί ότι εναντίον των συνδικαλιστών εκκρεμούν ακόμα τρεις μηνύσεις, δύο από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και μια από προμηθεύτρια εταιρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ