ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
Σελ. /49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ της 6ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ γενικεύτηκε η πείρα και τα συμπεράσματα της δράσης της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, εξοπλίζοντας με νέα δύναμη τα στελέχη και τα μέλη της, μπροστά στις επερχόμενες μάχες του νεολαιίστικου κινήματος. Οι πρόσφατοι συντονισμένοι αγώνες, η κοινή δράση με το εργατικό και το αγροτικό κίνημα, ο συντονισμός των διαφορετικών τμημάτων του κινήματος της νεολαίας, βρίσκονται στο επίκεντρο της ΚΝίτικης δράσης. Για όλα αυτά ο "Ρ" συζητά με τον Νίκο Σοφιανό, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ (σελίδες 6 - 7)

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ αγροτικός ξεσηκωμός από αύριο για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Με επίκεντρο τη Θεσσαλία - οι αγρότες της οποίας θα "πλημμυρίσουν" με τρακτέρ την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης - και εξάπλωση των κινητοποιήσεων απ' άκρου σ' άκρον της Ελλάδας, η αγροτιά δίνει, για μια ακόμα χρονιά, τη μεγάλη μάχη της επιβίωσης. Για να μην ξεκληριστεί, να μείνει στα χωριά και να καλλιεργεί τη γη (σελίδες 11 - 14)

Η ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ της αλήθειας και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης για τα ουσιαστικά θέματα, που αφορούν στο χτες, στο σήμερα και, κυρίως, στο μέλλον των ΔΕΚΟ - αρκετές είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και το μέλλον της χώρας γενικότερα - έχει γίνει υπόθεση σταυροφορίας για τους κυβερνώντες. Στην προσπάθειά τους να περάσουν τα άνομα και εγκληματικά σχέδια σε βάρος του συνόλου του λαού και της οικονομίας της χώρας, γίνονται αδίστακτοι. Πίσω στη δεκαετία του '50 και στον τρόπο που στήθηκαν οι επιχειρήσεις αυτές, πρέπει να αναζητούνται οι αιτίες και οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση στις ΔΕΚΟ (σελίδες 16, 33)

"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ".Προσφορά κόντρα σε πολλαπλές επιθέσεις. Στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν τριάντα εφτά χιλιάδες ασθενείς, όσοι δηλαδή και ο πληθυσμός του Νομού Γρεβενών. Ακόμα καταγράφηκαν στα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα περιστατικά πάνω από 235.000 περιστατικά. Αλλά και ο "Ευαγγελισμός" δεν κινείται στη δική του σφαίρα και υπακούει σε γενικότερες κυβερνητικές επιλογές για την υγεία. Εχει όμως και τη δική του δυναμική... (σελίδες 24 - 25)

ΑΠΟΤΕΛΕΙ κοινή διαπίστωση, πλέον, σ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μη εξαιρουμένης και της ίδιας της κυβέρνησης, ότι το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, γνωστό περισσότερο και ως πακέτο Ντελόρ, πάει από το κακό στο χειρότερο. Ενώ τις μέρες αυτές κλείνουν τέσσερα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος και ενώ απομένουν ακόμα δύο για να ολοκληρωθεί, έχει πραγματοποιηθεί μόλις το 35% των προγραμματισμένων επενδύσεων, έναντι 65 - 70% που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί (σελίδα 34)

"ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ" στους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου καλείται να δώσει σε λίγες μέρες η απερχόμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, στις 5 και 6 Φλεβάρη, οπότε και διεξάγεται το 33ο Εκλογοαπολογιστικό της Συνέδριο. Εναν λογαριασμό ελλειμματικό, σε ό,τι αφορά στη δράση της, αφού ο χρόνος που πέρασε - διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο απολογιστικό συνέδριό της - σημαδεύτηκε από την ολομέτωπη επίθεση εργοδοτών και κυβέρνησης εναντίον κάθε εργασιακού δικαιώματος (σελίδα 35)

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Με στόχο την παρουσίαση των διαφόρων εκφάνσεων του υλικού και πνευματικού βίου των ανθρώπων της προβιομηχανικής εποχής, με έμφαση κυρίως στη Λάρισα και κατ' επέκταση στη Θεσσαλία, οι συλλογές του Μουσείου αριθμούν σήμερα, περίπου, οκτώ χιλιάδες αντικείμενα του παραδοσιακού και αστικού παραδοσιακού προβιομηχανικού βίου.Επίσης, έργα της εκκλησιαστικής τέχνης, παλαιά χαρακτικά και χάρτες, παλαιές φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, καθώς και έργα εικαστικά σύγχρονων καλλιτεχνών, με θέματα από τη θεσσαλική παράδοση (σελίδα 20)


Αφανίζουν τους ψαράδες

Η Κάλυμνος γεωγραφικά είναι ακριτικό νησί, η μορφολογία της είναι τέτοια(βραχώδης) που παραδοσιακά οι κάτοικοί της βρίσκουν επαγγελματική διέξοδο στη θάλασσα, αυτή είναι που τόσα χρόνια "έθρεψε τις οικογένειες" των Καλύμνιων.

Η ζωή των ψαράδων δύσκολη, με πολλές αντιξοότητες. Σε κάθε βουτιά είναι γνωστό ότι παίζουν τη ζωή τους και την ακεραιότητά τους κορόνα - γράμματα.

Η φύση της δουλιάς τούς έχει φτιάξει χαρακτήρα δυναμικό - ριψοκίνδυνο - αποφασιστικό. Ας έρθουμε όμως και στα γεγονότα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στα πλαίσια της πολιτικής της για μείωση του αλιευτικού στόλου, εκτός από την επιδότηση που "δίνει" για το "κόψιμο" και κατάθεση της άδειας των καϊκιών, πιέζει την κυβέρνηση να εφαρμόσει την εισπρακτική πολιτική της στα λαϊκά στρώματα. Το 1996 ψηφίζεται νόμος που δεν εντάσσει τους ψαράδες - σφουγγαράδες στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι:

1) Χάνουν όποια επιδότηση έπαιρναν για τον εκσυγχρονισμό των εργαλείων τους και των μηχανημάτων.

2) Οποιο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο έπαιρναν από την Αγροτική Τράπεζα καταργείται.

3) Εντάσσονται στην κατηγορία των επιτηδευματιών.

Εδώ είναι η ταξικότητα του νόμου. Ολες τις επιχειρήσεις (που δεν είναι μικρές) που ασχολούνται με οστρακοκαλλιέργεια, ιχθυοκαλλιέργεια κ.ά. τις αφήνουν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Με λίγα λόγια ψηφίζει νόμο που κι αυτούς ακόμα που δε δέχτηκαν το "κόψιμο - απόσυρση", οικονομικά τους εξουθένωσε για να αποσυρθούν από το επάγγελμα. Τεράστιες ευθύνες για τη μη ενημέρωση του κλάδου έχουν οι αρχές του νησιού, που ενώ γνώριζαν το πρόβλημα δεν ενημέρωναν τον κόσμο, αλλά προσπαθούσαν, όπως ισχυρίζονται, να "λύσουν" το πρόβλημα μέσα από τις κυβερνητικές και κομματικές τους γνωριμίες, με στόχο να φανούν αυτοί οι προστάτες και να καρπωθούν τους ψήφους των ψαράδων - σφουγγαράδων.

Μόλις όμως το πρόβλημα έγινε γνωστό στους ενδιαφερόμενους, το σκηνικό άλλαξε ριζικά. Στο προσκήνιο μπήκε η αγωνιστική διάθεση των σφουγγαράδων - ψαράδων, σε συνέλευσή τους ομόφωνα αποφασίζουν το κλείσιμο του λιμανιού, ενημερώνουν τους άλλους συλλόγους για την απόφασή τους, απομονώνουν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, που έστησαν οι υπεύθυνοι των κομματικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.

Στις 14 - 01 - 98 γίνεται το μεγαλύτερο, για τα δεδομένα της Καλύμνου, συλλαλητήριο με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου. Πρέπει δε να τονίσουμε:

α) Η Κάλυμνος είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚβ) Δεν έχει παράδοση σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Αυτή η κορύφωση των αντιδράσεων οδηγεί κι άλλα λιμάνια της χώρας στο κλείσιμο. Αρχισε να παίρνει ένα γενικότερο χαρακτήρα. Αυτό όμως που ενοχλεί περισσότερο είναι ο παλλαϊκός χαρακτήρα των κινητοποιήσεων στο νησί. Οικοδόμοι, δημόσιοι υπάλληλοι, έμποροι, αγρότες, μαθητές δήλωσαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Ο μηχανισμός καταστολής ενεργοποιήθηκε, υποβάλλοντας μηνύσεις. Τώρα το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να σπιλώσει κομματικά του μέλη που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, συλλαμβάνοντας τους προέδρους του Σωματείου της Σητείας Κρήτης και της Καλύμνου. Παράλληλα, τα ΜΜΕ έθαψαν όλο το φάσμα των κινητοποιήσεων.

Εδώ και τώρα χρειάζεται:

1) Η συνεχής ενημέρωση των ψαράδων σφουγγαράδων γι' αυτά που γίνονται. Δηλαδή, να καταγγέλλονται στις συνελεύσεις τους η τρομοκρατία, οι μηχανισμοί που την ασκούν, ποια νέα λιμάνια κλείνουν, η διασπαστική πολιτική των κυβερνητικών.

2) Να μπουν νέοι σύλλογοι στον αγώνα, έτσι ώστε και να ανεβάσει το ηθικό αυτών που ήδη αγωνίζονται αλλά και να "στριμωχτεί" περισσότερο η κυβέρνηση και να δώσει λύση στα αιτήματά τους.

3) Να υπάρξει συντονισμός των εξεγερμένων περιοχών στον αγώνα τους.

Πάνω σ' αυτούς τους στόχους πρέπει να δουλέψουν όλες οι ΚΟΒ των νησιών, όλες οι παράκτιες οργανώσεις, ο κάθε σύντροφος ξεχωριστά, ώστε να συμβάλλουμε στην επιτυχία του αγώνα τους.

Μικές ΡΗΓΑΣ

Μέλος Γραφείου Νομαρχιακής Επιτροπής

Βόρειας Δωδεκανήσου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ