ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΕΗ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απομυζούν το λαό με τις πλάτες της κυβέρνησης

Με τον τρόπο ρύθμισης των χρεών προς τον ΟΤΕ που επέλεξε η κυβέρνηση, το κράτος καθίσταται στήριγμα των τηλεμάγων και των τηλεπροξενιών

Βυζαίνουν τον ελληνικό λαό οι μεγαλοκαναλάρχες και μάλιστα με την προκλητική κάλυψη της κυβέρνησης η οποία πέραν των άλλων μετατρέπει τον ΟΤΕ σε στήριγμα και συμμέτοχο παραγωγής τηλεοπτικών σκουπιδιών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα από στοιχεία που έδωσαν στη Βουλή τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών απαντώντας σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών Π. Κρητικού, Στ. Παπαθεμελή και Η. Παπαηλία. Βάσει αυτών των στοιχείων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων πανελλαδικής εμβέλειας προς τον ΟΤΕ ανέρχονται στο ύψος των 9,8 δισ. δρχ. και προς το υπόλοιπο δημόσιο στο ύψος των 5,3 δισ. δρχ. περίπου. Δηλαδή πρόκειται για ένα ποσό που ανέρχεται στα 15 δισ. δρχ. περίπου, το οποίο σε κάθε περίπτωση και ειδικότερα τώρα όπου οργιάζει η αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, μετακυλίεται ποικιλοτρόπως στις πλάτες του ελληνικού λαού. Το χειρότερο δε είναι πως η κυβέρνηση ρυθμίζει το μέρος των χρεών των καναλαρχών που αφορά τον ΟΤΕ, με την εκχώρηση στον οργανισμό των εσόδων τους από τις υπηρεσίες AUDIOTEX (τα περιβόητα τηλέφωνα 090). Ετσι μετατρέπει σε κρατική υπόθεση την τηλεοπτική υποκουλτούρα, τις τηλεχαρτορίχτρες, τους τηλεμάγους, τα τηλεπροξενιά και τα άλλα συναφή.Ας δούμε όμως το θέμα αναλυτικότερα.

Τα χρέη στο δημόσιο αναλυτικά

Σύμφωνα με τον πίνακα που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή - σε απάντηση της Ερώτησης των προαναφερόμενων βουλευτών - τα χρέη των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας αναλύονται ως εξής:

- ΑΝΤΕΝΝΑ ΤV ΑΕ: 98.999.992 δρχ.

- ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ (Κανάλι 5): 55.311.206 δρχ. (Η οφειλή έχει ρυθμιστεί για τμηματική καταβολή της και οι δόσεις σύμφωνα με το υπουργείο καταβάλλονται κανονικά).

- ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ (NEW CHANNEL): 204.643.393 δρχ. (Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από αυτό το ποσό έχει - με δικαστικές αποφάσεις - ανασταλεί, μέχρι 8/6/98, η είσπραξη 116.543.310 δρχ.).

- ΕΡΜΗΣ Μ. Μ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΕ (ΣΚΑΪ): 982.259.927 δρχ.

- ΕΡΜΗΣ - ΣΚΑΪ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ Μ. Μ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΕ: 3.502.382.690

- ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ - ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ (Θεσσαλονίκης): 527.633.177.

Τα χρέη στον ΟΤΕ αναλυτικά

Από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Μεταφορών - βάσει εγγράφου του Οργανισμού τηλεπικοινωνιών που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλός του Δ. Παπούλιας - προκύπτουν αναλυτικά οι εξής ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων πανελλαδικής εμβέλειας προς τον ΟΤΕ:

- ΕΡΤ ΑΕ: 6.168 εκατομμύρια δρχ.

- ΕΡΜΗΣ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΕ (ΣΚΑΪ και λοιπές εταιρίες του ομίλου) 2.195 εκατ. δρχ.

- STAR CHANNEL: 1.183 εκατ. δρχ.

- Γ. Α. ΚΟΥΡΗΣ και επιχειρήσεις ομίλου: 234 εκατ. δρχ.

Το προαναφερόμενο έγγραφο του προέδρου του ΔΣ και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ καταλήγει με τα εξής προκλητικά για τον Ελληνα εργαζόμενο πολίτη: "Ηδη βρισκόμαστε σε διαδικασία ρύθμισης ώστε οι ανωτέρω οφειλές να εξοφλούνται τμηματικά και με εκχώρηση στον ΟΤΕ των εσόδων τους (σ. σ. εννοεί των εσόδων των καναλαρχών), που προέρχονται από έσοδα υπηρεσιών AUDIOTEX και από συμψηφισμό από διαφημίσεις υπηρεσιών και προϊόντων του Οργανισμού".

Στην υπηρεσία των τηλεμάγων η κυβέρνηση

Από τα παραπάνω υπογραμμίζονται με τον πλέον σαφή τρόπο οι τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση δεδομένου ότι καλύπτει τη ληστεία του δημοσίου χρήματος από τους διάφορους μεγαλοσχήμονες ιδιοκτήτες καναλιών (Λαμπράκης, Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Αλαφούζος, Κυριακού κ. ά). Κι αυτό, όταν την ίδια ώρα δε διστάζει να φορτώνει στον ελληνικό λαό νέα φορολογικά βάρη, όταν δε διστάζει να αυξάνει το κόστος ζωής, όταν συνεχώς ανακαλύπτει νέους τρόπους ληστείας του λιγοστού λαϊκού εισοδήματος, όταν εξαπολύει τους διάφορους ράμπο της Εφορίας για να τρομοκρατούν τους φτωχούς και μικρομεσαίους χάριν της εισπρακτικών απαιτήσεων περιβόητης σύγκλισης του Μάαστριχτ.

Το θέμα όπως σημειώσαμε στην αρχή, έχει και μια δεύτερη, εξίσου σημαντική διάσταση. Οπως είναι γνωστό οι μεγαλοκαναλάρχες εκτός από τους τηλεοπτικούς τους σταθμούς έχουν στήσει παράλληλα και ορισμένες εταιρίες "τηλεπληροφόρησης" (AUDIOTEX) οι οποίες βεβαίως μόνο την αποχαύνωση προωθούν, μόνο την πνευματική καθυστέρηση εξυπηρετούν, μόνο τη μετατροπή του πολίτη σε καταναλωτή τηλεοπτικών σκουπιδιών σκοπεύουν (τα οποία βεβαίως πληρώνονται πολύ ακριβά). Προωθώντας η κυβέρνηση τη ρύθμιση των χρεών των καναλαρχών στον ΟΤΕ, με την εκχώρηση στον οργανισμό των εσόδων τους που προέρχονται από τη λειτουργία των AUDIOTEX, στην ουσία μετατρέπει το κράτος σε μέτοχο αυτών των εταιριών και συμμέτοχο στην παραγωγή της τηλεοπτικής και τηλεφωνικής υποκουλτούρας αντί να πάρει μέτρα για την εξάλειψή της. Τι θα συμβεί στην πράξη; Οι καναλάρχες θα χρησιμοποιούν συνεχώς τον ΟΤΕ για τη λειτουργία των σταθμών τους πράγμα πέρα για πέρα φυσικό. Θα πληρώνουν όμως τον οργανισμό εκχωρώντας του τα έσοδά τους από τις "υπηρεσίες" AUDIOTEX. Ετσι οι τηλεμάγοι και λοιποί όχι μόνο δε θα σταματήσουν να υπάρχουν, αλλά θα αυξάνουν και θα πληθαίνουν με τις ευλογίες του κράτους το οποίο από τη δράση τους θα εισπράττει μέρος από τα χρωστούμενα των καναλιών. Οσο για τον ελληνικό λαό, εδώ ταιριάζει αυτό που λένε "και κερατάς και δαρμένος".

Γ. Π.

Το κουρδικό πρόβλημα

Είναι ολοφάνερο ότι μετά την πρόσφατη "έξοδο" των Κούρδων προσφύγων προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ, οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο πώς θα "αποφύγουν" το πρόβλημα και θα προστατεύσουν τα σύνορά τους από τους "λαθρομετανάστες". Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των κυβερνήσεων - κυρίως της Γερμανίας και της Ιταλίας, που έχουν το "πρόβλημα" - αλλά και από την πρόσφατη σύνοδο των Ευρωπαίων αρχηγών της αστυνομίας στη Ρώμη, αυτό που τους απασχολεί δεν είναι βέβαια η επίλυση του κουρδικού προβλήματος και η προστασία των προσφύγων, αλλά η προστασία των συνόρων και η αστυνόμευση των Κούρδων μεταναστών.

Ακριβώς απέναντι από αυτή τη στάση και πολιτική βρίσκεται η πρόταση που κάνει το ΚΚΕ. Η παρέμβαση που έκανε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Β. Εφραιμίδης, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, θέτει τους ισχυρούς συμμάχους και γενικότερα τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ μπροστά στις ευθύνες τους. Το άμεσο ζήτημα είναι να ασκηθούν πιέσεις στο καθεστώς της Αγκυρας να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στον κουρδικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό είναι αυτονόητο ότι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν η Γερμανία και οι ΗΠΑ να πουλάνε όπλα στην Τουρκία, που χρησιμοποιούνται κατά των Κούρδων. Ταυτόχρονα, όπως πρότεινε ο Β. Εφραιμίδης, πρέπει το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού να τεθεί στην προσεχή συνάντηση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να ενταθούν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας. Δεύτερο, επίσης άμεσο ζήτημα, είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων, όπως το δικαίωμα να ζητούν πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τη Συνθήκη Γενεύης. Να σταματήσει η σιωπηρή απέλασή τους πίσω στην Τουρκία, να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και να τύχουν υλικής και ηθικής συμπαράστασης.

Γενικότερα για το κουρδικό πρόβλημα το ΚΚΕ εκτιμά ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, όσο οι τουρκικές αρχές αρνούνται - με την ανοχή ή την ενθάρρυνση των αφεντικών της "νέας τάξης" - να προχωρήσουν στην αναζήτηση μιας πολιτικής και ειρηνικής λύσης, μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων με όλες τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του κουρδικού λαού.

Στο όλο ζήτημα υπάρχει και η "ελληνική πτυχή", η στάση δηλαδή της κυβέρνησης Σημίτη και των διωκτικών αρχών απέναντι στους πρόσφυγες. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να οχυρώνεται πίσω από τη γραμμή των κοινοτικών εταίρων και να "ξοφλάει" με τις μεγαλόστομες εκφράσεις υπουργών της περί "Χίτλερ και Εβραίων". Χρειάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στις παραπάνω κατευθύνσεις. Επίσης, πρέπει να σταματήσει η τακτική της σιωπηρής απέλασης Κούρδων προσφύγων στα ελληνικά σύνορα, όπως καταγγέλλουν διάφορες οργανώσεις και να βελτιωθούν οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς, όπως διαπιστώθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη βουλευτών του ΚΚΕ στην Πεντέλη.

Είναι πλέον καιρός να τεθεί τέρμα στην υποκρισία της ΕΕ απέναντι στο κουρδικό πρόβλημα και οι κοπτόμενοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα "εταίροι" να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι προτάσεις του ΚΚΕ δείχνουν το δρόμο για να μπει τέλος στο δράμα του κουρδικού λαού. Η κυβέρνηση Σημίτη δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ