ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επαιξαν ξανά με τη φωτιά

Προκλητικές καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγροτών στη Λάρισα, δύο μέρες μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών

Δυο μέρες μετά την αναστολή της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης στη Θεσσαλία - κι ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για "υπεύθυνη στάση" των αγροτών - η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα πρόκληση σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Χτες το Τριμελές Εφετείο της Λάρισας καταδίκασε 14 αγρότες σε 2 μήνες φυλάκιση, ενώ οι δίκες άλλων 40 αγροτών του νομού αναβλήθηκαν, λόγω παρέλευσης του χρόνου, για τις 8/10/98!

Οι καταδικασθέντες αγρότες είχαν πάρει μέρος στην κινητοποίηση των καπνοπαραγωγών των Γόννων το Μάρτη του 1995. Κι ενώ στην ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν είχαν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους την Εθνική οδό στα Τέμπη, εντούτοις το δικαστήριο δέχτηκε την καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Δ. Καραγιάννη και αποφάσισε κατά πλειοψηφία - υπέρ της αθώωσης τάχθηκε ο πρόεδρος κ. Διανελάκης - την καταδίκη.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση ενός των κατηγορουμένων στην ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου "γιατί πήγατε στην Εθνική οδό":

- Πήγαμε εκεί, γιατί στο χωριό μας είμαστε ξεχασμένοι απ' όλους. Ελπίζαμε να μας δει κανένας, να ακούσει για τα προβλήματα μας, να δοθούν λύσεις, γιατί χανόμαστε!

Ο εισαγγελέας και οι δύο εφέτες που αποφάσισαν την καταδίκη φαίνεται ότι δεν ένιωσαν την κραυγή αγωνίας αυτών των ανθρώπων. Οι οποίοι τώρα, μάλιστα, μετά την τελεσίδικη καταδίκη τους, πρέπει να πληρώσει ο καθένας από 77.000 δραχμές για να εξαγοράσει την ποινή του κι επιπλέον τα έξοδα της δίκης.

Οπως τόνιζαν χτες στελέχη του αγροτικού κινήματος της Λάρισας, "η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων μ' αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς και στα Εφετεία. Είναι μια πολιτική που οδηγεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου πάνω από 10.000 αγρότες σ' όλη τη χώρα, δημιουργώντας μέγα κοινωνικό και πολιτικό θέμα, αφού αγγίζει τα όρια πολιτικής εκτροπής. Πρέπει, όμως να γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι "σπέρνοντας ανέμους θα θερίσουν θύελλες". Η εκδικητική τακτική τρομοκράτησης των αγροτών μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στον αγροτικό κόσμο και γενικότερα στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αγώνες της αγροτιάς δε θα σταματήσουν - όπως ελπίζει η κυβέρνηση - αλλά θα φουντώσουν ακόμα περισσότερο, αφού είναι αγώνες για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας. Αλλωστε ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται".

Ο αγώνας συνεχίζεται

Σε κατάσταση αγωνιστικού αναβρασμού συνεχίζουν να βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας. Συνεχώς παίρνονται νέες αποφάσεις για κινητοποιήσεις

Σε νέες δυναμικότερες και μαζικότερες μορφές αγώνα οδηγεί το λαό της Λέσβου η συνεχής άρνηση της κυβέρνησης να σκύψει πάνω από τα οξυμένα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και να δώσει λύσεις σ' αυτά. Μετά το προχτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο, αποφασίστηκε να σταματήσει ο αποκλεισμός της Νομαρχίας, ενώ τώρα κοινή σκέψη αποτελεί ο συντονισμός του αγώνα και με άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως είναι η Κρήτη και η Μεσσηνία.

Με την "άφιξή" τους χτες στο νησί, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχαν προχτές στην Αθήνα με τον υπουργό Γεωργίας και εκπροσώπους των κομμάτων. Ο υπουργός Γεωργίας δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση. Οσον αφορά τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, που χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών και τάχθηκε υπέρ του αγώνα τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "κρύφτηκαν" πίσω από τις εντολές της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τα αιτήματα για εισοδηματική ενίσχυση ή παρέμβαση στην τιμή αντίκεινται στους κανονισμούς της ΕΕ, ενώ "θέματα όπως η αισχροκέρδεια δεν απασχολούν το σύνολό της". Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ.

Τη Δευτέρα συνεδριάζουν εκ νέου στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, στις 7 μ.μ., οι μαζικοί φορείς του νησιού, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις προτάσεις που υπάρχουν και να ανανεώσουν το αγωνιστικό "ραντεβού" για τις 10 Μάρτη.

  • Με πορεία διαμαρτυρίας και αποκλεισμού του λιμανιού της Σούδας, κατήγγειλαν χτες την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής. Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11.30 π.μ. και συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.
  • Οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου,σήμερα το πρωί, θα αποκλείσουν επ' αόριστον το κτίριο της Νομαρχίας. Τη σχετική απόφαση πήρε η Πανηρακλειώτικη Συντονιστική Επιτροπή. Οι αγρότες συγκεντρώνονται στις 9 π.μ. στον κόμβο των Γιόφυρου κι από κει πραγματοποιούν πορεία μέχρι τη Νομαρχία. Στην κινητοποίηση αναμένεται να συμμετάσχουν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Ρεθύμνου.
  • Σήμερα στις 7 μμ γίνεται πανζακυνθινό συλλαλητήριο, έξω από τη Νομαρχία. Συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ζακύνθου, το Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ Ζακύνθου κ. ά.
  • Μετά το μαχητικό συλλαλητήριο της Τετάρτης, όταν οι αγρότες της Μεσσηνίας απέκλεισαν για τρεις ώρες τη Νομαρχία στην Καλαμάτα, η ΣΕΑ αποφάσισε να συνεδριάσει το Σάββατο, προκειμένου να συζητήσει την πρόταση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας για συνδιοργάνωση συλλαλητήριου.
  • Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν και οι αγρότες της Αρκαδίας,αύριο στις 12 μ. στο 24ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Τρίπολης - Σπάρτης, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού.
  • Ενόψει της προγραμματισμένης για αύριο επίσκεψης του υπουργού Γεωργίας στη Μονεμβασιά, η ΣΕΑ Λακωνίας διοργανώνει συλλαλητήριο. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 1.30 μμ στο χωριό Συκιά και στη συνέχεια οι αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα θα πορευτούν προς τη Μονεμβασιά.
  • Τη Δευτέρα γίνεται στην Κέρκυρα συλλαλητήριο στις 10 π.μ. έξω από τη Νομαρχία. Την κινητοποίηση διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νησιού και θα συμμετάσχει και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας.
Κοροϊδίες Τζουμάκα

Για να αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και λαδιού, ανακοίνωσε χτες ότι πρότεινε έξι μέτρα στην Κομισιόν!

Να αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και τους ελαιοπαραγωγούς επιχειρεί για άλλη μια φορά ο υπουργός Γεωργίας. Χτες, μετά από συνάντηση που είχε με τις ξεπουλημένες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ανακοίνωσε ότι πρότεινε στην Κομισιόν την έγκριση έξι μέτρων για να λυθούν υποτίθεται τα προβλήματα. Μόνο που τα προτεινόμενα αυτά μέτρα, είναι καθαρά διαχειριστικού χαρακτήρα και ακόμα αν τα αποδεχτούν οι Βρυξέλλες, πράγμα που φαίνεται απίθανο, δεν πρόκειται να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα των παραγωγών.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός πρότεινε τρία μέτρα για τα εσπεριδοειδή στο πακέτο τιμών 1998/99: Εθνική ποσόστωση, εγγυημένη τιμή στον παραγωγό και μείωση της συνυπευθυνότητας. Επίσης στη Διαχειριστική Επιτροπή θα τεθεί θέμα αύξησης των εξαγωγικών επιδοτήσεων από 40 σε 80 ECU. Για το λάδι ο Τζουμάκας γνωστοποίησε... ότι oι υπηρεσίες της ΕΕ προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο να δοθεί παρέμβαση στα τέλη Μαρτίου και ότι ο τρόπος υλοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης των 30.000 τόνων θα εγκριθεί στη συνεδρίαση της αρμόδιας Διαχειριστικής Επιτροπής στις 25 Φλεβάρη.

Ομως:

  • Η καθιέρωση εθνικής ποσόστωσης στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια δε λύνει το πρόβλημα αφού πάλι οι παραγωγοί θα πληρώνουν υψηλά πρόστιμα και επιπλέον πρόκειται για μοίρασμα της μιζέριας, που επιβάλλουν οι ποσοστώσεις της ΕΕ. Πράγμα που ισχύει επίσης και για το λάδι.
  • Για την καθιέρωση εγγυημένης τιμής στον παραγωγό και τη μείωση της συνυπευθυνότητας, το ερώτημα είναι ποιους πάει να κοροϊδέψει ο υπουργός Γεωργίας. Τους βαμβακοπαραγωγούς που έθεσαν το ίδιο αίτημα και τους είπε ότι αυτό είναι σχιζοφρενικό και δε θα το δεχτεί η ΕΕ, ή τους παραγωγούς εσπεριδοειδών για να τους δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες;
  • Οσον αφορά το λάδι, πάλι δε λύνεται κανένα πρόβλημα και τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας γίνονται για να μην ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα έβγαζαν τους ελαιοπαραγωγούς από το αδιέξοδο και θα έβαζαν φραγμό στους εκβιασμούς των εμπόρων - βιομηχάνων που εξώθησαν τις τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα. Η υλοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης 30.000 τόνων σημαίνει ότι οι Ομάδες Παραγωγών που θα αναλάβουν αυτό το έργο, θα πάρουν 17 δραχμές το κιλό για έξοδα αποθήκευσης για ένα τρίμηνο και οι παραγωγοί θα πάρουν κατά τον Οκτώβρη την τιμή παρέμβασης, που είναι 584 δραχμές το κιλό για τον "άσο" και 546 δραχμές για το "τριάρι". Οι ίδιες εξευτελιστικές τιμές θα δοθούν στους ελαιοπαραγωγούς κατά τα τέλη Ιούλη, αν τελικά ξεκινήσει η παρέμβαση τέλη Μάρτη.
"Καλοπληρωμένη" απάντηση

Πολλοί καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι σε διατεταγμένη υπηρεσία, αφού δεν κατάφεραν επί 16 μέρες να στρέψουν τους εργαζόμενους ενάντια στον αγώνα των αγροτών και να απογοητεύσουν τους αγρότες για να τους στρέψουν εναντίον της Πανθεσσαλικής Επιτροπής με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των κινητοποιήσεων, καθοδηγούμενοι από την κυβέρνηση και από ΝΔ - ΣΥΝ, ανακάλυψαν τώρα προδότες, αγροτοπατέρες κ.ά., που επέλεξαν το κλείσιμο των δρόμων και όχι άλλη μορφή για αγώνα, που τάχα θα πιέσει περισσότερο για τη λύση των προβλημάτων τους.

Οι αγρότες όπως και όλοι οι εργαζόμενοι θυμούνται πολύ καλά ότι οι ίδιοι δημοσιογράφοι μετά από κάθε κινητοποίηση τα ίδια λένε, βγάζοντας λάδι την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν. Βλέπουν επίσης ότι το μόνο που κάνουν είναι να κατακρίνουν τις μορφές πάλης και όχι την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι αγρότες έχουν αποκτήσει εμπειρία πλέον και τη δυνατότητα να ξεχωρίζουν τους εχθρούς από τους φίλους. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουν πως ο αγώνας, με όποια μορφή πάλης, είναι μονόδρομος.

Την απάντηση σε όλους αυτούς έδωσαν προχθές το βράδυ οι αγρότες από το χωριό Μαυραχάδες Καρδίτσας, οι οποίοι γυρίζοντας στο χωριό τους από τα μπλόκα, παράταξαν τα τρακτέρ και το κινούμενο σπίτι που τους φιλοξένησε επί 16 μέρες στην πλατεία του χωριού τους και έστησαν τρικούβερτο γλέντι με όλους τους χωριανούς τους, δίνοντας υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα πιο δυναμικά, πιο μαζικά, πιο ενωτικά.

Οπως μαθαίνουμε, τέτοιες πρωτοβουλίες παίρνονται και σε άλλα χωριά της Καρδίτσας, προετοιμάζοντας έτσι τον νέο αγώνα στις 15 του Μάρτη για το γιορτασμό του Κιλελέρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ