ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο βιβλιόφιλος

ΩΣΤΕ δωρίζει και βιβλία στα πανεπιστήμια ο Κ. Σημίτης! Φροντίζει δηλαδή για τη σωστή εκπαίδευση των φοιτητών και την άρτια υλικοτεχνική υποδομή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!

***

Γι' αυτό τον καλέσανε και τον βραβεύσανε στην Πάντειο. Επειδή είναι τόσο ευαίσθητος στα θέματα παιδείας.

***

Τώρα το πώς συμβαδίζουν τα παραπάνω, με τα ισχνά κονδύλια του προϋπολογισμού για την παιδεία, με τις συνεχείς περικοπές ερευνητικών και άλλων πιστώσεων, με το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καιμε την πολιτική προώθησης της ιδιωτικοποίησης της παιδείας, μόνοι αυτοί που τον βραβεύσανε το ξέρουν.

***

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ! Δεν μπορεί, να μίλαγε για τη Νέα Δημοκρατία ο Μητσοτάκης, όταν έλεγε ότι πρέπει να καταψηφιστούν όσοι κάνουν τα κόμματα στρατόπεδα. Ηταν φανερό ότι επρόκειτο για ευθεία βολή εναντίον του κυβερνώντος κόμματος της... Σρι Λάνκα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γουινέα Μπισάο.

***

Πώς τους ήρθε μερικώνμερικών να τη συνδέσουν τη δήλωση με τα τεκταινόμενα στην ελληνική πραγματικότητα και ιδίως με τη Νέα Δημοκρατία.

***

Ορισμένοι μάλιστα βουλευτές και βουλευτίνες, δήλωναν με κάθε σοβαρότητα ότι ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόταν στα πολιτικά κόμματα... γενικά!

***

Αλλη όρεξη δεν είχε τώρα ο επίτιμος, με το ζόρισμα που έχει φάει εσωκομματικά, να το ρίξει στις γενικότερες αναλύσεις περί του πολιτικού συστήματος.

***

Μάλλον όμως στη Νέα Δημοκρατία έχει περάσει η γραμμή "ρίχτε το στην τρελίτσα"! Είναι κι αυτός ένας τρόπος άμυνας.

***

ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο κι οι διεθνείς καλοθελητές με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ, άρχισαν να εμφανίζουν επισήμως τις γνωστές "διαμεσολαβητικές" προθέσεις τους.

***

Φαίνεται έχουν μαζέψει πολύ στρατό στον Κόλπο και κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να πάει τσάμπα τέτοια κινητοποίηση.

Ποιοι βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια

Αν υπήρχε έστω και κάποια μικρή αμφιβολία για τον τρόπο που οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποδαυλίζουν την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο και απειλούν να βάλουν φωτιά στα Βαλκάνια, οι δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Ιδού ορισμένα αποσπάσματα από τις γεμάτες κυνισμό και υποκρισία δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου: "Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς γνωρίζει καλά ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανεχθούν βία και η βία θα αντιμετωπιστεί με τις σκληρότερες επιπτώσεις που μπορεί να φανταστεί κανείς... Πρόσφερα στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς δύο επιλογές: η μία είναι να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα, η άλλη είναι ο δρόμος προς το τέλος της κυβέρνησής του"!. Δε σταμάτησε όμως εδώ. "Η οικονομική κατάσταση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας είναι απελπιστική και γίνεται ολοένα χειρότερη. Μπορούμε να την κάνουμε ακόμα χειρότερη" (!!!), είπε, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα και απειλώντας με πείνα και θάνατο τους λαούς της γειτονικής χώρας, αν δεν υποταχθούν στις εντολές των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμιζε την ανάγκη, "οι ξένες κυβερνήσεις να δείξουν το ενδιαφέρον τους για το Κοσσυφοπέδιο με πιο έντονο τρόπο". Δεν αμφιβάλλαμε με ποίων το μέρος θα βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση. Το 'χει αποδείξει άλλωστε έμπρακτα όχι λίγες φορές.

Πού χάλασε η δουλιά;

Από το '93 μέχρι σήμερα, που ισχύει στη Λάρισα η ελεγχόμενη στάθμευση, έχουν εισπραχτεί από πρόστιμα που επέβαλλε η ιδιωτική εταιρία ΣΕΤΕΞ περί τα 200 εκατομμύρια δραχμές, ενώ εκκρεμούν προς είσπραξη άλλα 450 εκατομμύρια. Η σύμβαση με την παρκοεταιρία είναι 7ετής και λήγει το 2001 και σε περίπτωση που λυθεί, με υπευθυνότητα του δήμου, τότε αυτός θα πληρώσει... τα σπασμένα.

Ολα αυτά, βεβαίως, τα γνώριζε η παράταξη του κ. Καφφέ, όταν το 1993 επέμενε - παρά την αντίθεση του τότε δημάρχου Αρ. Λαμπρούλη και της παράταξής του - να υπογραφεί η "λεόντειος" σύμβαση με της ΣΕΤΕΞ... Δε γνωρίζουμε αν η τότε επιμονή τους σχετίζεται μ' αυτό που σήμερα ψιθυρίζεται έντονα, σε ό,τι αφορά στη σχέση της εταιρίας με ανώτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Χτεσινό, πάντως, σχόλιο σε απογευματινή εφημερίδα, από συντάκτη που ειδικεύεται εσχάτως στη δημοσιογραφική αναπαραγωγή των "στόχων" του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ενισχύει την άποψη ότι οι φήμες δεν είναι μόνο φήμες. Ισως γι' αυτό τρέχει και δε φτάνει ο Παπαδήμας, στην προσπάθειά του να περιορίσει το θέμα σε τυπικές παρανομίες, που εντοπίστηκαν στην Αθήνα. Ιδωμεν...

Καλώς τον!

Δημόσια

εμφάνιση,

έκανε ο Κώστας

πάλι,

στην "Πάντειο"

αριβάρησε

κι υποδοχή

μεγάλη

οι φοιτητές

του έκαναν

με... πάστες

στο κεφάλι!

"Καλώς τον,

καλωσόρισες",

φωνάζαν οι ομάδες

και του ετοιμάζαν

... σαντιγί, εκλέρ

και μπακλαβάδες,

μα πριν

να τα "προσφέρουνε"

κι ετούτα

στο "σωτήρα",

κάποιοι

τον φυγαδεύσανε

από την πίσω θύρα!

Ο οίστρος

Γνωριζόμαστε, κ. Βασιλάκη...

Για ένα σχόλιο, που δημοσιεύτηκε στον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" και τον αφορούσε, διαμαρτύρεται ο Μαν. Βασιλάκης, θεωρώντας το υβριστικό και συκοφαντικό. Για όσους δε θυμούνται, πρόκειται γι' αυτόν, που το 1991 είχε υπογράψει το συκοφαντικό και κατάπτυστο κείμενο Κ(αρτέλ) Κ(ομματικών)Ε(πιχειρήσεων) - Περισσός ΑΕ. Αφού διευκρινίζει, λοιπόν, ότι το πρόσφατο άρθρο του, που σχολίαζε ο "Ρ", έγραφε περί "trash πολιτικής" του ΚΚΕ, δηλαδή πολιτική σκουπιδιών, τιποτένια, ευτελή και όχι τρανσέξουαλ, σημειώνει πως έχει την ευθύνη όσων δημοσιευμάτων φέρουν την υπογραφή του και κανένας άλλος δεν του τα γράφει, ενώ προχωρά σε μια σειρά αυθαίρετες κρίσεις σε βάρος του "Ρ", αλλά και του ΚΚΕ.

Αντιπαρερχόμαστε τις αυθαίρετες αυτές εκτιμήσεις και σημειώνουμε, ότι συνηθίζουμε να κρίνουμε τον καθένα από την πολιτική του πρακτική, πρώτα και κύρια. Ας μας επιτρέψει, λοιπόν, ο κ. Βασιλάκης, να έχουμε τη γνώμη μας και να την υποστηρίζουμε. Αλλωστε, σχετικά μικρός είναι ο δημοσιογραφικός κόσμος και γνωριζόμαστε...

Υ. Γ. Αδυνατούμε, πάντως, να καταλάβουμε, γιατί εξανίσταται ο κ. Βασιλάκης, επειδή σημειώσαμε τη σύμπτωση των απόψεών του με αυτές κυβερνητικών στελεχών, όπως του κ. Τσουκάτου; Η σύμπτωση, πάντως, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Αν το θεωρεί υβριστικό ή προσβλητικό, δεν είναι δικό μας το φταίξιμο...

"Προκατασκευασμένες" αιχμές

"Αιχμές Παπαρήγα για Φλωράκη το '89", είναι ο τίτλος ενός ανυπόγραφου ρεπορτάζ της χτεσινής "Ελευθεροτυπίας". Αντικείμενό του υποτίθεται πως είναι η προχτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και λέμε υποτίθεται, γιατί η Αλέκα Παπαρήγα, ούτε στο 1989 αναφέρθηκε, ούτε λόγος για κάτι τέτοιο υπήρξε, αφού τέτοια ερώτηση δεν έγινε στη συνέντευξη Τύπου.Μια αναφορά, που έκανε η Αλ. Παπαρήγα και την οποία χρησιμοποιεί η "Ελευθεροτυπία", για να... στοιχειοθετήσει την εκτίμησή της, αφορούσε στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και το γεγονός, πως μια σειρά ΚΚ ή τμήματά τους, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, αναδιπλώθηκαν μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να θεωρούν εκσυγχρονισμό την "κεντροαριστερά" και την ταξική συνεργασία.

Από πού κι ως πού, λοιπόν, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα, που προαναφέραμε, η "Ελευθεροτυπία";

Η διεύθυνση της εφημερίδας, αλλά και όποιος έγραψε το σχετικό ανυπόγραφο ρεπορτάζ δεν μπορούν παρά να ομολογήσουν, ότι δυο εξηγήσεις υπάρχουν: Η μια είναι ότι δεν μπορούν να καταλάβουν τα πιο απλά πράγματα, που ακούν ή διαβάζουν. Η άλλη είναι ότι είχαν "έτοιμο" το σχετικό συμπέρασμα του ρεπορτάζ πριν καν ακόμα διαβάσουν ή ακούσουν τι είπε η Αλ. Παπαρήγα. Κι επειδή δε θέλουμε να αδικήσουμε τους ίδιους και τη νοημοσύνη τους, κλίνουμε προς τη δεύτερη εξήγηση...

Το νόημα της επιλογής

Δίνουν και παίρνουν τα διάφορα σενάρια για τις διαφορές στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ και για τον τρόπο που αυτές θα εκδηλωθούν ή δε θα εκδηλωθούν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Σημιτικοί, Τσοχατζοπουλικοί, Γεννηματικοί... εμφανίζονται να διαγκωνίζονται αγρίως για το μοίρασμα των εδρών, που θα πάρει η παράταξή τους, ανάμεσα στις ομάδες και τις υποομάδες. Το ίδιο περίπου σκηνικό υπήρχε και στις παραμονές του προηγούμενου συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Οι τάσεις της ΠΑΣΚΕ εκφράστηκαν τότε όπως εκφράστηκαν, αλλά οι εργαζόμενοι ακόμα ψάχνουν να βρουν τις ουσιαστικές διαφορές ανάμεσά τους, αφού στα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Συνομοσπονδία στα τρία χρόνια που πέρασαν, βασικά, εμφανίστηκαν ευθυγραμμισμένες.

Περί τίνος, επομένως, ο καυγάς; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτού του είδους ο καυγάς με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και με τα όσα αυτοί περιμένουν από τη ΓΣΕΕ στις σημερινές, εξαιρετικά κρίσιμες για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα συνθήκες; Επομένως, για όσους αντιπροσώπους κρίνουν τη στάση τους με βάση αυτά τα κριτήρια και όχι με βάση τις καρέκλες, που θα εξασφαλίσει ο κάθε ομαδάρχης του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ, η επιλογή ανάμεσα στις διάφορες ομάδες της ΠΑΣΚΕ δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Νόημα, και μάλιστα σπουδαίο, έχει η αλλαγή του συσχετισμού υπέρ των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων και όχι οι όποιες ενδοπαραταξιακές ανακατανομές της ΠΑΣΚΕ.

Συμμαχίες αναδιανομής

Η δημιουργία ενός νέου κολοσσού στο χώρο των κατασκευαστικών εταιριών, ο οποίος προέκυψε μετά το πρωτόκολλο συνεργασίας, που υπέγραψαν προχτές πέντε μεγάλες τεχνικές εταιρίες (ΑΕΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, ΕΛΛ. ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ, ΖΕΥΣ και ΜΕΤΩΝ), δεν έχει, βέβαια, στόχο "την αναχαίτιση των μεγάλων ξένων εταιριών", όπως έσπευσαν να ισχυριστούν οι εκπρόσωποί τους, προκειμένου να δώσουν πατριωτικό τόνο στη στρατηγικού χαρακτήρα κίνησή τους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σύμπηξη συμμαχίας με στόχο την αναδιανομή της τεράστιας "πίτας" στο χώρο των δημοσίων έργων και τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών στις κατασκευαστικές εταιρίες.

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι κύριος στόχος τους είναι τα συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, και μάλιστα άμεσα αποσκοπούν στην ανάληψη του έργου του Ολυμπιακού Χωριού. Αυτή είναι η ουσία. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ