ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νύχτα με μια ωραία καυγατζού

Δύο όμορφες ταινίες θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε απόψε. Από την ΕΤ-3 τη δημιουργία του Ζακ Ριβέτ "Η ωραία καυγατζού" και από τη ΝΕΤ, που συνεχίζει το αφιέρωμά της στον Ερικ Ρομέρ την ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη "Νύχτες με πανσέληνο".Ας ξεκινήσουμε από τη μεγάλης διάρκειας ταινία (240 λεπτά) ταινία του Ζακ Ριβέτ, που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ονόρε ντε Μπαλζάκ "Το άγνωστο αριστούργημα". Μια ταινία που μέσα από την ολοκλήρωση του πίνακα ενός ζωγράφου πραγματεύεται την επώδυνη διαδικασία της δημιουργίας. Ολα ξεκινούν όταν ένα νεαρός ζωγράφος με τη φίλη του και ένα συλλέκτη έργων τέχνης βρίσκονται στον πύργο ενός διάσημου ζωγράφου, του Φρενοφέρ, που ζει με την αγαπημένη του γυναίκα, η οποία υπήρξε το μοντέλο του. Ο ζωγράφος εδώ και δέκα χρόνια έχει εγκαταλείψει την τέχνη του και δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον πίνακά του, την "Ωραία καυγατζού". Η νεαρή κοπέλα η Μάριαν, θα γίνει το μοντέλο του, μετά από συμφωνία των τριών ανδρών. Ημέρες και ώρες κλεισμένη στο εργαστήριο του ζωγράφου θα δει πόσο επίπονη είναι η δημιουργία, για μια "Ωραία καυγατζού". Η ταινία κέρδισε το 1991 το "Μεγάλο ειδικό βραβείο" στο Φεστιβάλ των Καννών. Το ρόλο του ζωγράφου ερμηνεύει ο Μισέλ Πικολί και της Μάριαν η Εμανουέλ Μπεάρ.Παίζουν ακόμη οι Τζέιν Μπίρκιν και Ντέιβιντ Μπερνστάιν. (ΕΤ-3, 23.00).

Η τέταρτη ταινία της σειράς "Παροιμίες και κωμωδίες" είναι η ταινία του Ερίκ Ρομέρ "Νύχτες με πανσέληνο".Ο Γάλλος σκηνοθέτης στην ταινία του αυτή κριτικάρει και ρίχνει ένα βλέμμα στην εξέλιξη των ηθών της σύγχρονης νεολαίας και ιδιαίτερα στο νυχτερινό Παρίσι της δεκαετίας του '80. Η παροιμία που εικονογραφούν "Οι νύχτες με πανσέληνο" είναι: "Αυτός που έχει δυο γυναίκες χάνει την ψυχή του και αυτός που έχει δύο σπίτια χάνει το λογικό του". Κάτι τέτοιο συμβαίνει στη Λουίζ που ζει σ' ένα προάστιο του Παρισιού με τον Ρεμί. Σε αυτήν αρέσει η μποέμικη ζωή, ενώ αυτός είναι σπιτόγατος. Η λύση για τη γυναίκα είναι ένα δικό της διαμέρισμα στο Παρίσι γιατί αυτό την κάνει να νιώθει ελεύθερη. Τα βράδια βγαίνει μόνη της ή με την παρέα του Οκτάβ που και αυτός την αγαπά. Σε μια νυχτερινή έξοδο θα γνωρίσει τον Μπαστιέν που θα κάνει μαζί του ερωτική σχέση. Εξυπνοι διάλογοι και μια εμβάθυνση στους χαρακτήρες και στις συμπεριφορές, που ζουν κάτω από συγκεκριμένη κοινωνική ηθική. Ο Ρομέρ στην ταινία αυτή συνεργάστηκε με την Πασκάλ Οζιέ, κόρη της ηθοποιού Μπιλ Οζιέ, η οποία πέθανε λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων. Πρωταγωνιστούν εκτός από την Πασκάλ Οζιέ οι Φαμπρίς Λουκίνι, Τσεκί Καριό, Κριστιάν Βαντίμ και Βιρζινί Τεβερέ (ΝΕΤ, 00.30).

Ο Μισέλ Πικολί και η Εμανουέλ Μπεάρ στην ταινία του Ζακ Ριβέρ "Η ωραία

Ο Μισέλ Πικολί και η Εμανουέλ Μπεάρ στην ταινία του Ζακ Ριβέρ "Η ωραία καβγατζού" (ET3 23.00)

Αναβολή της απόφασης

Αναβλήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η απόφαση για την υπόθεση του Ριχάρδου Σωμερίτη και της Μαλβίνας Χαριτοπούλου. Αιτία της αναβολής όπως διευκρινίστηκε ήταν ότι το MEGA στο παραπέντε της συνεδρίασης έστειλε υπόμνημα το οποίο τα μέλη του ΕΣΡ θα μελετήσουν. Να σημειωθεί, επίσης, ότι από τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω ασθένειας απουσίαζε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Γεώργιος Κασιμάτης.

Η χθεσινή Ολομέλεια του ΕΣΡ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με ομόφωνη απόφασή του σε σχέση με το "θόρυβο που προκλήθηκε" τις τελευταίες μέρες γύρω από την εκπομπή της Μ. Χαριτοπούλου στο MEGA, διευκρινίζει ότι: η υπόθεση βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και πως το κλιμάκιο δεν έχει υποβάλει καμία εισήγηση στην Ολομέλεια. Σημειώνεται επίσης, ότι οι απόψεις των μελών του, "διαμορφώνονται μετά από συζήτηση και διατυπώνονται κατά τη λήψη της απόφασης". Το ΕΣΡ επελήφθη της υπόθεσης μετά από αίτημα του Ρ. Σωμερίτη για "επανόρθωση" και "σχετική καταγγελία του Γ. Καρελιά". Ανέβαλε τη λήψη απόφασης, λόγω της "πληρέστερης μελέτης των στοιχείων της υπόθεσης μετά την κατάθεση του υπομνήματος του ΜΕGΑ, λίγα μόλις λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης".

Χθες επίσης, αναβλήθηκε για μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις και η απόφαση σχετικά με καταγγελίες της ΕΠΟΕ για μη τήρηση του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα από τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι περισσότεροι σταθμοί έχουν στείλει υπομνήματα αλλά η διαδικασία εξέτασης όλης της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ