ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις

55χρονα της ΕΠΟΝ
  • Ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ καλεί τους φίλους και τα μέλη του να μετάσχουν στο γιορτασμό της 55ης επετείου της ΕΠΟΝ.

Τη Δευτέρα 23-2-98 θα κατατεθούν στεφάνια: Στις 11 π.μ. στον Αγνωστο Στρατιώτη, στις 12 το μεσημέρι στον τόπο θυσίας των αγωνιστών Παναγιώτας Σταθοπούλου και Θανάση Τεριάκη (γωνία Ομήρου και Πανεπιστημίου). Την ίδια μέρα στις 5 μμ θα γίνει τελετή Μνήμης στο Σπίτι της ΕΠΟΝ, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι). Θα επακολουθήσει γλέντι. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι το βράδυ.

- Ο Δήμος ΒΥΡΩΝΑ και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση τη Δευτέρα 23-2-98, στις 6 μ.μ.,στο Πολιτιστικό Κέντρο "Λουίζα", για τα 55χρονα της ΕΠΟΝ. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ και το ΝΣ της ΚΝΕ την Παρασκευή 20-2-98 συνδιοργανώνουν συνεστίαση για τα 56 χρόνια του ΕΑΜ και τα 55 της ΕΠΟΝ, στο κέντρο "Κομπαρσίτα" στις 8.30 μμ.

  • Επίσης, προς τιμήν των 55χρονων της ΕΠΟΝ διοργανώνουν εκδηλώσεις τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 22-2-98:

- ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ στις 5 μ.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης (Γκινοσάτη και Πλαστήρα 2). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μπουφές.

- ΑΓΡΙΝΙΟΥ,το βράδυ στο Δημοτικό Πάρκο της πόλης.

  • Ακόμα:

- Το Παράρτημα ΔΑΦΝΗΣ πραγματοποιεί συνεστίαση τη Δευτέρα 23-2-98 στις 8 μ.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Ελευθερίου Βενιζέλου 25).

- Το Παράρτημα ΑΛΙΜΟΥ πραγματοποιεί συνεστίαση την Παρασκευή 27-2-98 στις 5 μ.μ. στην ταβέρνα "ΙΖΑΜΠΕΛΛΑ" (Θεσσαλίας 3 και Βουλιαγμένης). Μνημόσυνο
  • Ο Δήμος,το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ,το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Οικοδόμων του ΑΙΓΙΟΥ συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 22-2-98 στις 11 πμ στην πλατεία Αγ. Λαύρας, τιμώντας τη μνήμη των 17 αγωνιστών Αιγιωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στην Πάτρα, των 5 κρεμασμένων στην πλατεία της Αγ. Λαύρας και τα 55 χρόνια της ΕΠΟΝ.
Πίτες
  • Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 22-2-98:

- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ στις 11 πμ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Γιάννης Ρίτσος" (Κρήτης & Θεμιστοκλέους). Στην εκδήλωση θα τιμηθεί η επέτειος για τα 55 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

- ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ,στις 10 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45). Θα γίνει κλήρωση λαχειοφόρου αγοράς. - ΠΕΥΚΗΣ,στις 10.30 πμ στα γραφεία του Παρ/τος (Δημοκρατίας 10).

Συνεστιάσεις
  • Συνεστιάσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και Οργανώσεις: - ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,την Παρασκευή 20-2-98,στις 8 μμ στην ταβέρνα "Το μαγικό χαλί" (πλατεία Ν. Κόσμου), τηλ.: 9027.719 - 9022.292.
- ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ,την Κυριακή 22-2-98 στις 9 μμ,στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ" (Γενναίου Κολοκοτρώνη 56 και Πραμάντων 1, Πλ. Φιλοπάππου). Τηλέφωνα για προσκλήσεις: 3473.573 (Καραμπάτσος), 9225.832 (Ψωμιάδης).
- ΓΚΥΖΗ,την Τετάρτη 25-2-98 στις 5 μμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Νικηφόρου Λύτρα 26, πίσω από τον Αγιο Ελευθέριο). - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ,την Παρασκευή 27-2-98 στις 8.30 μμ,στο κέντρο "ΣΩΤΗΡΗΣ" (Κ. Βάρναλη 79).
  • Τα Παραρτήματα της ΠΕΕΠΠ των Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Παρασκευή 27-2-98 στις 8 μμ,συνεστίαση στο κέντρο "ΤΣΑΚΝΑΝΤΥ" (Ι. Γογούση 15, πάρκο Τερψιθέας, Αμπελόκηποι), τηλ.: 663.585. Λεωφορείο αριθ. 32. Πληροφορίες στα κατά τόπους Παρ/τα και στο τηλέφωνο: 269.832.
    Συνέλευση
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών ΕΑ 1941 - '44 (ΠΣΔΑΕΑ) πραγματοποιεί τη Γενική Απολογιστική του Συνέλευση την Τετάρτη 25-2-98 στις 5 μμ στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, όρ. Α). Εκδρομές
  • Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Μαυρομματαίων 12) διοργανώνουν ημερήσια εκδρομή - προσκύνημα στην τοποθεσία "Γραβιά", στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας, για να τιμήσουν τους νεκρούς και τους επιζώντας του ηρωικού 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ με αρχηγό τον Κρόνο, της μάχης που δόθηκε στη 1-2-1944. Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 21-2-98 στις 8 πμ.Πληροφορίες στα τηλ.: 8831.368, 8234.296, 8225.407.
  • - Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει την 1η Μάρτη 1998 μονοήμερη αποκριάτικη εκδρομή, στο χωριό Μόσια Κορινθίας, ύστερα από πρόσκληση του Κοινοτικού

    Συμβουλίου, με πρόεδρο τον Αλέκο Παπαγεωργίου, επίτιμο πρόεδρο της Ενωσης. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 25-2-98.Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ.Πληροφορίες στα τηλ.: 5230.526, 5230.534.

    Οι ανάπηροι ζητούν

    Τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Βαρέως Αναπήρων Πολέμου 1940 - 41 και Εντεύθεν κοινοποίησαν ψήφισμα - που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη ΓΣ που πραγματοποιήθηκε στις 25 Γενάρη 1998 - προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους αρμόδιους της κυβέρνησης, τα κόμματα και τον Τύπο. Στο ψήφισμα εκφράζουν την ανησυχία και αγανάκτησή τους για τις ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και προτρέπουν την κυβέρνηση ν' αντισταθεί αποφασιστικά σε όσους επιβουλεύονται την ειρήνη, καθώς και σε όσους προτρέπουν για τέτοιες ενέργειες επικίνδυνες. "Εμείς - γράφουν - οι Ανάπηροι που αγωνιστήκαμε για τα ιδανικά του λαού μας, για την ελευθερία, δικαιοσύνη και ακεραιότητα της πατρίδας μας, δεν μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους πράξεις ορισμένων πολεμοκάπηλων".

    Και ζητούν:

    - Την αναπροσαρμογή των συντάξεων των ΑΘΠ, σύμφωνα με τη δημιουργούμενη κατάσταση, για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Να καθοριστεί η αναπηρική σύνταξη με 2.500 δρχ. κατά εκατοστό αναπηρίας.

    - Η σύνταξη του θύματος να καθοριστεί στο ποσό των 100.000 δρχ.

    - Να επαναφερθούν όλα τα επιδόματα, τα οποία κόπηκαν το έτος 1989 και που επί σειρά ετών τους χορηγούσαν.

    - Να διορθωθεί ο νόμος για την περίθαλψη των ΑΘΠ, ώστε να έχουν το δικαίωμα περίθαλψης σε όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και λοιπά ιδρύματα για όλες τις παθήσεις και όχι μόνο γι' αυτές που προέρχονται από τραύμα, που κακώς εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

    - Να ρυθμιστεί το θέμα των περιπτέρων έτσι που να κατοχυρώνει τον ανάπηρο και το θύμα δίκαια χωρίς ταλαιπωρίες.

    - Να επιτρέπεται η διακίνηση των θυμάτων στα μέσα συγκοινωνίας, όπως οι αντιστασιακοί και ιδιαίτερα στην αστική.

    - Να καθιερωθεί, αντί να περνούν από Υγειονομικές Επιτροπές κάθε τριετία για Αεροθεραπεία, να παίρνουν το επίδομα εφ' όρου ζωής, εφ' όσον έχουν εγκριθεί. Να περνούν από τις επιτροπές αυτοί που επιθυμούν να μεταβούν στα ΚΛΑΠ για Λουτρά.

    - Η Γενική Συνομοσπονδία ΑΘΠΕ - ως ανώτατος οργανισμός - με τη βοήθεια των σωματείων που υπάγονται σ' αυτήν, να διεκδικεί αγωνιστικά όλα τα αιτήματα των ΑΘΠ και ΕΑ και να μην αρκείται στις υποσχέσεις που ανέξοδα της δίνονται.

    Από τη δράση των Παραρτημάτων

    Νοτιανατολικές Συνοικίες

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Νοτιοανατολικών Συνοικιών,που εκπροσωπεί τα Παραρτήματα Αργυρούπολης, Αλίμου, Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, Ελληνικού, Καλλιθέας, Ταύρου, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Π. Φαλήρου,σε κοινή ανακοίνωσή της με τα Διοικητικά Συμβούλια των παραπάνω Παρ/των, διαμαρτύρονται και καταδικάζουν τις προκλητικές δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ Μπερνς, "που αποθρασυμένος από τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη θέλησε να καθορίσει τα εναέρια και θαλάσσια σύνορα της χώρας".

    "Εμείς οι αντιστασιακοί - τονίζουν παρακάτω - και οι μαχητές του ΔΣΕ που ζήσαμε τα γεγονότα, ξέρουμε πολύ καλά, πόσο στοίχισε στο λαό μας η επέμβαση των Αγγλων αρχικά και κατόπιν των Αμερικάνων στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον εμφύλιο πόλεμο που στοίχισε τόσο αίμα και ανέκοψε τη δημοκρατική πορεία και πρόοδο της χώρας μας με τα γνωστά επακόλουθα.

    Οι δηλώσεις Μπερνς αναμοχλεύουν τα πάθη. Εχουν αποδέκτες την αστική τάξη και τα κόμματά της".

    Επίσης στην απόφασή τους οι αντιστασιακοί διαμαρτύρονται για τη δίωξη του "Ριζοσπάστη" και καταδικάζουν τον Θ. Πάγκαλο και όσους είναι πίσω από αυτόν. Δηλώνουν δε ότι θα σταθούν στο πλευρό της εφημερίδας του λαού και θα τη στηρίξουν.

    Πατησίων - Ριζούπολης

    Σε ψήφισμά τους οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Πατησίων - Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ, που εγκρίθηκε ομόφωνα στην εκδήλωση κοπής τηςπρωτοχρονιάτικης πίτας, αποδοκιμάζουν και καταδικάζουν τη στάση της κυβέρνησης για:

    - Τη μη επίλυση των καυτών προβλημάτων των εργαζομένων της χώρας και την κατασυκοφάντηση των αγώνων τους.

    - Τη μη αντίδρασή της στις ανοιχτές και προκλητικές παρεμβάσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Μπερνς, στα εσωτερικά της χώρας μας, που θυμίζουν παλιές εποχές, καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού.

    Τέλος καταγγέλλουν την προσπάθεια φίμωσης από τον Θ. Πάγκαλο του "Ριζοσπάστη", της μόνης φωνής που αντιστέκεται και συμπαραστέκεται σε όλους τους αγώνες του λαού.

    Αιγάλεω και Μενιδίου

    Με τα ίδια παραπάνω θέματα ασχολήθηκαν και οι αγωνιστές των Παραρτημάτων Αιγάλεω στην Ταχτική Γενική τους Συνέλευση και Μενιδίου στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.

    Ιδιαίτερα απαίτησαν σε ψήφισμά τους, που απευθυνόταν στην κυβέρνηση:

    - Την ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής αντίστασης.

    - Την ίδρυση Μουσείου ΕΑ στην Αθήνα.

    - Την εξόφληση από τη Γερμανία του κατοχικού αναγκαστικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων.

    Νέου Κόσμου

    Τη μεγάλη τους ανησυχία εκφράζουν οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Νέου Κόσμου σε ψήφισμά τους, που το απευθύνουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κολομβίας, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες που ισχύουν στη χώρα, αναγκάζοντας τον κομμουνιστή γερουσιαστή Ερναν Μότα και άλλα στελέχη του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να σώσουν τη ζωή τους. "Σε άμεσο κίνδυνο - γράφουν - βρίσκονται οι ζωές του Γενικού Γραμματέα του ΚΚ Κολομβίας, Χάιμε Καϊσέδο και άλλων στελεχών από τις παραστρατιωτικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Μέχρι σήμερα πάνω από 3.500 μέλη του ΚΚΚ έχουν δολοφονηθεί, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στη φυλακή. Καταγγέλλουμε στη διεθνή προοδευτική κοινή γνώμη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούμε να σταματήσει κάθε δίωξη των κομμουνιστών και των αριστερών".

    Τέλος δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο ΚΚΚ και την Πατριωτική Ενωση.

    Κειμενολεζάντα

    Φωτογραφικό στιγμιότυπο του Γ. Λιονάκη από την εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα ΚΟΛΩΝΟΥ της ΠΕΑΕΑ, για να τιμήσει τη μνήμη των ΕΠΟΝιτών της περιοχής, που έπεσαν στις 10-2-1944 κάτω από τα βόλια των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που υπάρχει και η αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων πατριωτών αγωνιστών.

    Παρευρέθηκαν εκτός από τους συγγενείς των τιμημένων ΕΠΟΝιτών και αντιστασιακοί μέλη Παραρτημάτων Αθήνας, καθώς και εκπρόσωποι από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ, της Κομματικής Οργάνωσης Ακαδημία Πλάτωνος του ΚΚΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων και άλλων μαζικών φορέων της πόλης.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ