ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση τρομοκρατεί τους συνδικαλιστές αστυνομικούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την κυβερνητική τρομοκρατία σε βάρος των συνδικαλιστών αστυνομικών καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος όσων πήραν την πρωτοβουλία να διαδηλώσουν κατά της βίας στα γήπεδα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας τον περασμένο μήνα.

"Η διενέργεια της ΕΔΕ με διαταγή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δείχνει ότι η κυβέρνηση θορυβημένη από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αστυνομικών όλης της χώρας, που αιτία έχουν την άρνηση επίλυσης χρόνιων προβλημάτων τους, στοχεύει στο χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος και στην αποτροπή νέων αγώνων. Φαίνεται ότι κατά την κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης οι αστυνομικοί και όσοι αγωνίζονται, αποτελούν κακό παράδειγμα. Πολύ περισσότερο που θέλει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας στην παρακολούθηση και καταστολή των λαϊκών αγώνων. Γι' αυτό και υψώνει τη ρομφαία της τρομοκρατίας.

Είναι βέβαιο - συνεχίζει η ανακοίνωση - ότι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας βγάζουν συμπεράσματα και δεν πρόκειται να καμφθούν από την κυβερνητική τρομοκρατία. Ο αγώνας τους για την εδώ και τώρα άρση των διώξεων, την αλλαγή του νόμου για το συνδικαλισμό στην ΕΛ.ΑΣ. και την κατοχύρωση πλήρων συνδικαλιστικών ελευθεριών βάσει του Ν. 1264/82, τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, θα συνεχιστεί.

Τα μεγάλα προβλήματα της πλειοψηφίας των αστυνομικών έχουν κοινή αιτία μ' αυτά του εργαζόμενου λαού και θα προωθηθούν μόνο σε συμπαράταξη μαζί του. Κάτω η κυβερνητική τρομοκρατία", καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδης, με σχετικές δηλώσεις του έκανε χτες γνωστό ότι έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο, ώστε να ενημερωθεί τόσο για τις αποφάσεις του, όσο και για το περιεχόμενο της ΕΔΕ. Σημείωσε, πάντως, την αποφασιστικότητα των αστυνομικών να υπερασπίσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και σε κάθε περίπτωση να αποκρούσουν τη διαφαινόμενη επίθεση στο συνδικαλιστικό τους κίνημα. Προειδοποίησε, επίσης, ότι αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες του για έναρξη μιας περιόδου διώξεων των συνδικαλιστών, με κύριο στοιχείο την ποινικοποίηση των μορφών που επιλέγουν για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, τότε θα προσφύγουν ακόμα και στα ευρωπαϊκά όργανα για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Την Τρίτη εξάλλου θα δοθεί στην Αθήνα συνέντευξη Τύπου.

Οχι στον εκβιασμό για το ραντάρ

"H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν προχώρησε σε καμία σχετική προεργασία για το ραντάρ στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, αν και είχε κάθε νομική δυνατότητα. Δεν μπορεί, κατά συνέπεια, να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στην Κοινότητα Περαίας ότι καθυστέρησε το έργο".

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου χτες στη Θεσσαλονίκη οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Περαίας,Νέων Επιβατών,Αγίας Τριάδος,Τριλόφου και Πλαγιαρίου.Οπως επισήμαναν, δεν εξηγείται ούτε η καθυστέρηση των δύο ετών από την αγορά μέχρι την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εγκατάσταση του ραντάρ, ούτε η αντίστοιχη καθυστέρηση στα τρία αεροδρόμια της χώρας, ούτε και το γεγονός ότι το ραντάρ αυτό αγοράστηκε πριν από την εκπόνηση σχετικής μελέτης και πριν καν επιλεγεί η περιοχή, γεγονός πρωτοφανές από επιστημονικής πλευράς. Αλλά ούτε και το γεγονός ότι η μελέτη που αρχικά εκπονήθηκε ήταν γενικής φύσεως και δεν αφορούσε ειδικά την περιοχή που επελέγη, πρόσθεσαν.

Οι Πρόεδροι κατήγγειλαν τους εμπλεκόμενους φορείς ότι επιχειρούν, εκμεταλλευόμενοι το τραγικό δυστύχημα της 17ης Δεκεμβρίου, με εκβιαστικές ενέργειες (επίταξη), την εγκατάσταση ραντάρ για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, με συνθήκες που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής, ορίζοντας περιμετρική ακτίνα ασφάλειας τρεις φορές μικρότερη από αυτήν που επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Δήλωσαν δε ότι οι Κοινότητες δε θα αποδεχτούν ντε φάκτο αποφάσεις και ζητούν την εκπόνηση αναλυτικής και ολοκληρωμένης μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τρίτο, ανεξάρτητο φορέα, η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή και της οποίας το επιστημονικό κύρος θα είναι αδιάσειστο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αύριο Κυριακή 18/1/98

και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης, τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Χαλανδρίου.
  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου της πόλης.
  • ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Ματρόζου 32).
  • ΠΕΙΡΑΙΑ στις 10.30 π.μ. στο εντευκτήριο της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).
  • ΔΑΦΝΗΣ στις 10 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Ελευθ. Βενιζέλου 25).
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ στις 10 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Σοφοκλή Βενιζέλου 109).
  • ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στις 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Αγίου Ιωάννου 58 Β). Θα ακολουθήσει απονομή "Τίτλου Τιμής του Βετεράνου Αγωνιστή", σε αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
  • ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - ΒΑΡΗΣ στις 11 π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος(Λευκάδος 1).
  • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου "Βίλα Στέλλα" (Γαλήνης1, Ν. Ηράκλειο).
  • ΡΑΦΙΝΑΣ στις 10.30 π.μ.,στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ραφίνας.
  • ΛΑΥΡΙΟΥ στις 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου.
  • ΠΑΤΡΑΣ στις 11 π.μ. στην αίθουσα των Επαγγελματοβιοτεχνών Πάτρας.
  • Ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στις 5.00 μ.μ. στο σπίτι της ΕΠΟΝ (οδός Δουκίσσης Πλακεντίας 3 Αμπελόκηποι). Νεολαιίστικα συγκροτήματα θα δώσουν τόνο ΕΠΟΝίτικο, όπως πάντα.
  • ΒΟΛΟΥ τη Δευτέρα 19 - 1 - 98 στις 6 μ.μ.,στο Κέντρο "Καρτιέ - Λατέν"(Αναυρος).
  • ΛΑΡΙΣΗΣ το Σάββατο 24 - 1 - 98 στις 11 π.μ.,στην αίθουσα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Την Κυριακή 25 - 1 - 98:

  • ΥΜΗΤΤΟΥ στις 11 π.μ.,στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Υμηττού.
  • ΑΙΓΑΛΕΩ στις 10.30 π.μ.,στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος", στο Παλαιό Δημαρχείο.
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στις 11 π.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος (Γ. Μουρίκη 1).
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ στις 11 π.μ.,στα γραφεία του Παρ/τος.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ),κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Παρασκευή 30 - 1 - 98 στις 5.30 μμ,στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Εγκαιρη δήλωση συμμετοχής (τηλέφωνο Ενωσης 38.24.461).
Συσκέψεις

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής της ΠΕΑΕΑ καλεί την Τρίτη 20 - 1 - 98 στις 10 π.μ. τις Διοικούσες Επιτροπές των Παραρτημάτων της σε σύσκεψη με θέμα τις Απολογιστικές Συνελεύσεις, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όροφος).

  • Το Παράρτημα ΧΟΛΑΡΓΟΥ πραγματοποιεί την Τετάρτη 21 - 1 - 98 από τις7 μ.μ. έως 9.30 μ.μ. τη χρονιάτικη απολογιστική του συνέλευση, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού. Θα ακολουθήσει το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Καλούνται όλα τα μέλη του Παρ/τος να παραβρεθούν.
ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή, προγιαγιά και θεία

ΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ

ετών 86

κηδεύουμε τη Δευτέρα 19.1.98 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α Κοιμητηρίου Αθηνών.

Τα τέκνα: Βασίλης και Μαρίνα Θεοχαράκη, Αλεξία Θεοχαράκη, Μαρία Θεοχαράκη

Τα εγγόνια: Νίκος και Κάτια Θεοχαράκη, Τάκης και Νάντια Θεοχαράκη, Αννίτα και Νίκος Μήλιος, Ντένη Θεοχαράκη, Θάνος Παπαδόπουλος

Η αδελφή: Ευαγγελία Τσούμα

Οι δισέγγονοι. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς

Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Αμαλίας

Νέα ταλαιπωρία - άγνωστο για πόσο - περιμένει τους οδηγούς, αφού από χθες άρχισε να κλείνει σταδιακά η λεωφόρος Αμαλίας λόγω των εργασιών διάνοιξης της σήραγγας από το Σύνταγμα προς το σταθμό Ολυμπιείο. Τμήματα της λεωφόρου και του πεζοδρομίου μπροστά από τον Εθνικό Κήπο θα κλείνουν ανάλογα με την πορεία του μετροπόντικα, ενώ κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα παραμένουν ανοιχτές τουλάχιστον δύο λωρίδες κυκλοφορίας επί της λεωφόρου.

Με ανακοίνωσή της η "Αττικό Μετρό" ζητά από τους οδηγούς να αποφεύγουν τις επόμενες μέρες τη διέλευσή τους από τη λεωφόρος Αμαλίας, δεν αναφέρει όμως για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσουν αυτές οι ρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι στο τμήμα της γραμμής Σύνταγμα - Ολυμπιείο έχει κατασκευαστεί πιλοτική σήραγγα διαμέτρου 3 μέτρων, έχουν εκτελεστεί περισσότερες από 900 γεωτρήσεις, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες ενισχύσεως του υπεδάφους σε τμήμα της λεωφόρου Αμαλίας, στο ύψος της οδού Φιλελλήνων.

Συνεστίαση της ΠΕΕΠΠ

Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ),πραγματοποιεί Συνεστίαση την Κυριακή 25 - 1 - 98 στις 12 το μεσημέρι,στο Κέντρο "ΚΑΣΤΕΛΛΟ" (Καυταντζόγλου και Π. Ράλλη, Πατήσια), με πλούσιο πρόγραμμα και Λαχειοφόρο Αγορά. Προσκλήσεις διακινούνται απ' τα παρ/τα και τα κεντρικά γραφεία της Ενωσης. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 52.30.526 - 52.30.543, από τις 9 πμ έως 14 μμ, καθημερινά εκτός Κυριακής.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
"Νεολαία και ναρκωτικά"

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Νεολαία και ναρκωτικά" οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου και Φιλαρέτου γωνία), τη Δευτέρα 19 Γενάρη στις 5.30 μμ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες. Από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) ο Β. Μάνος,παιδίατρος και η Ελένη Ζαφειρίου,δικηγόρος. Επίσης θα μιλήσουν ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος και η διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω" Κ. Μάτσα.

Απολογείται σήμερα ο Ν. Μαζιώτης

Νέα προθεσμία, για να απολογηθεί σήμερα το πρωί, πήρε ο 27χρονος Ν. Μαζιώτης από τη 10η ειδική ανακρίτρια Αθηνών. Χτες το πρωί οδηγήθηκε στο γραφείο της ανακρίτριας, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, κάτω από αυστηρά μέτρα φρούρησης, ενώ οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που τον συνόδευαν, δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να τον πλησιάσουν. Οση ώρα παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο, φίλοι και ομοϊδεάτες του είχαν συγκεντρωθεί απ' έξω και φώναζαν συνθήματα.

Ο Ν. Μαζιώτης κατηγορείται για προμήθεια - κατοχή - κατασκευή εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή δύο πιστολιών και ενός περιστρόφου, καθώς και απόπειρα έκρηξης έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας στις 10-12-97. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες. Ειδικά για την περίπτωση των όπλων, που βρέθηκαν στο σπίτι του στο Καματερό, υποστηρίζει ότι δεν ήταν ο μοναδικός χρήστης του χώρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ