ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
"Γενικής αξίας" οι πρωθυπουργικές ομολογίες!

Την τακτική "άλλα λόγια" επέλεξε χτες ο Δ. Ρέππας αντί για ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που δέχτηκε, σχετικά με τις αναφορές του Κ. Σημίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις "επιδιώξεις" εκείνων, που του εισηγήθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις ενόψει της Ολυμπιάδας

Μπαράζ ερωτήσεων δέχτηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, βρισκόμενος σε εμφανώς δυσχερή θέση, δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, την Παρασκευή, σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Κ. Σημίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο Δ. Ρέππας κλήθηκε επανειλημμένως να κατονομάσει ποιοι είναι εκείνοι που μέσω εισηγήσεων στον πρωθυπουργό - όπως η ίδια η ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρει - επιχείρησαν να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους ενόψει της Ολυμπιάδας. Αντί οποιασδήποτε πειστικής απάντησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε μονότονα ότι "ο πρωθυπουργός δε μίλησε για συγκεκριμένα ονόματα ή συγκεκριμένα συμφέροντα. Μίλησε για ένα κλίμα το οποίο αντικειμενικά δημιουργείται, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια εξαιρετικά ζητήματα, όπως είναι η διοργάνωση μιας Ολυμπιάδας"...Παράλληλα, ο Δ. Ρέππας είπε ότι ο πρωθυπουργός με τα λεγόμενά του "δεν υπονόησε υπουργούς", αλλά "επανέλαβε το αυτονόητο, το αναμενόμενο σ' αυτές τις περιπτώσεις", καθώς "λογικό είναι - συνέχισε - σ' αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις, να ενεργοποιούνται συμφέροντα και να δραστηριοποιούνται μηχανισμοί, προκειμένου να προωθήσουν κάποιες ιδιοτελείς επιδιώξεις"...

Ταυτόχρονα, επιχείρησε να πείσει ότι απέναντι σε αυτές τις επιδιώξεις η κυβέρνηση, με τις επιλογές της, "δε θα επιτρέψει οποιαδήποτε υπόνοια για χειρισμούς, οι οποίοι εξυπηρετούν συμφέροντα. Και νομίζω - συμπλήρωσε - ότι η επιλογή του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και όλων των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής, αποτελεί του λόγου το ασφαλές"...

Οταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν να ζητούν εξηγήσεις, ο υπουργός Τύπου έσπευσε να "κλείσει" τη συζήτηση, καλώντας να "μην προσπαθείτε - όπως είπε - να βγάλετε συμπέρασμα, δημιουργώντας μεταξύ των άλλων και εντυπώσεις, χωρίς να έχετε υπόψη σας πώς ακριβώς εξελίχθηκε αυτή η συζήτηση" (!) και επανέλαβε ότι ο Κ. Σημίτης "δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επαναλάβει αυτό το οποίο όλοι σκέπτεστε. Οταν έχουμε κατασκευές έργων, δημιουργία μεγάλων υποδομών και υπηρεσιών - συμπλήρωσε, ωσάν η "αρπαχτή" να είναι κάτι φυσιολογικό - λογικό είναι κάποιοι να επιδιώκουν μέσω αυτών των διαδικασιών να προσποριστούν οφέλη. Εμείς - υποστήριξε - θα έπρεπε να επιλέξουμε τους ανθρώπους εκείνους που θα χειριστούν τα της Ολυμπιάδας με τέτοιο τρόπο, ώστε μεταξύ των άλλων να δίνεται... η βεβαιότητα, ότι με χρηστή διοίκηση και με διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων θα αντιμετωπίζονται όλες αυτές οι διαδικασίες". Βέβαια δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα λεγόμενα του πρωθυπουργού ήταν "μία αναφορά γενικής αξίας" (!), ενώ συμπλήρωσε ότι "όλοι οι υπουργοί, οι οποίοι ήταν παρόντες, δεν έβγαλαν το συμπέρασμα" πως τα λεγόμενα του Κ. Σημίτη τους αφορούν...

Αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε αν είναι ακριβές αυτό που αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ότι δηλαδή από αυτές τις εισηγήσεις που δέχτηκε ο Κ. Σημίτης, έβγαλε και τα συμπεράσματα περί επιδιώξεων, απάντησε ότι βεβαίως και δέχτηκε εισηγήσεις. Στο επόμενο ερώτημα, ποιοι λοιπόν είναι εκείνοι που πιέζουν για ίδια οφέλη, περιορίστηκε να πει ότι "η κυβέρνηση έχει την ευθύνη γι' αυτό το κείμενο", που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, και κατέληξε με την παραίνεση: "Σας παρακαλώ πάρα πολύ, να μείνετε σ' αυτές τις εξηγήσεις. Μιλάμε για το αντικειμενικό γεγονός, το οποίο άλλωστε ήταν και αναμενόμενο, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση"...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν χτες και οι δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου,ο οποίος μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έσπευσε να αποδώσει το θέμα μάλλον σε... δημοσιογραφική παρανόηση, αφού, όπως είπε, "άλλο πράγμα το δημοσιογραφικό θέμα, το οποίο όντως δημιουργήθηκε, και άλλο πράγμα τι είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο"... Είπε δε ότι όλα βαίνουν καλώς, αφού αυτό εγγυάται η συγκρότηση της Διυπουργικής Επιτροπής, της οποίας προϊσταται ο ίδιος, για την υπόθεση των Ολυμπιακών!

Τέλος, χτες η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητά διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό για τα λεγόμενά του, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος,επαναδιατύπωσε εκείνο το είδος "κριτικής", που εστιάζεται σε φαινόμενα "αποξένωσης και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης" λόγω του αποκλεισμού "κοινωνικών κι επιστημονικών φορέων από τη διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής", που "αποκαλύπτει την επιδίωξη του Σημίτη να ελέγχει προσωπικά κρίσιμους μηχανισμούς...".

ΔΙΩΞΗ "Ρ"
Στο πλευρό του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ οι αντιστασιακοί

Μαζικά οι αντιστασιακές οργανώσεις και κινήσεις καταγγέλλουν τη δίωξη του "Ρ" και καταδικάζουν την κυβερνητική επιχείρηση φίμωσης του Τύπου και της αντίθετης άποψης και της πολιτικής κριτικής.

  • Οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τονίζει με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων,ανησυχούμε περισσότερο γιατί η αγωγή κατά του "Ρ" έρχεται να προστεθεί σε εκείνες κατά των συνδικαλιστών ναυτεργατών, αγροτών, που συνεχίζονται και γενικεύονται με νέες διώξεις.

Ολοι εμείς καταδικάζουμε όλες αυτές τις διώξεις που μας θυμίζουν τις πιο μαύρες μέρες που περάσαμε. Οι αγωνιστικές φωνές αντίστασης δεν ποινικοποιούνται σε μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατία.

Για να δικαιολογήσετε τον οδυνηρό σας κατήφορο προβαίνετε σε μηνύσεις, ξεθάβετε καταδικασμένους αντιλαϊκούς χουντικούς νόμους και γίνεστε αποτιμητές σε χρηματικά ποσά της θιγείσας - όπως διατείνεστε - τιμής και αξιοπρέπειάς σας, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Παράρτημα της Ελευσίνας της ΠΕΑΕΑ,όπου εκφράζεται η ανησυχία για το πού το πάει η κυβέρνηση, καθώς επιτίθεται στο "Ρ" ενώ υποτάσσεται στις επιλογές των Αμερικανών, των βιομηχάνων, της ΕΕ και εφαρμόζει τις απαράδεκτες αποφάσεις της Μαδρίτης κλπ.

  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Βέροιας καταγγέλλουν την άσκηση τρομοκρατίας από κυβερνητικά στελέχη και θεωρούν απαράδεκτη την αγωγή ενάντια στο "Ριζοσπάστη". Καταδικάζουν την ενέργεια αυτή του κ. Παγκάλου και τον καλούν να αποσύρει την αγωγή. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η αλήθεια δε φιμώνεται.

Ο "Ριζοσπάστης" τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, που εκφράζει τα συμφέροντα και τις ελπίδες του ελληνικού λαού με τη μεγαλύτερη ιστορία, πέρασε πολλές μπόρες, παρανομίες, εμφύλιο σπαραγμό και δεν έπαψε ποτέ να είναι κοντά στους εργάτες, στους αγρότες, τους μικρομεσαίους και γενικά δίπλα σ' όλο τον εργαζόμενο λαό της χώρας μας, πολεμώντας την αδικία και την εκμετάλλευση. Γι' αυτό ο ίδιος ο λαός δε θα επιστρέψει να περάσουν τα σχέδιά τους.

  • Η ΝΕ Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ επίσης καταδικάζει τη δίωξη του "Ρ" από την κυβέρνηση, γεγονός που θυμίζει - όπως αναφέρει - περασμένες σκοτεινές εποχές, καταδικασμένες από το λαό μας, όπως αναφέρεται.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών με ανακοίνωση του ΔΣ της "διαμαρτύρεται έντονα για την άδικη επίθεση κατά του "Ριζοσπάστη" του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, που μοναδικό σκοπό έχει τη φίμωση του Τύπου".
"Αισιοδοξία" και συνεργασία "πακέτο"

Συνάντηση Σκανδαλίδη - Δαμανάκη

Με δηλώσεις αισιοδοξίας - περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση... - ο Γγαμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης και η υποψήφια της "κεντροαριστερής" συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για το Δήμο της Αθήνας, Μ. Δαμανάκη, μετά από συνάντηση που είχαν στα γραφεία του πρώτου, προσπάθησαν, χτες, να δώσουν την εντύπωση πως, πλέον, οι ενδοκομματικές αντιδράσεις ξεπερνιούνται και η συνεργασία προχωρά. Ομως, την ίδια ώρα που ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωνε πως το ΠΑΣΟΚ ενωμένο θα ενταχθεί στην αναμέτρηση με τη Μ. Δαμανάκη, ο Δ. Μπέης έσπευδε να δηλώσει πως και αν ακόμα ήθελε να μην είναι υποψήφιος, δεν μπορεί να αγνοήσει την απαίτηση χιλιάδων οπαδών του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητά του!

Παρ' όλα αυτά και η Μ. Δαμανάκη προσπάθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για "μια άλλη φάση, όπου η συζήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων έχει τερματιστεί". Την ίδια ώρα, έκανε έκκληση για συστράτευση τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και στο χώρο του ΣΥΝ, όπου επίσης, προχτές, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις και η "κεντροαριστερή" συνεργασία.

Κατά τα άλλα, χτες, οι του Συνασπισμού ανακοίνωσαν πως δε θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Φωτίου στον Πειραιά, χολωμένοι που το ΠΑΣΟΚ τους αγνόησε παντελώς στην ανακήρυξη της υποψηφιότητας Φωτίου. Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, από το χώρο του και με κεντρική καθοδήγηση της εκλογικής επιτροπής του κόμματος, οι νομαρχιακές Β' Αθήνας και Πειραιά του ΣΥΝ συζητούν με τις αντίστοιχες του ΠΑΣΟΚ για συμφωνία "πακέτο" για κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στους πλέον των 40 περιφερειακούς δήμους. Κι αυτό, παρά "τις προς τα έξω" διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ πως, τάχα, δεν κάνει κεντρικές συζητήσεις για συνεργασία "πακέτο" - προκειμένου, βεβαίως, να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να αποφύγει τις εσωκομματικές αντιδράσεις κατά της "κεντροαριστερής" συνεργασίας...

Αρχισαν τα "μαγειρέματα"

Ξεκίνησαν τα "μαγειρέματα" της κυβέρνησης με στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για τις χωροθετήσεις των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αφού ως γνωστόν τα περισσότερα από αυτά παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία για το περιβάλλον.

Αυτό ήταν και το κύριο θέμα της χτεσινής συνάντησης του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕΧρ. Βερελή με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Επιτροπής Στρ. Στρατήγη και Κ. Μπακούρη και με τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕΒΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων, ενώ θα επιδιώξει να είναι "καλυμμένη", σε περίπτωση που προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων.

Ακόμα, συζητήθηκαν θέματα οργανωτικής διάρθρωσης της Οργανωτικής Επιτροπής και τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της επιτροπής θα παρουσιάσουν στη διυπουργική επιτροπή τις εισηγήσεις τους γι' αυτά τα θέματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ