ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
Σελ. /49
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές
  • Η προσφυγική ποντιακή συνοικία της Αθήνας Ανω Παλαιά Σφαγεία,που πολλά παλικάρια της έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την ανεξαρτησία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, προσφέρει για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ 320.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Πάνω Πετραλώνων.
  • Η Θεοδώρα Βασιλ. Αλεζά προσφέρει, μέσω ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, 20.000 δρχ. στη μνήμη της Φωτεινής Αποστολοπούλου.
  • Ο Γιάννης Κουσουρής προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Παλαιάς Κοκκινιάς, 200.000 δρχ.
  • Ο Λάμπης Σκουραδάκης και η Δήμητρα Πετράκη - Σκουραδάκη προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
  • Η Αθηνά Αποστολοπούλου προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, στη μνήμη των Κλεοπάτρας και Παναγιώτη Αποστολόπουλου, και Φίλιππου Πάγκαλου, που έμειναν πιστοί έως το τέλος της ζωής τους στα ιδανικά του κομμουνισμού.
  • Ο Ανέστης Σταματίδης από τη Σφενδάμη Πιερίας προσφέρει 20.000 δρχ. στη μνήμη των αδελφών του Ιορδάνη, Ηρακλή και Νίκου, των νυφών του Σοφίας και Χρυσούλας, του ανιψιού του Κώστα και του γαμπρού του Παναγιώτη, μαχητών του ΔΣΕ.
  • Ο Βαγγέλης και η Ολγα Καραδήμα από τη Σφενδάμη προσφέρουν 10.000 δρχ. στη μνήμη των αδελφών τους Φώτη και Νίκου, μαχητών του ΔΣΕ, που έπεσαν στο πεδίο της τιμής.
  • Ο Νίκος Δούγιας προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ευγενείας - Χαραυγής και αφιερώνει στο ΚΚΕ τους στίχους: "80 χρόνια έφθασες/ και μοιάζεις παλικάρι/ είσαι της εργατιάς ο νους/ και του λαού καμάρι".
  • Η Ρόζη Φουρμά προσφέρει, ως δεύτερη δόση, 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Δάφνης και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Δάφνης της ΠΕΑΕΑ στη μνήμη του θείου της Δημήτρη Δερβενιώτη, πρώτου προέδρου του Παραρτήματος Δάφνης της ΠΕΑΕΑ.
  • Ο Γεώργιος Ιωαν. Βέλλας προσφέρει 10.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα του Ι. Κ. Βέλλα και του θείου του Γ. Χ. Μακρή, μελών του ΚΚΕ και μαχητών του ΔΣΕ.
  • Ο Δημήτρης Δηβάρης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ριζούπολης, 20.000 δρχ.
  • Η Γεωργία Αρ. Ευσταθίου προσφέρει 15.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της Αργύρη Ευσταθίου.
  • Ο Νικόλαος Λαγαστής από τον Παγώνδα Σάμου προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παγώνδας, στη μνήμη των συγχωριανών του αγωνιστών που εκτελέστηκαν με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Σάμου τον Απρίλη του 1947.
  • Ο Αχιλλέας Αδαμόπουλος προσφέρει 10.000 δρχ. στη μνήμη του αξέχαστου φίλου και αγωνιστή για τα ιδανικά του σοσιαλισμού Γιώργου Καρανικόλα.

Επίσης, Αχιλλέας Αδαμόπουλος προσφέρει 10.000 δρχ. στη μνήμη του φίλου και συντρόφου των φοιτητικών χρόνων της Κατοχής Γιώργου Θεοφύλακτου, που χάθηκε πρόσφατα.

  • Οι Παναγιώτης και Ευανθία Τσιρώνη το γένος Τσιόλα προσφέρουν 30.000 δρχ., μέσω ΚΟ Μαγνησίας, στη μνήμη των αγαπημένων αδελφών και κουνιάδων τους Δημήτρη και Μιχάλη Τσιόλα, καθώς και στη μνήμη των αξέχαστων συγχωριανών τους αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ: Δημήτριου, Μαγδαληνής, Θωμά, Αχιλλέα και Περικλή Βλαχόπουλου, Φωτούλας Τσιρώνη, Μιχάλη και Πέτρου Θεοδώρου, Κωνσταντίνας, Ιωάννη, Ματθαίου και Φώτη Τζήμα, Ρίζου και Απόστολου Μιχαλόπουλου, Θωμά και Ελένη Ιωαννίδη, που έδωσαν τη ζωή τους στο αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας και για μια σοσιαλιστική κοινωνία.
  • Ο Αθανάσιος Πολιτόπουλος πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" στη μνήμη των γονιών του Αγησίλαου και Ελένης Πολιτοπούλου.
  • Ο Γιώργος Γαλάνης προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ., μέσω της ΚΟ Ρεθύμνου, στη μνήμη των γονιών του και του αδερφού του Δημήτρη.
  • Ο Στέλιος Θεολ. Τσανακαλιώτης προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ., μέσω της ΚΟ Ρεθύμνου, στη μνήμη των γονιών του.
  • Η Ματούλα Πατσύλα προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Ο Χριστόφορος Θεοδωρόπουλος προσφέρει 10.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών από την Κόρινθο που εκτελέστηκαν στην Κατοχή και έως το 1949, καθώς και στη μνήμη της Λούλας Λογαρά.
  • Ο Τάσος Μαρουδιάς προσφέρει 15.000 δρχ. στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Κοκκινέλη, που πέθανε πρόσφατα.
  • Ο Βάσος Ζαλούμης προσφέρει, ως τέταρτη δόση, 5.000 δρχ. στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Ηλεκτρικής Εταιρίας.
  • Ο Γιάννης Μουγκογιάννης από το Αχαϊκό Αχαϊας προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Αχαϊας.
  • Ο Ανδρέας Μποδιάτης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Αιγιαλείας, 30.000 δρχ. στη μνήμη των Γιώργου Καραθεοδωρή από την Κερπινή Γορτυνίας και Σωτήρη Παπασωτηρίου, από το Κατσαρό Ηλείας.
  • Ο Πάνος Ζαβιτσάνος προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Αχαρνών, στη μνήμη του Μίμη Χαλιώτη και αντί για στεφάνι στον τάφο της Μανιάνας Μικρώνη - Τούντα, που πρόωρα και ανέλπιστα έφυγε για το ατέλειωτο ταξίδι.
  • Ο Λευτέρης Παναγιωτόπουλος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης Βύρωνα, στην οποία ανήκει 50.000 δρχ., μέρος της πρώτης σύνταξης που πήρε.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μπροστά στα δύσκολα ο Κ. Καραμανλής

"Το 1997 ήταν χρονιά επούλωσης των πληγών, το 1998 θα είναι χρονιά εφόδου για την εξουσία". Αυτό ήταν το προσφιλές σύνθημα του προέδρου της ΝΔ στις πρόσφατες ομιλίες του σε κομματικό ακροατήριο, σε μια προφανή προσπάθεια να τονώσει το χαμένο ηθικό των μελών. Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, δεν άργησε να διαψεύσει τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος βέβαια γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πληγές μπορεί πρόσκαιρα να "κουκουλώθηκαν", αλλά σε καμία περίπτωση δεν έκλεισαν. Ο διχασμός του κόμματος απέναντι στην κυβερνητική τροπολογία για τις ΔΕΚΟ έφερε στην επιφάνεια αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα και το πρόβλημα της ΝΔ. Πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στη νεοφιλελεύθερη πορεία πλεύσης, γεγονός που οδηγεί την ηγεσία του κόμματος να πλειοδοτεί στις αντιλαϊκές επιλογές και μέτρα της κυβέρνησης Σημίτη. Ομως, ταυτόχρονα, θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των λαϊκών μαζών πως με αυτή την πολιτική μπορούν να δουν "καλύτερες μέρες"!

Η τακτική επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ να καταψηφίσει την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, ενώ την ίδια στιγμή συμφωνούσε πλήρως με τα κυβερνητικά μέτρα και σχέδια, δημιούργησε πρώτα και κύρια σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις της με τα μεγάλα αφεντικά, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από την αρθρογραφία των επόμενων ημερών σε αρκετές εφημερίδες, όπως, π.χ., η "Εξουσία", που αναφωνούσε: Χάσατε την ευκαιρία, κ. Καραμανλή. Ετσι, ο Κ. Καραμανλής μάλλον βρέθηκε εκτεθειμένος απέναντί τους, γιατί ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα επέκρινε την κυβέρνηση για ανικανότητα και ατολμία, βρέθηκε τώρα να απολογείται ο ίδιος για την ατολμία του! Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως "ήττα εντός έδρας".

Τα μηνύματα που έλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ ασφαλώς δεν τον ενθουσίασαν καθόλου. Πρώτον, η οικονομική ολιγαρχία, τουλάχιστον ισχυρά τμήματά της, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη από την τακτική του και δε συμμερίζεται διόλου τις επαναλαμβανόμενες δικαιολογίες για την "εξισορροπιστική" τακτική του, όπως η διάσωση της ενότητας του κόμματος. Δεύτερον, δε θέλουν βέβαια να ακούσουν τίποτα περί "πολιτικού κόστους", πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι το περιφρονεί. Τρίτον, δεν ανταποκρίνεται ευθέως και πάντα στη δέσμευσή του για στήριξη των κυβερνητικών μέτρων με τα οποία συμφωνεί. Τα μεγάλα αφεντικά αξιώνουν "ενεργό συμμετοχή και συμβολή" στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία αποτελούν δικές τους προτεραιότητες. Τέταρτον, στο πλαίσιο αυτό δεν αποδέχονται την τακτική του "ώριμου φρούτου", ως αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη. Δεν κρύβουν μάλιστα την απογοήτευσή τους από το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής "έχασε μια μεγάλη ευκαιρία" για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους. Δε μένουν όμως σε αυτό. Υπενθυμίζουν με νόημα την καθοδική πορεία της δημοτικότητάς του στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ δε λείπουν και οι, δειλές ακόμα, αιχμές για "αλλαγή φρουράς" στην ηγεσία. Στο παρασκήνιο μάλιστα προβάλλεται το φόβητρο του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, προαλείφεται να διαδραματίσει ένα γενικότερο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

"Ισορροπίες" και "συγκρούσεις"

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει και τις εσωκομματικές αντιθέσεις, όσο και αν θέλει να εμφανίζεται ότι τις αγνοεί. Από τη μια πλευρά υπάρχει η "ομάδα" των ηγετικών στελεχών (Μητσοτάκης, Μάνος, Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη, Κοντογιαννόπουλος, κ.ά.), που θέλουν να δίνουν τον τόνο και το ρυθμό στις κινήσεις του κόμματος, και σε αυτή την κατεύθυνση πολλές φορές τον προλαβαίνουν δημιουργώντας τετελεσμένα. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των τοποθετήσεων του Κ. Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα ή των Στ. Μάνου και Γ. Σουφλιά κυρίως για θέματα οικονομίας, αλλά όχι μόνο.

Από την άλλη υπάρχει η λεγόμενη "λαϊκοπατριωτική Δεξιά", με βασικό εκφραστή τον Μ. Εβερτ, η οποία πλειοδοτεί σε φιλολαϊκές και υπερπατριωτικές διακηρύξεις, κυρίως για λόγους πολιτικής επιβίωσης, αφού βλέπει ότι σταδιακά εξωθείται "εκτός παιχνιδιού". Η κυριαρχία του Κ. Καραμανλή στο εσωκομματικό παιχνίδι δεν περνά μόνο μέσα από κινήσεις "ισορροπιών" αλλά και από "συγκρούσεις". Ο Κ. Καραμανλής από την πλευρά του δε θέλει να δείξει ότι σύρεται πίσω από τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά δεν μπορεί πάντα να "συνθέτει" ούτε να δίνει το δικό του στίγμα.

Ανεξάρτητα όμως από τις εξελίξεις στο εσωκομματικό τοπίο, οι εργαζόμενοι αυτό που αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο είναι ότι η ΝΔ, κόμμα του κατεστημένου, δεν κάνει πίσω από τη στήριξη της επιβολής αντιλαϊκών επιλογών, πλειοδοτώντας όταν το κρίνει σκόπιμο στην αντιλαϊκή επίθεση με την ανοιχτή υποστήριξη και των κυβερνητικών μέτρων, είτε διαφοροποιούμενη για λόγους τακτικής, όπως η τροπολογία για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ.

Π. Κ.

Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Μέχρι τις 31 του Μάρτη είναι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι μέχρι και την 31 - 12 - 98 συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στο δήμο ή την κοινότητα που είναι γραμμένοι, είναι: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, πιστοποιητικό δήμου ή κοινότητας, βεβαίωση αστυνομικού τμήματος για τη διεύθυνση κατοικίας και την ενορία που υπάγεται, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το ΚΜΕ διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή για τις Απόκριες στο Καρναβάλι της Πάτρας. Τόπος παραμονής θα είναι το γραφικό ψαροχώρι Λόγγος Αιγίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη σε διάφορες περιοχές με φυσικές ομορφιές στην ευρύτερη περιοχή:

Τον περίφημο οδοντωτό, τα Καλάβρυτα, την Κλειτορία, το Σπήλαιο των Λιμνών με τους σταλακτίτες, την Αρχαία Ολυμπία.

Πληροφορίες για έγκαιρη κράτηση θέσεων στα τηλ.: 8810.046, 8810.074 (από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ