ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
25 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ
Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση

Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97. Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές, πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις από τους μαθητές σε όλη τη χώρα

Στο δρόμο ετοιμάζονται να βγουν την ερχόμενη Τετάρτη 25 του Φλεβάρη δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές, αντιδρώντας στον αντιεκπαιδευτικό νόμο μαζί με εργαζόμενους και γονείς. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Μετά την συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης της εκπαιδευτικής πολιτικής, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο υλοποιείται και δεν έχει πέσει έξω στο χρόνο.

"Δεν υπάρχει κανένα σημαντικό πρόβλημα στην πρόοδο του προγράμματός μας", είπε ο υπουργός, την ίδια στιγμή που δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές, μαζί με εργαζόμενους που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα για την παιδεία, οργανώνουν την αντεπίθεσή τους. Οι εκπαιδευτικοί που απεργούν στις 25 του Φλεβάρη πραγματοποιούν συλλαλητήρια σε 10 πόλεις της χώρας, σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Αλεξανδρούπολη,Κοζάνη,Βόλο,Καρδίτσα,Πάτρα,Χανιά,Ηράκλειο και Γιάννενα.Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι μαθητές, αυτές τις μέρες συζητούν στις συνελεύσεις τους την πρόταση των Συντονιστικών από 22 πόλεις της χώρας για κλείσιμο των σχολείων στις 25 του Φλεβάρη και συλλαλητήρια μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Τα Συντονιστικά Αθήνας και Πειραιά έχουν ήδη αποφασίσει η συγκέντρωση να γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και στη συνέχεια οι μαθητές να συναντήσουν τους απεργούς εκπαιδευτικούς.

  • Σε σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής φορέων με στόχο το συντονισμό της δράσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων για αναβάθμιση της παιδείας και κατάργηση του Νόμου 2525, προχωρούν μια σειρά εκπαιδευτικοί, εργατικοί και κοινωνικοί φορείς της Καρδίτσας. Αυτό αποφάσισαν μετά από σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο της πόλης και στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, των αδιορίστων εκπαιδευτικών, Σύλλογοι Γονέων, 15μελή Μαθητικά Συμβούλια γυμνασίων και λυκείων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Εργατικού Κέντρου και του Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, σωματεία εργαζομένων, ο σύλλογος γυναικών.
"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Η απεργία απαρχή μαζικών αγώνων

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 25ης Φλεβάρη καλεί, με ανακοίνωσή της, τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ), υπογραμμίζοντας ότι με την ενεργό παρέμβασή τους πρέπει να μετατρέψουν την κινητοποίηση αυτή σε αφετηρία έντονων και με προοπτική ενωτικών κλαδικών μετωπικών και πανεργατικών κινητοποιήσεων.

Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη απεργία που αποφασίστηκε από τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, μετά από πολύμηνη δυστοκία, η ΔΕΕ επισημαίνει:

"Στην πραγματικότητα, αυτή η πλειοψηφία δε θέλει τους αγώνες και απλά τώρα, που κάτω από την πίεση των προβλημάτων αναγκάστηκε να κηρύξει αυτή την απεργία, επιδιώκει και με μοχλό αυτή την κινητοποίηση να υπονομεύσει τα γνήσια αιτήματα του κλάδου και να τα ενσωματώσει στην κυβερνητική αντιεκπαιδευτική λογική. Οι προθέσεις αυτές γίνονται ολοφάνερες, τόσο από την αποσπασματικότητα της μορφής αυτής, της χωρίς προοπτικής απεργίας, όσο και το περιεχόμενό της, όπου, ετσιθελικά, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία επέβαλε "αιτήματα" για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του νόμου και όχι για συνολική απόρριψή του, καθώς και από την απουσία οικονομικών, φορολογικών και άλλων επίκαιρων αιτημάτων. Ομως, αντικειμενικά, ως αρωγοί και νεροκουβαλητές αυτών των επιλογών της ηγεσίας της κυβερνητικής παράταξης, έδρασαν η ηγεσία της ΔΑΚΕ, της παράταξης του ΣΥΝ και των ποικιλόμορφων αριστερίστικων ομάδων, από διαφορετική, βέβαια, αφετηρία η καθεμιά".

Οσον αφορά τη στάση των ηγεσιών των ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, σημειώνει την ανοιχτή συναίνεσή τους στη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ, όπου από κοινού απέρριψαν τις διαδοχικές ολοκληρωμένες και έγκαιρες προτάσεις της ΔΕΕ "για οργάνωση άμεσα του αγώνα της αντίστασης και αντεπίθεσης με τα γνήσια ριζοσπαστικά αιτήματα του κλάδου μέσα από κλαδικούς και μετωπικούς αγώνες".

Σχολιάζοντας επίσης τις ηγεσίες των "ποικιλώνυμων αριστερίστικων ομάδων", τονίζει ότι "με την τυχοδιωκτική λογική τους, δρουν ταχτικίστικα, παρεϊστικα και κατά περίπτωση. Π.χ. στην ΟΛΜΕ ψήφισαν 24ωρη απεργία μαζί με ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, ενώ στη ΔΟΕ πρότειναν στους συλλόγους απεργία διαρκείας ή τίποτα και σε κάποιους άλλους μιλούσαν με την ΠΑΣΚ για κακό υπουργό Παιδείας και όχι για συνολική αντεργατική κυβερνητική πολιτική, με στόχο τυφλά χτυπήματα χωρίς προοπτική".

"Η ΔΕΕ - καταλήγει η ανακοίνωση - δρώντας, όπως πάντα έτσι και τώρα, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εκπαιδευτικών και της αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, τονίζει ότι η κυβερνητική αξιολόγηση της ποδηγέτησης και του αυταρχισμού σε βάρος του εκπαιδευτικού θα έχει γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις. Τονίζει ακόμα ότι, όπως η αξιολόγηση είναι μέρος της συνολικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, έτσι και αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική και ο νόμος 2525/97 είναι μέρος της γενικότερης, ευρωενωσιακών προδιαγραφών, αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Σήμερα εκείνο που προέχει είναι η ενότητα και ο συνεχής αγώνας πάνω στη βάση των αιτημάτων μας. Αυτόν τον προσανατολισμό είναι άμεση ανάγκη να επιβάλλουμε όλοι εμείς στη βάση".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Περιφρόνηση για καθηγητές και μαθητές των ΤΕΛ!

Εντονη διαμαρτυρία του ΔΣ της ΟΛΜΕ για δηλώσεις του υφυπουργού Γ. Ανθόπουλου, που έκανε λόγο για "χαμηλού επιπέδου διδάσκοντες και διδασκόμενους"

Για "περιφρόνηση" της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς κάνει λόγο το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που σε ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Γ. Ανθόπουλου στη Βουλή, όταν, απαντώντας σε Ερώτηση βουλευτή για την τεχνική εκπαίδευση, έκανε λόγο για "υποβαθμισμένα ΤΕΛ" που "έχουν χαμηλού επιπέδου διδάσκοντες και διδασκόμενους".

"Η βίαιη κατάργηση των ΤΕΛ, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, θίγει τους μαθητές (κύρια της Α Λυκείου) που επέλεξαν ένα διαφορετικό σχολείο από αυτό που ως τώρα βρίσκονταν, που λειτουργούσε με διαφορετικές συνθήκες και τους παρείχε διαφοροποιημένες ευκαιρίες σε σύγκριση με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων", τονίζεται στην ανακοίνωση. Οπως επισημαίνουν οι καθηγητές, παρά την απαίτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για συνολικό διάλογο επί των θεμάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το ΥΠΕΠΘ προχωρά χωριστά σε ρυθμίσεις, προτείνοντας τώρα, νέες υποβαθμισμένες σχολές για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

"Είναι ενδεικτική της περιφρόνηση της πολιτικής ηγεσίας προς τους εκπαιδευτικούς, η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας κ. Ανθόπουλου στη Βουλή στις 9/1/98 ότι "τα υποβαθμισμένα ΤΕΛ... έχουν χαμηλού επιπέδου διδάσκοντες και διδασκόμενους"".

Εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους οι καθηγητές τονίζουν ότι "οι εκπαιδευτικοί, κάτω από αντίξοες συνθήκες σήκωσαν το βάρος της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της λειτουργίας των ΤΕΛ και ΤΕΣ που έχουν ξεχάσει οι εκάστοτε υπεύθυνοι του ΥΠΕΠΘ. Απαιτείται περισσότερος σεβασμός σε ανθρώπους που καθημερινά δίνουν το δικό τους αγώνα. Αλλωστε, αυτοί οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν, παρά την εγκατάλειψη της πολιτείας, τη Δημόσια Εκπαίδευση.

Αντιδράσεις και από γονείς

Η Συντονιστική Επιτροπή Γονέων 1ου ΤΕΛ Πειραιά, σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ως "κατάφωρη αδικία για τους μαθητές των ΤΕΛ" το νόμο 2525 και τονίζει ότι οι γονείς των μαθητών δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει πολλές διαμαρτυρίες και ετοιμάζεται αγωγή κατά του νόμου από τους συλλόγους γονέων των ΤΕΛ.

Οι γονείς αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα και στο άρθρο 1 του Ν.2525 που αναφέρει ότι στην Α τάξη του ενιαίου λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας κοινών για όλους τους μαθητές. "Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι τώρα οι μαθητές της Α τάξης των ΤΕΛ ανήκουν στο... ενιαίο λύκειο. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα", τονίζουν οι γονείς, επισημαίνοντας ότι στην Α τάξη των ΤΕΛ υπάρχουν 6 επιπλέον μαθήματα που δε διδάσκονται στα Γενικά Λύκεια και ότι το υποτιθέμενο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Τρομοκρατικές δικαστικές διώξεις μαθητών

Μέσω δικαστικών διώξεων προσπαθεί η κυβέρνηση και τα τοπικά στελέχη της στην Κέρκυρα, να τρομοκρατήσει τους μαθητές, καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι "πανικόβλητοι από το μέγεθος της αντίθεσης της νεολαίας, αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών στον αντιεκπαιδευτικό της νόμο, καταφεύγουν στην πολύ "εκσυγχρονιστική" μέθοδο της τρομοκράτησης".

Συγκεκριμένα, με πρόσχημα ζημιές στα σχολεία, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας, στην οποία καλούνται οι πρόεδροι των Μαθητικών Συμβουλίων όλων των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

"Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός νομάρχης και η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να "συνετίσουν" τους μαθητές που αντιδρούν αγωνιστικά στην καταστροφή του μέλλοντός τους", αναφέρει η ΝΕ στην ανακοίνωση. Και προσθέτει:"Ο αυταρχικός τους κατήφορος δεν έχει πάτο. Παράλληλα, όμως, η αυταρχική εξαλλοσύνη τους αυτοαποκαλύπτει τον αντιδημοκρατικό - αντιλαϊκό κατήφορο της κυβερνητικής πολιτικής και των υποστηρικτών της, που πρέπει να προβληματίσει τους δημοκρατικούς πολίτες και τη νεολαία που ακόμα ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να τους εκφράζει το Σημιτικό δόγμα "όπου δεν πείθει ο λόγος μας, πέφτει η αστυνομική και εισαγγελική ράβδος". Είναι μια αντιδημοκρατική πρακτική που σίγουρα αύριο θα αγγίξει και τους ίδιους".Το ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν την κυβερνητική προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών, να δυναμώσουν τον ενωτικό αγώνα τους για την κατάργηση του αντιδραστικού νόμου που στέλνει τα παιδιά των εργαζομένων στην αμάθεια και την ανεργία.

Εκδηλώσεις για την παιδεία

"Η παιδεία σήμερα", είναι το θέμα της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο Κέντρο Νεότητας στην παραλία Σαλαμίνας. Τη σύσκεψη διοργανώνει η "Δημοτική Δημοκρατική Κίνηση Σαλαμίνας".

  • Συζήτηση για τον αντιεκπαιδευτικό νόμο διοργανώνει η ΤΟ Α Πειραιά της ΚΝΕ, που θα γίνει την Κυριακή στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (Καραϊσκου 119) στην πλατεία Κοραή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ