ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίθεση με βόμβα στην "Τζένεραλ Μότορς"

Τρεις ώρες έψαχνε η Αστυνομία να εντοπίσει πού έγινε η έκρηξη

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι τυφλές βομβιστικές ενέργειες, ενώ η Αστυνομία, για άλλη μια φορά, καταγράφει απλώς τις ζημιές που προκαλούν οι εκρήξεις... Μάλιστα, χτες επέδειξε πρωτοφανή αδυναμία ακόμα και στον άμεσο εντοπισμό του χώρου της έκρηξης, παρά το γεγονός ότι η βόμβα είχε εκραγεί σε απόσταση αναπνοής από το παράρτημα της Σχολής Αστυφυλάκων στο Μαρούσι!

Οχτώ λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ένας ισχυρότατος κρότος, με επίκεντρο την περιοχή του νοσοκομείου "Υγεία", ακούστηκε σχεδόν σε όλη την περιοχή των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας. Δεκάδες κάτοικοι τηλεφωνούσαν στο "100", ενώ το ίδιο έκαναν και οι αστυνομικοί της Σχολής. Τελικά, οι αστυνομικοί μετά από τρεις ώρες διαπίστωσαν ότι η βόμβα είχε προκαλέσει ζημιές στο πίσω μέρος των εγκαταστάσεων (συνεργείο) της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων "Ντιτρόιτ Μότορς", που ανήκει στην "Τζένεραλ Μότορς".

Από τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προέκυψε ότι η βομβιστική επίθεση παρουσιάζει ομοιότητες με αυτές που είχαν εκδηλωθεί αρχές του μήνα στα δύο καταστήματα "Μακ Ντόναλτς" στο Χαλάνδρι και τα Βριλήσια. Η Αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η αρχική εκδοχή για τη "17 Ν" δεν επιβεβαιώθηκε. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. συσχέτισε την έκρηξη με την έκρυθμη κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, λέγοντας ότι ήταν αναμενόμενη. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι από την προηγούμενη βδομάδα ο ίδιος είχε ζητήσει με επείγον σήμα του προς τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες να πάρουν έκτακτα μέτρα για την προστασία κυρίως των πιθανών στόχων αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων. Οι εγκαταστάσεις της "Ντιτρόιτ Μότορς" δεν ήταν στον κατάλογο των φρουρούμενων στόχων.

Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την πιθανή ταυτότητα των βομβιστών, υπενθύμιζαν ότι από την αρχή του χρόνου έχουν σημειωθεί έξι τυφλά χτυπήματα, χωρίς να έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη. Αυτό σημαίνει για την Αστυνομία ότι τα τυφλά χτυπήματα θα συνεχιστούν σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα περιμένει την ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την τρομοκρατία.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Ν. Μπερνς επισκέφθηκε χτες τα γραφεία της Δίωξης Ναρκωτικών, μετά από πρόσκληση του αττικάρχη. Σε σχετικές δηλώσεις του αμέσως μετά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των υπηρεσιών των δύο χωρών στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε ερώτηση αν η έκρηξη της βόμβας έχει σχέση με τα γεγονότα στον Κόλπο, είπε ότι δεν έχει ιδέα για το θέμα και ότι είναι ζήτημα της Ελληνικής Αστυνομίας να απαντήσει.

Αντισυνταγματικός και ο οικιστικός νόμος

Αντισυνταγματικές έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τις διατάξεις του οικιστικού νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ που επιτρέπουν την έγκριση πολεοδομικής μελέτης με απόφαση του οικείου νομάρχη.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΧΩΔΕ κατέθεσε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης του Δήμου Βριλησσίων Αττικής, αλλά το ΣτΕ έκρινε αντίθετη με τα άρθρα 24, 43 και 94 του Συντάγματος τη συγκεκριμένη διάταξη του οικιστικού νόμου που προβλέπει κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί η αρμοδιότητα της πολεοδόμησης αποτελεί κρατική υπόθεση, που δεν μπορεί να θεωρηθεί τοπική, κατά το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Παράλληλα, το ΣτΕ αναφέρει ότι με το νέο οικιστικό νόμο, ο έλεγχος των ΠΔ για θέματα κανονιστικών πολεοδομικών ρυθμίσεων από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, εκμηδενίζεται, αφού περιορίζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και αποκλείεται εκεί που είναι περισσότερο αναγκαίος, δηλαδή στην ελληνική ύπαιθρο και επαρχία. "Κατά συνέπεια, συνεχίζει το πρακτικό του ΣτΕ, το ρήγμα που ανοίγεται στην έννομη τάξη είναι βαθύ και επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές καταχρήσεις".

Δασοπυρόσβεση χωρίς δασικούς;

Αγνοώντας πλήρως τους κανόνες της επιστήμης αλλά και τη διεθνή πρακτική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή, υλοποιεί την απόφασή της για τη μεταφορά του έργου της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ετσι αυξάνει μεν κατά 3.000 περίπου τις οργανικές θέσεις για τη δασοπυρόσβεση, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει εγκρίνει ούτε μία πρόσληψη στη Δασική Υπηρεσία για να φέρει σε πέρας το πολλαπλό αντικείμενό της για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών. Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά την αντίθετη γνώμη των Πανεπιστημιακών, των Υπηρεσιακών και των Συνδικαλιστικών φορέων.

Τα παραπάνω τονίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), υπογραμμίζοντας ότι με την ενέργειά της αυτή η κυβέρνηση πειραματίζεται επικίνδυνα με τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και το φυσικό περιβάλλον.

Η ΠΕΔΔΥ, καταλήγει η ανακοίνωση, καλεί την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να εφαρμόσει το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και να οργανώσει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας στα πλαίσια της Δασικής Υπηρεσίας. Ενός μηχανισμού, δηλαδή, που θα ασχολείται με την πρόληψη και την καταστολή κάθε κινδύνου που απειλεί το δάσος.

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Βέβαιος ότι η επόμενη φυλή θα είναι Αρια...

"Μόνο με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα γίνεται στο μέλλον η τεκνοποίηση" ισχυρίστηκε χτες ο Γιούρι Βερλίνσκι,Ρώσος βιολόγος που τα τελευταία χρόνια εργάζεται στις ΗΠΑ ως διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπαραγωγής.

Ο Γ. Βερλίνσκι, επιστήμονας της γενετικής, ήρθε στη χώρα μας για να παρουσιάσει μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με την οποία αυξάνει το ποσοστό των επιτυχημένων κυήσεων. Οπως εξήγησε με τη μέθοδο αυτή ελέγχονται τα χρωματοσώματα του ωαρίου και του εμβρύου πριν γίνει τοποθέτηση στη μήτρα ενώ δίνεται η δυνατότητα τεκνοποίησης σε γυναίκες, που έχουν αποτύχει επανειλημμένα σε εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, με ποσοστό επιτυχίας 50%. Επίσης, ελέγχονται - με βιοψία - τα έμβρυα πριν τη μεταφορά τους στη μήτρα για διάφορα κληρονομικά νοσήματα (όπως το σύνδρομο Ντάουν, κυστικής ίνωσης, μεσογειακής αναιμίας). Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται πολλές αποβολές, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποβολών οφείλονται σε ανωμαλίες των χρωματοσωμάτων. Υπολογίζεται ότι ακόμα και σε άτομα με φυσιολογική γονιμότητα, περί το 30% όλων των κυήσεων, χάνονται πριν αρχίσουν, λόγω αδυναμίας του εμβρύου να εμφυτευτεί στη μήτρα.

Ο Ρώσος επιστήμονας είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε με το θέμα του πολικού σωματιδίου των ωαρίων - ένα "κομμάτι" του ωαρίου - όπου μπορούν να εντοπιστούν τα λανθασμένα χρωματοσώματα.

Τέλος, ερωτηθείς για την κλωνοποίηση απάντησε: "Δε βρίσκω νόημα να γίνει κλωνοποίηση στον άνθρωπο".

"Εφυγε" ο σύντροφος Βαγγέλης Τάτσης

Πρόωρα και αναπάντεχα, μας άφησε ο σύντροφος Βαγγέλης Τάτσης, σε ηλικία 53 χρόνων. Μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Γεννήθηκε στο χωριό Ανω Πέτρα της Αρτας, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Πιστός και αταλάντευτος στις γραμμές του Κόμματος και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, έδινε καθημερινά τη μάχη για την επίτευξη των ιδανικών της εργατικής τάξης. Ηταν στέλεχος του ΚΚΕ, στο χώρο του Υπόλοιπου Αττικής, καθώς και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Η κηδεία του συντρόφου Βαγγέλη θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα, στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής της Παιανίας.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Ας είναι καλά οι πρόγονοι...

Στη μοίρα της φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί η επαρχία της Ολυμπίας, καθώς η αδιαφορία και η έλλειψη ευαισθησίας των υπεύθυνων παραγόντων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πολιτιστικό πρόβλημα. Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποίησε, προχτές, η Ομοσπονδία Τοπικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας "Η Ολυμπιακή Πρόοδος".

Πράγματι, η επαρχία Ολυμπίας δε διαθέτει πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο, θέατρο και βιβλιοθήκες. Δεν υπάρχει λαογραφικό μουσείο και αθλητικά κέντρα. Στο ζήτημα αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων τονίστηκε ότι η Ολυμπία παίρνει το μικρότερο μερίδιο ή και καθόλου. Ετσι τα κονδύλια συντήρησης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων είναι φειδωλά, με αποτέλεσμα η Αρχαιολογική Υπηρεσία με δυσκολία να καθαρίζει ορισμένους χώρους και να εκτελεί περιορισμένες ανασκαφές.

Η επαρχία Ολυμπίας υστερεί ακόμα και στα έργα υποδομής εφόσον πολλοί δρόμοι εν έτει 2000 είναι ακόμη χωματόδρομοι ή προβληματικοί. Ο μεγάλος οδικός άξονας Επικούρειος - Θόλος έχει καταντήσει "γιοφύρι της Αρτας". Ο δρόμος Ανδρίτσαινα - Φανάρι - Βρέστο - Ζαχάρω έχει σταματήσει από καιρό στη Μίνθη, ενώ ο παραποτάμιος οδικός άξονας του Αλφειού καρκινοβατεί διότι αντιμετωπίζεται με περιορισμένα κονδύλια.

"Δόλωμα" το PESCA

Το κοινοτικό αλιευτικό πρόγραμμα PESCA θυμήθηκαν στο υπουργείο Γεωργίας και χτες ανακοίνωσαν "πομπωδώς" ότι ξεκινάει η εφαρμογή του, με προφανή σκοπό να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ψαράδων. Το πρόγραμμα αυτό που κανονικά θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το 1994 πρόκειται πλέον να λειτουργήσει μόνο για ένα χρόνο, αφού οι ενδιαφερόμενοι έχουν προΘεσμία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων τους, μόλις ένα χρόνο, μέχρι τον Μάρτη του 1998 και η ΕΕ θα συμμετέχει στα προγράμματα αυτά σε ποσοστό από 45 μέχρι 70%. Παρά τα όσα "διαφημίζει" το υπουργείο Γεωργίας σχετικά με το PESCA, το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά την ανάπτυξη των περιοχών που ζουν από την αλιεία, καθώς και την ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας, αλλά μέσα στο χρόνο που απομένει θα επιχειρηθεί η ενίσχυση των μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 22.2.98 και ώρα 9.45 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ανω Κυψέλης, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΟΚΟΥ

Η σύζυγος: Αθηνά

Τα παιδιά: Σπύρος και Ευτυχία

Τα εγγόνια: Νίκος, Ανδρέας

Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ