ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική βουή αγκάλιασε χτες την Αθήνα

"Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός", βροντοφώναξαν χτες χιλιάδες Αθηναίες και Αθηναίοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας του ΚΚΕ

Περήφανη απάντηση στην ωμή αντικομμουνιστική παρέμβαση του νέου Πιουριφόι, έδωσαν χτες χιλιάδες Αθηναίοι με συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και τη μαχητική τους παρουσία, διαδηλωτές όλων των ηλικιών, βροντοφώναξαν αυτά που δεν τολμά ούτε να ψιθυρίσει στ' αφεντικά της η υπάκουη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:"Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος", "Κλίντον, Σημίτη και Τσουκάτο, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο", ήταν η προειδοποίηση προς τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που σχεδιάζει από κοινού με την κυβέρνηση τις ανατροπές σε Αιγαίο και Κύπρο. Η πορεία ξεκίνησε αργά το απόγευμα από την πλατεία Λαυρίου. Επικεφαλής η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τα μέλη τουΠΓ Δ. Γόντικα,Ορ. Κολοζώφ,Δ. Ζάχαρη και τον βουλευτή του Κόμματος Μπ. Αγγουράκη.Στην κεφαλή της τα παιδιά της ΚΝΕ, η νέα γενιά με τα κόκκινα λάβαρα, "εξηγούσαν" τους λόγους της διαμαρτυρίας τους: "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν ". Νέα κορίτσια μοιράζουν στον κόσμο την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προκλητικές δηλώσεις του Ν. Μπερνς. Στην Πατησίων, μετά το πρώτο ξάφνιασμα, ο κόσμος χειροκροτεί τους διαδηλωτές. Στην αρχή της Σταδίου θα κοντοσταθούν, θα πάρουν μια βαθιά ανάσα και με τη νεανική τους φλόγα θα επαναλάβουν: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο" και ακόμα"ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι".

Ανάμεσά τους και ο εικοσάχρονος Νίκος Σαμαρτζίδης,που εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή του στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Και ανησυχεί γιατί "χάνουμε την ανεξαρτησία μας, αφού ανοίγουμε τα σύνορά μας στους Αμερικάνους που παίζουν "παιχνίδια" στην πλάτη μας". Η δεκαοχτάχρονη Κατερίνα,στο ίδιο πνεύμα, θα προσθέσει ότι "τα σχέδιά μας και τα όνειρά μας για το μέλλον έρχονται σε αντίθεση με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών".

Στα γνώριμα χνάρια, που πορεύεται πάνω από μισό αιώνα, πορεύτηκε και η γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Διαδήλωσαν αυτοί, που όπως μας είπε ένας ΕΠΟΝίτης (τότε), "κατεβαίνω στις διαδηλώσεις από το 1943, τότε που αντισταθήκαμε στη γερμανική επιστράτευση. Σήμερα είμαστε πάλι εδώ, γιατί δυστυχώς όταν διώξαμε τους Γερμανούς, ακολούθησαν οι Αγγλοι και ύστερα οι Αμερικάνοι...". Ο Θανάσης Σιμνιώτης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ και διαμαρτύρεται, "γιατί αυτά που είπε ο νέος Πιουριφόι θυμίζουν τις εποχές που ο αμερικάνικος παράγοντας κυβερνούσε φανερά, προϊστατο στα Υπουργικά Συμβούλια και έστελνε τον Μπελογιάννη στο εκτελεστικό απόσπασμα". Είναι εδώ, γιατί όπως έλεγε και το σύνθημα, δίνουν "Ορκο στα παιδιά μας, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί".

Η πορεία θα ανηφορίσει τη Σταδίου. Μπροστά στην Παλιά Βουλή ο εβδομηντάρης ΕΠΟΝίτης, κοιτάζοντας το άγαλμα του "Γέρου του Μοριά", θα πει με κρυφή περηφάνια: "Θόδωρε, ακόμα αγωνιζόμαστε..." και θ' αναρωτηθεί, πού άραγε να δείχνει ο "γέρος" με το χέρι τεντωμένο; Στην αμερικάνικη πρεσβεία, εκεί που κατευθύνεται η οργή του πλήθους. Επειδή "Ενας είναι εχθρός, ο ιμπεριαλισμός". Και αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι "Ο εχθρός μας δεν είναι ο τούρκικος λαός, ήταν και θα είναι ο ιμπεριαλισμός".

Λίγο πριν την αμερικανική πρεσβεία, μερικές ακόμα εκατοντάδες κόσμου, που κατέβηκαν από τις συνοικίες του Βύρωνα και του Ζωγράφου, θα σμίξουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους. Μπροστά "στην έδρα" του Ν. Μπερνς και με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, θα του θυμίσουν κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή "Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός".

ΠΑΤΡΑ
Μαχητική απάντηση

Με την απαίτηση "να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικάνοι", ο λαός της Πάτρας έδωσε χτες τη δική του μαχητική απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι Σωματείων και μαζικών φορέων, αντιστασιακοί και πολλοί νέοι, οι οποίοι ένωσαν τη φωνή τους διαμαρτυρόμενοι για την ωμή παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στις ελληνικές υποθέσεις. Απουσίαζαν προκλητικά εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η φιλοκυβερνητική ηγεσία του ΕΚΠ.

"Προκλητικές και απαράδεκτες" χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπερνς ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος,μιλώντας στη συγκέντρωση. Σημείωσε πως οι δηλώσεις αυτές μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, στα μαύρα χρόνια του Μακαρθισμού και του Ψυχρού Πολέμου, τότε που οι ΗΠΑ θεωρούσαν τη χώρα μας σαν την 53η πολιτεία τους, τότε που οι πρεσβευτές των ΗΠΑ διέταζαν την εκτέλεση Ελλήνων πατριωτών σαν τον Μπελογιάννη, έφτιαχναν εκλογικά συστήματα και ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις. Ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας πρόσθεσε ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ν. Μπερνς, ο οποίος, με ύφος διοικητή αποικίας, έδωσε εντολές στους υποτελείς του για το πώς θα χειριστούν τα εθνικά ζητήματα και περιόρισε την εθνική κυριαρχία της χώρας μας με βάση την πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στόχο να επιβάλουν τα σχέδιά τους για διχοτόμηση του Αιγαίου, της Κύπρου και την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κρύψουν την ενόχλησή τους για το έντονο αντιαμερικανικό πνεύμα που υπάρχει στην Ελλάδα και προσπαθούν με κάθε μέσο να το αναστρέψουν. Οι δηλώσεις αυτές - πρόσθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος - τροφοδοτούνται από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία από τη μια υποκύπτει στις εντολές τους κι από την άλλη εξαντλεί τον αυταρχισμό της στους εργαζόμενους.

Ομως, η επίδειξη αυταρχισμού και αντικομμουνισμού δεν κάμπτει τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως, ανεξάρτητα από την υποτακτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι της χώρας δεν ξεχνούν ποιος ευθύνεται για την ένταση και τα σχέδια αποπροσανατολισμού στην περιοχή και είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν την Ειρήνη, βάζοντας φραγμό στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό σήμερα είναι ακόμα πιο επίκαιρη η παλλαϊκή απαίτηση να φύγουν τώρα οι αμερικανονατοϊκές βάσεις από τη χώρα μας, για να μπορέσει αυτή να παίξει ένα σταθεροποιητικό και φιλειρηνικό ρόλο στην περιοχή, στη βάση της αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας με έντονα αντιαμερικανικά και φιλειρηνικά συνθήματα.

Στον Πύργο

Μια μαχητική πικετοφορία με τη συμμετοχή εργαζομένων και νέων ήταν η απάντηση των κομμουνιστών και των προοδευτικών ανθρώπων του Πύργου. Η πικετοφορία ξεκίνησε από την πλατεία Σάκη Καράγιωργα και πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που δονήθηκαν από αντιαμερικανικά, αντινατοϊκά και φιλειρηνικά συνθήματα.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Παζάρι" πίσω από την ένταση

Στο "παζάρι" για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και στους "χειρισμούς" για την ανάδειξη του διαμεσολαβητικού ρόλου της Ουάσιγκτον αναζητούν, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τις αιτίες για την κλιμάκωση της έντασης που μεθοδεύει η τουρκική κυβέρνηση.

Οπως είναι γνωστό, μετά το Συμβούλιο Κορυφής του Λουξεμβούργου, η Αγκυρα άρχισε να σηκώνει τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περασμένη Πέμπτη διαφάνηκε μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να φέρει στην επιφάνεια το θέμα της Ιμιας, επάνω στο οποίο στηρίζεται η τουρκική επιχειρηματολογία περί "γκρίζων ζωνών".

Το περιστατικό αυτό αξιολογήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως πολύ σοβαρό και αξιοποιήθηκε για να κληθεί, την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά, ο Ν. Μπερνς στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθεί για την κλιμάκωση της έντασης. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που ενημέρωσε τον Ν. Μπερνς, ανέλαβε χτες να παρουσιάσει τις απόψεις της Αθήνας και στους 14 πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ.

Το κλίμα αυτό, όπως επηρεάζεται και από την επανάληψη των σαφών αμερικανικών θέσεων, από τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ, περί του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν επιτρέπει να εμφανιστούν στο προσκήνιο δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για τις εξελίξεις: Πρώτον, ότι ενώ κλιμακώνεται η ένταση, παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για να βρεθεί η φόρμουλα που θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσει τη ροή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία. Το δεύτερο ζήτημα συνάγεται από την "απαίτηση" προς την ελληνική κυβέρνηση, για μια απάντηση στο ερώτημα, πώς είναι δυνατό οι ΗΠΑ να παίξουν το ρόλο του έντιμου μεσάζοντα στα Ελληνοτουρκικά, με δεδομένες τις θέσεις τους για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η "δεύτερη" ανάγνωση των παραπάνω επισημάνσεων, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνεται προκειμένου να παρουσιαστεί η Ελλάδα απέναντι στους Ευρωπαίους και τα προβλήματα να καταγραφούν ως "ελληνοτουρκικά" και όχι ως "ευρωτουρκικά", ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, στις δηλώσεις του θέλησε να επισημάνει ότι "η στάση της Τουρκίας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και την ΕΕ, αφού η ΕΕ με αποφάσεις της έχει ορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου, συμμορφούμενη η Τουρκία στους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, μπορούν να αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Ετσι, λοιπόν, το θέμα αυτό, το οποίο δημιουργείται με την προκλητική, επιθετική, επίβουλη συμπεριφορά της Τουρκίας, το καθιστούμε γνωστό στους εταίρους μας, προκειμένου και εκείνοι να γνωρίζουν, πολύ συγκεκριμένα, με λεπτομέρειες και στοιχεία, ποια είναι η αντίδραση της Τουρκίας στις προτάσεις που της κάνει η ΕΕ, προκειμένου να αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις".

ΕΕΔΥΕ
Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο

Με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα την ερχόμενη Πέμπτη, απαντά στις δηλώσεις Μπερνς και στην πολιτική της υποτέλειας

"Το ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ απαντά στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον Μπερνς: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ, ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ" αυτό τονίζει σε προκήρυξη - κάλεσμά της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), προς το λαό και τη νεολαία, με το οποίο καλεί σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα την ΠΕΜΠΤΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ,για να καταγγελθούν οι προκλητικές δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ και η πολιτική της υποτέλειας.

Στην προκήρυξη αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Εργαζόμενοι, νέοι και νέες

Οι προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή κ. Μπερνς με τις οποίες αμφισβητεί ανοιχτά και κυνικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αποκαλύπτουν πως πίσω από την ένταση στο Αιγαίο βρίσκονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Δείχνουν πια και στον πιο δύσπιστο άνθρωπο πως αυτοί οι ίδιοι υποκινούν τις τουρκικές προκλήσεις, μη αναγνωρίζοντας το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου σε 10 μίλια, αλλά σε 6, το διεθνές δικαίωμα των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε 12 μίλια, θεωρώντας το Αιγαίο "γκρίζα περιοχή".

Η αναφορά δε του Αμερικανού πρεσβευτή στην ιστορία της Ελλάδας για το σχέδιο Μάρσαλ και το δόγμα Τρούμαν, τα "μαθήματα ιστορίας" που προσπάθησε να δώσει προσβάλλοντας τους αγώνες του λαού μας για την ανεξαρτησία και την ειρήνη, ξαναφέρνουν στη μνήμη τις μαύρες στιγμές της αμερικανο-δουλείας στη χώρα μας. Ζωντανεύουν και πάλι τις τραγικές εικόνες καταστροφής της χώρας και της υποδούλωσής της στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν προειδοποίηση για το πώς σκοπεύουν να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Με τη δοκιμασμένη μέθοδο του διαίρει και βασίλευε. Με τις εντάσεις, τις επεμβάσεις, τους πολέμους.

Μπροστά σ' αυτή την πρόκληση και προσβολή, μπροστά στους επερχόμενους κινδύνους για τη χώρα μας και την ειρήνη, καλούμε το λαό και τη νεολαία να δώσει περήφανη απάντηση.

Ολοι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης στις συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες πόλεις τηςΕλλάδας.

Την ΠΕΜΠΤΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ, ο φιλειρηνικός λαός δε σιωπά όπως κάνει η κυβέρνησηκαι οι ΝΑΤΟικοί θιασώτες. Αντιστέκεται στη Νέα Τάξη και στην αμερικανική πρόκληση.

Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί".

ΠΕΜΕΝ
Θα ανατρέψουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις δηλώσεις Μπερνς:

"Στη σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου ο αντικομμουνισμός αναπτύχθηκε σαν αναγκαία προετοιμασία για να χτυπηθούν οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο με την αποδοχή της νέας δομής του ΝΑΤΟ όσο και με την άρνηση της να αντικρούσει τις προκλητικές δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη απέναντι στους εργαζομένους και γενικότερα στο λαό της χώρας μας.

Οι ναυτεργάτες, γενικότερα η εργατική τάξη της χώρας μας, με τους αγώνες τους θα ανατρέψουν τα τυχοδιωκτικά σχέδια προς όφελος του λαού της χώρας μας".

Συγκέντρωση στη Ζάκυνθο

Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις δηλώσεις του Ν. Μπερνς και της πολιτικής του ιμπεριαλισμού στην περιοχή σήμερα Σάββατο, 17 Γενάρη, στις 7.00 μμ στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

ΝΕ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδήλωση κατά των ΗΠΑ στο Αργοστόλι, τη Δευτέρα

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνεται και στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη για τις δηλώσεις Μπερνς από τη ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ τη Δευτέρα 19 Γενάρη στις 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο.Σε ανοιχτή ανακοίνωση - κάλεσμα προς το λαό τονίζει:

"Η ΝΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τον υπάλληλό τους πρεσβευτή στην Αθήνα Ν. Μπερνς, που σαν άλλος Πιουριφόι μάς επανέφερε στις πιο μαύρες μέρες του αντικομμουνισμού.

  • Μας είπε ο κ. Μπερνς ότι "Οι Τρούμαν και Μάρσαλ μαζί με την τότε ελληνική ηγεσία έσωσαν την Ελλάδα από τον κομμουνισμό".
  • Οσο ανέντιμα όμως και αν διαστρεβλώνει την ιστορία ο κ. Μπερνς, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.
  • Με το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ, ο ελληνικός λαός γνώρισε τον εμφύλιο, τις εκτελέσεις, τις φυλακίσεις και τις εξορίες, τις αμερικανικές βάσεις του θανάτου και τα πυρηνικά, τη μετανάστευση, την ανεργία, την άγρια εκμετάλλευση, την πείνα, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη στέρηση και των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αποκορύφωμα τη χούντα και την εφτάχρονη δικτατορία.
  • Η ΝΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει επίσης την ελληνική κυβέρνηση που υπηρετεί πιστά τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς ιθύνοντες της Ελλάδας έχουν στόχο τη με κάθε θυσία επιβολή των δολοφονικών τους σχεδίων στην περιοχή. Με τη συμφωνία της Μαδρίτης αμερικανοποιούν και διχοτομούν το Αιγαίο και την Κύπρο.

Δε θα μπορέσουν όμως Αμερικανοί, Μπερνς και κυβέρνηση να κάμψουν τη λαϊκή αντίθεση και τον ογκούμενο καθημερινά αντιαμερικανισμό και την αντεπίθεση του ελληνικού λαού".

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΑΘΗΝΑΣ
Αποδείχνουν τον επικυριαρχικό ρόλο των ΗΠΑ

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας "καταγγέλλει τις προκλητικές δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας Ν. Μπερνς, για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την παραχάραξη της ιστορίας της χώρας", όπως τονίζει σε καταγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα. Και συνεχίζει: "Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν τον ανθελληνικό χαρακτήρα της πολιτικής των ΗΠΑ και αποδείχνουν επίσημα τον επικυριαρχικό ρόλο που έπαιξε η αμερικανοκρατία σε βάρος του λαού μας".

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας τη Δευτέρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τη Δευτέρα 19 Γενάρη στις 5.30 μμ στο Αμερικάνικο Προξενείο,για τις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς και ενάντια στην εξάρτηση και την υποτέλεια.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΟΘ τονίζεται:

"ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Οι μακελάρηδες των λαών, αν νομίζουν ότι καθυπόταξαν τον ελληνικό λαό, επειδή σε μια περίοδο με τη δύναμη των όπλων, των ναπάλμ, τις εκτελέσεις και τις εξορίες τον οδήγησαν σε υποχώρηση, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Ο Γκαουλάιτερ των πολυεθνικών, πρεσβευτής των ΗΠΑ Ν. Μπερνς, προφανώς αυτό πιστεύει ενθαρρυνόμενος και από τους ντόπιους υποτακτικούς του. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις προκλητικές του δηλώσεις.

Ας μην ξεχνά όμως κανένας ότι τα τραγούδια και τα συνθήματα:

"Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα το δίκιο και τη λευτεριά... "

"Εξω αι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" καθημερινά θεριεύουν στις ψυχές του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

Ας μην έχουν αυταπάτες. Δε θα μπορέσουν να κάμψουν τη λαϊκή αντίθεση, τον ογκούμενο αντιαμερικανισμό και τελικά την αντεπίθεση του λαού. Η ιστορία δε γυρίζει πίσω".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ