ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιεχόμενο

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ το νέο στιλ που υιοθετεί ο πρόεδρος, οι συν αυτώ και οι "εκσυγχρονιστές" γενικότερα, αφού υιοθέτησαν την υποψηφιότητα Δαμανάκη για το Δήμο Αθήνας. Λένε πως η συνεργασία των δύο κομμάτων στις δημοτικές εκλογές δεν έχει... πολιτικό περιεχόμενο!!!

***

Μάλιστα. Και τι περιεχόμενο έχει, παρακαλώ; Μήπως ηθικοπλαστικό; Μήπως θρησκευτικό; Μήπως οικολογικό; Μήπως συναισθηματικό; Μήπως καλλιτεχνικό;

***

Μπας και πρόκειται για μια απλή συμβολική πράξη, χωρίς καμιά πολιτική σημασία για τις τρέχουσες εξελίξεις; Μια επίδειξη ευγένειας, βρε παιδί μου, και καλής διάθεσης;

***

Το σίγουρο είναι, πάντως, πως όποιος αποδεχτεί αυτή την εκτίμηση σχετικά με το "περιεχόμενο" της συνεργασίας, πρέπει να διαθέτει εγκέφαλο... κενό περιεχομένου.

***

Ο ΜΠΕΡΝΣ λέει κατά καιρούς τα δικά του, στο υπουργείο Εξωτερικών κάνουν πως δεν ακούνε, διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες πετάγονται και κάνουν δηλώσεις και στο τέλος πληροφορούμαστε τις κυβερνητικές προθέσεις για την εξωτερική πολιτική από τις συνεντεύξεις του Πάγκαλου στη "Μιλιέτ"...

***

Υπάρχει Ελληνας, άραγε, που να μη σκέφτεται ότι ολοένα και "χοντραίνουν" τα παιγνίδια που θα καθορίσουν τις περαιτέρω εξελίξεις ερήμην του λαού;

***

Οτι κάποιοι κάτι ετοιμάζουν, χωρίς κι αυτή τη φορά να τον ρωτήσουν, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν;

***

Με το δίκιο του ο κόσμος θα αγανακτήσει και θα καταδικάσει όλους αυτούς που τον κοροϊδεύουν κι ας κάνει ο υπουργός Εξωτερικών όσες μηνύσεις θέλει στις εφημερίδες.

***

ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ δείχνουν τον Κ. Σημίτη, τα γνωστά μας από τις προεκλογικές περιόδους "γκάλοπ" κι αυτό όπως καταλαβαίνετε σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε περίοδο διαπραγματεύσεων.

***

Με άλλα λόγια κάποιοι αρχίζουν να πιέζουν για να φάνε...

***

Ποιος ξέρει. Πάντως, την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τα "διαπλεκόμενα" θα τη μάθουμε σύντομα. Ισως, με το επόμενο "γκάλοπ"...

Τι άλλο περιμένει;

"Ανοιχτό" - σε συνέντευξή του στην "Αυριανή" - αφήνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ το ενδεχόμενο αποχώρησης της Συνομοσπονδίας από τις επιτροπές του "κοινωνικού διαλόγου", "εφόσον χοντρύνει η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση"...

Δηλαδή, τι άλλο περιμένει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ; Δεν του φτάνει ούτε αυτό το στραπάτσο; Δεν του φτάνει ότι όχι μόνο η ΓΣΕΕ δε ρωτήθηκε για τις πραξικοπηματικές ανατροπές, που προωθεί η κυβέρνηση σε ΔΕΚΟ - τράπεζες, αλλά ούτε καν το υπουργείο Εργασίας, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται;

Πόσο πιο "χοντρές" είναι δυνατόν να γίνουν οι κυβερνητικές προκλήσεις, για να αποδεχτούν ορισμένοι το αυτονόητο. Οτι, δηλαδή, αυτή ακριβώς η διαδικασία του... αντικοινωνικού διαλόγου, που άνοιξαν με την κυβέρνηση - κατ' επιταγήν της - της δίνει το πάτημα για να αποθρασύνεται στο έπακρο!

... και λαϊκισμός

Ακόμα και με τις αγροτικές κινητοποιήσεις απασχολήθηκαν εκεί στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ και ήταν αποκαλυπτικοί!

Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΝ, Δ. Προβατάς, κατηγόρησε συλλήβδην το κόμμα (του) ότι συμπεριφέρεται λαϊκίστικα και εξήγησε: Οι βουλευτές μας καταθέτουν Ερωτήσεις στη Βουλή που επαναλαμβάνουν τα ίδια για οικονομικές ενισχύσεις στους αγρότες και όχι αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών. Δεν έχουμε το θάρρος να το πούμε καθαρά, τους προκάλεσε και κατέληξε με μια έκκληση προς τους βουλευτές του ΣΥΝ: Μην καταθέτετε (στη Βουλή) αιτήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν!

Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν φταίει το γεγονός, που - όπως είπε αμέσως μετά η Ν. Θεωδορακοπούλου - "ούτε οι ίδιοι (του ΣΥΝ) δεν ξέρουμε τις θέσεις του κόμματός μας". Οπως κι αν είναι, όμως, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που κινητοποιούνται και απαιτούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, για το πόσο ο ΣΥΝ στηρίζει στην πραγματικότητα τον αγώνα τους, όπως προσπαθεί να παρουσιάζεται.

Παραλλαγές...

Το γνωστό τροπάρι, των αντιπαραθέσεων και διαφωνιών, ακόμη και σε βασικές επιλογές του κόμματός τους, ενώ στο τέλος όλοι συμφωνούν στη συνέχιση της ίδιας δορυφορικής προς την κυβερνητική πολιτική πορείας, επαναλήφθηκε προχτές στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Για παράδειγμα, βγήκαν οι του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος και αναθεμάτισαν την κεντροαριστερή συνεργασία στο Δήμο της Αθήνας, με την υποψηφιότητα Δαμανάκη, γιατί "είναι επιλογή που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Σημίτη" κλπ., την καταψήφισαν, αλλά δήλωσαν ως "νομιμόφρονες" ότι τη σέβονται... Δικαιολογημένα, λοιπόν, αφού όλοι συμφωνούν, ο Ν. Κωνσταντόπουλος μάλωσε όλους όσοι "διαφωνούν": "Τι λέμε εμείς, τι λέτε εσείς; Ολοι περίπου τα ίδια υποστηρίζουμε. Τότε, λοιπόν, τι κάνουμε; Κριτική επί των παραλλαγών;"!

Σήμερα

Φρένο

τραβήξαν

τρένα, αεροπλάνα

κινούνται όμως

τα "ευρωπλάνα",

τρέχουν

με... όπισθεν

να παν,

σφεντόνα,

τους εργαζόμενους,

στον μεσαιώνα!

Φρένο

σε όλα,

νέκρα μεγάλη

κινείται όμως

στο φουλ

η πάλη,

τρέχει με "τρίτη"

και με "τετάρτη"

κι "όχι"

φωνάζει

στην "ευρωαπάτη"!

Ο οίστρος

Σενάρια φανταΣΙΑς

Δε λέμε, η επίσκεψη του Πάπα στην Κούβα έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία και τραβά την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Κι αυτό, κυρίως γιατί, εμμέσως πλην σαφώς, έρχεται αντικειμενικά σε αντιπαράθεση με το επιβαλλόμενο από τις ΗΠΑ παράνομο εμπάργκο ενάντια στον ηρωικό λαό της Κούβας. Από κει και πέρα, όμως, όλα όσα πολλά ακούγονται και γράφονται τις μέρες αυτές, από τις "θρησκευτικές αναζητήσεις του Φιντέλ Κάστρο, καθώς βρίσκεται στο τέλος της ζωής του" μέχρι τις διάφορες ψεύτικες πληροφορίες και εικόνες, για την κατάσταση στην Κούβα και την πρόσφατη ιστορία της, μοιάζουν περισσότερο με κείμενα, που έγραψε ένας μισθοδοτούμενος από τη ΣΙΑ σεναριογράφος.

Κινδυνεύει ο εκσυγχρονισμός!

Βέβαια, είπε και κάτι άλλο ο Δ. Προβατάς, στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Αν γίνει αποδεκτή, σημείωσε με έμφαση, η αποτυχία της κυβέρνησης Σημίτη, μας συμπαρασύρει όλους. Και το ΣΥΝ. Οδηγούμαστε στην αποτυχία του εκσυγχρονισμού!

Και για να δικαιολογήσει την υποστήριξη στην κυβερνητική πολιτική, πρόσθεσε: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στην οικονομική πολιτική έγιναν προσπάθειες, που δεν μπορούμε να τις υποτιμούμε.

Ναι, αυτό τον τομέα ανέφερε, ως παράδειγμα. Την οικονομική πολιτική..!

"Η κυβερνητική πολιτική δεν δίνει λύσεις... Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντίστροφη μέτρηση...". Αυτά υπογράμμισε ο Ν. Κωνσταντόπουλος στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, σύμφωνα με την κυριακάτικη "Αυγή".

Σωστά. Γι' αυτό και ο ΣΥΝ σπεύδει να δώσει τη βοήθειά του...

Οι ... παγιδευμένοι

Δικαίως, βέβαια, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δέχεται τα περισσότερα πυρά για τη σφαγιαστική διάταξη περί ΔΕΚΟ - τραπεζών, αφού αυτός χειρίζεται το θέμα για λογαριασμό της κυβέρνησης. Αλλά, από εκεί έως τη... θεωρία που προβάλλει η "Αυγή", εμφανίζοντας την κυβέρνηση "παγιδευμένη στη γραμμή Παπαντωνίου" (!), υπάρχει τόση διαφορά, που καθιστά μάλλον αστείους όσους επικαλούνται κάτι τέτοιο. Και εν πάση περιπτώσει, αν "παγιδευμένος" θεωρείται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν έχει παρά να αποδεχτεί τη συνάντηση, που ζητά μαζί του η ΓΣΕΕ και να "ξε-παγιδευτεί" αμέσως, δίνοντας εντολή να αποσυρθεί η πειρατική διάταξη.

Πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, σε συνέντευξή του στο "Βήμα", αναφέρει επί λέξει: "Πράγματι απευθύνθηκα στον πρωθυπουργό, ο οποίος κατ' αρχήν με παρέπεμψε στον κ. Παπαντωνίου"...

Ιδού η Ρόδος...

"Πυρά του Ακη" από δω, "πυρά του Σκανδαλίδη" από κει, δηλώσεις και "αποστασιοποίηση" βουλευτών από την άλλη, διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά σε σχέση με την επίμαχη (ν)τροπολογία περί ΔΕΚΟ - τραπεζών. Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς, πολύ περισσότερο που αυτό το διάστημα εντείνονται στα πλαίσια του κυβερνώντος κόμματος οι εσωτερικές κόντρες, με αφορμή διάφορες και διαφορετικές εξελίξεις. Πολύ περισσότερο, ακόμα, που ο συγκεκριμένος χώρος, που ξετυλίγεται η κόντρα, είναι ένας "προνομιακός" χώρος για το ΠΑΣΟΚ συνολικά, καθώς και για στελέχη του ειδικότερα...

Ωστόσο, επειδή το καλύτερο κριτήριο για όλα είναι η πράξη, έχουμε να τονίσουμε τούτο. Σήμερα, αύριο θα έρθει στη Βουλή η ώρα της ψηφοφορίας. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για όλους. Ετσι, τουλάχιστον για να μη "δουλευόμαστε".

2α... κεντροαριστερός διάλογος...

Από μεριάς της, η γνωστή ομάδα των φιλοσημιτικών με επικεφαλής τον Παπαγιαννάκη, έκανε "κριτική" στην εισήγηση επειδή, όπως είπαν, αδικεί την κυβέρνηση Σημίτη μιλώντας για αποτυχία της! Ετσι, εξέφρασαν το φόβο τους πως αν αποτύχει η εκσυγχρονιστική πολιτική Σημίτη κινδυνεύει να... την πληρώσει και ο Συνασπισμός ως όμορος χώρος!

Δεν ξέρουμε, βέβαια, πόσο τους κάλυψαν οι δικαιολογίες του Ν. Κωνσταντόπουλου, ότι απλώς, "περιγράφουμε μια πραγματικότητα, δε μιλάμε μηδενιστικά"... Οσον αφορά όμως, την πρόταση διαλόγου και την κριτική του Παπαγιαννάκη, πως την ξέχασαν (! ), ο πρόεδρος ήταν πιο καθαρός στο κλείσιμό του: Να την επαναφέρουμε ξανά και να στηρίξουμε την πρόταση για διάλογο (με το ΠΑΣΟΚ), είπε, εφιστώντας την προσοχή μόνο στην ανάγκη, να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος, που θα προβληθεί και θα προωθηθεί.

Ετσι είναι. Οταν ξεσκεπάζεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρεις "ειδικό" τρόπο προβολής της πρότασης διαλόγου, για να μην χρεωθείς και τη στήριξη της πολιτικής αυτής, όπως φοβάται το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα...

Σερβίρουν ξαναζεσταμένο φα'ϊ

Πανέξυπνος... αυτός ο Παπούλιας της "Ελευθεροτυπίας"! Πώς το κάνει, πώς το φέρνει, "βρίσκει" και τις απαραίτητες... ρωγμές στην πολιτική του ΚΚΕ. Ε, βέβαια, δεν μπορούσε η υπ' αριθμον 2 εφημερίδα των ευρύτερων κεντροαριστερών δυνάμεων να γράφει μόνο, για τα γνωστά σε όλους εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Δεν μπορούσε να μην υπάρχει κι ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ για το ΚΚΕ. Γι' αυτό και σερβίρονται και πάλι - έστω και για πολλοστή φορά "ξαναζεσταμένα" - τα σενάρια, περί ομάδων και διαφωνιών, που δημοσιεύτηκαν αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό.

Κατανοούμε πλήρως τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ