ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμμένει προκλητικά στην πολιτική ξεκληρίσματος η κυβέρνηση
  • Το σφυροκόπημα των βουλευτών του ΚΚΕ δέχτηκε χτες η κυβέρνηση για την αντιαγροτική πολιτική της, στη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης που είχαν καταθέσει
  • Στην... "ελεύθερη αγορά" παρέπεμψε για λύση τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών ο υπουργός Γεωργίας

Την εμμονή της κυβέρνησης και την τυφλή υπακοή στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΓΚΑΤΤ, στο ξεκλήρισμα του αγροτικού πληθυσμού και την υπονόμευση των αγροτικών προϊόντων, συνάντησαν για άλλη μια φορά χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, στην Επερώτησή τους για την αγροτική οικονομία της χώρας. Ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας υπεραμύνθηκε την πολιτική του υπουργείου του, λέγοντας ότι στην ελεύθερη αγορά και μόνο μπορούν σήμερα να λυθούν τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών. Παράλληλα, κατηγόρησε τους κομμουνιστές για προσκόλληση στο παρελθόν και για προώθηση "κρατικοδίαιτων αγροτών".

Στην Επερώτηση, που κατέθεσαν οι βουλευτές Βαγγέλης Μπούτας,Νίκος Γκατζής,Αχιλλέας Κανταρτζής,Στρατής Κόρακας,Μαρία Μπόσκου,Σταύρος Παναγιώτου και Αποστόλης Τασούλας,επισημαινόταν και περιγραφόταν η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και τίθονταν μια σειρά από καίρια ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας (αναφέρονται σε διπλανή στήλη).

Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέλυσαν επισταμένως τα προβλήματα των αγροτών και παράλληλα επισήμαναν πως η λύση βρίσκεται σε μια διαφορετική πολιτική για τη γεωργία, με στόχο την ανάπτυξη κι όχι τον ασφυκτικό περιορισμό της. Πολιτική που θα διεκδικήσουν με τους αγώνες τους οι αγρότες.

Το ξεκλήρισμα συνεχίζεται

Ο κεντρικός εισηγητής Β. Μπούτας,στην ομιλία του αναφέρθηκε συνολικά στην αγροτική οικονομία. Σχολιάζοντας την έκθεση Σπράου, είπε: "Προτείνει να γίνει τράπεζα γης, όπου θα συγκεντρώνεται η γη που θα εγκαταλείπεται από ξεκληρισμένους αγρότες, προτείνει τη διάλυση των συνεταιρισμών και να συστηθούν από την αρχή οι Ομάδες Παραγωγών, όπου θα συμμετέχουν οι μεγαλοπαραγωγοί κι έχουμε πάλι τη συνολική πρόταση για συγκέντρωση της γης, της παραγωγής, της μεταποίησης, του εμπορίου στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Αυτή είναι η καινούρια πρόταση που φέρνει ο καλοπληρωμένος σύμβουλος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης".

Επίσης συμπλήρωσε πως "οι αρνητικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και την "Ατζέντα 2000" που ετοιμάζεται, η οποία εξειδικεύει τις κατευθύνσεις του Αμστερνταμ για δραστική μείωση στις τιμές και επιδοτήσεις και θα καταργηθούν οι μηχανισμοί στήριξης των αγροτικών προϊόντων".

Αναφερόμενος στο αρμόδιο υπουργείο, ο Β. Μπούτας τόνισε: "Η πορεία στην αγροτική οικονομία είναι αρνητική. Το υπουργείο Γεωργίας κατάντησε και είναι διαχειριστής των επιδοτήσεων και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή είναι η δουλιά του. Αυτό κάνει χωρίς καμία ανάπτυξη και καμία προσπάθεια για ανάπτυξη".

Κατέληξε αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ: "Το ΚΚΕ στηρίζει τη μορφή οικογενειακής εκμετάλλευσης και τους συνεταιρισμούς. Υποστηρίζει τα αιτήματα για κατάργηση των περιορισμών και των προστίμων. Υποστηρίζει τα αιτήματα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τον έλεγχο των τιμών και στα εφόδια. Υποστηρίζει την ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής, για να τονωθεί η φυτική παραγωγή με τις καλλιέργειες που χρειάζονται για την ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής. Υποστηρίζει τους συνεταιρισμούς που μπορούν να λειτουργήσουν σε διαφορετικό πλαίσιο, με άλλη πολιτική που θα μπορέσουν να εξουδετερώσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα του μικρού κλήρου, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την τεχνική και την επιστήμη. Υποστηρίζουμε μια συνολικότερη πολιτική εξυγίανσης. Υποστηρίζουμε η γη να περάσει σε αυτούς που την καλλιεργούν. Υποστηρίζουμε να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για τους νέους αγρότες".

Να γιατί αυξάνεται το κόστος παραγωγής

Στο θέμα του κόστους των γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα, εστίασε την τοποθέτηση του ο Στ. Παναγιώτου.Συγκεκριμένα, τόνισε:

"Σήμερα για όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται σπόροι που εισάγονται, για τους οποίους διατίθενται τεράστια ποσά συναλλάγματος. Το 99% π. χ. των σπόρων για τα κηπευτικά εισάγονται. Για το βαμβάκι, που είναι μία από τις βασικότερες καλλιέργειες, ενώ πριν από πέντε χρόνια το 100% των αναγκών καλύπτονταν από εγχώριες ποικιλίες, σπόρους πολύ καλής ποικιλίας και παραγωγικότατους και η τιμή τους ήταν στο 1/2 των εισαγόμενων, σήμερα μόνο το 20% καλύπτεται από αυτούς και το υπόλοιπο είναι σπόροι εισαγόμενοι με υποβαθμισμένα πολλές φορές ποιοτικά χαρακτηριστικά και τιμές διπλάσιες από τους εγχώριους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μικρονέρ από υποβαθμισμένες τεχνολογικά ποικιλίες".

Ανταγωνιστικότητα με αλχημείες;

Με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων ασχολήθηκε ο Αχ. Κανταρτζής."Μιλάτε - είπε - για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής, αλλά την ίδια ώρα έχετε αφήσει ανεξέλεγκτες τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των άλλων αγροτικών εφοδίων, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής. Μιλάτε για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής, αλλά την ίδια στιγμή προχωράτε στη μείωση κατά 3,5% κάθε χρόνο των επενδύσεων για τη γεωργία, που σήμερα αντιπροσωπεύει μόνο το 5%, τη στιγμή που η αγροτική οικονομία συμμετέχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 11% στο συνολικό ΑΕΠ. Και ρωτάμε: Ετσι θα επιτευχθεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής παραγωγής; Η αρνητική αυτή πορεία φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Θα συνεχιστεί και το 1998, αν βέβαια αφαιρέσουμε εκείνα τα κονδύλια που μεταφέρθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό, στα πλαίσια αλχημειών που γίνονται, για να εμφανιστούν αυξημένα τα κονδύλια".

Υπονομεύετε την παραγωγή

Την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της κτηνοτροφίας καυτηρίασε ο Απ. Τασούλας,ο οποίος επισήμανε: "Τι κάνετε με το γάλα; Εχει δοθεί στη χώρα μας ποσόστωση 620 τόνων τη στιγμή που έχουμε ανάγκη σε νωπό γάλα 1.100.000 τόνους. Στην Ολλανδία όμως έχουν δοθεί 10 εκατομμύρια τόνοι. Γιατί αυτή η πολιτική; Την κάνετε επειδή κάνετε ό,τι σας λένε; Ποια θα ήταν καλή πολιτική; Να είχαμε 1.100.000 που θέλουμε εμείς, αλλά και άλλους 500 χιλιάδες τόνους για να πουλήσουμε, οι δικοί μας αγρότες να ζήσουν καλύτερα". Συνέχισε τονίζοντας: "Τα ίδια κάνετε και στο κρέας. Μόλις πήγε να πάρει επάνω του το αιγοπρόβειο, αμέσως κατεβάσατε τις επιδοτήσεις στα επιλέξιμα κι αμέσως έγινε περιορισμός στις επιδοτήσεις των αγελάδων. Γιατί αυτή η πολιτική; Πώς θα ενισχυθεί η αγροτική οικονομία; Σε τίνος όφελος αποβαίνει αυτή η κατάσταση;".

Συρρικνώσατε τον ΕΛΓΑ

Στο θέμα του ΕΛΓΑ και του καθεστώτος των αποζημιώσεων αναφέρθηκε η Μ. Μπόσκου,τονίζοντας: "Ολα αυτά τα χρόνια δεν τηρήσατε το νόμο για την κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ, όπως οφείλατε να κάνετε. Ετσι σήμερα, εξαναγκάζεται ο οργανισμός σε δανεισμό, με αποτέλεσμα να φτάσει κι αυτός στη συρρίκνωση και στη χρεοκοπία. Και ενώ θα έπρεπε να ικανοποιήσετε το αίτημα του αγροτικού κινήματος για εκσυγχρονισμό του νομικού και θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, για 100% κάλυψη της φυτικής και ζωικής παραγωγής, του φυτικού ζωικού και έγγειου κεφαλαίου από όλες τις καταστροφές, εσείς, μετά την αύξηση του ποσοστού της εισφοράς κατά 50% στη φυτική παραγωγή, προωθείτε και νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά συρρικνώνει και τη σημερινή κάλυψη στο μισό περίπου. Το υπόλοιπο μισό προβλέπεται να καλυφθεί από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, για τις οποίες μάλιστα προβλέπεται και επιδότηση ασφαλίστρου με κρατικά κονδύλια ή τη θεσμοθέτηση του κοινωνικού πόρου, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν όχι μόνο οι αγρότες, αλλά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ευτυχώς που υπάρχει η "ελεύθερη αγορά"!

Υπέρμαχος της "ελεύθερης αγοράς" που πλέον καθορίζει τα πάντα εμφανίστηκε ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας πιπιλίζοντας την καραμέλα του "απομονωτισμού" που δήθεν προβάλλει το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Επερώτησή τους έθεταν στην κυβέρνηση τα εξής αμείλικτα ερωτήματα:

  • Γιατί δεν πήρε μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων έτσι ώστε να βελτιωθεί και το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.
  • Γιατί συμφωνεί με τις χαμηλές ποσοστώσεις, τις μειώσεις των τιμών και επιδοτήσεων και την καταβολή υψηλών προστίμων συνυπευθυνότητας για όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα.
  • Τι συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να πάρει για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων.
  • Γιατί μειώνει τις κρατικές δαπάνες για έργα επιδότησης στη γεωργία, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος παραγωγής.
  • Γιατί δε διασφαλίζει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών από την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων και τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ.
  • Γιατί χαρατσώνει τους αγρότες με αβάσταχτες άμεσες και έμμεσες εισφορές, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τις παροχές και υπονομεύει το χαρακτήρα του ΟΓΑ, των ΕΛΓΑ, αλλά και των άλλων αγροτικών οργανισμών και ιδρυμάτων.
  • Γιατί καταργεί αγροτικούς οργανισμούς που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολύπλευρη στήριξη βασικών καλλιεργειών και των αντίστοιχων παραγωγών.
  • Γιατί δε ρυθμίζει τα χρέη των αγροτών και των συνεταιρισμών στα πλαίσια ενός γενικότερου προγράμματος εξυγίανσης και ανάπτυξής τους και δε μειώνει τα επιτόκια της ΑΤΕ.
  • Γιατί ποινικοποιεί και καταστέλλει με μέσα και μεθοδεύσεις της χούντας τους αγρότες που αντιστέκονται στην αποδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και αγωνίζονται να παραμείνουν στα χωριά τους και στα χωράφια τους.
Τι απάντησε ο υπουργός

Διαστρεβλώνοντας κατά το δοκούν την Επερώτηση αλλά και τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, είπε ότι υποστηρίζουν "τους πιο μεγάλους παραγωγούς της χώρας με το μεγαλύτερο εισόδημα". Προσφεύγοντας δε στην προσφιλή τακτική των χαρακτηρισμών, είπε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν "μία κρατικοδίαιτη λογική" και είναι "κολλημένοι στον κρατικό προϋπολογισμό" για να αναφωνήσει όλο δέος: "Η κοινωνία έχει και αγορά και ευτυχώς δηλαδή".

Δήλωσε θιασώτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης λέγοντας ότι αποτελεί μία θετική εξέλιξη το ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα μέσα στην ΕΕ αφού "το ισοζύγιο είναι θετικό όσον αφορά την αγροτική παραγωγή". Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του είπε ότι φέτος το εισόδημα στον αγροτικό τομέα ήταν 3 τρισ. δρχ. από τα οποία το ένα τρισ. δρχ. δόθηκε σε "ζεστό χρήμα από την ΕΕ".

Αναφερόμενος στο θέμα των ποσοστώσεων είπε ότι υπάρχουν συμφέροντα ισχυρών μέσα στην ΕΕ που επιβάλλουν κάθε φορά τη θέλησή τους ενώ έσπευσε να κατηγορήσει Ελληνες αγρότες ότι περιμένουν "να πέσει ο πρώτος παγετός για να έλθει ο ΕΛΓΑ και να πάρουν αποζημιώσεις".

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Γεωργίας αφού αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας και των λαθρομεταναστών είπε ότι "ευτυχώς που υπάρχουν και οι λαθρομετανάστες και κατεβάζουν το κόστος παραγωγής" ενώ προβοκάροντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε ότι πέρσι στο Αίγιο "τα πανό τα κρατούσαν οι λαθρομετανάστες"! Για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην απόδοση των επιδοτήσεων είπε ότι ευθύνεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ενώ με αφορμή την υπόθεση της φορολόγησης των ψαράδων είπε ότι βιβλία (για την εφορία) πρέπει να κρατούν και οι αγρότες με μεγάλη παραγωγή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΣΥΝ
Αθώωση την αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ

Προσπάθεια να αθωώσουν την καταστροφική για τους αγρότες πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ στις παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης. Μάλιστα, δεν αρκέστηκαν σε αυτό, αλλά έσπευσαν να ψέξουν το ΚΚΕ που αναδεικνύει αυτές τις ευθύνες.

Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας, παρότι αναγνώρισε ότι το ΚΚΕ έχει δίκαιο "σε ορισμένα από όσα καταγγέλλει και προσάπτει στην κυβέρνηση", χαρακτήρισε την κριτική "αντιευρωπαϊκή, μαξιμαλιστική, εξωπραγματική και δογματική. Δε συμφωνούμε με αυτήν την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων".

Περιορίζοντας την κριτική μόνο στην κυβέρνηση, παρά τις φραστικές εξάρσεις του παραδέχτηκε ότι η πολιτική των δύο κομμάτων είναι σχεδόν ίδια, λέγοντας ότι το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες που ψήφισε η κυβέρνηση είναι αντιγραφή του προγράμματος της ΝΔ. Είπε ότι η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της γεωργίας έχει αποτύχει, είναι καταστροφική και όλοι οι τομείς της βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της πλήρους αποδιοργάνωσης. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τις διώξεις των αγροτών "που μετέβαλαν τη χώρα σε ένα απέραντο αγροτοδικείο".

Στο ίδιο μήκος κύματος αθώωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ε. Αποστόλου, ο οποίος, διαστρεβλώνοντας τη θέση του ΚΚΕ είπε ότι με την τακτική "για όλα φταίνε οι άλλοι (ΕΕ - ΚΑΠ) διευκολύνεται η κυβέρνηση". Προχωρώντας παραπέρα δεν είδε να υπάρχει αντιαγροτική πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα έχει όχι η αντιαγροτική πολιτική, αλλά η ανύπαρκτη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης". Κινούμενος σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβερνητική επιχειρηματολογία είπε ότι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και η σχετική της θέση στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά εξαρτώνται καθοριστικά από την ικανότητα προσαρμογής της στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Είναι επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί το πολιτικό και οικονομικό κόστος για την προώθηση των αναγκαίων προσαρμογών".

Εκ μέρους τουΔΗΚΚΙ ο βουλευτής Γ. Ρόκκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της και τη συμμόρφωσή της στις επιταγές των Βρυξελλών και κατήγγειλε ότι η Αγροτική Τράπεζα που υποτίθεται υπάρχει ως αρωγός των αγροτών, παρακρατάει τις επιδοτήσεις τους.

Τελείωσαν τα ψέματα Τζουμάκα για το βαμβάκι

Η Κομισιόν απέρριψε τον κατάλογο με τα αιτήματα του υπουργού Γεωργίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν απορρίπτει και επίσημα το ελληνικό "πακέτο αιτημάτων" για το βαμβάκι και στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας ο αρμόδιος επίτροπος Φρανς Φίσλερ θα προτείνει τέσσερα "όχι" στα αιτήματα του Στ. Τζουμάκα.

Μετά την αναθεώρηση του Ιούνη 1995 το νέο πενταετές καθεστώς αποδείχτηκε καταστροφικό για τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς. Ετσι, τον Ιούνη 1997, στη Σύνοδο υπουργών Γεωργίας που αποφάσισε για το φετινό πακέτο τιμών της περιόδου 1997/98 και των συναφών μέτρων, ο Στ. Τζουμάκας αναγκάστηκε να επανέλθει στο καθεστώς βαμβακιού ζητώντας επιμέρους βελτιώσεις. Οπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος... "στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς, βελτιώνουν τις διαδικασίες, δεν προκαλούν κανένα πρόσθετο κόστος και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν περιέχονται στο κείμενο που μας προτείνετε". Η Κομισιόν απορρίπτει και αυτά τα επιμέρους αιτήματα και βέβαια ο Στ. Τζουμάκας θα δηλώσει και πάλι ότι... "δεν" καταλαβαίνει. Τα τέσσερα αιτήματα του Στ. Τζουμάκα, με... δικά του λόγια είχαν ως εξής:

1. "Πρέπει οι κοινοτικές ενισχύσεις να χορηγούνται απευθείας στους βαμβακοπαραγωγούς. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τη διαχείριση κοινοτικών πόρων σε ορισμένους λίγους που γίνονται πανίσχυροι και καθιστούν τη διαπραγματευτική θέση των αγροτών τελείως αδύναμη". Η Κομισιόν αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα και κρίνει απαραίτητο να δίνονται οι κοινοτικές επιδοτήσεις μέσω των εκκοκκιστών γιατί "η σημερινή διάρθρωση δεν επιτρέπει στην πλειοψηφία των ομάδων παραγωγών να αντεπεξέλθει άμεσα στις δυσκολίες που συνεπάγονται η διαχείριση των ελέγχων των προκαταβολών και γενικά των επιδοτήσεων".

2. "Ζήτησα να θεσπίσουμε ένα σύστημα περιφερειοποίησης των ποινών για το βαμβάκι" (Στ. Τζουμάκας). Η Κομισιόν αρνείται να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα για ποσοστώσεις κατά περιφέρεια. Προτείνει μόνο στην κυβέρνηση ένα ύπουλο σχέδιο, δηλαδή αν θέλει, να προκαθορίσει "παραδοσιακές περιοχές" παραγωγής βάμβακος που θα λαμβάνουν κοινοτικές επιδοτήσεις, αποκλείοντας όλες τις άλλες περιοχές.

3. "Ζήτησα να ρυθμίσουμε το θέμα του συντελεστή προσαύξησης της εκτιμημένης παραγωγής προκειμένου να χορηγηθούν οι προκαταβολές. Σήμερα αυτός ο συντελεστής (15%) είναι (άδικος, υπερβολικός και παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς)" (Στ. Τζουμάκας). Η Κομισιόν αρνείται να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα επικαλούμενη "κίνδυνο δημοσιονομικής παρέκκλισης".

4. "Ζήτησα η εκτίμηση της αναμενόμενης παραγωγής να μη γίνεται μόνο μια φορά πριν την έναρξη της εμπορικής περιόδου, αλλά να υπάρχει δυνατότητα και άλλης εκτίμησης με την πρόοδο της συγκομιδής" (Στ. Τζουμάκας). Η Κομισιόν απορρίπτει το αίτημα. Από τις Βρυξέλλες διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δέχονται να μειωθεί το ύψος της προσαύξησης μόνο αν περιοριστεί η προκαταβολή και δίνεται μια φορά στα τέλη Δεκέμβρη.Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια αρκετά πλήρης εικόνα της αναμενόμενης παραγωγής και έτσι θα ήταν δυνατό να γίνει και μείωση της προσαύξησης, αλλά έχοντας διασφαλίσει τα χρήματα του ΦΕΟΓΚΑ. Με αυτό το σύστημα η προκαταβολή θα δίνεται μια φορά και τρεις μήνες αργότερα από τις αρχές της περιόδου.

Αξιος ο μισθός σας!

"Δείξατε ότι πραγματικά είστε άξιος του μισθού σας, ένας συνήγορος της Ευρωπαϊκής Ενωσης άξιος του μισθού του", είπε στην τοποθέτησή του ο Στρ. Κόρακας, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Γεωργίας και συνέχισε: "Είπατε ότι με την ΕΕ έχουμε τις καλύτερες τιμές, τις καλύτερες αποδώσεις, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και παραγωγής. Πηγαίνετε να τα πείτε στους παραγωγούς αυτά. Πέστε μας σε ποιο προϊόν από τότε που ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ είχαμε σε πραγματικές τιμές βελτίωση των τιμών παραγωγού; Σε ποιο προϊόν,μπορούμε να μιλάμε σήμερα ότι είχαμε μείωση του κόστους παραγωγής;".

Σχολιάζοντας τη θέση του υπουργού ότι στην ΕΕ δεν είναι όλοι ίσοι υπογράμμισε: "Με άλλο τρόπο δικαιώνετε τις απόψεις του ΚΚΕ ότι εκεί κυριαρχούν οι πολυεθνικές, τα ισχυρά μονοπώλια γιατί και οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν. Πολιτικοί υπάλληλοι των πολυεθνικών είναι".

Ο Στρ. Κόρακας αναφερόμενος στις κορόνες περί απομονωτισμού και αντιευρωπαϊσμού που είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της Ευρώπης, όλης της Ευρώπης που θα είναι για τους λαούς της και όχι όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που είναι υπέρ τηςΕΕ, με τα 60 εκατομμύρια κόσμο κάτω από το όριο φτώχειας. Αναφορικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΝ, ο Στρ. Κόρακας είπε ότι το κόμμα αυτό με κάθε τρόπο εξαγνίζει τις ευθύνες της ΕΕ και συμφωνεί ουσιαστικά με τη σημερινή πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ