ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήρια ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Σήμερα στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη, μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα για κατάργηση του νόμου 2525/97 και δημόσια δωρεάν παιδεία

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και για μια πραγματική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, θα διαδηλώσουν σήμερα μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι. Στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος γίνεται το παλλαϊκό συλλαλητήριο που έχουν αποφασίσει οι ΟΛΜΕ,ΔΟΕ,Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών,Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι,Συντονιστικό Μαθητών (Αθήνας - Πειραιά - Νυχτερινών Σχολείων),Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Πειραιά,ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ.Ανάλογα συλλαλητήρια γίνονται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη,την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη.

"Συντονιζόμαστε, διεκδικούμε, αντιστεκόμαστε στους νέους ταξικούς φραγμούς, στην υποβάθμιση της μόρφωσης, στην ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων", τονίζουν στο κάλεσμά τους οι παραπάνω φορείς, οι οποίοι αγωνίζονται για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, για την ικανοποίηση των πάγιων και σύγχρονων αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων. "Η παιδεία είναι υπόθεση όλων μας", επισημαίνουν. "Ενωμένοι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να επιβάλλουμε τις λύσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς και του λαού μας". Και συγκεκριμένα:

  • Δωρεάν παροχή όλων των βιβλίων και προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες. Κατάργηση των διδάκτρων στην τριτοβάθμια και δημόσια "μεταδευτεροβάθμια" εκπαίδευση.
  • Γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πρωινά σχολεία με τμήματα 20 μαθητών στα δημοτικά, 25 μαθητών στα γυμνάσια και λύκεια, μαζικούς διορισμούς και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, κρατική χρηματοδότηση της έρευνας, επέκταση της δωρεάν σίτισης και στέγασης φοιτητών.
  • Να καταργηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης και πρόσβασης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ με το Απολυτήριο, που πολλαπλασιάζει τις εξετάσεις και τα φροντιστήρια.
  • Κατοχύρωση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση μέσα από τη γενική εκπαίδευση όλων των νέων, που θα αναπτύσσει αρμονικά τις ικανότητες, δίνοντας τα γενικά εφόδια για τη ζωή. Να μην υποκατασταθεί η γενική και επαγγελματική εκπαίδευση από τη μερική επαγγελματική κατάρτιση. Να καταργηθούν τα ιδιωτικά ΙΕΚ.
  • Παροχή ανώτατου επιπέδου επιστημονικής μόρφωσης σε όλους τους φοιτητές μέσα από τις προπτυχιακές σπουδές. Οχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος.
  • Να μην περάσουν οι απόπειρες ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών. Πρόσληψη των εκπαιδευτικών μόνο μέσα από το αντικειμενικό σύστημα της επετηρίδας. Να μην περάσει η αστυνόμευση και ο πειθαναγκασμός του εκπαιδευτικού, που μεθοδεύεται μέσα από συστήματα "αξιολόγησής" του. Κατοχύρωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
  • Σταθερή δουλιά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Διασφάλιση του δικαιώματος για μόνιμη εργασία με μαζικούς διορισμούς των αδιόριστων εκπαιδευτικών μέσα από την επετηρίδα.
Αλεξανδρούπολη

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προχωρούν σήμερα στις 7 μ.μ. οι καθηγητές, οι αδιόριστοι συνάδελφοί τους, οι δάσκαλοι και οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης και να ικανοποιηθούν τα πάγια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με κυρίαρχο αίτημα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% και τη διατήρηση και στήριξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, θα συγκεντρωθούν έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.

Ξάνθη

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και στην Ξάνθη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής. Ανάμεσα στα άλλα οι φοιτητές διεκδικούν να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δωρεάν σίτιση και στέγαση και αύξηση των δαπανών στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους θα βγουν σήμερα στις 8 μ.μ. και οι νυχτερινοί μαθητές της Θεσσαλονίκης που έχουν προγραμματίσει αποχή από τα μαθήματα και συγκέντρωση στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Οι εργαζόμενοι νυχτερινοί μαθητές απαιτούν την αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης, σύγχρονα σχολεία, κάλυψη όλων των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή και διδακτικό προσωπικό, 6ωρη εργασία με αποδοχές 8ώρου, άδεια στην περίοδο των εξετάσεων κλπ.

Αγωνιστικός αναβρασμός στα σχολεία

Πληθαίνουν οι πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις ενάντια στο νόμο 2525/97. Πανελλαδική συνάντηση την Κυριακή, με στόχο το συντονισμό των κινητοποιήσεων. Συγκεντρώσεις και πορείες αύριο σε Αρτα, Κέρκυρα. Υπό κατάληψη, πολλά λύκεια σε πολλές περιοχές

Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της χώρας και οι πολύμορφες εκδηλώσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική συνεχίζονται, με αιχμή το νόμο 2525/97, ενώ ο αγώνας των μαθητών περνά σε νέα φάση με συντονισμό των κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Μαθητικών Συμβουλίων Αθήνας - Πειραιά, την ερχόμενη Κυριακή 1η Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική αντίστοιχων Συντονιστικών, που έχουν συγκροτηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και πληθαίνουν οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Εκτός από τους μαθητές της Αθήνας,του Πειραιά,της Ξάνθης,της Αλεξανδρούπολης και τους νυχτερινούς της Θεσσαλονίκης,που συμμετέχουν στα σημερινά συλλαλητήρια, στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν για μια ακόμη φορά αύριο οι συμμαθητές τους στην Αρτα και την Κέρκυρα.Στην Αρτα, οι μαθητές με απόφαση του Συντονιστικού τους θα συγκεντρωθούν στη 1 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς τη Νομαρχία. Στην Κέρκυρα, με απόφαση των γενικών συνελεύσεων των 15μελών και 5μελών μαθητικών συμβουλίων των λυκείων, θα γίνει συγκέντρωση έξω από τα γενικά λύκεια στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία. Επίσης, υπό κατάληψη τελούν τα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια σε Κοζάνη,Πτολεμαϊδα,Κέρκυρα,Βόλο,Πειραιά,Σαλαμίνα, καθώς και το ΓΕΛ Μούδρου στηΛήμνο,με αίτημα την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Τις κινητοποιήσεις των μαθητών στην Κοζάνη χαιρετίζει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ,η οποία τονίζει ότι η καθολική κατάληψη των λυκείων της πόλης αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα αδιέξοδα που δημιουργεί η σημερινή κυβερνητική πολιτική στην παιδεία, σημειώνοντας: "Καταρρίπτεται ακόμη ο μύθος του κατεστημένου που θέλει τη νεολαία αδιάφορη για την πολιτική και τα κοινωνικά προβλήματα. Η κυβέρνηση, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, "εκσυγχρονιστές" και μη, οπαδοί της βαρβαρότητας της "ελεύθερης" οικονομίας της αγοράς, επιτίθενται με ένα όργιο συκοφαντίας και τρομοκρατίας στους αγώνες των μαθητών. Οσοι μέχρι χτες έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για την αδιάφορη και απολίτικη νεολαία, σήμερα κατασυκοφαντούν τη δραστηριοποίηση της νεολαίας, επιδιώκοντας να την αδρανοποιήσουν και να την παθητικοποιήσουν, για να μπορούν να την ελέγχουν, αλλά και να την ξανακατηγορούν".

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών είναι συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας τους, που αντιστέκεται στους φραγμούς στη μόρφωση και στη δουλιά, που θέλει να επιβάλει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Είναι συνειδητή επιλογή αντίστασης στην κυβερνητική επιλογή, που θέλει τους νέους καταρτίσιμους και απασχολήσιμους, φθηνή εργατική δύναμη στην ασυδοσία της αστικής τάξης της χώρας μας", σημειώνεται στην ανακοίνωση και καλεί όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας να συμπαρασταθούν στους αγώνες των μαθητών και να παλέψουν μαζί τους για ένα σχολείο, που θα παρέχει ολόπλευρη, σύγχρονη και δημοκρατική μόρφωση σε όλους τους νέους.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Συντονίζουν τον αγώνα τους μαθητές και γονείς

Σε ανοιχτή σύσκεψη μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, που έγινε το Σάββατο, αποφασίστηκε να γίνει την ερχόμενη Κυριακή συγκέντρωση και πορεία. Κατάληψη σε τρία λύκεια

Η ανάγκη συστράτευσης για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου βρέθηκε στο επίκεντρο της ανοιχτής σύσκεψης, που συγκάλεσε το προηγούμενο Σάββατο η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά στη Σαλαμίνα,με αφορμή τον αγωνιστικό αναβρασμό που επικρατεί στους μαθητές του νησιού, καθώς τρία λύκεια βρίσκονται υπό κατάληψη από την προηγούμενη Δευτέρα. Ετσι, αποφασίστηκε την ερχόμενη Κυριακή 1η Φλεβάρη, στις 11 π.μ. να γίνει συγκέντρωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τεχνικού Λυκείου και αμέσως μετά πορεία προς τα Παλούκια.

Η σύσκεψη έγινε στην Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Συλλόγων Σαλαμίνας και συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Πειραιά, τοπικών φορέων, πολλοί γονείς και μαθητές. Οι εκπρόσωποι των μαθητών των δύο ΓΕΛ και του ενός ΤΕΛ, που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, μετέφεραν στους φορείς των γονέων και των καθηγητών τις ανησυχίες τους για τη συνεχή υποβάθμιση των σχολείων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ειδικά στο νόμο 2525/97. Βασικό τους αίτημα είναι να μην εφαρμοστεί ο νόμος αυτός και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μια πραγματική αναβάθμιση της δωρεάν και δημόσιας παιδείας. Παράλληλα, ζήτησαν τη συμπαράσταση των γονέων και των καθηγητών στο δύσκολο αγώνα τους.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά Κούλα Κυριακοπούλου συμφώνησε με τις ανησυχίες των μαθητών και τόνισε ότι "το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δε βοηθά τα παιδιά, καθώς το λύκειο, όσο περνά ο καιρός, θα είναι μόνο για όσους διαθέτουν χρήματα για φροντιστήρια. Η πρόσβαση στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι τόσο "ελεύθερη", όσο θέλουν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσουν".

Οσον αφορά τις καταλήψεις που έχουν γίνει στα σχολεία του νησιού, η Κ. Κυριακοπούλου επισήμανε ότι "ο αγώνας πρέπει να είναι συντονισμένος και πρέπει από κοινού γονείς, μαθητές και καθηγητές να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να διεκδικήσουμε τις καλύτερες λύσεις. Για μια παιδεία αναβαθμισμένη, δωρεάν και δημόσια".

Ο Κώστας Ζούκας,γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο Στέφενσων",παραβρέθηκε στη σύσκεψη και δήλωσε τη συμπαράσταση των ναυτεργατών στον αγώνα των μαθητών. Επίσης επισήμανε πως "οι κινητοποιήσεις των μαθητών δεν αφορούν μόνο τους γονείς και τα παιδιά, αφορούν και τους φορείς της πόλης της Σαλαμίνας, καθώς μόνο η δημιουργία ενός κοινού μετώπου μπορεί να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που πλήττει και το χώρο της παιδείας".

Οι μαθητές

Με έκδηλο ενδιαφέρον οι μαθητές του ΤΕΛ Σαλαμίνας, στο οποίο περιόδευσε κλιμάκιο της ΚΝΕ, ζητούσαν να μάθουν για τις θέσεις της ΚΝΕ, τόσο για τα ζητήματα της παιδείας, όσο και για τα γενικότερα προβλήματα της νεολαίας. Τα παιδιά ήταν καταρτισμένα πάνω στα ζητήματα της παιδείας, ενώ γνώριζαν πολύ καλά τις επιπτώσεις που θα έχει ο νόμος 2525/97 στο χώρο της εκπαίδευσης. "Ο αντιεκπαιδευτικός νόμος, που έχει πρόσφατα ψηφιστεί, είναι γεμάτος ασάφειες και κενά, ενώ σε καμιά περίπτωση δε βοηθά στον εκσυγχρονισμό των σχολείων και της παιδείας γενικότερα", υπογράμμισε ο Λάμπρος Βαξεβανίδης,μαθητής της Γ Λυκείου και μέλος του 15μελούς του ΤΕΛ Σαλαμίνας.

"Στο νόμο αναφέρονται, π.χ., τα "σχολεία δεύτερης ευκαιρίας", τα οποία, όμως, μόνο δεύτερης ευκαιρίας δεν είναι. Από την άλλη πλευρά, καταργεί τα μουσικά και τα τεχνικά λύκεια, αφήνοντας εμάς τους μαθητές ξεκρέμαστους", επισημαίνει ο Λ. Βαξεβανίδης και σημειώνει πως "η κατάργηση των μαθητικών συμβουλίων με το νόμο, είναι κατάργηση βασικών δημοκρατικών θεσμών...".

"Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο κινητοποιήσεων, εφόσον συγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, αν δεν έχουμε όμως μια πανελλαδική πανεκπαιδευτική επανάσταση, δυστυχώς δεν μπορεί να λυθεί τίποτα", σχολίασε οΓιώργος Νάνος,μαθητής Γ Λυκείου από το 2ο ΓΕΛ Σαλαμίνας, όπου την προηγούμενη βδομάδα είχαν κάνει κατάληψη με βασικά αιτήματα τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

"Ετσι, όπως είναι δομημένη η εκπαίδευση, καταστρέφει κάθε τι δημιουργικό που μπορεί να υπάρξει. Ειδικά τώρα, με τις νέες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, τα ΤΕΛ διαλύονται, οπότε ένας μεγάλος αριθμός μαθητών οδηγείται σταδιακά στην ανεργία", τόνισε ο Γιάννης Δημητρίου,μαθητής του ΤΕΛ Σαλαμίνας στη Γ Λυκείου.

Επεσαν οι μάσκες στην ΟΛΜΕ

"Επεσαν οι μάσκες" στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, καθώς οι παρατάξεις, πλην της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών", απέφυγαν για μια ακόμα φορά την αποφασιστική σύγκρουση με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Η συνεδρίαση, με στόχο τη διαμόρφωση εισήγησης ενόψει της γενικής συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ στις 10 Φλεβάρη, έληξε χτες με κατ' αρχήν συμφωνία ΔΑΚΕ, ΣΥΝ και "Παρεμβάσεων", που προβλέπει εισήγηση για 24ωρη απεργία το 3ο δεκαήμερο του Φλεβάρη και νέες γενικές συνελεύσεις το 1ο δεκαήμερο του Μάρτη.

Η ΠΑΣΚ πρόβαλε την άποψη ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για κινητοποιήσεις. Δήλωσε όμως ότι αν γίνει αλλαγή των μέχρι τώρα θέσεων του κλάδου για κατάργηση του νόμου, τότε θα εισηγηθεί 24ωρη. Η ΔΑΚΕ και η "Συνεργασία" πρότειναν 24ωρη απεργία, χωρίς να την εντάσσουν σε ένα διεκδικητικό πρόγραμμα, δίνοντάς της ένα χαρακτήρα μάλλον υποστηρικτικό των συλλαλητηρίων εκείνης της μέρας. Η δε ΔΑΚΕ απορρίπτει τη θέση για ανατροπή του Νόμου στην πράξη.

"Αποκαλυπτήρια" υπήρξαν και για τις "Παρεμβάσεις" στο χτεσινό συμβούλιο. Πρότειναν δύο 48ωρες μέσα στο Φλεβάρη, πρόταση που όπως αποδείχτηκε έγινε "για τα μάτια", καθώς δήλωναν ταυτόχρονα ότι είναι έτοιμες να συγκλίνουν και στην ελάχιστη απεργιακή μορφή που θα προταθεί.

Η ΔΕΕ

Η ΔΕΕ κατέθεσε συνολική πρόταση για το πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης με δύο 48ωρες απεργίες στις 17-18 του Φλεβάρη και 25-26 του Φλεβάρη, γενική συνέλευση προέδρων 28 του Φλεβάρη για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο, η ΔΕΕ επισημαίνει την ανάγκη μαζί με το αίτημα για κατάργηση του Νόμου να αναφέρεται και η αντίθεση στα ΠΔ για την αξιολόγηση, την υποβάθμιση και εξαφάνιση από τον κορμό του εκπαιδευτικού συστήματος της επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και την αντίθεση στην κατάργηση της επετηρίδας. Παράλληλα να αναδείξει και τα άλλα εργασιακά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου, δηλώνοντας ότι οι καθηγητές δε θα δεχτούν καμία υπαναχώρηση, καμία διαπραγμάτευση για τα κεκτημένα, να προβληθούν τα αιτήματα για ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο κ. ά.

Τελικά η πρόταση της ΔΕΕ συγκέντρωσε 2 ψήφους, καθώς ψηφίστηκε από τις "Παρεμβάσεις", μια ψήφος "προσχηματική" για τη ΔΕΕ, καθώς είχε προηγηθεί η δήλωση ότι θα στηρίξουν την ελάχιστη κινητοποίηση.

Η ΔΕΕ, θέλοντας να εξασφαλίσει στην εισήγηση αυτή ένα πρόγραμμα δράσης πιο αποφασιστικό, έκανε προς τη ΔΑΚΕ και τη "Συνεργασία" εναλλακτική πρόταση να περιλαμβάνεται στην εισήγηση η 24ωρη, με ταυτόχρονη δέσμευση, από τις δυνάμεις που στηρίζουν την εισήγηση, για 48ωρη που θα μπει στην κρίση των ΓΣ αμέσως μετά, πρόταση που απορρίφτηκε. Επίσης, πρότεινε και άλλη εναλλακτική λύση η 24ωρη απεργία να μετατραπεί σε 48ωρη, με ταυτόχρονη δέσμευση για την ανατροπή στην πράξη του νόμου και την άρνηση υλοποίησης ΠΔ και Υπουργικών Αποφάσεων, που και αυτή απορρίφτηκε.

Μετά από αυτά η ΔΕΕ δεν ψήφισε τους άξονες της υπό διαμόρφωσης εισήγησης και θα απευθυνθεί στον κλάδο, στις ΓΣ, έτσι ώστε να δώσει για το επόμενο διάστημα μια προοπτική που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες.

"ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ"
Αντιπερισπασμός με... δημόσια φροντιστήρια

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού από τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που προωθεί για την παιδεία (αξιολόγηση καθηγητών, ιδιωτικοποίηση της τεχνικής εκπαίδευσης) προχωρά το υπουργείο Παιδείας, που χτες ανακοίνωσε το περιεχόμενο του προγράμματος "πρόσθετης διδακτικής στήριξης" για τους μαθητές του Λυκείου.

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σύμφωνα με τα πρότυπα λειτουργίας των φροντιστηρίων, καθώς η βοήθεια στους μαθητές δεν παρέχεται μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου με την εξασφάλιση των προϋποθέσεων εκείνων που αναβαθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία (μείωση μαθητών ανά τμήμα, ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών). Το υπουργείο Παιδείας, εκτός του ότι προσπαθεί να παρουσιάσει ως θετική την εισαγωγή του πνεύματος του φροντιστηρίου στο σχολείο, επιχειρεί να κάνει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς "συνένοχους" στη διαδικασία εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, εισάγοντας την έννοια της "διοικητικής αποκέντρωσης στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος".

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος από την Α' Λυκείου και θα εφαρμόζεται εκτός διδακτικού ωραρίου. Η "λύση" για το στεγαστικό πρόβλημα βρίσκεται κατά το υπουργείο Παιδείας στη στέγαση σε Δημοτικά Σχολεία, τη συνεργασία Λυκείων, την αναζήτηση αιθουσών στους δήμους και την ενοικίαση αιθουσών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να νοικιάσει αίθουσες φροντιστηρίων(!).

Η ενισχυτική διδασκαλία, με τη μορφή που ανακοινώθηκε, αποτελεί ακόμα ένα μηχανισμό καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, καθώς δεν προβλέπεται αύξηση των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, αλλά οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν στα προγράμματα "Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης" θα είναι είτε υπηρετούντες στο ίδιο σχολείο "που επιθυμούν να προσφέρουν έργο", και θα αμείβονται με 6.500 δρχ. μεικτά για κάθε ώρα, είτε θα διδάσκουν εκπαιδευτικοί από άλλα σχολεία ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας έχει θεσμοθετηθεί από παλιά, όμως ποτέ δεν αναπτύχθηκε. Το υπουργείο Παιδείας, τώρα αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια, προχωρά στην εφαρμογή του προγράμματος διαθέτοντας 7 δισ. μόνο για την τρέχουσα σχολική χρονιά και 40 δισ. συνολικά για τα επόμενα 3 χρόνια, πράγμα που γεννά το ερώτημα, τι θα γίνει όταν δεν θα υπάρχουν πια τα κοινοτικά κονδύλια και το βάρος της λειτουργίας του προγράμματος θα πέσει στις πλάτες των γονιών.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Γονέων στη Σαλαμίνα, αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση την Κυριακή 1 του Φλεβάρη και πορεία προς τα Παλούκια Ο αντιεκπαιδευτικός νόμος είναι γεμάτος ασάφειες και κενά, υπογράμμισε ο Λ. Βαξεβανίδης

Αν δεν έχουμε μια πανελλαδική πανεκπαιδευτική επανάσταση, δε θα λυθεί τίποτα, δήλωσε ο Γ. Νάνος

Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, δίνουν ραντεβού σήμερα στις 6 μμ, στην πλατεία Κάνιγγος

Ο αγώνας για αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας θα είναι διαρκής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ