ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Η μετοχοποίηση είναι η αρχή της ιδιωτικοποίησης

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους, στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ομίλου επιχειρήσεων της ΔΕΠ - με πρώτο βήμα τη μετοχοποίηση του 25% - εξέφρασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Διυλιστήρια και Χημικές Βιομηχανίες

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, μέσω της εισόδου του 25% του μετοχικού της κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο πετρελαιοειδών κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Διυλιστήρια και τις Χημικές Βιομηχανίες. Οι εργαζόμενοι αποκάλυψαν τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης και της πολιτικής των μετοχοποιήσεων, ενώ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής τόσο στην εθνική οικονομία και την ασφάλεια της χώρας, όσο και στην απασχόληση. Ενάντια σε αυτή την πολιτική, πρότειναν την ανάγκη ενίσχυσης ενός δυναμικού κερδοφόρου δημόσιου τομέα πετρελαίου, με αναβαθμισμένο το ρυθμιστικό και παρεμβατικό του ρόλο στο πετρελαϊκό κύκλωμα και στην εθνική οικονομία και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι οι ίδιοι θα αντισταθούν στην υλοποίηση των σχεδίων της. Υπόσχεση, ότι οι εργαζόμενοι θα βρουν στους αγώνες τους πλήρη συμπαράσταση από το ΚΚΕ, έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο εκπρόσωπος του Κόμματος και μέλος της ΚΕ Ν. Μπατιστάτος,τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά προωθεί μια πολιτική που υποβαθμίζει όλο και περισσότερο το δημόσιο τομέα, παραδίδοντας τις δραστηριότητές του στην απευθείας εξάρτηση από τις πολυεθνικές.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η Μετοχοποίηση της ΔΕΠ είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίησή της, οι εργαζόμενοι έκαναν σαφές ότι, με το εγχείρημα αυτό απορυθμίζεται ακόμη περισσότερο η σημερινή παρεμβατική και ρυθμιστική δυνατότητα του δημόσιου τομέα πετρελαίου και μελλοντικά θα υπάρξει ανατροπή όχι μόνο στην παραγωγική, εμπορική και κατ' επέκταση στην οικονομική ισορροπία στο πετρελαϊκό κύκλωμα, αλλά θα ανατραπεί και ο κοινωνικός ρόλος αυτού. Οσο για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΔΕΠ, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι ακόμη και αυτή η αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης που επιβάλουν οι νέες συνθήκες ανταγωνισμού και απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς, συνθήκες, οι οποίες καθιστούν απαραίτητη από πολλές απόψεις την ύπαρξη ενός ισχυρού δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση τη θυσιάζει στο στόχο της μετοχοποίησης, με αποτέλεσμα να επέλθει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ομίλου και με αρνητικές επιπτώσεις στο προσωπικό του Ομίλου. Ηδη, σύμφωνα με τη μελέτη για την αναδιάρθρωση του διεθνούς συμβούλου προβλέπεται μείωση του προσωπικού, κατά 30%, ενώ αυτό δείχνουν και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον ιδιωτικό τομέα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Μόνο από το κλείσιμο 4 μονάδων από τα χημικά της ΕΚΟ που προβλέπει η αναδιάρθρωση του Ομίλου θα προκύψουν 200 περίπου απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ οι οικονομίες κλίμακας, που επιτάσσει ο ανταγωνισμός,που η κυβέρνηση ασπάζεται από τη μια θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και από την άλλη δε θα αφήσουν κανένα περιθώριο για τη δημιουργία νέων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός για θέματα εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας που παραβρέθηκε στη χτεσινή ημερίδα, στην ομιλία του, εμμέσως, παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει μείωση προσωπικού. Χαρακτηριστικά και προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η μείωση της απασχόλησης είναι η μία πλευρά, αλλά υπάρχει και η άλλη, που είναι να αναπτυχθεί ο τομέας και σε άλλες αγορές".

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή μερίδα μετατράπηκε και σε αρένα ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης. Αφορμή στάθηκε η παρέμβαση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠ και μέλους του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δασκαλάκη, ο οποίος τάχθηκε βεβαίως υπέρ της μετοχοποίησης, πλην όμως έκανε λόγο για μετοχοποίηση - ξεπούλημα και επέκρινε την κυβέρνηση για το νέο σχήμα του Ομίλου, προβλέποντας ότι αυτό θα οδηγήσει τον όμιλο σε μείωση των μεριδίων που κατέχει στην αγορά, προς όφελος των ανταγωνιστών. Στις επιθέσεις του Μ. Δασκαλάκη, τοποθετήθηκε αφήνοντας τα απαραίτητα υπονοούμενα για τη δράση του ως στελέχους της Διοίκησης της ΔΕΠ και βέβαια υπερασπιζόμενος την "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΠ Μ. Βακιρλής.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
Κυβερνητικά ψεύδη τα "ελλείμματα" και "προνόμια"!

Αντικρούουν έναν προς έναν τους ισχυρισμούς περί "προβληματικής επιχείρησης", κλπ. ετοιμάζουν δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης

Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης να παραδώσει την επιχείρηση σε ιδιώτες. Την ερχόμενη εβδομάδα η Ομοσπονδία Προσωπικού Υδρευσης και Αποχέτευσης, μαζί με τους εργαζόμενους όλων των ΔΕΚΟ, θα συναντηθούν και θα καθορίσουν πλαίσιο δράσης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αυτό τόνισαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, οι οποίοι αποκάλυψαν έναν προς έναν τους ψευδείς ισχυρισμούς της κυβέρνησης για "προβληματική επιχείρηση", "τεράστιο έλλειμμα" και "προνόμια των εργαζομένων" . Ισχυρισμοί που έχουν στόχο να δώσουν την πρόφαση για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες. "Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης θα σημάνει την εκχώρησηεθνικού πόρου, όπως είναι το νερό, θα σημάνει κακή και ανεξέλεγκτη ποιότητα προϊόντος, ακριβή τιμή για τον καταναλωτή, κατάργηση κάθε κοινωνικής προστασίας, κάτι που θα οδηγήσει αναγκαστικά σε αδιέξοδο",επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Ζαχαρόπουλος.

"Γίνεται μια προσπάθεια, η ΕΥΔΑΠ να γίνει ελκυστική για τους ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση μεταβίβασε, πριν λίγες βδομάδες με νομοσχέδιο, την αρμοδιότητα των αντιπλημμυρικών έργων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση", επισήμανε ο Γ. Φασουλάς και πρόσθεσε πως αυτό έγινε, για να πάρουν οι ιδιώτες το "φιλέτο" που είναι το δίκτυο ύδρευσης. Παράλληλα, ο Γ. Φασουλάς τόνισε ότι "σήμερα στην ΕΥΔΑΠ υπάρχει μια πραγματική εργολαβιοκρατία, αφού ανατίθενται μελέτες σε ιδιώτες, τη στιγμή που η ΕΥΔΑΠ έχει και το προσωπικό και τις υπηρεσίες που μπορούν να τις εκπονήσουν".

Πλασματικά ελλείμματα και... παροχές!

Σε ό,τι αφορά στα ελλείμματα της ΕΥΔΑΠ οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι το χρέος της ΕΥΔΑΠ προς το δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 40 δισ. δραχμών αλλά το αντίστοιχο χρέος του δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ είναι περίπου 55 δισ. δραχμές! Αναλυτικά, το χρέος της ΕΥΔΑΠ αντιστοιχεί στην οφειλή από τα έργα του Μόρνου, που εισέπραττε η επιχείρηση μέσω των λογαριασμών υδροληψίας και τα απέδιδε στο δημόσιο. Από το 1995, το ποσό αυτό ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς υδροληψίας και μέχρι τώρα δεν έχει αποδοθεί στο κράτος. Αντίθετα, η οφειλή του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ ξεπερνά τα 50 δισ. δραχμές! Ποσό που προκύπτει από την κατάργηση του "Τέλους Ακίνητης Περιουσίας", την αντικατάστασή του από άλλον πόρο και την απόδοσή του στην ΕΥΔΑΠ, κάτι που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, αλλά υποχρεώνεται η ΕΥΔΑΠ να το εμφανίζει στον προϋπολογισμό της ως έσοδο και να παρουσιάζει μ' αυτό τον τρόπο εικονικούς προϋπολογισμούς! Ακόμα, υπάρχει και μια οφειλή του δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ της τάξης των 2,5 δισ. δραχμών από ανεξόφλητους λογαριασμούς υδροληψίας των διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών. "Αν αφαιρέσουμε αυτά που οφείλει η ΕΥΔΑΠ από αυτά που της οφείλει το δημόσιο, τότε το αποτέλεσμα για την εταιρία θα είναι θετικό. Ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν ελλείμματα είναι παντελώς αβάσιμος",τόνισαν οι εργαζόμενοι.

Σχετικά με τα προνόμια των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, που είναι η έκπτωση στους λογαριασμούς κατά 40%, ποσό που αντιστοιχεί ετησίως σε 57 εκατομμύριαοι εργαζόμενοι τόνισαν: "Κάτι τέτοιο δεν είχε τεθεί ποτέ ως αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό το δήθεν προνόμιο, που αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 με 10.000 δρχ. για καθέναν το χρόνο, οι εργαζόμενοι ευχαρίστως είναι διατεθειμένοι να το επιστρέψουν". Η Ομοσπονδία Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ παρουσίασε ακόμα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στο διάστημα 1993-'96 έχουν διατεθεί από την εταιρία 50 δισ. δραχμές για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, πράγμα που σημαίνει πως η επιχείρηση εκσυγχρονίζεται. Τέλος, σημείωσαν ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, πως πρέπει να υπάρξει ανταγωνισμός, δεν μπορούν να ισχύσουν για την ΕΥΔΑΠ, αφού ο οποιοσδήποτε ιδιώτης θα λειτουργήσει μονοπωλιακά, καθώς δεν μπορεί να φτιαχτεί ένα δεύτερο δίκτυο ύδρευσης στο Λεκανοπέδιο.

ΕΓΝΑΤΙΑ
Γεωτεχνικές μελέτες στους... εργολάβους!

Σε παράνομες αναθέσεις γεωτεχνικών ερευνών σε κοινοπρακτικά σχήματα εργολάβων δημοσίων έργων και μελετητών προχώρησε η εταιρία "Εγνατία Οδός ΑΕ", σύμφωνα με καταγγελία του "Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών" (ΣΕΓΜ).

Οπως καταγγέλλει ο ΣΕΓΜ, με την ενέργειά της αυτή η "Εγνατία Οδός ΑΕ" επιχειρεί να καταστήσει αρμόδιους και υπεύθυνους για την εκτέλεση των γεωτεχνικών ερευνών τους εργολάβους, παρά και ενάντια στην ισχύουσα νομοθεσία, που προβλέπει πως οι έρευνες αυτές αποτελούν αποκλειστικά αντικείμενο αρμοδιότητας και ευθύνης των μελετητών.

Ο ΣΕΓΜ εκφράζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την έντονη διαμαρτυρία του για την πρακτική αυτή από έναν φορέα δημοσίου ενδιαφέροντος που πρέπει να εφαρμόζει κατά γράμμα τη νομοθεσία, όχι μόνο γιατί τούτο επιβάλλεται από το νόμο, αλλά και γιατί αφορά την πληρότητα των μελετών και την ασφάλεια των έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ