ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Τα προβλήματα δε λύνονται με υποσχέσεις

Οι κάτοικοι δείχνουν τον πραγματικό ένοχο για τα αποτελέσματα της πλημμύρας. Ζητούν λύση σε πραγματικά προβλήματα και όχι άλλες κούφιες υποσχέσεις. Οι κοινοτάρχες Λαβάρων και Πυθίου επισημαίνουν την ανυπαρξία έργων υποδομής και την κυβερνητική αδιαφορία για τον ακριτικό νομό. Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου στην περιοχή

Η επίκληση των καιρικών φαινομένων, κάθε φορά, από την κυβέρνηση, ως "πηγή του κακού" για τις φυσικές καταστροφές, δε βρίσκει απήχηση στον Εβρο. Οι κάτοικοι του νομού έζησαν και συνεχίζουν να ζουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή και έχουν καταδικάσει τον ένοχο. Εχουν διαπιστώσει την κοροϊδία σε βάρος τους και ζητούν την αντιπλημμυρική προστασία του ακριτικού νομού τους. Ζητούν να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες, να ενισχυθεί η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής τους, να γίνουν έργα υποδομής, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για να μείνουν οι αγρότες και οι νέοι στον τόπο τους.

Κόντρα στην υποσχεσιολογία του κυβερνητικού κλιμακίου, που πήγε τελικά χτες στην περιοχή να δηλώσει τη ..."συμπαράστασή" του, δύο πρόεδροι κοινοτήτων του νομού, του Πυθίου και των Λαβάρων,σημειώνουν τα πραγματικά προβλήματα και περιμένουν κάτι παραπάνω από υποσχέσεις. Τις ανησυχίες τους κατέθεσαν στον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου, που επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες το νομό και συζήτησε μαζί τους.

"Κάθε φορά που σημειώνονται μεγάλες βροχοπτώσεις, δημιουργείται πρόβλημα στην περιοχή. Αποτέλεσμα, πολλές φορές να μην προλαβαίνουμε να καλλιεργήσουμε", σημείωσε στην κουβέντα με τον βουλευτή του ΚΚΕ ο Γιώργος Σαρίδης,πρόεδρος της Κοινότητας Πυθίου. Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερχείλιση του ποταμού Εβρου θα ξεπεραστούν με μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. "Το 1955 έγινε μια τέτοια συμφωνία, αλλά "χάλασε"", είπε.

Σε ό,τι αφορά το Πύθιο, ο Γ. Σαρίδης είπε πως το ανάχωμα που υπάρχει στο βόρειο Εβρο καλύπτει ένας μέρος του κάμπου του χωριού - συγκεκριμένα 2.500 στρέμματα - και τα υπόλοιπα 10.000 περίπου μένουν εκτεθειμένα. Οι ζημιές στο χωριό από τις πλημμύρες, πολλές. "Είχαμε ζημιές σε 5.000 περίπου στρέμματα σπαρμένα στάρια, σε 1.500 στρέμματα με τριφύλλι. Στα στρέμματα που απομένουν δεν μπορούμε να σπείρουμε ακόμα. Πρέπει γρήγορα να αντλήσουν τα νερά", ενημέρωσε τον βουλευτή του ΚΚΕ ο Γ. Σαρίδης. Επισήμανε, τέλος, πως οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις συνέπειες από τις πλημμύρες, αλλά και τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής, καθώς οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι στις τράπεζες, ενώ όλοι αναγκάζονται να πουλούν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους.

"Τα αναχώματα δεν ήταν γερά και δεν άντεξαν. Από το 1991 στέλνουμε υπομνήματα στους αρμόδιους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υπερχειλίσει ο ποταμός. Δεν πήραμε καμία απάντηση", θα πει με παράπονο ο πρόεδρος της Κοινότητας Λαβάρων, Β. Πουλιλιός.Και συνεχίζει: "Ηρθαν κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά τίποτα... Ερχονται, φεύγουν, μας ξεχνούν". Ζημιές σημειώθηκαν, όχι μόνο στα χωράφια, αλλά και στα σπίτια, στις αποθήκες όπου φυλάσσονταν γεωργικά εργαλεία και τρόφιμα. "Μέχρι στιγμής, 67 οικογένειες έχουν δηλώσει ζημιές μόνο σε σπίτια. Καταγραφή επίσημη δεν έγινε. Είχαμε και πνιγμούς ζωντανών, κοτόπουλα, κουνέλια", τόνισε ο Β. Πουλιλιός. Ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την παραγωγή των τεύτλων. "Σε 15 μέρες πρέπει να σπείρουμε. Το νερό στα χωράφια πρέπει να αντληθεί". Πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν, για να μείνουν στα χωριά τους, πράγμα δύσκολο, καθώς - όπως λέει - "δεν υπάρχουν δουλιές. Η ανεργία είναι μεγάλη".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου άκουσε με προσοχή τα προβλήματα των προέδρων και εξέφρασε την εκτίμηση πως η περιοχή έχει ανάγκη από μεγάλα έργα υποδομής. Σημείωσε δε πως "αναπτυξιακοί νόμοι υπάρχουν πολλοί, όχι όμως και ανάπτυξη". "Το ιδιωτικό κεφάλαιο - κατέληξε - δεν ενδιαφέρεται για εθνικά και κοινωνικά προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται όταν γίνονται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, των ίδιων των αγροτών".

Οι γνωστές ανέξοδες υποσχέσεις

Πιστή στην παράδοση, μετά από κάθε καταστροφή, η κυβέρνηση έστειλε χτες υπουργικό κλιμάκιο στον Εβρο για να υποσχεθεί στους πλημμυροπαθείς του νομού γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών ...εξαγγέλλοντας έργα που όμως τα έχει εξαγγείλει ξανά και ξανά!

Η κυβέρνηση, που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει αποφασίσει ότι πρέπει να στρωθεί άσφαλτος στο δρόμο Φυλακίου - Ελιάς στο τρίγωνο του Νομού Εβρου, με αποτέλεσμα η συγκοινωνία Ορεστιάδας - Ορμενίου και η διακίνηση εμπορευμάτων να γίνεται με μεγάλη δυσκολία από τον παλιό δρόμο, υποσχέθηκε χτες 6,5 δισ. δρχ. για ενίσχυση και άμεσα έργα αποκατάστασης, αφού οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν τίποτα!

Το μόνο άμεσο μέτρο που εξήγγειλαν πάντως τα κυβερνητικά στελέχη ήταν το γνωστό 200χίλιαρο σε κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγης και επιβίωσης! Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα αποζημιώσεων - ενισχύσεων - ανακούφισης, κόστους 3,9 δισ. δρχ. και μέτρα και παρεμβάσεις για άμεση αποκατάσταση των υποδομών με προϋπολογισμό 2,6 δισ. δρχ. Από αυτό το ποσό, τα 3,2 δισ. δρχ. θα είναι για το Νομό Εβρου.

Εκτός βέβαια από τα παραπάνω, το κλιμάκιο ανακοίνωσε, με την ευκαιρία της καταστροφής, ότι βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη ή υπό δημοπράτηση αντιπλημμυρικά και άλλα έργα στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, συνολικού προϋπολογισμού 14,8 δισ. δρχ. Σημειώνεται ότι η καταγραφή των ζημιών που έπληξαν κυρίως τις περιοχές Λάβαρα, Πύθιο, Πέταλο - Πέπλου και τις ευρύτερες περιοχές Δικαίων - Νέας Βύσσας, Ορεστιάδας - Διδυμοτείχου, Σουφλίου - Φερών, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

ΛΑΣΠΗ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Ξανά στα Λιόσια

Στη χωματερή των Ανω Λιοσίων θάβεται και πάλι από χτες η λάσπη από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας. Μετά από κοινή σύσκεψη της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ και του ΕΣΔΚΝΑ, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, αποφασίστηκε να ανοίξουν ξανά οι πόρτες της χωματερής για τη λάσπη. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δέκα μέρες η λάσπη παρέμενε στην Ψυττάλεια, εξαιτίας μιας διαφοράς μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΣΔΚΝΑ.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη συγκέντρωση της λάσπης στο νησί, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης, για να προωθήσει ένα παλιό σχέδιό του, που οδηγεί ουσιαστικά στην εμπορική εκμετάλλευση των λυμάτων και απορριμμάτων από ιδιώτες. Ετσι χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ζήτησε την κατασκευή εργοστασίου πυρόλυσης στην Ψυττάλεια για την επεξεργασία της λάσπης, η οποία παράγεται από την επεξεργασία των λυμάτων στο Κέντροπου λειτουργεί στο νησί.

Ο δήμαρχος Πειραιά υποδεικνύοντας ως κύριο χρηματοδότη το Ταμείο Συνοχής της Κοινότητας - το οποίο όπως είπε είναι έτοιμο να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, συνολικού ύψους 6 έως 7 δισεκατομμυρίων δραχμών, που απαιτούνται - υποστήριξε ότι με τη μέθοδο της πυρόλυσης μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της διάθεσης τοξικής λάσπης, που εναποτίθεται σήμερα στη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Παρ' όλα αυτά, η μέθοδος της πυρόλυσης - που ο δήμαρχος παρουσίασε ως ευρέως εφαρμοζόμενη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ - βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ενώ οι ισχυρισμοί του ότι η ΕΥΔΑΠ δεν ελέγχει τα βιομηχανικά απόβλητα που "καταλήγουν χωρίς καμιά επεξεργασία στο Κέντρο Λυμάτων" αντικρούονται από την ΕΥΔΑΠ και τον ΕΣΔΚΝΑ που επισημαίνουν ότι πληρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας και οι περιβαλλοντικοί όροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη μονάδα πυρόλυσης λειτούργησε τη δεκαετία του '80 στην Ιαπωνία και έκλεισε σχεδόν ένα χρόνο μετά...

ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ
Σε ιδιώτες το λιμάνι!

Το ξεπούλημα του Λιμανιού της Αμφίπολης στο Στρυμονικό Κόλπο, αποφάσισε η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σερρών στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Απόφαση που καταγγέλλεται από τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία",ως πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο.

  • Σύμφωνα με την απόφαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο ζητά από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου 1.000 στρέμματα χερσαίας έκτασης, προκειμένου να την παραχωρήσει με τη σειρά της η ΝΑ για 50 χρόνια, μαζί με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Λιμανιού, στην ιδιωτική εταιρία "Ευρωπαϊκή Τεχνική", η οποία προτίθεται να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 15 δισ. Και όλα αυτά στο όνομα δήθεν της κυβερνητικής αδιαφορίας για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Λιμανιού, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Η ΝΑΣ ξεκαθαρίζει ότι από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του Λιμανιού της Αμφίπολης, με ευθύνη όμως του δημοσίου και τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Αξιοποίηση ενταγμένη σ' ένα γενικότερο πρόγραμμα φιλολαϊκής ανάπτυξης του νομού. Μάλιστα, καταγγέλλει ότι την ευθύνη για την τελμάτωση του έργου, την έχουν οι κυβερνήσεις που με διάφορες δικαιολογίες, αλλά κυρίως γιατί δε θεωρούνταν επιλέξιμο από την ΕΕ, δε χορήγησαν τα απαραίτητα κονδύλια για την πραγματοποίησή του. Επίσης η ΝΑΣ καταλογίζει ευθύνες και στις τοπικές αρχές, γιατί μέχρι τώρα δεν οργάνωσαν τη λαϊκή πάλη για τη διεκδίκηση του έργου. Πρόταση της ΝΑΣ είναι να γίνει το Λιμάνι της Αμφίπολης, λιμάνι ήπιων δραστηριοτήτων. Δηλαδή να αξιοποιηθεί τουριστικά με τη δημιουργία μαρίνας για τα μικρά σκάφη, ως αλιευτικό καταφύγιο και ως διαμετακομιστικό κέντρο για τα εμπορεύματα της περιοχής.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΝΣ, σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Σερρών, αναφέρει: "Από άποψη ουσίας, ανεξάρτητα από όρους, η παραχώρηση δημόσιας περιουσίας αποτελεί πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο. Σοβαρές ευθύνες έχουν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ που πήραν την απόφαση, περιορίζοντας τις αντιδράσεις τους μόνο στον τρόπο του ξεπουλήματος και όχι στην ουσία, που είναι η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού και το ξεπούλημά του".

ΝΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλημμύρα κούφιων λόγων

"Μέσα σ' ένα μήνα ο Νομός Εβρου αντιμετώπισε δύο πλημμύρες. Μια πραγματική, από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, και μια πλημμύρα λόγων και υποσχέσεων χωρίς κανένα αντίκρισμα, από το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Λαλιώτη", τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ του Νομού Εβρου και συνεχίζει: "Βασικός συνένοχος σ' αυτό ο νομάρχης. Για μια ακόμη φορά, εξαγγέλθηκαν έργα τα οποία είναι ήδη σε εκτέλεση από χρόνια, ενώ από την άλλη μεριά δεν ειπώθηκε ουσιαστικά τίποτα για το σύνολο των αποζημιώσεων των αγροτών και των υπόλοιπων εργαζομένων του Ν. Εβρου που θίχτηκαν από τις πλημμύρες. Δηλαδή στους αγρότες υποσχέθηκαν μόνο το 50% της συνολικής ζημιάς που υπέστησαν.

Καμία ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (συντήρηση και αποκατάσταση, νέες κατασκευές).

Στον Εβρο υποσχέθηκαν 1 δισ. 300 εκατ. για τις αποζημιώσεις της αγροτικής παραγωγής και 350 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα.

Μ' αυτήν την πολιτική, είναι βέβαιο ότι οι πλημμύρες και οι ζημιές θα επαναληφθούν. Είναι ένας ο δρόμος για να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Εβρου και οι φορείς τους αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Ενωμένοι και αποφασιστικά να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση ριζικών λύσεων αυτών των προβλημάτων".

Κατώτεροι των περιστάσεων

Δήλωση του Δ. Κρεωνά, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας την κυβερνητική φιέστα ο Δημήτρης Κρεωνάς,γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με δήλωσή του προς τον "Ρ" σημείωσε:

"Πλημμύρες υποσχέσεων, πλημμύρες λόγων, χωρίς ουσία και αντίκρισμα. Κανείς δεν περίμενε βέβαια τίποτε περισσότερο από το κυβερνητικό κλιμάκιο. Ηδη μετά από την εμφάνιση και τις δηλώσεις, ανάμεσα στους φορείς που πήραν μέρος, επικρατεί αγανάκτηση. Καμία κουβέντα δεν έγινε για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών. Μάλιστα οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις ήταν πολύ κατώτερες και από το ύψος που υπολόγιζαν τις ζημιές οι κρατικοί φορείς και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας.

Στο πακέτο μέτρων και έργων που ανακοινώθηκε χτες περιλαμβάνονται έργα που είχαν αναγγελθεί παλαιότερα για όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ορισμένα από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.Εργα που όμως δεν αντιμετωπίζουν τα βασικά προβλήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. (π. χ. το ζήτημα των αντλιοστασίων τα οποία και λίγα είναι και κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο που στην πρώτη πλημμύρα νεκρώνονται).

Είναι φανερό πλέον ότι οι φορείς των εργαζομένων και των αγροτών της Θράκης δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να προχωρήσουν σε νέους αγώνες για την υπεράσπιση του μόχθου τους και αυτής της ίδιας ακόμη της ζωής τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ