ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Μπροστά σε νέες μεγάλες προκλήσεις

Πλούσιος ο απολογισμός, ακόμα πιο φιλόδοξο το πρόγραμμα δράσης. Ο κλάδος μας θα πρωτοστατήσει στην οικοδόμηση ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου, τόνισε ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, Α. Ζαζόπουλος

Ανοιξε χτες το απόγευμα τις "πύλες" του, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 18ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας,της μεγαλύτερης ομοσπονδίας της χώρας. Στόχος των οικοδόμων είναι να αποτελέσει και το συνέδριο αυτό, μέσα απ' τις εργασίες του και τις αποφάσεις του, να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει τον ταξικό προσανατολισμό και την αγωνιστική δράση της Ομοσπονδίας. Η διάθεση αυτή αποτυπώνεται στο κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου που είναι "Συνεχίζουμε την ανειρήνευτη ταξική πάλη".

Νωρίτερα το πρωί στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε το 17ο καταστατικό συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Ο Α. Ζαζόπουλος πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας, παρουσίασε τον απολογισμό δράσης. Αναφέρθηκε στους πολύμορφους αγώνες που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα ο κλάδος για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων του, επισημαίνοντας ότι "πραγματοποιήσαμε μια τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, μια 48ωρη και εικοσιμία 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα με τους αγώνες του ο κλάδος έβαλε τη σφραγίδα του στο συντονισμό των αγώνων των εργαζομένων, ενάντια στις αντεργατικές επιλογές κεφαλαίου, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξέφρασε την ταξική του αλληλεγγύη σε άλλους αγωνιζόμενους κλάδους εργαζομένων και στη μικρομεσαία αγροτιά".

"Μετρώντας" τα αποτελέσματα των αγώνων, επισήμανε: "Πετύχαμε τη συγχώνευση του Επικουρικού Ταμείου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, την αύξηση των επικουρικών συντάξεων, να μην αφαιρείται το βοήθημα, σε όσους έλαβαν τακτική επιδότηση, να μειωθούν σταδιακά οι προϋποθέσεις για την τακτική επιδότηση,"ξεπάγωμα" μέρους του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ και διπλασιασμό του ύψους των μικρών δανείων, ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις, αποφυγή του νέου σκανδάλου στον ΟΕΚ". Αναφέρθηκε στα μεγάλα "ανοιχτά" προβλήματα, όπως η ανεργία, η επίθεση στον νέο τρόπο ασφάλισης των οικοδόμων, η "μαύρη" εργασία, η έξαρση των ατυχημάτων στην οικοδομή κ. α. Επισήμανε τη σκληρή επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων στα δικαιώματά τους από κυβέρνηση, κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Ενωση και τόνισε πως " μόνο ένα ισχυρό, ενωτικό, ταξικό λαϊκό μέτωπο, μπορεί να επιβάλει και να υπερασπιστεί μια προοδευτική πορεία του τόπου, μέσα από συγκρούσεις με την εξάρτηση και το μεγάλο κεφάλαιο" και δήλωσε πως ο κλάδος θα πρωτοστατήσει στο κτίσιμο αυτού του μετώπου.

Στο Συνέδριο χαιρέτισε και ο Β. Μπούτας βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα των αγροτών, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Η αιτία που γεννά τα προβλήματα αγροτών και οικοδόμων και τους οδηγεί σε αγώνες είναι η ίδια, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεν ξέχασε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι "οι οικοδόμοι στάθηκαν αλληλέγγυοι καθημερινά και έμπρακτα στους αγώνες των αγροτών και έτσι πρέπει να συνεχίσουν, με κοινό αγώνα, αλληλεγγύη και ενότητα". Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Β. Μπούτας σημείωσε: "Πρέπει να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο πάλης αγροτών, εργατών, βιοτεχνών και νεολαίας που θα βάζει μπροστά μια φιλολαϊκή πολιτική και αν δεν καταλάβουμε ποιοι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, αν δε δημιουργήσουμε πολιτικό μέτωπο δε θα μπορέσει να επιβληθεί μια φιλολαϊκή πολιτική". Ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος πρόσφερε ένα αναμνηστικό δώρο στον Β. Μπούτα και την ίδια ώρα την αίθουσα του συνεδρίου δονούσε το σύνθημα"εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά".

Στη συνέχεια αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Τούσας πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι "ο πρωτοπόρος ρόλος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων έχει καταγραφεί με τους πλούσιους αγώνες που έχει κάνει για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των οικοδόμων και γενικότερα των εργαζομένων και από αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία το σημερινό συνέδριο". Αναφέρθηκε ακόμα στους αγώνες που ανέπτυξαν οι ναυτεργάτες το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική κυβέρνησης και εφοπλιστών και εξήρε την αλληλεγγύη στους αγώνες αυτούς των οικοδόμων και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που ήταν, όπως σημείωσε, καθοριστικό στοιχείο. Καταλήγοντας, σημείωσε:"Μπροστά στη μετωπική επίθεση που δεχόμαστε είναι ανάγκη η συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου".

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο Μ. Παπανικολάου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενωσης Οικοδόμων και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Κύπρου.

Αναμνηστικά δώρα δόθηκαν και στους δύο παραπάνω συνδικαλιστές. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα με ομιλίες αντιπροσώπων και ολοκληρώνονται αύριο με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας.

- Με ψήφισμα που ενέκριναν το βράδυ οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου καταδικάζουν την απουσία των ΜΜΕ - πλην "Ρ" και "902" - από το συνέδριο.

Επίκαιρη Ερώτηση για την ΕΛΒΙΟΝΥ

Τα προβλήματα που ανέκυψαν στην επιχείρηση ΕΛΒΙΟΝΥ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίησή της αποτέλεσαν το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης,ο οποίος πρόσφατα είχε περιοδεύσει στο εργοστάσιο. Οι υπουργοί ερωτώνται, γιατί η κυβέρνηση προχωρά στην αποκρατικοποίηση της ΕΛΒΙΟΝΥ, με δεδομένο ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της περιοχής και τους 135 εργαζόμενους σ' αυτή;

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής: "Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζεται να αποκρατικοποιήσει ακόμα μια επιχείρηση, την ΕΛΒΙΟΝΥ του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκου, στην Κόρινθο, με 135 εργαζόμενους, που παράγει νοσοκομειακό υλικό.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους, αφού υπάρχει η πιθανότητα να οδηγηθεί η επιχείρηση ακόμα και σε οριστικό κλείσιμο.

Η επιχείρηση, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, είναι βιώσιμη και διαθέτει αποθεματικά ύψους 1,5 δισ. δραχμών".

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ Λογιστών

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 2 Φλεβάρη, στις 7μμ,η ΕΣΑΚ Λογιστών,στα γραφεία της παράταξης (Σόλωνος 130). Θα συζητηθούν η σύμβαση εργασίας και άλλα θέματα του κλάδου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Βγαίνουν στους δρόμους στις 5 Φλεβάρη

Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις συλλαλητήρια οργής

Το δικαίωμα για αξιοπρεπή γερατειά διεκδικούν οι συνταξιούχοι που ξαναβγαίνουν δυναμικά στους δρόμους. Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,προχωρούν στις 5 Φλεβάρη σε περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Ετσι οι συνταξιούχοι της Αττικής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.Στα Γιάννενα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Οι συνταξιούχοι Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης θα συγκεντρωθούν στις 10.30π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας.

"Είναι η απάντησή μας στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την απάνθρωπη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας για όγδοη χρονιά, εξανεμίζοντας τις συντάξεις μας", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Συνταξιουχικών Σωματείων Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης,η οποία προβάλλει, μεταξύ άλλων, τα αιτήματα για: Επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη και το 80% του μισθού εν ενεργεία, για όλα τα ταμεία. Να μη φορολογείται η επικουρική σύνταξη. Να μην εφαρμοστούν οι προτάσεις Σπράου. Να καταργηθούν οι τέσσερις αντιασφαλιστικοί νόμοι 1759/88, 1902/92, 1976/92, και 2084/92. Να επαναφέρει η κυβέρνηση το ποσοστό της αναπηρίας που αποτελεί προϋπόθεση για την κατώτερη σύνταξη στο 67% και όχι στο 80% που ισχύει σήμερα.

- Με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Αχ. Κανταρτζής,καλούν τον υπουργό Εργασίας να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα στοιχεία σχετικά με το ΕΚΑΣ, τον αριθμό των συνταξιούχων που χορηγήθηκε αυτό, το κόστος του, πώς κατανεμήθηκε η χρηματοδότηση κλπ.

Κανένας στη δουλιά το Σάββατο

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Παράρτημά του στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, καλούν σε αντίσταση στην ασυδοσία της ΧΟΧΤΙΦ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του νέου αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα, να μην πάει κανένας για δουλιά τη μέρα του Σαββάτου, απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Παράρτημα των εργαζομένων στα Σπάτα,ενώ καλούν και την πολυεθνική ΧΟΧΤΙΦ - κατασκευάστρια εταιρία του αεροδρομίου - να "καταλάβει ότι το μέλλον αυτού του έργου περνάει μέσα από τους εργάτες που το φτιάχνουν με τα χέρια τους". Στην ανακοίνωση, αφού επισημαίνεται ότι η πολυεθνική με την τελευταία της ανακοίνωση επιχείρησε να εμφανιστεί ως "προστάτης" (!) της νομοθεσίας, τονίζεται: "Οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή και οι υπεργολάβοι της καταπάτησαν και συνεχίζουν να καταπατούν κάθε νόμιμο δικαίωμά μας" και συνεχίζει: "Αλήθεια, τι γίνεται με το ωρομίσθιο, τις απλήρωτες αργίες, τα μεροκάματα της βροχής, τις υπερωρίες, τα ένσημα και με το ίδιο το 5ήμερο; Μήπως θα πρέπει να μιλήσουμε για τις μεθοδεύσεις που φτάνουν στα όρια της τρομοκρατίας σε βάρος των εργατών που τολμούν να ζητήσουν τα δίκια τους, για τα αστυνομικά μέτρα, την παρεμπόδιση των συνδικαλιστών να φτάσουν στους χώρους δουλιάς; Δεν είναι τάχα δικαίωμα των εργατών να διεκδικούν καλύτερα μεροκάματα με πιο ανθρώπινα ωράρια;".

Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι εργάτες γνωρίζουν τα συμφέροντά τους και θα παλέψουν ενωμένοι γι' αυτά, με βάση τις αποφάσεις που θα πάρουν στις Γενικές Συνελεύσεις τους.

Συνέλευση εμποροϋπαλλήλων

Να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας.Η συνέλευση θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου,Αγ. Φιλοθέης 5Β, στην πλατεία Μητροπόλεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ