ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ιδού η Ρόδος, για τα αγροτικά χρέη

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έφερε χτες στη Βουλή συγκεκριμένη τροπολογία για τη ρύθμιση των υπέρογκων χρεών των μικρομεσαίων αγροτών, την οποία καλείται να υπερψηφίσει η κυβέρνηση

Την αντιμετώπιση των τεράστιων ανεξόφλητων χρεών των αγροτών, που έχει δημιουργήσει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, προτείνει το ΚΚΕ με συγκεκριμένη τροπολογία "ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΤΕ ΑΕ", που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Βαγγέλης Μπούτας, Στρατής Κόρακας, Μήτσος Κωστόπουλος, Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Γκατζής, Σταύρος Παναγιώτου, Μαρία Μπόσκου και Απόστολος Τασούλας.Η κυβέρνηση, λοιπόν, καλείται να αποδεχτεί την τροπολογία του ΚΚΕ, απαντώντας θετικά σε ένα βασικό αίτημα των εξεγερμένων αγροτών, κάτι που θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και, κυρίως, θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους προσπάθεια στον αγροτικό τομέα.

Ειδικότερα, η τροπολογία των βουλευτών του ΚΚΕ, που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου "Αναπροσαρμογή συντάξεων του Δημοσίου, ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις", αναφέρει στην εισηγητική έκθεση:

"Η χρεοκοπία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων έχει πάρει μαζικές διαστάσεις και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμά τους προς σημαντική βλάβη της οικονομίας της χώρας.

Βασικοί λόγοι που οδήγησαν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους στη χρεοκοπία, εκτός από τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ (μέσω της νέας ΚΑΠ), των ελληνικών κυβερνήσεων και των δραστικών περιορισμών της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, είναι:

α) Η ληστρική πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία επιβάλλει υψηλά επιτόκια δανεισμού, επιβαρύνει τα χρέη των οφειλετών της με υπέρογκους τόκους υπερημερίας και, εκμεταλλευόμενη την αντισυνταγματική και σκανδαλώδη ρύθμιση του ν.1083/1980, κεφαλαιοποιεί και ανατοκίζει κατά το δοκούν τους τόκους των απαιτήσεών της από δάνεια που έλαβαν οι αγρότες και και κτηνοτρόφοι, πολλαπλασιάζοντας με γεωμετρική πρόοδο τα χρέη τους (πρόκειται για τα γνωστά πανωτόκια).

β) Η αλλαγή του τρόπου πληρωμής που επέβαλε η νέα ΚΑΠ σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των προϊόντων γίνεται ένα σχεδόν χρόνο μετά τη συγκομιδή και πώληση των προϊόντων και δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας.

γ) Η μεγάλη χρονική διάρκεια ανακύκλωσης των κεφαλαίων στην αγροτική παραγωγική διαδικασία, η οποία με την προαναφερθείσα αλλαγή του τρόπου πληρωμής, ξεπερνάει τον ενάμιση χρόνο και είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη παραγωγική, μεταποιητική ή εμπορική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα το κόστος του χρήματος να είναι δυσανάλογα μεγάλο στην αγροτική παραγωγική δραστηριότητα, σε σχέση με όλες τις άλλες δραστηριότητες.

δ) Οι πολλοί και μεγάλοι "επιχειρηματικοί" κίνδυνοι στην αγροτική παραγωγική διαδικασία, με δεδομένη την εξάρτηση του αγροτικού εισοδήματος από τις καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις λειψές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, προκαλούν πρόσθετα προβλήματα στους αγρότες, χωρίς να υπάρχει καμιά κοινωνική προστασία.

ε) Η χαμηλή και επισφαλής απόδοση των χρησιμοποιούμενων κεφαλαίων στην αγροτική παραγωγική διαδικασία σε σχέση με όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Η αιτιολογία

Οι λόγοι αυτοί, αλλά και η ανάγκη να σταματήσουν οι κατασχέσεις και να επιβιώσουν τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά για να παραμείνουν οι αγρότες στην ύπαιθρο, σε μια περίοδο που η ανεργία έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, επιβάλλουν στην κυβέρνηση, με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, με στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία.

Για την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης και του αντίστοιχου δίκαιου αιτήματος του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, προτείνεται (από το ΚΚΕ) η παρακάτω τροπολογία, με την οποία προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:

1. Από το σύνολο των κατά την 31.12.1997 ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών και κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ ΑΕ και για ποσό μέχρι 20.000.000 δρχ. (είκοσι εκατ. δρχ.) οι τελευταίοι υποχρεούνται να καταβάλουν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου και ποσοστό 1/3 από τους συμβατικούς τόκους - ως τέτοιοι θεωρούνται τα ποσά που προέρχονται από τον εκτοκισμό, σε ετήσια βάση, του ποσού του αρχικού κεφαλαίου του δανείου με το συμβατικό επιτόκιο.2. Αν οι δανειολήπτες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν καταβάλει (ήδη) το παραπάνω ποσό προς την ΑΤΕ ΑΕ, απαλλάσσονται από κάθε οικονομική υποχρέωση προς την τράπεζα. Αν τυχόν παραμένει υπόλοιπο, αυτό αποτελεί νέο δάνειο και εξοφλείται με ευνοϊκούς όρους, δηλαδή για υπολειπόμενο ποσό μέχρι δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές προβλέπεται εξόφληση σε πέντε (5) ισόποσες ετήσιες δόσεις με επιτόκιο 10% και για το τυχόν υπερβάλλον, εξόφληση σε τρεις (3) ετήσιες ισόποσες δόσεις με επιτόκιο επίσης 10%.

3. Τα ποσά των οφειλών από τα οποία απαλλάσσονται οι αγρότες, που κυρίως προέρχονται από τόκους υπερημερίας και από την κεφαλαιοποίηση και ανατοκισμό των τόκων υπερημερίας (τα γνωστά πανωτόκια), προτείνεται να καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο με έκδοση ομολογιακού δανείου, οι ομολογίες του οποίου να διατεθούν στην ΑΤΕ ΑΕ.

4. Προκειμένου η ρύθμιση των χρεών να καλύψει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι απειλούνται με αφανισμό, προτείνεται η ρύθμιση των χρεών που επιχειρείται να αφορά αγρότες και κτηνοτρόφους με μέσο ετήσιο καθαρό τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα την τελευταία διετία (1996 - 1997) μέχρι 5.000.000 δραχμές, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιτροπών καθορισμού του καθαρού αγροτικού εισοδήματος για τη φορολόγηση των αγροτών.Μια ρύθμιση σαν την προτεινόμενη θα δώσει μια ανάσα ζωής στους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της πατρίδας μας, ώστε αυτοί να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους παραμένοντας στον τόπο τους.

Η τροπολογία

Η συγκεκριμένη ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ έχει ως εξής:

1. Οι αγρότες για ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.12.1997 από δάνεια οφειλές προς την ΑΤΕ ΑΕ και μέχρι του ποσού των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) δραχμών αναλαμβάνουν να καταβάλουν το κεφάλαιο πλέον ενός τρίτου (1/3) των συμβατικών τόκων.

2. Τα ποσά των οφειλών προς την ΑΤΕ ΑΕ, από τα οποία απαλλάσσονται οι αγρότες σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο αναλαμβάνει να καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο με έκδοση από αυτό ειδικού ισόποσου ομολογιακού δανείου (άρθρα 31 και 32 του ν.1914/90), οι ομολογίες του οποίου θα διατεθούν στην ΑΤΕ ΑΕ.

3. Εάν το ποσό της οφειλής της παραγράφου 2 του παρόντος έχει εξοφληθεί από τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες αυτοί απαλλάσσονται από κάθε οικονομική υποχρέωση έναντι της ΑΤΕ ΑΕ. Το ποσό της οφειλής της παραγράφου 2 του παρόντος που δεν έχει εξοφληθεί από τους δανειολήπτες αποτελεί νέο δάνειο, από το οποίο ποσό μέχρι δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές εξοφλείται σε πέντε (5) ετήσιες ισόποσες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο δέκα τοις εκατό (10%) και το τυχόν υπερβάλλον ποσό σε τρεις (3) ισόποσες ετήσιες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο επίσης δέκα τοις εκατό (10%).

4. Οι ρυθμίσεις του παρόντος αφορούν αγρότες που έχουν μέσο καθαρό τεκμαρτό οικογενειακό ετήσιο εισόδημα για τη διετία 1996 - 1997 μέχρι πέντε εκατομμύρια (5.000.000) δραχμές, σύμφωνα με τα στοιχεία των Επιτροπών καθορισμού του καθαρού αγροτικού εισοδήματος για τη φορολόγηση των αγροτών.5. α) Ως αγρότες για την εφαρμογή του παρόντος θεωρούνται αυτοί που ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή με μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που προβλέπονται στα εδάφια α, β, και ε της παραγρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 1642/1986 και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στην παράγραφο 4, πλην του εδαφίου ή του άρθρου 34 του ν. 1642/1986.

β) Στην έννοια του κεφαλαίου της παραγράφου 2 του παρόντος περιλαμβάνεται το αρχικό κεφάλαιο του δανείου ή των περισσότερων δανείων και στην έννοια των συμβατικών τόκων της ίδιας παραγράφου το ποσό που προκύπτει από τον εκτοκισμό σε ετήσια βάση, του αρχικού κεφαλαίου με το συμβατικό επιτόκιο".


Η κυβέρνηση το ... χαβά της!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει την άρνηση του πρωθυπουργού να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών, για την αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων

Με προκλητικό τρόπο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην άρνησή της να συζητήσει ουσιαστικά και να λύσει τα τεράστια αγροτικά προβλήματα, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα, που προβάλλουν οι ξεσηκωμένοι αγρότες - αδιαφορώντας, στην πραγματικότητα, για τις αρνητικές εξελίξεις.

Ετσι, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου, επανέλαβε την άρνηση του πρωθυπουργού να δεχτεί την Πανθεσσαλική και παρέπεμψε, ξανά, τους ξεσηκωμένους αγρότες στην ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Κι αυτό, γιατί με την πρακτική του ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, έχει δείξει πως ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση και, ειδικότερα, το υπουργείο Γεωργίας έχει, ουσιαστικά, μετατραπεί σε πρωτοκολλητή των αντιαγροτικών αποφάσεων των Βρυξελλών...

Κατά τα άλλα, σε χαμηλούς, σχετικά με τις προηγούμενες μέρες, τόνους- προφανώς κάτω από την πίεση του κλιμακούμενου αγροτικού αγώνα - ο Δ. Ρέππας αναγνώρισε ότι "υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο", αλλά ισχυρίστηκε πως "έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια για να τα αντιμετωπίσουμε (!). Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Η αντιπαράθεση και η διαίρεση δεν οδηγούν πουθενά. Το υπουργείο Γεωργίας έχει επιδιώξει τη στενή συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο. Επιθυμούμε, η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί. Ο υπουργός και οι υφυπουργοί Γεωργίας είναι στη διάθεση των αγροτών, για να συζητήσουν τα προβλήματά τους, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό, εθνικού χαρακτήρα, θέμα".

Οσο για την άρνηση του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε "λόγους που έχουν σχέση με τη θεσμική υπόσταση της κυβέρνησης, τη λειτουργικότητα του κυβερνητικού έργου και την επιδίωξη των καλύτερων αποτελεσμάτων, όλοι να εξαντλούν τη δυνατότητα συνεργασίας με τα αντίστοιχα υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστούν και να λυθούν προβλήματα", για να τη δικαιολογήσει. Αυτό, προφανώς, δεν ισχύει όταν η κυβέρνηση οργανώνει "σόου" με τους ανύποπτους μαθητές, για να παραδώσει ο πρωθυπουργός το ποδήλατο που του χάρισε η ολλανδική προεδρία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ