ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
Σελ. /49
ΚΕΝΗ
ΚΠΕ ΣΥΝ
Διαφωνούν συμφωνώντας

Μια ακόμα φορά τα στελέχη της ΚΠΕ του ΣΥΝ συγκεντρώθηκαν, και, συζήτησαν, υποτίθεται, για τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για την πολιτική και την τακτική του κόμματός τους, τη δράση του στο 1998, και πρώτα απ' όλα για τη στάση του κόμματος στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές όου επικέντρωσαν και τον ενδιαφέρον τους. Αν, πάντως, κάποιος ήθελε να δώσει το στίγμα αυτής της συνεδρίασης, δε θα μπορούσε παρά να επαναλάβει το γνωστό πως: Συγκεντρώθηκαν, κατάγγειλαν αλλήλους, για την πολιτική ουράς προς το ΠΑΣΟΚ οι μεν, για την "αριστερίστικη" πολιτική της αυτόνομης καθόδου στις δημοτικές εκλογές οι δε, για να καταλήξουν, τελικά στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής του βαστάζου την κυβερνητικής πολιτικής στο όνομα της Προγραμματικής Αντιπολίτευσης όπως την ονομάζουν...

Εκτός από τις αλληλοκατηγορίες για προσωπικά παιχνίδια όπως τις μεθοδεύσεις Παπαγιαννάκη - Δαμανάκη που εκτοξεύτηκαν από τη μια και για "στόχους" των διαφωνούντων με την "Κεντροαριστερή" συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην Αθήνα από την άλλη, αλλά και την κατηγορία πως διολισθαίνουν στην τακτική... "5 κόμματα 2 πολιτικές", ή διαβάζουν πολύ "Ριζοσπάστη" (!) στα υπόλοιπα ζητήματα δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Ολη η συζήτηση, εξαντλήθηκε σε δύο θέματα: γύρω από την κυβερνητική πολιτική και την "κεντροαριστερή" συνεργασία", για να διαπιστώσουν πως η κυβέρνηση Σημίτη αποτυγχάνει αλλά, την ίδια στιγμή, να επικυρώσουν τη συνεργασία τους στις δημοτικές εκλογές! Και μπορεί κατά την κοινή λογική να φαίνονται αντιφατικά όλα αυτά όπως και είναι - άλλωστε και στην ΚΠΕ διατυπώθηκαν και τέτοιες θέσεις από ορισμένους - όμως για την ηγεσία του ΣΥΝ είναι η λογική συνέπεια της κοινής στρατηγικής ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ. Γιατί, όταν συμφωνείς στις πολιτικές επιλογές και τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, (της σοσιαλδημοκρατικής εκδοχής) του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και της "Λευκής Βίβλου", ασφαλώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη... "προγραμματική" αντιπολίτευση παρά να ασκείς κριτική στις διαδικασίες, για τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για τους ρυθμούς και το βαθμό προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής, αντί άρθρωσης άλλης πολιτικής πρότασης...

* * *

Ετσι, στη συζήτηση στην ΚΠΕ, εκτός από τη γνωστή αντιπαράθεση για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην Αθήνα με τη Δαμανάκη υποψήφια - τελικά, καταγράφηκε η διαφωνία, αλλά και η "νομιμοφροσύνη" των μελών της ΚΠΕ που εντάσσονται στο λεγόμενο "Αριστερό Ρεύμα" στις αποφάσεις, με την κατάθεση σχετικού κειμένου. Ολη η συζήτηση, λοιπόν, περιορίστηκε να περιγράφει - αρνητικά κυρίως αλλά και θετικά από αρκετές ομιλίες μελών της ΚΠΕ του ΣΥΝ - την κυβερνητική πολιτική στους διάφορους επιμέρους τομείς. Διαπίστωσε, βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πως η κυβέρνηση αποτυχαίνει. Αλλά υποχρεώθηκε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, για να απαντήσει στη "φιλοσημιτική" πλευρά του Κόμματός του - που διαμαρτυρόταν για ισοπεδωτική κριτική στην κυβερνητική πολιτική από την οποία κινδυνεύει και ο ΣΥΝ σαν όμορος χώρος! - ν' απολογηθεί πως: "Εμείς απλώς περιγράφουμε μια πραγματικότητα (επιζήμια), δε μιλάμε μηδενιστικά"... Και άρχισε να... περιγράφει τα στοιχεία της αποτυχίας: Αλλιώς ξεκίνησε η κυβέρνηση κι αλλιώς προχωράει, δεν υπάρχει ενιαία άποψη στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει πολιτική ενότητα αλλά ενότητα εξουσίας. Εχουμε πρωθυπουργοκεντρισμό αντί Παπανδρεϊσμό. Ενώ όσον αφορά την Εξωτερική πολιτική; αναρωτήθηκε: Η πολιτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ποια είναι; Το Ενιαίο αμυντικό Δόγμα, οι S-300, οι υπερεξοπλισμοί, η Μαδρίτη, το Λουξεμβούργο, το κομφούζιο των κυβερνητικών στελεχών. Και όλα αυτά όταν είναι πασίγνωστο πως ο ΣΥΝ στήριξε και στηρίζει αυτές τις βασικές επιλογές της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής όπως προκύπτουν απ' αυτές τις αποφάσεις (Μαδρίτη, Λουξεμβούργο, Νέα Δομή του ΝΑΤΟ κλπ.) που διχοτομούν το Αιγαίο και προωθούν την αμερικάνικη επικυριαρχία, νομιμοποιούν τη συμμετοχή της χώρας στα τυχοδιωκτικά σχέδια του ΝΑΤΟ για επεμβάσεις "όπου γης" κατά των λαών.

* * *

Από την άλλη μιλούσαν για αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής, για την εισπρακτική φορολογική πολιτική, για την ανεργία και τη φτώχεια που αυξάνονται και τους συνταξιούχους που "υφίστανται πολύ μεγάλη οικονομική πίεση" (!), ότι δεν υπάρχει καμιά απόδοση όλων αυτών των θυσιών, θυμήθηκαν "το φιάσκο των νόμων Αρσένη" και τα τεράστια προβλήματα στον τομέα υγείας, αλλά (ξέχασαν τον Καποδίστρια που οι ίδιοι πρωτοστάτησαν... ). Φραστικές διαπιστώσεις χωρίς αντίκρισμα, αφού η δράση τους εξαντλείται στην παρεμπόδιση του λαϊκού κινήματος να αντισταθεί και να διεκδικήσει. Αν, λοιπόν, και διαπίστωσαν όλα αυτά τα στοιχεία της κυβερνητικής αποτυχίας και εξέφρασαν το φόβο πως "ο εκσυγχρονισμός (τους) θα έχει σε λίγο την ίδια τύχη με τις κοινωνικοποιήσεις, τη λαϊκή συμμετοχή, τα "βάθρα της δημοκρατίας" και άλλα ηχηρά της "Παπανδρεϊκής περιόδου", επικέντρωσαν το πρόβλημα στο κατά πόσο η κυβέρνηση Σημίτη "αγωνίστηκε στα πλαίσια της ΕΕ να πετύχει διαφορετικούς όρους αξιολόγησης των ελληνικών προβλημάτων και προσπαθειών". Αυτό είναι το όλοπρόβλημα για το ΣΥΝ, σ' αυτό επικεντρώνει και την πολιτική του πρόταση εξωραϊσμού του συστήματος: "Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα εθνικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ανασυγκρότησης. Ενα πρόγραμμα προοδευτικού εκσυγχρονισμού"! Για το λαϊκό παράγοντα και το κίνημά του κουβέντα. Αυτά τα 'χουν ξορκίσει! Τύφλα να 'χει λοιπόν η προγραμματική αντιπολίτευση...

Γ. Ζ.

- Στην Απόφαση της 6ης Συνόδου του ΚΣ εκφράζεται συνολικά η εκτίμηση για ένταση των αγωνιστικών διεργασιών στη νεολαία. Πού εστιάζετε αυτήν την εκτίμηση και ποια είναι η επίδραση της δουλιάς της ΚΝΕ στους αγώνες που αναπτύχθηκαν, και συνεχίζουν, αυτό το χρονικό διάστημα;

- Το προηγούμενο διάστημα στον ένα ή τον άλλο βαθμό εκφράστηκαν, με πολύμορφους αγώνες, οι διαθέσεις σημαντικών τμημάτων της νέας γενιάς για αντίθεση και σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης.

Είχαμε σημαντικές αγωνιστικές διεργασίες, με μεγάλη συμμετοχή νέων στους χώρους της εκπαίδευσης, στους εργαζόμενους, στην αγροτιά. Αυτή η αγωνιστική κινητικότητα συνεχίζεται και θέλουμε να αποκτήσει νέα ορμή το επόμενο διάστημα. Σε ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας η αγανάκτηση εκφράζεται μέσα από συλλογική οργανωμένη πάλη, ενάντια σε μέτρα - ρυθμίσεις και νόμους μιας συνολικά αντιδραστικής πολιτικής. Διευρύνεται το κομμάτι των νέων που θέλει να παλέψει για τα μορφωτικά - εργασιακά - δημοκρατικά δικαιώματά του. Είναι σημαντική η επίδραση της ΚΝΕ σ' αυτή την αγωνιστική κινητικότητα. Σε μια σειρά νεανικούς χώρους η συμβολή μας είναι καθοριστική για την ανάπτυξη, τη συνέχεια και το δυναμισμό των αγώνων. Οι συνεχιζόμενες αγωνιστικές διαθέσεις των νέων δείχνουν ότι δε θα είναι εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση, η υλοποίηση της πολιτικής της που υπαγορεύεται από την ΕΕ.Παρά τη συναίνεση που έχει αυτή η πολιτική από τα άλλα κόμματα και συνδικαλιστικές ηγεσίες, δυναμώνει και στη νεολαία η απαίτηση για ανατροπήστο σύνολό της και στις επιμέρους εκφράσεις της.

Πιο ώριμα και δυναμικά

- Διακρίνετε κάποια νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ποια είναι αυτά;

- Ενα πρώτο δείγμα ποιότητας, είναι η μαζικότητα που υπήρξε και διευρύνεται, ιδιαίτερα στο χώρο των μαθητών. Είχαμε μαζική συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες που αποφάσιζαν και αποφασίζουν την πολύμορφη αγωνιστική δράση. Χιλιάδες φοιτητές - σπουδαστές - μαθητές πήραν μέρος σε γενικές συνελεύσεις συλλόγων - ετών - Λυκείων - τμημάτων. Ωριμάζει μια σημαντική εμπειρία σε χιλιάδες νέους που συζητούν και αποφασίζουν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Πέρα από τη μαζικότητα στις διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις, ωρίμασαν και είναι σε εξέλιξη ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις αγωνιστικές διεργασίες που είχαμε και έχουμε αυτή την περίοδο: Η αγωνιστική συνάντηση των νέων με το εργατικό και αγροτικό κίνημα. Οι πανεργατικές απεργιακές συγκεντρώσεις και τα αγροτικά συλλαλητήρια έγιναν τόπος συνάντησης και κοινής διεκδίκησης.

Προχώρησε σε ένα βαθμό ο συντονισμός του αγώνα ανάμεσα σε διάφορα τμήματα νέων από τους χώρους της εκπαίδευσης.

Είχαμε κοινές πορείες και πρωτοβουλίες μαθητών - φοιτητών - εργαζόμενων - σπουδαστών.Συγκροτήθηκαν, ιδιαίτερα στους μαθητές σε μεγάλη έκταση στο κέντρο και την επαρχία, συντονιστικά Λυκείων. Αυτά έδωσαν και δίνουν ώθηση στον αγώνα του μαθητικού κινήματος. Μια ώθηση που αποκτά νέα δυναμική με την πραγματοποίηση και πανελλαδικού συντονισμού στα Λύκεια, όπως έχει γίνει και συνεχίζει να υπάρχει στους εργαζόμενους μαθητές.

- Οι αγωνιστικές διαθέσεις, η έκφρασή τους με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις αντιστοιχούν στην οξύτητα των προβλημάτων;

- Μετρώντας τα βήματα ανάτασης του νεολαιίστικου κινήματος αυτό το διάστημα, βλέπουμε ότι υπολείπονται κατά πολύ από την οξύτητα που έχουν τα προβλήματα της νεολαίας, από τη σφοδρότητα, με την οποία η κυβέρνηση σαρώνει τα μορφωτικά - εργασιακά - δημοκρατικά δικαιώματα των νέων.

Τονίζουμε ότι, παρά τα βήματα που έγιναν, ένα μεγάλο κομμάτι νέων είναι εγκλωβισμένο και παρακολουθεί παθητικά την κατάσταση. Τα κυρίαρχα πρότυπα και αξίες παγιδεύουν μεγάλο κομμάτι νεολαίας σε στάση αναμονής. Υπάρχουν αυταπάτες και κυνήγι ατομικής διεξόδου ή φυγής από τα προβλήματα που κυκλώνουν χιλιάδες νεανικές συνειδήσεις.

Σαφώς, λοιπόν, υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην επίθεση που γίνεται και στην απάντηση που δίνεται από το κίνημα της νεολαίας. Το κλείσιμο της ψαλίδας μπορεί να γίνεται μέσα από την υλοποίηση του στόχου της πολυμέτωπης αντεπίθεσης, για να διαμορφωθούν και στη νεολαία οι προϋποθέσεις της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου.

Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, μπορούμε να μετράμε αποτελέσματα.

Κατακτιέται μια πλούσια αγωνιστική εμπειρία από σημαντικά τμήματα νέων. Βγαίνουν συμπεράσματα για το ρόλο και τη δράση της κάθε δύναμης. Αναδείχνεται το εμπόδιο των αρνητικών συσχετισμών σε αρκετούς χώρους. Γίνονται βήματα στην πορεία ριζικής αλλαγής των συσχετισμών στους νεανικούς φορείς. Αυτές οι πλευρές είναι τα αποτελέσματα που έρχονται από αυτούς τους αγώνες. Αποτελέσματα που συμβάλλουν στη μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στην οξύτητα των προβλημάτων και στην απάντηση που δίνεται.

Αποτελέσματα που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη του κινήματος, στη διεύρυνσή του σε νέους χώρους και τμήματα νέων.

Για τη διαπάλη στο κίνημα και τη συσπείρωση δυνάμεων

- Ποιες πλευρές κατά την εκτίμηση της Συνόδου απαιτούν ένταση στη δράση της ΚΝΕ;Μπορούμε π.χ. να πούμε ότι ο προσανατολισμός του κινήματος είναι

κατακτημένος;

- Συνολικά η δράση μας πρέπει να ενταθεί. Στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο κίνημα της νεολαίας βλέπουμε και δικές μας ευθύνες. Η άνοδος του κινήματος σε μεγάλο βαθμό περνάει μέσα από την άνοδο της δουλιάς της ΚΝΕ. Δεν υπάρχει υπερβολή ή υπεροψία σ' αυτή την εκτίμηση. Βλέποντας από κοντά την αγωνιστική κινητικότητα στους νεανικούς χώρους επιβεβαιώνεται αυτή η εκτίμηση.

Επιδιώκουμε το επόμενο διάστημα να συνεχιστούν με νέα δυναμική οι αγώνες, να ενταθεί η πολιτική παρουσία και δουλιά της ΚΝΕ σε νέα διευρυμένα τμήματα της νεολαίας. Αυτό το καθήκον απαιτεί κάθε Οργάνωση Βάσης να εκτιμήσει τη δουλιά της, να μετρήσει τα βήματα, να επισημάνει τις καθυστερήσεις.

Θέλουμε να εκφραστεί σε αυτή την κατεύθυνση με σχέδιο - πρωτοβουλίες - στόχους - έλεγχο, στο χώρο ευθύνης της.

Σχετικά με την ερώτηση για τον προσανατολισμό του κινήματος, θεωρούμε ότι δεν είναι "από χέρι" δεδομένος. Υπάρχει διαπάλη στο κίνημα, υπάρχει προσπάθεια χειραγώγησης από το κατεστημένο, υπάρχουν αναχώματα. Είδαμε επίσης να μπαίνουν σε εφαρμογή και σχέδια υπηρεσιών που πριμοδοτούν και κατευθύνουν τη λεγόμενη "τυφλή βία".

Εκτιμάται ότι η αγωνιστική έξαρση των νέων το προηγούμενο διάστημα είχε γενικά σωστό προσανατολισμό. Υπήρχαν πολιτικά αιτήματα αντίθεσης με την κυβερνητική πολιτική, αιχμές εναντίωσης με την ΕΕ, κινήσεις συνάντησης και κοινής πάλης με το εργατικό λαϊκό κίνημα. Θεωρούμε ότι ο προσανατολισμός αυτός μπορεί να βαθύνει, να αποκτήσει νέα ποιοτικά στοιχεία.Αυτό το καθήκον υπηρετεί και το Μέτωπο που έχουμε και πρέπει να δυναμώσει απέναντι στις άλλες δυνάμεις. Μέτωπο στη βάση του ξεχωριστού ρόλου που παίζει καθεμία στο έργο της υπονόμευσης - διάλυσης - εκτόνωσης - διάσπασης των αγώνων της νεολαίας.

- Πώς αντιμετωπίζετε το καθήκον της συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από την ΚΝΕ και την πολιτική του Κόμματος στη νεολαία;

- Γίνεται προσπάθεια και με την απόφαση του ΚΣ να συγκεντρωθεί η προσοχή των καθοδηγητικών οργάνων στην κατανόηση αυτού του βασικού καθήκοντος για τις οργανώσεις μας. Συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων γύρω από τα μέτωπα και στόχους πάλης που συγκρούονται με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, είναι το σταθερό ζητούμενο. Δεν είναι ένα γενικό - αόριστο σύνθημα, αλλά στόχος που πρέπει να μετράμε σε κάθε χώρο και τμήμα της νεολαίας. Σήμερα κατανοείται καλύτερα και πλατύτερα από νέους, ότι δε φτάνουν οι αγώνες από μόνοι τους για να αλλάξει η κατάσταση. Χρειάζεται πιο σταθερά και μαζικά να βγαίνουν από την αγωνιστική εμπειρία πολιτικά συμπεράσματα.Οτι, δηλαδή, απέναντι στο κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας πρέπει να συγκροτηθεί ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο που θα συγκρουστεί μαζί του. Η πλατιά συσπείρωση δυνάμεων γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ, ο αγώνας για την αλλαγή των συσχετισμών λειτουργεί σαν καταλύτης για τη συγκρότηση αυτού του μετώπου.

Η συμβολή της ΚΝΕ σ' αυτή τη διαδικασία μετριέται με την ικανότητά μας να δίνουμε τη μάχη μαζί με χιλιάδες νέους που θέλουν να δράσουν μαζί μας.

Τη δουλιά μας με την Πανσπουδαστική, την ΕΣΑΚ, τη Νεανική Δράση, τις δημοτικές κινήσεις, τις μαθητικές συσπειρώσεις, πρέπει να τη δούμε σαν υλοποίηση αυτού του καθοριστικής σημασίας καθήκοντος.

Πιο αποφασιστικά στη μαζική - πολιτική δράση

- Η εκτίμηση για καθυστέρηση της δουλιάς στην εργαζόμενη νεολαία ποιες δυσκολίες αναδείχνει; Και όταν λέτε εργαζόμενη νεολαία πώς την προσδιορίζετε;

- Αναδείχνει τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν και τις οποίες αντιμετωπίζουμε και σαν κόμμα. Ομως δεν μπορούμε και δε μένουμε στην επισήμανση αυτών των δυσκολιών. Η καθυστέρηση εντοπίζεται, στον όχι σταθερό προσανατολισμό της δουλιάς μας, πάνω σε συγκεκριμένους στόχους που έχουμε καθορίσει.

Λόγω του ειδικού βάρους που έχει η δράση της ΚΝΕ στους εκπαιδευτικούς χώρους, συχνά φεύγει από την προσοχή η κοπιαστική επίμονη δουλιά που χρειάζεται να γίνει σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους. Στην αδύνατη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα συνδικάτα και τη νεολαία, δεν απαντάμε πάντα με πρωτοβουλίες που μπορούν να παρθούν από συγκεκριμένα συνδικάτα προς τη νεολαία του χώρου τους. Κάτι τέτοιο δε θα αλλάξει με μιας την κατάσταση, θα δημιουργήσει όμως δυνατότητες, θα ανοίξει έστω και "πιλοτικά" δρόμους.

Και με κεντρικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, επιδιώκουμε να εξασφαλιστεί μια μόνιμη σχεδιασμένη δράση στους εργασιακούς χώρους που έχουμε επιλέξει, δίνοντας ώθηση στην ενασχόληση των οργανώσεών μας με την εργαζόμενη νεολαία και το εργατικό κίνημα.

Επιδιώκουμε να μετρήσουμε ορατά αποτελέσματα σ' αυτή την προσπάθεια, ανοίγοντας τη δράση μας, αξιοποιώντας τη δουλιά που έχει ξεκινήσει σε αρκετούς εργασιακούς χώρους.

Επιγραμματικά να σημειώσουμε ακόμα ότι στην προσοχή μας βρίσκονται, ο χώρος της επαγγελματικής κατάρτισης και η νεολαία της εργασιακής περιπλάνησης. Από καλύτερες θέσεις μπορούμε σήμερα να δούμε την παρέμβασή μας σ' αυτό το μεγάλο κομμάτι της νέας γενιάς που προσπαθεί να μπει στην παραγωγή και αντιμετωπίζει την πλήρη απουσία εργασιακών δικαιωμάτων.

- Οι στόχοι πάλης για το επόμενο εξάμηνο έχουν σχέση τόσο με τα μέτωπα στο κίνημα της νεολαίας όσο και με πρωτοβουλίες της ίδιας της Οργάνωσης.

Πώς συνδυάζετε αυτή τη δραστηριότητα;

-Εκτιμήσαμε ότι και το προηγούμενο διάστημα, η Οργάνωση συνδύασε με επιτυχία το ξεδίπλωμα των στόχων στο κίνημα με τη δουλιά για σημαντικές πολιτικές μάχες που δόθηκαν. Ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου, οι εκδηλώσεις για τα 80χρονα, το άνοιγμα για την υπερκάλυψη του πλάνου της οικονομικής εξόρμησης, έγιναν μαζί με τη δράση για την ανάπτυξη του κινήματος.

Αποτελεί δείκτη ωρίμανσης των οργάνων και των στελεχών, η ικανότητα να ξεδιπλώνεται από κοινού η μαζική - πολιτική και ιδεολογική πάλη.Αυτή η ικανότητα, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, είναι προς κατάκτηση από όλα τα όργανα και τις οργανώσεις της ΚΝΕ.

- Υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης κοινής δράσης με τμήματα των λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και πώς το αντιμετωπίζετε;

- Εχουμε δείγματα κοινής δράσης του κινήματος της νεολαίας με το εργατικό και αγροτικό κίνημα. Προϋποθέσεις για μια σταθερή - μόνιμη συνάντηση υπάρχουν και γεννιούνται νέες από την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης.Σήμερα η σιδερένια μπότα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των πολύχρωμων πολιτικών δυνάμεων που τις υπηρετούν, δημιουργεί το έδαφος για να κατανοείται ως αναγκαία και απαραίτητη η αγωνιστική συνάντηση της νεολαίας με τους εργάτες και την αγροτιά. Εκεί που υπάρχει άνοδος των διαθέσεων και των αγώνων σε περιοχές και χώρους που το λαϊκό κίνημα ανεβαίνει αρχίζει να γίνεται συνείδηση στους νέους η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η κοινή πάλη.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δυναμικής που γεννιέται είναι η στάση των νέων στους αγροτικούς αγώνες της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών. Είναι αυτονόητο ότι για την ΚΝΕ αυτή η αγωνιστική συνάντηση της νεολαίας με το λαϊκό κίνημα αποτελεί μονόδρομο για τον προσανατολισμό και τη φυσιογνωμία του νεολαιίστικου κινήματος.

Για την ιστορική δικαίωση της προοπτικής μας

- Στην 6η Σύνοδο μιλήσατε για ένταση της ιδεολογικοπολιτικής δουλιάς. Πού εστιάζετε αυτή την προσπάθεια και γιατί;

- Το ατσάλωμα του δυναμικού της ΚΝΕ με την ιδεολογία και την πολιτική του Κόμματος, είναι όρος για να προχωρήσουν οι στόχοι μας. Είναι προϋπόθεση, για να κερδίζεις νεανικές συνειδήσεις με την προοπτική μας, η γνωριμία των μελών της ΚΝΕ με την κοσμοθεωρία μας.Η ικανότητα των Κνιτών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της έντονης ιδεολογικής αντιπαράθεσης που γίνεται μέσα στη νεολαία, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη που γίνεται για το ποιος θα κερδίσει τους νέους.

Υπογραμμίζουμε στην πρόσφατη Σύνοδο του ΚΣ την ανάγκη για ένταση της προσπάθειας αφομοίωσης των Αποφάσεων του Κόμματος και του Συνεδρίου της ΚΝΕ.

Ιεραρχούμε αυτό το καθήκον στην ιδεολογική πολιτική δουλιά της Οργάνωσης, ως ένα από τα πιο σημαντικά.

Μιλώντας για αφομοίωση εννοούμε την ικανότητα των στελεχών και μελών μας, να βλέπουν, να μετρούν, να οργανώνουν τη δράση τους, στην προοπτική του στόχου οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου.

- Η χρονιά αυτή είναι χρονιά επετείων, 80χρονα ΚΚΕ, 30χρονα ΚΝΕ, πώς την υποδέχεστε και τι σημαίνει για την Οργάνωση;

- Θα υπάρξουν πολλές πρωτοβουλίες από το Κόμμα και την ΚΝΕ, για να τιμηθούν οι σημαντικές επέτειοι των 80χρονων και των 30χρονων της ΚΝΕ.

Απ' όλη αυτή τη δουλιά που θα γίνει, τιμώντας τη διαδρομή του Κόμματος και την ιστορική προσφορά του, θέλουμε να φωτίσουμε ακόμα πιο πολύ όχι μόνο στους Κνίτες, αλλά και σε πλατιά τμήματα νέων, την επικαιρότητα, την αναγκαιότητα, την ιστορική δικαίωση της προοπτικής μας.

Η σοσιαλιστική προοπτική είναι αυτή που καθοδήγησε και έγραψε τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας, όχι μόνο του Κόμματος, αλλά και της χώρας. Αυτή η προοπτική μάς καθοδηγεί και μ' αυτή θέλουμε να κερδίσουμε τη σκέψη και την καρδιά της νεολαίας.

Σ. Κ.

ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ
"Πιο ώριμοι στις επερχόμενες μάχες"

Στην απόφαση της 6ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ, γενικεύτηκε η πείρα και τα συμπεράσματα της δράσης της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, εξοπλίζοντας με νέα δύναμη τα στελέχη και τα μέλη της, μπροστά στις επερχόμενες μάχες του νεολαιίστικου κινήματος. Οι πρόσφατοι συντονισμένοι αγώνες, η κοινή δράση με το εργατικό και το αγροτικό κίνημα, ο συντονισμός των διαφορετικών τμημάτων του κινήματος της νεολαίας βρίσκονται στο επίκεντρο της κνίτικης δράσης. Ταυτόχρονα, η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση στην κατεύθυνση της συσπείρωσης δυνάμεων και της συμβολής της νεολαίας στο λαϊκό μέτωπο διαπερνά τους στόχους πάλης για τη συνέχεια. Για όλα αυτά, ο "Ρ" συζητά με τον Νίκο Σοφιανό, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ