ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
Σελ. /49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Εφοδος της ΣΔΟΕ σε... συνεστίαση του ΚΚΕ

Δεύτερο κρούσμα, μέσα σε μια βδομάδα, άσκησης ελέγχου σε συνεστίαση του ΚΚΕ για πιθανή... φοροδιαφυγή από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), εκδηλώθηκε στη διάρκεια της συνεστίασης τη φορά αυτή της Αχτίδας Πόλης και της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας Τρικάλων του ΚΚΕ.Το προηγούμενο Σάββατο οι... "κομάντος" του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ εγκαινίασαν αυτή τη νέα πρακτική τους από την εκλογική περιφέρεια του προϊσταμένου τους, την Κέρκυρα, όπου πραγματοποίησαν έφοδο στη συνεστίαση της Αχτιδικής Επιτροπής πόλης της Κέρκυρας με πρόσχημα την άσκηση φορολογικού ελέγχου στο κατάστημα.

Το νέο κρούσμα στα Τρίκαλα εκδηλώθηκε προχτές βράδυ, όταν τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ μπήκαν στην αίθουσα της συνεστίασης ζητώντας να ασκήσουν έλεγχο στη διάρκεια μάλιστα ομιλίας στελέχους του ΚΚΕ. Η ενέργειά τους προκάλεσε τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων καθώς παίρνει χαρακτήρα πρόκλησης, να αναζητούν τα όργανα της κυβέρνησης τη... φοροδιαφυγή στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ και από την άλλη να μην αγγίζουν καν την πλουτοκρατία. Ταυτόχρονα, οι ενέργειες αυτές αποβλέπουν στον περιορισμό της δράσης των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη και προκλητική την ενέργεια των οργάνων του ΣΔΟΕ, η οποία, όπως επισημαίνει, έρχεται να παρεμποδίσει τη δράση των Οργανώσεων του ΚΚΕ. Επίσης σημειώνει ότι είναι το δεύτερο κρούσμα, μετά από αυτό της Κέρκυρας, πράγμα που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το από πού κατευθύνονται αυτές οι ενέργειες.

ΔΕΚΟ
Συλλαλητήριο και στάσεις εργασίας

Στη Βουλή καλούνται αύριο όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ η ΕΣΑΚ κάνει προσυγκέντρωση στις 5.30, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες

Σε πανεργατικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, καλούνται οι εργαζόμενοι, αύριο Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα,ενάντια στη βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ από την κυβέρνηση, μέσω της επίμαχης διάταξης στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους "Γενικούς Κανονισμούς Προσωπικού" και για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ΕΣΑΚ καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τη μέρα του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν σ' αυτό. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ,αποφάσισαν κατ' αρχήν, να κάνουν στάση εργασίας από τις 5 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας,με πιθανότητα επανακαθορισμού της διάρκειάς της. Στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο η στάση εργασίας θα ξεκινήσει από τις 3 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Στα τρόλεϊ,η στάση εργασίας αρχίζει στις 5 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας.Στάση εργασίας από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ,πραγματοποιούν οι αεροσυνοδοί της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Τη Δευτέρα, στις 12.30,το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί με τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Η ΕΣΑΚ,με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο μέτωπο των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων, για μην περάσει αυτή η κυβερνητική πολιτική. Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, κάτω και από την πίεση των απαιτήσεων των βιομηχάνων, την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και την αποψίλωσή τους από δικαιώματα, 8ωρο, συμβάσεις, ακόμα και εργαζόμενους. Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει την εκστρατεία λάσπης εναντίον των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, την οποία έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για να στρέψει το λαό εναντίον τους.

Ταυτόχρονα, ασκεί έντονη κριτική στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, που ευθύνεται, με τη βοήθεια και των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ, για το σταμάτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων, τη μετάθεση στις Ομοσπονδίες της ευθύνης συνέχισης του αγώνα και για την απόρριψη των προτάσεων της ΕΣΑΚ για απεργιακές κινητοποιήσεις.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Διακήρυξη αγωνιστικής λαϊκής συμπαράταξης

Συγκέντρωση αύριο στο θέατρο "Γκλόρια"

Τις βασικές αρχές για τη δημιουργία και τη δράση της αγωνιστικής, λαϊκής, δημοκρατικής συμπαράταξης θα ανακοινώσει αύριο Δευτέρα, 2 του Φλεβάρη,ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" προσκαλεί τους Αθηναίους και τις Αθηναίες στη συγκέντρωση και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, στο θέατρο "Γκλόρια" - Ιπποκράτους 7 - στις 6.30 το απόγευμα,ώστε να συμβάλλουν από κοινού σε μια πλατιά συσπείρωση γύρω από συγκεκριμένες προγραμματικές αρχές και θέσεις για να διεκδικήσουμε το Δήμο Αθηναίων.

Το διάστημα που πέρασε από την ανακήρυξη της υποψηφιότητας του Λ. Αυδή, η "Αγωνιστική Συνεργασία" συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τις προτάσεις των μελών και πολλών φίλων της παράταξης. Αύριο ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος, αναμένεται να παρουσιάσει στους Αθηναίους το πλαίσιο δράσης και τους στόχους της δημοτικής κίνησης, επικεντρώνοντας στον χαρακτήρα που πρέπει να έχει η δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις δημοτικές εκλογές.

Στόχος είναι μια αγωνιστική δημοτική αρχή, η οποία θα είναι στο πλευρό των δημοτών για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Τα δημοτικά ζητήματα άλλωστε, όπως και ο Λ. Αυδής έχει επανειλημμένα τονίσει, ακόμη και το πιο μικρό, συνδέονται άμεσα με τα γενικότερα ζητήματα της πολιτικής. Επομένως δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των δημοτικών ζητημάτων. Χρειάζονται προτάσεις και αγώνας για λύσεις στα μείζονα πολιτικά προβλήματα, σ' αυτά που- υπό τη στενή έννοια - δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες ενός δήμου. Τότε και μόνο υπάρχει προοπτική για αποτελέσματα και λύσεις στα καθημερινά, τοπικά, δημοτικά θέματα.

Ειδικά σήμερα, που οι πολίτες απομακρύνονται από κάθε έλεγχο και συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας, κάθε επίδραση στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν. Η ίδια προσπάθεια γίνεται από τους "εκπροσώπους" της άρχουσας τάξης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέσα στην πόλη όπου οι πολίτες απομακρύνονται από το ζωτικό τους χώρο, από τους ελεύθερους χώρους - οι οποίοι καταλαμβάνονται από διάφορους - και αποξενώνονται από τα δημόσια αγαθά. Γι' αυτό η φράση "Διεκδικούμε την πόλη μας", αποτελεί το κεντρικό σύνθημα της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" και ταυτόχρονα κάλεσμα για συλλογικό αγώνα προς τον αθηναϊκό λαό.

Μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα πόλη για το λαό της,επισημαίνει η "Αγωνιστική Συνεργασία".

Μπορούμε να κάνουμε το Δήμο Αθηναίων συμπαραστάτη και συναγωνιστή στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και όλων των κατοίκων, για την εξασφάλιση και την επέκταση των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την ανάδειξη της ανθρώπινης αξίας, για την ποιότητα της ζωής μας και τον πολιτισμό.

Μπορούμε να ανατρέψουμε τις επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων και τις εναλλαγές προσώπων στη διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού

Ο Ελληνοκουβανικός Συνδέσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του και τους φίλους του κουβανικού λαού σήμερα, Κυριακή 1 Φλεβάρη, στις 10.30 πμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην ετήσια απολογιστική του συνέλευση.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: 1. Απολογισμός δράσης του Συνδέσμου για το 1997 και προγραμματισμός εκδηλώσεων το 1998, προτάσεις από το Σώμα. 2. Η κατάσταση στην Κούβα, που θα μιλήσει και θα απαντήσει σε ερωτήσεις ο εκπρόσωπος του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών, Τόμας Κάο.

"902 ΤV"
Με τους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ

Αύριο Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, στην εκπομπή της τηλεόρασης του "902" "Πολιτική Επικαιρότητα", οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ μιλούν για τον πολύμηνο αγώνα τους. Για το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή.

Επιμέλεια - παρουσίαση ρεπορτάζ Γιάννης Ευσταθίου.

Συναντήσεις της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντάται αύριο, Δευτέρα 2.2.98, στις 12.30 το μεσημέρι, με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Αύριο Δευτέρα, επίσης, στις 6.30 το απόγευμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή.

Παναγραφιώτικη συνεστίαση

Οι καρδιτσιώτικοι πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν συνεστίαση σήμερα Κυριακή 1η Φλεβάρη και ώρα 9.30 το βράδυ στο κέντρο "9/8" (Λεωφ. Αλεξάνδρας, δίπλα στο Ξενοδοχείο "Παρκ"). Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση του ΠΑΝΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ στην Καρδίτσα, μνημείου για την απόδοση τιμής στους, περίπου, 5.000 νεκρούς Αγραφιώτες όλων των πολεμικών περιόδων, από την επανάσταση του '21 έως και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων. Για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και τον εφοδιασμό τους με προσκλήσεις, πληροφορίες στο τηλ.: 32.19.069, ενώ προσκλήσεις θα διατίθενται και στην είσοδο του Κέντρου (τηλ..: 82.35.841).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Εκδήλωση συμπαράστασης στην Κούβα

Η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές, διοργανώνει εκδήλωση συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της Κούβας από το απάνθρωπο εμπάργκο των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, που θα γίνει αύριο, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου,στις 6.00 μμ, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, Πλ. Κάνιγγος.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Νοέλ Κούβο Πιχέιρας,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων της επαρχίας Ματάνζας, ο οποίος συμμετέχει στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

ΚΚΕ
Συγκέντρωση στη Ν. Ιωνία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει την Τετάρτη 4.2.98, στις 18.30, σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ, με θέμα: "Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ".

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο ΑΣΤΕΡΙΑ (Ασκληπιού, πίσω από τον ΟΤΕ Ν. Ιωνίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ