ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οι λαοί έχουν αρχίσει και ξυπνάνε"

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ρέθυμνο και αναφερόμενη στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα,υπογράμμισε:

"Οι λαοί έχουν αρχίσει να ξυπνάνε. Και έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ενοποίηση και "ενοποίηση". Υπάρχει ενοποίηση που συμφέρει τους λαούς και ενοποίηση που είναι εχθρός των λαών".

Είναι μια ανηφόρα

"Η Συνθήκη του Μάαστριχτ μετεξελίχθηκε σε Συνθήκη του Αμστερνταμ. Εγινε χειρότερη και η επόμενη που θα γίνει, εάν δεν καταφερθούν χτυπήματα στην ΕΕ, θα είναι ακόμη χειρότερη. Είναι, δηλαδή, μια ανηφόρα.

Τι κάνουμε εμείς:

- Ηδη από πέρσι ακόμα, αρχίσαμε μια καμπάνια ενημέρωσης του λαού για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

- Δεύτερο, στηρίζουμε προσπάθειες για το δημοψήφισμα, όχι γιατί περιμένουμε ότι το δημοψήφισμα θα λύσει τα προβλήματα, αλλά είναι ένα μέτωπο, ένα όπλο πάλης και πίεσης.

- Τρίτο, βάζουμε ανοιχτά προ των ευθυνών τους όλα τα κόμματα της Βουλής. Τι θα κάνουν, αν θα επικυρώσουν ή όχι τη συνθήκη. Το 1992 επικύρωσαν τη συνθήκη η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ και καταψήφισε το ΚΚΕ. Εμείς λέμε σήμερα, ότι από αυτή τη Βουλή δεν έχουμε αυταπάτες περί της πλειοψηφίας της. Πρέπει να διευρυνθεί το ΟΧΙ και με την προσχώρηση άλλων κομμάτων στο ΟΧΙ, αλλά και βουλευτών. Πρέπει να βγει ένα αυξημένο ΟΧΙ. Δε θα ανατρέψει την κατάσταση, αλλά ανοίγει ένα δρόμο: Να γίνει καλύτερη και πιο ισχυρή η πάλη. Και εδώ θα ψηφίσεις ή ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Γιατί ακούγονται και κάτι για λευκά και κάτι για ΠΑΡΩΝ.

"Παρών" ή λευκό μπορεί να ψηφίσει κανείς σε ένα πολύ ειδικό θέμα που, για κάποιους λόγους, δεν έχει σχηματίσει γνώμη. Και επιτρέπεται και σε κόμματα να μην σχηματίζουν γνώμη. Αλλά για ένα ζήτημα που το ζούμε καθημερινά, που υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, δεν μπορεί να πεις ότι δεν έχω γνώμη. Και εδώ ο ελληνικός λαός πρέπει να κρίνει το κάθε κόμμα και τον κάθε βουλευτή με τη στάση του σ' αυτό το καίριο ζήτημα. Διότι όταν επικυρωθεί η Συνθήκη του Αμστερνταμ, μετά θα γίνονται αγώνες για την παιδεία, θα λένε "μα έχουμε θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς"! Θα δικαιολογείται η κυβέρνηση πίσω από αυτή την υπογραφή. Θα κάνουν αγώνα οι αγρότες, θα λέει η κυβέρνηση "δεν μπορούμε, η Βουλή ψήφισε, η Βουλή σχηματίζεται από τον λαό, άρα ο λαός θέλει τη συνθήκη"...

Ο λαός θα πρέπει, από ένα σημείο και μετά, να πάψει να νομιμοποιεί στη συνείδησή του τέτοιες επιλογές. Και τα επόμενα διαστήματα να μην τις νομιμοποιεί και με την ψήφο του".

"Λανθάνουσα γλώσσα την αλήθεια λέει"

Αναφερόμενη στον χαρακτηρισμό "Μακεδονία των Σκοπίων" με τον οποίο ονόμασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την ΠΓΔΜ, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Κοιτάξτε να δείτε "λανθάνουσα γλώσσα την αλήθεια λέει". Το θέμα έχει δύο πλευρές. Η μία είναι ότι πιστεύουμε και εμείς ότι έχει κλείσει αυτό το ζήτημα. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Εμείς δε θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι το όνομα της γειτονικής χώρας. Το πρόβλημα είναι η νέα τάξη πραγμάτων. Και, αν θέλετε, και ο λαός της γειτονικής χώρας έχει πρόβλημα, γιατί την έχουν μετατρέψει σε αμερικανική βάση και κάνουν ό,τι θέλουν οι ΗΠΑ. Επομένως, όποιους κινδύνους, ενδεχόμενα διατρέχουμε από τη γειτονική χώρα, θα προέρχονται από το τι παιχνίδι θέλουν να παίξουν οι Αμερικανοί στην περιοχή. Δεν είναι, λοιπόν, το όνομα αυτό που θα αποτελέσει κανένα πρόσθετο πρόβλημα. Αμα αποφασίσουν οι Αμερικανοί να δημιουργήσουν μια καινούρια εστία, θα βρουν χίλιες δικαιολογίες. Εμείς από την αρχή είχαμε θέσει ότι αυτό που ζητάμε από τη γειτονική χώρα, είναι να σεβαστεί τα σύνορα, να μην εγείρει μειονοτικά προβλήματα. Αυτά ζητούσαμε. Από κει και πέρα θεωρούμε ότι το όνομα Μακεδονία έχει ένα γεωγραφικό περιεχόμενο. Ο γεωγραφικός χώρος δεν είναι καθόλου περίεργο να μην συμπίπτει με τον εθνικό. Σε όλα τα μέρη της γης υπάρχουν λαοί που αισθάνονται ας πούμε Ισπανοί ή είναι Ισπανοί, αλλά τώρα είναι Χιλιανοί ή Αργεντινοί. Δεν έχει σημασία, από μια πλευρά, ούτε η αρχική σου προέλευση, ούτε ο γεωγραφικός χώρος. Σημασία έχουν τα σύνορα. Από κει και πέρα κάθε λαός ή κάθε ομάδα λαού μπορεί να αισθάνεται όπως αισθάνεται, από τη στιγμή που ζει σε μια χώρα, στα εθνικά όρια μιας χώρας πρέπει να απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και να σέβεται τις κοινές υποχρεώσεις. Αλλιώς πρέπει να λυθούν τα ζητήματα και όχι με το από πού ήρθες κάποτε, ή σε ποιο γεωγραφικό χώρο ζεις. Υπάρχουν τα σύνορα που καθορίζουν πού αρχίζει και τελειώνει μια χώρα. Και τα σύνορα δεν αλλάζουν και δεν μπορεί κανείς να ζητήσει αλλαγή συνόρων".

Σε λίγα χέρια ο τουρισμός

Βάρβαρες οι εργασιακές σχέσεις στον τομέα του τουρισμού, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ρεθύμνου

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ρεθύμνου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ, σημείωσε:

"Πριν 2 χρόνια από εδώ δημοσιοποιήσαμε τις θέσεις του Κόμματος για τον Τουρισμό. Η επιλογή μας ήταν φυσιολογική, γιατί εδώ ο νομός στήριζε τις ελπίδες ανάπτυξης και βελτίωσης της ζωής των κατοίκων μέσα από τον τομέα του Τουρισμού. Είχαμε πει κάποιες αλήθειες τότε και κάποιες προειδοποιήσεις είχαμε κάνει. Θα ήθελα να επαναλάβω, με μεγαλύτερη έμφαση απ' ό,τι πριν, ορισμένες απ' αυτές. Αναμφισβήτητα ο τουρισμός δένει με την Κρήτη, δένει με το Ρέθυμνο. Δένει με όλη την Ελλάδα. Εχουμε πολλά δώρα, ας το πω, φυσικά: καλό κλίμα, θάλασσα, ωραία βουνά, ωραίες παραλίες. Και ένα ζεστό λαό. Να πω, εδώ στην Κρήτη η ζεστασιά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ομως είναι λάθος να εναποθέτει τις ελπίδες του ο λαός της Κρήτης και ο λαός του Ρεθύμνου στον τουρισμό. Για δύο λόγους: Πρώτα πρώτα ο τουρισμός πια, από μικρομεσαίος τουρισμός, που έδωσε κάποιο ψωμάκι στους κατοίκους της περιοχής, πολύ φοβόμαστε ότι θ' αρχίσει "να τρώει τα ψωμιά του". Μια και η όποια τουριστική κίνηση υπάρχει, συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων. Οι διακλαδώσεις γίνονται όλο και λιγότερες. Με αποτέλεσμα ό,τι χρήμα μένει στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη γενικότερα, να συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Το δεύτερο ζήτημα είναι όσο μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου έχουμε στον τομέα του τουρισμού, τόσο πιο άσχημα θα ζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο και στον τομέα αυτό. Οι εργασιακές σχέσεις στον τομέα του τουρισμού ήταν πάντα βάρβαρες, ακόμα και όταν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι απολάμβαναν κάποια θετικά δικαιώματα. Με πρόσχημα την εποχικότητα, έχουμε υπόψη μας ότι γίνονται ακόμα πιο βάρβαρες τώρα. Και η ανεργία είναι μεγάλη, αλλά η εκμετάλλευση και η προσβολή, αν θέλετε, της ανθρώπινης προσωπικότητας στον τομέα αυτό είναι ακόμα πιο έντονη. Πρέπει, επίσης, να ξέρετε - και το ξέρετε αυτό - ότι οι λαοί ολόκληρης της Ευρώπης υποφέρουν από ανεργία, από φτώχεια από μείωση εισοδήματος, από ανασφάλεια. Είναι πολύ φυσικό λοιπόν να έχουμε μικρότερη ροή τουριστών, αυτών που ανήκουν στα μεσαία στρώματα, που έρχονταν εδώ στην Ελλάδα και άφηναν κάτι στα μικρομάγαζα της περιοχής. Γιατί εμάς, να σας το πω καθαρά, μας ενδιαφέρουν οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες. Επομένως, η τάση του τουριστικού εισοδήματος στην Κρήτη θα είναι να μειώνεται. Και αν δε μειώνεται, το ξαναλέω, να συγκεντρώνεται σε πάρα πολύ λίγα χέρια.

Εμείς θεωρούμε ότι ο λαός της Κρήτης πρέπει να δώσει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, παλεύοντας και στον τομέα του τουρισμού για καλύτερες συνθήκες δουλιάς των εργαζομένων. Πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή του στις άλλες πηγές ανάπτυξης, τις τοπικές, είτε έχουν σχέση με την παραγωγή στον τομέα της βιομηχανίας, της ελαφράς βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, της αγροτικής οικονομίας, τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν στο λαό και δημιουργούν και θέσεις εργασίας. Αν έγκαιρα ο λαός του νομού δε δει το ζήτημα, τα επόμενα χρόνια λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων θα βρεθεί μπροστά σε φαινόμενα τα οποία ίσως σήμερα δε φαντάζεται. Αλλά όταν μιλάμε για λαϊκό κίνημα, μιλάμε για πολιτική υπέρ του λαού, το να προβλέπεις είναι μεγάλη υπόθεση. Να μην αφήνεις να σου κλέβουν το ψωμί την τελευταία στιγμή από το στόμα. Και συνήθως έτσι γίνεται. Η Βουλή αποφασίζει. Η συναίνεση μέσα στη Βουλή είναι ευρύτατη, έρχονται λοιπόν οι αποφάσεις και ο λαός ενημερώνεται όταν, ήδη, τις έχει ζήσει στην πλάτη του... κάπως αργά.

Εμείς όμως θεωρούμε ότι είναι και σχετικά νωρίς να βάλουμε φρένο σε ό,τι γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, τον πληθωρισμό και τη συγκέντρωση του πλούτου.

Πολιτικές οι λύσεις που απαιτούνται

Ενα άλλο ζήτημα που ήθελα να θέσω, έχοντας και τις εμπειρίες της σύντομης, ως αυτή τη στιγμή, περιοδείας που έχω κάνει, είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των προβλημάτων που απασχολούν τους κατοίκους του νομού, ενώ εκδηλώνονται και έχουν ένα τοπικό χαρακτήρα, στην πραγματικότητα, είναι απόρροια της συνολικής πολιτικής που ακολουθείται στον τόπο μας. Χρειάζονται τοπικοί αγώνες, αλλά οι λύσεις πρέπει να είναι γενικότερες, πολιτικές. Πάρτε σαν παράδειγμα τις εξελίξεις που έχουμε στο χώρο του ΙΓΜΕ, του παραρτήματός του στο Ρέθυμνο. Να μην πιστέψει κανείς ότι το κλείσιμο του παραρτήματος έχει να κάνει με οικονομία ή με καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών. Πριν απ' όλα έχει να κάνει με την παράδοση του ΙΓΜΕ στους ιδιώτες, την ιδιωτικοποίησή του και, κατά συνέπεια, η ιδιωτικοποίηση συνδέεται με τη συρρίκνωση, μια και οι ιδιώτες θέλουν να εκμεταλλευτούν την έρευνα στην Ελλάδα προκειμένου να εκμεταλλευτούν καλύτερα τον πλούτο της Ελλάδας. Θέλουν ένα ΙΓΜΕ σε ξένα χέρια με πολύ λίγους επιστήμονες. Η, αν θέλετε, με επιστήμονες που θα είναι του χεριού τους.

Δε θέλουν ένα ΙΓΜΕ, π.χ. στο Ρέθυμνο, που οι επιστήμονές του και οι άλλοι συνεργάτες θα κάνουν τίμια δουλιά, που θα αποδεικνύει ότι υπάρχουν τοπικά προβλήματα που μπορεί να λυθούν με λιγότερο κόστος και προς όφελος του λαού. Θέλουν ερευνητικά ιδρύματα τα οποία διατυπώνουν επιστημονικές μελέτες που βοηθάνε τους πλουτοκράτες, τους εκμεταλλευτές του λαού.

Πάρτε την περίπτωση του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ενα φυσιολογικό ερώτημα που κάνει ο καθένας, είναι γιατί δεν προσλαμβάνεται νοσηλευτικό προσωπικό. Γιατί καρκινοβατεί. Είναι απλώς μια γραφειοκρατία; Εμείς λέμε όχι. Οι προσλήψεις δε γίνονται, διότι δρομολογούνται σοβαρές και αρνητικές αλλαγές στον τομέα της υγείας και, ειδικότερα της νοσοκομειακής περίθαλψης. Κατ' αρχήν θέλουν ένα νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο θα δουλεύει περιστασιακά. Με πολύ ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς κεκτημένα δικαιώματα. Αρα δε θέλουν να προσλάβουν 30 ακόμα, παραδείγματος χάριν, νοσοκόμες και νοσοκόμους, οι οποίοι θα διεκδικούν άποια δικαιώματα. Θέλουν να προσλαμβάνουν με το κομμάτι. Κι αν θέλετε, και το λιγότερο δυνατό προσωπικό. Το δεύτερο: θα έχετευπόψη σας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση πάνω από 100% των νοσηλίων των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Τα ασφαλιστικά ταμεία τα έχουν κατακρεουργήσει. Οι άνεργοι είναι πολλοί, οι ανασφάλιστοι είναι πολλοί. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν περισσότερα ελλείμματα και περισσότερα χρέη στο άμεσο μέλλον. Θα πέσουν στην πλάτη του ασφαλισμένου - και εμείς, όταν λέμε του ασφαλισμένου, δεν εννοούμε στην πλάτη του Λάτση και του Βαρδινογιάννη και όλους τους άλλους γνωστούς και αγνώστους επιχειρηματίες. Μιλάμε για τον άνθρωπο του λαού, που θα τρέξει στο δημόσιο νοσοκομείο, στο δημόσιο ιατρείο και καλά θα κάνει. Θα βρεθούμε λοιπόν στο άμεσο μέλλον, αν δεν ξεσηκωθεί κυριολεκτικά ο λαός να το εμποδίσει, σε καταστάσεις που δεν τις έχουμε ζήσει στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια. Θα υπάρχει, ένας τιμοκατάλογος, όπως στα ζαχαροπλαστεία, στα κέντρα διασκέδασης, όπου θα παίρνεις παροχή ανάλογα με αυτό που πληρώνεις. Ο ασφαλισμένος, ο άνθρωπος του λαού, θα είναι πελάτης μιας επιχείρησης - νοσοκομείο. Και όχι ενός νοσοκομείου που, πριν απ' όλα, επιτελεί κοινωνικό έργο.

Εμείς αυτά τα είπαμε στη διοίκηση του νοσοκομείου και στους εργαζόμενους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι' αυτό που λέμε τοπική έκφραση προβλημάτων, αλλά τα ζητήματα αυτά έχουν πολύ μεγάλο βάθος, είναι γενικότερα πολιτικά ζητήματα. Επόμενα, χρειάζεται η αγωνιστική ενότητα και το μέτωπο του λαού απέναντι σ' αυτή την κατάσταση".

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Στο Ρέθυμνο των προβλημάτων...

Το Ρέθυμνο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στην Κρήτη, επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, αποτελούμενης από τους Μήτσο Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Μάκη Κοψίδη,μέλος της ΚΕ και υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου, Τηλέμαχο Δημουλά,μέλος της ΚΕ και γραμματέα της Περιοχής Κρήτης, Νίκο Μανουσάκη,μέλος του Γραφείου Περιοχής, Μιχ. Γρηγοράκη,γραμματέα της ΝΕ Ρεθύμνου και Γιώργο Νταγκουνάκη,γραμματέα της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ.

Με τους "μελλοθάνατους" εργαζόμενους του ΙΓΜΕ

Στην περιοδεία της στο Ρέθυμνο η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους στο Παράρτημα Κρήτης του ΙΓΜΕ το πρωί, όπου ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο και τους εργαζόμενους για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση διάλυση των παραρτημάτων του ΙΓΜΕ και φυσικά εκείνου της Κρήτης. Αναφερόμενοι σχετικά οι εργαζόμενοι - λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μιλούν σαν μελλοθάνατοι, αλλά ελπίζοντας πως δε θα διαλυθεί το ΙΓΜΕ - ζήτησαν και τη στήριξη του ΚΚΕ, ώστε να μην περάσει η διάλυση και η κατάργηση των παραρτημάτων, να μην περάσουν υποχρεωτικές μετατάξεις και μισθολογική υποβάθμισή τους. "Θέλουμε να κατοχυρώσουμε το έργο και την προοπτική του ΙΓΜΕ" τόνισαν χαρακτηριστικά.

Η Αλ. Παπαρήγα, αφού ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις ενέργειες του Κόμματος ώστε να μη διαλυθεί το ΙΓΜΕ όπως και άλλοι οργανισμοί και ερευνητικές υπηρεσίες, χαρακτήρισε σαν πολύ σοβαρό ζήτημα την κατάργηση των ερευνητικών κέντρων, τονίζοντας ότι αυτό συνδέεται με την παράδοση ολόκληρων τομέων στρατηγικής σημασίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό είναι έγκλημα, είπε η Αλ. Παπαρήγα και διαβεβαίωσε για τη στήριξη του ΚΚΕ.

Ακολούθως η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Γ. Αγγελιδάκη και περιόδευσε στα τμήματα, όπου είχε συζήτηση με τους εργαζόμενους και το νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό κ. ά. Το νοσοκομείο, που είναι το μοναδικό, ουσιαστικά, στο νομό, αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Και βεβαίως η ικανοποιητική ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία στηρίζεται στο φιλότιμο του προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών κ. ά). Σχετικά με το κυβερνητικό... "ενδιαφέρον", οι εργαζόμενοι θύμισαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πως ο Οργανισμός Λειτουργίας έχει κατατεθεί εδώ και 10 χρόνια, αλλά ακόμη να εγκριθεί!

Παίρνοντας το λόγο η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία και αυξάνει τα νοσήλια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Αργά το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα ενημερώθηκε στο ΕΚ Ρεθύμνου από τη διοίκησή του για τα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής.

Τέλος το βράδυ η Αλ. Παπαρήγα μίλησε σε συγκέντρωση γυναικών, στον τοπικό σύλλογο για τα προβλήματα της γυναίκας και για το γυναικείο κίνημα.

Ανάγκη να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική

Σε μεγάλη συγκέντρωση στα Χανιά μίλησε προχτές η Αλέκα Παπαρήγα

Τις προτάσεις και θέσεις του ΚΚΕ για τα ειδικότερα και γενικότερα προβλήματα της Κρήτης ανέπτυξε, μιλώντας προχτές το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κατάμεστη αίθουσα του "ΞΕΝΙΑ" Χανίων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ειδικότερα αναφερόμενη στα οικονομικά εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων και το πρόβλημα ανάπτυξης του Ν. Χανίων και γενικότερα της Κρήτης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, η πολιτική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Τόνισε πως επιχειρούν να καταργήσουν κεκτημένα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, με την κατάργηση του 8ωρου, με το ελαστικό ωράριο και τη μερική απασχόληση. Επίσης την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και την αύξηση της ανεργίας. Ενώ όσον αφορά τα ζητήματα της ανάπτυξης της Κρήτης και ειδικότερα των Χανίων, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως το να στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό οδηγεί σε λάθος δρόμο. Αντίθετα, πρόσθεσε, είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία και οι μικρομεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ομως, συνέχισε, η πολιτική που ακολουθείται περιορίζει την αγροτική παραγωγή, ενώ και ο τουρισμός συγκεντρώνεται σε λίγους, με σοβαρές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα του νησιού. Είναι παρήγορο, συμπέρανε η Αλ. Παπαρήγα, ότι τώρα, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα και ανησυχούν. Ξεπερνούν τη διστακτικότητά τους και φαίνονται διατεθειμένοι να αγωνιστούν για να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε, είναι οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν στο νησί.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε ακόμα στα προβλήματα που προκύπτουν με τη διχοτόμηση του Αιγαίου με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και από την παρουσία της βάσης της Σούδας στα Χανιά και των βάσεων γενικότερα και κάλεσε τους Χανιώτες να πλαισιώσουν την Επιτροπή κατά των Βάσεων και να αναπτύξουν ένα ρωμαλέο φιλειρηνικό κίνημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε σε σύσκεψη, που οργάνωσε η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, για το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης σε αίθουσα του δημοτικού κηποθεάτρου. Κοινή συνισταμένη που προκύπτει από τις ομιλίες είναι πως πρέπει να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η κατάσταση είναι ώριμη, όπως τονίστηκε.

Σήμερα στο Ηράκλειο

Στην τρίτη μέρα βρίσκεται σήμερα, η τετραήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί στην Κρήτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η αντιπροσωπεία του Κόμματος, επισκέπτονται σήμερα το Ηράκλειο και αύριο το Λασίθι.

Σήμερα Παρασκευή στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ

- Στις 9.00 πμ περιοδεία στον ΟΤΕ, στο χώρο των νέων εγκαταστάσεων.- Στις 10.00 πμ επίσκεψη στο 1ο και 2ο Τεχνικό Λύκειο Ηρακλείου.

- Στις 12.00 μ περιοδεία στη ΔΕΗ (Λινοπεράματα).

- Στις 19.00,ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Δήμου Αλικαρνασσού.

- Στις 21.30, χαιρετισμός σε συνεστίαση της ΝΕ Ηρακλείου.

Αύριο Σάββατο 7.3.98 στο ΛΑΣΙΘΙ

Επίσκεψη και περιοδεία στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

- Στις 9.30 πμ συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ.

- Στις 10.30 πμ συνάντηση με μαζικούς φορείς στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Στρ. Κόρακας."Η κυβέρνηση, τονίζεται στην Ερώτηση, πριν από ένα χρόνο περίπου, εξάγγειλε την αύξηση της συμμετοχής του ποσοστού των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις ελληνικές βιομηχανίες από 4% των συνολικών παραγγελιών που ήταν στο 15%. Η εξαγγελία αυτή και την άμυνα της χώρας θα βοηθούσε σε σχέση με την εξάρτησή της, αλλά και την ελληνική αμυντική βιομηχανία θα στήριζε. Από την παραπάνω εξαγγελία μέχρι σήμερα κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν τα σωματεία των εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας μας - ΠΥΡΚΑΛ, ΕΒΟ κτλ. - να αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες και οι εργαζόμενοι σ' αυτές να είναι έντονα ανήσυχοι". Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αμυνας: "Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να υλοποιηθεί η παραπάνω εξαγγελία; Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησης και πώς αυτό κατανέμεται στις αμυντικές βιομηχανίες;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ