ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ξεπούλημα και με την... εγγύηση του δημοσίου

Σε νέες απαιτήσεις των υποψηφίων επενδυτών σκοντάφτει τώρα το κυβερνητικό έργο ξεπουλήματος των επιχειρήσεων του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι υποψήφιοι αγοραστές για τις επιχειρήσεις ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, ΚΕΡΑΦΙΝΑ και "Βωξίτες Ελευσίνας", επαναφέρουν το αίτημά τους για παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο για τυχόν απαιτήσεις τρίτων από τις προς πώληση επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ζητάνε εγγύηση του δημοσίου για το καταβληθέν τίμημα, καθώς και για τις επενδύσεις που αποδεδειγμένα έχει κάνει ο νέος αγοραστής. Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί και αυτό το αίτημα των υποψηφίων, καθώς αποκλειστική της έννοια είναι να τελειώνει όπως όπως με τις υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις και να προχωρήσει έτσι στην κατάργηση του ΟΑΕ. Στα ίδια πλαίσια υποχρεώνεται ο ΟΑΕ να αναλάβει δέσμευση για μελλοντικές αποζημιώσεις, σε περίπτωση που προκύψουν αφανή βάρη των προς πώληση επιχειρήσεων. Προκειμένου να προχωρήσει το "έργο" των ιδιωτικοποιήσεων μένει να αποφασίσουν από κοινού οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών για το εάν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την παροχή εγγυήσεων του δημοσίου.

Ικανοποιώντας και το αίτημα αυτό των υποψηφίων αγοραστών, η κυβέρνηση αισιοδοξεί να προχωρήσει πιο γρήγορα και η πώληση της ΣΟΦΤΕΞ, για την οποία οι αξιώσεις των πρώην ιδιοκτητών έχουν δημιουργήσει μείζον πρόβλημα. Κατά τον ίδιο τρόπο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πώληση της ΚΕΡΑΦΙΝΑ, για την οποία η τελική υπογραφή της σύμβασης με τη ΝΕΟΚΑΤ καθυστερεί ακριβώς γιατί η τελευταία αρνείται να υπογράψει εάν το δημόσιο δε δώσει τις εγγυήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Στο μεταξύ, χτες, οι πιστώτριες τράπεζες της ΛΑΡΚΟ συμφώνησαν στη διαγραφή χρεών, ύψους 28 δισ. δρχ., της επιχείρησης ελαφρύνοντας έτσι την οικονομική της κατάσταση. Ωστόσο, το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων σε αυτή θα καθοριστεί από τις διαθέσεις της διεθνούς αγοράς. Αυτό τονίζουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο στα πλαίσια αυτά έχει αναθέσει στην ΕΤΕΒΑ τη διερεύνηση της αγοράς, τα συμπεράσματα της οποίας θα είναι και καθοριστικά για το εάν και με τι τρόπο θα ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση, αφού στη λογική της κυβέρνησης δεν είναι η ανάπτυξή της και η παραμονή της στο δημόσιο...

ΟΓΚΟΣ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Επίσημα "τσίμπησε" 2,4%

Αναλυτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας

Αύξηση 2,4% παρουσίασε ο τζίρος στην αγορά στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1997 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1996, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η αύξηση κατά 2,4% του γενικού δείκτη στο σύνολο της χώρας το παραπάνω δεκάμηνο, οφείλεται στην αύξηση που παρουσίασαν όλοι οι δείκτες και συγκεκριμένα οι δείκτες διατροφής (0,7%), ένδυσης - υπόδησης (2%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (6,8%) και λοιπών ειδών (2,5%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:

  • Στην περιφέρεια πρωτεύουσας η λαϊκή κατανάλωση παρουσίασε στο παραπάνω διάστημα επίσης αύξηση κατά 2,4%,λόγω της αύξησης των δεικτών ένδυσης - υπόδησης (0,7%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (6,1%), λοιπών ειδών (2,8%), ενώ μείωση κατά 0,09% παρουσίασε ο δείκτης διατροφής.
  • Στην υπόλοιπη χώρα ο τζίρος εμφάνισε αύξηση κατά 2,7%,εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση των δεικτών διατροφής (0,8%), ένδυσης - υπόδησης (5,8%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (7,3%) και λοιπών ειδών (2,2%).

Τέλος, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν για τον Οκτώβρη του 1997 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 1996, μία αύξηση του τζίρου κατά 0,1% στο σύνολο της χώρας, κατά 0,19% στην περιφέρεια πρωτεύουσας και κατά 1,8% στη λοιπή χώρα.

Οι εκθέσεις Σπράου "είναι εδώ"

Με προαγωγή σε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τίμησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το φίλο του, καθηγητή Γ. Σπράο, για τις υπηρεσίες που προσέφερε με τις 5 εκθέσεις του, ότι δήθεν είναι αναγκαία η επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων

Με προαγωγή στο αξίωμα του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ τίμησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το φίλο και σύμβουλό του - ειδικό σε θέματα κατάρτισης προγραμμάτων μονόπλευρης λιτότητας - καθηγητή Γ. Σπράο.Χτες ο καθηγητής Γ. Σπράος, κάλεσε σε αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου τους δημοσιογράφους, καθώς η επιτροπή των "8 σοφών" για την κατάρτιση του μακροχρόνιου οικονομικού προγράμματος της ελληνικής οικονομίας - της οποίας προϊσταται - ολοκλήρωσε το έργο της. Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής, ο Γ. Σπράος, έδωσε στους δημοσιογράφους (δεμένες σε βιβλίο, πια) τις 5 γνωστές εκθέσεις λιτότητας και οι οποίες περιλαμβάνουν δέσμες και δεσμίδες αντιλαϊκών μέτρων και είχαν παρουσιαστεί κατά καιρούς από τον ίδιο. Παράλληλα, ο καθηγητής της... λιτότητας, ανακοίνωσε την αναχώρησή του για το εξωτερικό (σ.σ. επί δεκαετίες ζει στο Λονδίνο, όπου είναι η μόνιμη έδρα του), μετά από ενάμιση χρόνο που έμεινε στην Ελλάδα και εργάστηκε για την κατάρτιση των εκθέσεων, που του ζήτησε ο πρωθυπουργός και φίλος του Κ. Σημίτης. Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Σπράος που αναχώρησε χτες το βράδυ για το Λονδίνο, ορίστηκε από τον πρωθυπουργό - είναι η επιβράβευσή του για τις υπηρεσίες που του προσέφερε με τις εκθέσεις του - εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι πέντε εκθέσεις για τις οποίες γίνεται λόγος είναι οι εξής: "Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και εισοδηματική πολιτική 1998- '99", "Αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημοσίων εσόδων", "Οικονομία και συντάξεις", "Ποιότητα στη δημόσια διοίκηση", "Ανταγωνιστική γεωργία και αγροτική ανάπτυξη". Πρόκειται για τις γνωστές εκθέσεις, η δημοσιοποίηση των οποίων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων λόγω του αντιδραστικού τους περιεχομένου και εξαιτίας του ότι η υιοθέτηση από την κυβέρνηση των προτάσεων που περιείχαν, σημαίνει τη σκλήρυνση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και την εφαρμογή της επ' αόριστον. Κοινός παρονομαστής και των 5 εκθέσεων, είναι ότι αναζητούν τη "σωτηρία" της ελληνικής οικονομίας με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Οι δέσμες και δεσμίδες μέτρων, που συνιστά η επιτροπή των "σοφών", υπό τον καθηγητή Γ. Σπράο, έχουν σαν στόχο τη σταθεροποίηση και αύξηση των κερδών με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και γενικότερα την υποβάθμιση των βιοτικού επιπέδου των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Σε σχέση με τα παραπάνω, χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση που έκανε χτες ο Γ. Σπράος, σύμφωνα με την οποία "η σοβαρή δουλιά αρχίζει από δω και στο εξής" και συγκεκριμένα με την επεξεργασία που θα υποστεί το περιεχόμενο και οι προτάσεις των εκθέσεων αυτών από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία που, όπως είπε, έχει ήδη ξεκινήσει. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο καθηγητής Γ. Σπράος - σχολιάζοντας παρατηρήσεις και ερωτήσεις δημοσιογράφων - ισχυρίστηκε πως η πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Σημίτη... δεν έχει καμιά σχέση με τη λιτότητα (!).

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Οι τοποθετήσεις ξεπέρασαν τα 7 δισ. δραχμές

Από 3,8 δισ. δραχμές που ήταν το Δεκέμβρη του '96, το υπόλοιπο ενεργητικού διαμορφώθηκε το Δεκέμβρη του '97 στα 7.343 δισ. δραχμές

Σχεδόν διπλασιάστηκε το 1997 το συνολικό καθαρό Ενεργητικό των 161 Αμοιβαίων Κεφαλαίων που λειτουργών σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιονικής Τράπεζας. Το υπόλοιπο Ενεργητικού στο τέλος του Δεκέμβρη διαμορφώθηκε στα 7.343 δισ. δραχμές, έναντι 3.803 δισ. δραχμές που είχε διαμορφωθεί στις 31/12/96.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Τράπεζας, η μέση ετήσια απόδοση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ανήλθε το 1997 σε 12,8%, υψηλότερη δηλαδή από την απόδοση των Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου, η οποία πριν από τη φορολογία ήταν 11,2%. Η ποσοστιαία κατανομή των τεσσάρων κατηγοριών Αμοιβαίων Κεφαλαίων στο τέλος του 1997, ήταν η ακόλουθη: Τα ΑΚ σταθερού εισοδήματος (επενδύονται σε σταθερούς τίτλους) αποτελούσαν το 26,91% του συνόλου, τα ΑΚ διαχείρισης διαθεσίμων (επενδύονται κατά πλειοψηφία σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και ένα μικρότερο μέρος σε μετοχές) το 66,77%, ενώ τα επενδύσεων εξωτερικού (τοποθετούνται σε τίτλους του εξωτερικού) το 1,69% και τα Αναπτύξεων το 4,63%.

Σχεδόν διπλασιασμός προκύπτει και από τη σύγκριση του καθαρού Ενεργητικού των ΑΚ σαν ποσοστό ως προς τις καταθέσεις ιδιωτών στις εμπορικές τράπεζες. Στο τέλος του 1997 το σχετικό ποσοστό ανήλθε σε 41,2% ενώ στο τέλος του 1996 το ενεργητικό ΑΚ ως προς τις καταθέσεις ιδιωτών ήταν 22,12% και 16,31% το 1995.

Αναληθείς οι υποσχέσεις της κυβέρνησης στους βιοτέχνες

Την αναντιστοιχία λόγων και έργων - που επιδεικνύει, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - στιγματίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ). Με χτεσινή ανακοίνωσή του, το προεδρείο της ΟΒΣΘ επισημαίνει ότι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών πως με την εφαρμογή του προγράμματος TAXIS στις ΔΟΥ θα καταργούνταν τα αντικειμενικά κριτήρια, καθώς και για τη μη επιβολή φόρων το 1998 αποδείχτηκαν αναληθείς. Κι αυτό, γιατί είναι πασιφανές ότι ο νέος νόμος επιφέρει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, τονίζει το προεδρείο της ΟΒΣΘ, η επιδείνωση της θέσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, θα έχει αντίκτυπο και στην απασχόληση και την αύξηση της ανεργίας, δεδομένου ότι πολλές από αυτές δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ