ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε αποκλεισμό του ΓΕΝΕ καλούν ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"

Κλιμακώνεται στο λιμάνι και στη Ζώνη ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά, ενάντια στο δουλεμπόριο και τη "μαύρη εργασία"

Σε διήμερο αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, καλούν όλους τους ναυτεργάτες να πάρουν μέρος, η Πανελλήνια Ενωση μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος δουλιάς, αντιπαλεύοντας το δουλεμπορικό κύκλωμα και την πολιτική που πετάει τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα καράβια. Παράλληλα, καθημερινά ναυτεργάτες πραγματοποιούν εξορμήσεις στο λιμάνι του Πειραιά και στα καφενεία της Ακτής Μιαούλη.

Στο κοινό κάλεσμα των δύο ενώσεων προς τους άνεργους ναυτεργάτες, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, τα αντιναυτεργατικά μέτρα που εφαρμόζει το ΥΕΝ από το καλοκαίρι του 1997, μειώνουν δραματικά τον αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών στην οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων, προκαλούν εκτίναξη του αριθμού των ανέργων στα ύψη. Ολόκληροι κλάδοι εξαφανίζονται. Ο κλάδος των Θερμαστολαδάδων καταργείται στα ποντοπόρα. Οι ναυτιλιακές εταιρίες αρνούνται, αυθαίρετα, να ναυτολογήσουν πρακτικούς μηχανικούς και πλοιάρχους. Παράλληλα, σημειώνεται, με την επίθεση ενάντια στο δικαίωμα δουλιάς, το ΥΕΝ διαγράφει από το επάγγελμα και τους ανέργους μακράς διάρκειας.

"Στην πολιτική αυτή - τονίζεται - έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να παλέψουμε για την ανατροπή της. Η εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλιά απαιτεί μια άλλη πολιτική, που, στηριγμένη στους εργαζόμενους, θα έχει τη θέληση και τη δύναμη να καταργήσει την εφοπλιστική ασυδοσία και να συνδέσει τη ναυτιλία με την εθνική οικονομία. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην ανεργία. Οικοδομούμε επιτροπές ανέργων ανά ειδικότητα".

Στο μεταξύ, ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συντονίζοντας τη δράση τους, συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Πειραιά για την πάταξη της "μαύρης εργασίας" και του δουλεμπορικού κυκλώματος.

Στο προηγούμενο δεκαήμερο από δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκαναν ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες της Ζώνης σε πλοία, όπου εκτελούνται εργασίες, διαπίστωσαν εκτεταμένα κρούσματα παράνομης απασχόλησης Ελλήνων και αλλοδαπών και καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. "Εχει στηθεί- τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των σωματείων της Ζώνης και των δυο ναυτεργατικών ενώσεων - ένα καλά οργανωμένο σύστημα δουλεμπορίου που εκμεταλλεύεται τη μεγάλη ανεργία και τις ανάγκες επιβίωσης των εργατών και των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση που προχωρά στην έκδοση πράσινης κάρτας για την υποχρεωτική ασφάλιση των αλλοδαπών που απασχολούνται στη χώρα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση της μαύρης εκμετάλλευσης".

"Τα σωματεία μας - υπογραμμίζεται, τέλος - θα εντείνουν τη δράση τους προς αυτή την κατεύθυνση και θα κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για να προστατέψουν τα δικαιώματα των εργατών".

29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Στην ίδια ρότα...

Συμπόρευση των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στο πρόγραμμα δράσης, κόντρα στην ανάπτυξη του αγώνα, που πρόταξε η ΕΣΑΚ, η οποία διατήρησε τις δυνάμεις της, παρά την αλλοίωση του αποτελέσματος και τη συμμετοχή νόθων

Με αποφασιστικότητα και συνέπεια έδωσε η ΕΣΑΚ τη μάχη υπέρ των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, κόντρα στη συναινετική συμπόρευση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ, στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ,το οποίο τέλειωσε την Κυριακή στην Καβάλα, με τις ψηφοφορίες για τη νέα διοίκηση, το Γενικό Συμβούλιο και τα άλλα όργανα της Συνομοσπονδίας.

Η ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) διατήρησε τις δυνάμεις της και τις10 έδρες που είχε στη διοίκηση, παρά τη μείωση των ψηφισάντων σε σχέση με το προηγούμενο Συνέδριο και παρά την αλλοίωση των συσχετισμών με τη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων από την ΠΝΟ και αλλού.

Εξάλλου, η σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, πριν ακόμα λήξει το 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, με την ανακοίνωση της υποτίμησης και των σκληρών"συνοδευτικών" μέτρων, επιβεβαίωσε πλήρως τη ΔΑΣ, η οποία προειδοποίησε σε όλους τους τόνους, για την επερχόμενη θύελλα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης της παράταξης, ήταν η προβολή της ανάγκης για αγωνιστική αφύπνιση και ταξική πάλη.Θέση, που την υπερασπίστηκε σθεναρά κόντρα στις αποπροσανατολιστικές κινήσεις. Η ΔΑΣ σύνδεσε, επίσης, την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων στη ΓΣΕΕ, με την αλλαγή του προσανατολισμού της Συνομοσπονδίας, μακριά από τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας.

Η Παράταξη είχε να αντιμετωπίσει και τους εκλογικούς ελιγμούς, τον αποπροσανατολισμό, τη σύγχυση που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων για τις θέσεις που υποστήριξαν τα προηγούμενα τρία χρόνια και τη συμπόρευσή τους. Η τακτική αυτή εκδηλώθηκε χαρακτηριστικά με την καταψήφιση του απολογισμού από ΔΑΚΕ - ΑΠ, αλλά την υπερψήφιση του... προγράμματος δράσης, βασισμένου στις κοινές αρχές αυτών των παρατάξεων, για τα ζητήματα του ευρωπαϊκού μονόδρομου, τον "κοινωνικό διάλογο", τις παρεμβάσεις για την ανεργία και άλλα ζητήματα.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση της ΠΑΣΚΕ απέναντι στην εξαγγελία των μέτρων- "καταιγίδα", όταν ζητούσε να μελετήσει τις... θετικές συνέπειες αυτής της υπόθεσης! Από τη μεριά τους, ΔΑΚΕ και ΑΠ έκαναν μια εύκολη και ανέξοδη αντιπολίτευση, όταν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρέμειναν κατά κύριο λόγο σε διαπιστώσεις.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ενώ σήμερα αναμένεται η τελική επικύρωση των αποτελεσμάτων, η ΔΑΣ πήρε 10 έδρες, με 92 ψήφους, ποσοστό 21,34%. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 22 έδρες, με 211 ψήφους και ποσοστό 48,95%. Η ΔΑΚΕ πήρε 10 έδρες με 99 ψήφους και ποσοστό 22,96%. Η ΑΠ3 έδρες με 29 ψήφους και ποσοστό 6,7%.

Στο 28ο Συνέδριο, η ΕΣΑΚ είχε πάρει 93 ψήφους, 10 έδρες και ποσοστό 21%. Η ΠΑΣΚΕ είχε 211 ψήφους, 22 έδρες και ποσοστό 47,5% από το ένα ψηφοδέλτιό της. Επίσης, από το άλλο ψηφοδέλτιο συνδικαλιστών της ("Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ") 11 ψήφους, 1 έδρα και ποσοστό 2,5%. Η ΔΑΚΕ είχε 86 ψήφους, 9 έδρες και ποσοστό 19,4%. Επίσης, η Α-ΔΑΚΕ (άλλο ψηφοδέλτιο της ίδιας παράταξης) πήρε 8 ψήφους και καμία έδρα. Η ΣΑΕ (ΠΟΛ.ΑΝ.) (επίσης συνδικαλιστές προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της ΔΑΚΕ), 5 ψήφους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι φανερό ότι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ μειώθηκαν και η αυτοδυναμία απωλέσθηκε, ενώ η ΔΑΚΕ έμεινε στα ίδια, μια και οι συνδυασμοί που είχαν πάρει μέρος στο 28ο Συνέδριο ήταν προϊόν ευκαιριακής διαίρεσης αυτών των δυο παρατάξεων.

Δήλωση του Γ. Μαυρίκου

Ο γενικός γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε: "Δώσαμε μια άνιση μάχη μόνοι εναντίον όλων. Εναντίον του μπλοκ, που έχουν συγκροτήσει οι δυνάμεις της συναίνεσης ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ο ΣΥΝ. Απέναντι σ' ένα μπλοκ που, με εκβιασμούς, με νοθείες, με εξαγορά συνειδήσεων, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μειώσουν τη δύναμη των ταξικών δυνάμεων στο επίπεδο της Συνομοσπονδίας. Απέτυχαν.

Με μειωμένο τον αριθμό των αντιπροσώπων και των ψηφισάντων στη Συνομοσπονδία και στο Συνέδριο, η ΕΣΑΚ διατήρησε τις δυνάμεις της. Καλούμε τους εργαζόμενους μπροστά σε αυτή την καταιγίδα των μέτρων, να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να είναι βέβαιοι ότι η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν με την ψήφο τους θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να διογκωθεί αυτό το μέτωπο αντίστασης που είναι επιβεβλημένο μπροστά σε αυτά τα μέτρα που η χειρότερη κυβέρνηση της τελευταίας 20ετίας εξήγγειλε".

Αντιδράσεις στην ΠΑΣΚΕ

Με τα δεδομένα των ψηφοφοριών της Κυριακής, η ΠΑΣΚΕ κάνει λόγο για... "μεγάλη νίκη", υπολογίζοντας την αύξηση του ποσοστού της λόγω της μείωσης των ψηφισάντων, που στο προηγούμενο Συνέδριο ήταν 444 και σ' αυτό 431. Εντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν στο μεταξύ, ανάμεσα στα στελέχη της ΠΑΣΚΕ για το θέμα της σταυροδοσίας, αφού δεν εκλέχτηκαν - παρά την ύπαρξη... συμφωνίας ανάμεσα στους "τσοχατζοπουλικούς" και τους "εκσυγχρονιστές" - η Μ. Φραγκιαδάκη και ο Χ. Σφακιανάκης.Μάλιστα και ο Σ. Στολίδης φαίνεται ότι εκλέχθηκε τελικά μετά από παραίτηση πλειοψηφούντα "εκσυγχρονιστή", έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί ρήξη.

Σε δήλωσή τους προς το Τύπο, μια σειρά από στελέχη της "τσοχατζοπουλικής" πτέρυγας κάνουν λόγο "για μεθοδευμένη σταυροδότηση, αντίθετη προς τις δεσμεύσεις της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα, που επιβεβαίωσε τη βασιμότητα των φόβων μας για σχέδια αποκλεισμού κάθε άλλης φωνής". Επίσης, θεωρούν "πολιτικά έκθετο" τον Χ. Πολυζωγόπουλο και δηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις τους θα συνεχιστούν σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις, κάνοντας φανερό ότι η εξέλιξη των πραγμάτων δημιούργησε πιθανές εστίες σύγκρουσης για το μέλλον.

Τριβές και στη ΔΑΚΕ

Ούτε η ΔΑΚΕ απέφυγε τις εσωπαραταξιακές εντάσεις, καθώς οι όποιες συμφωνίες για ισορροπία ανατράπηκαν και από τους "εβερτικούς" εκλέχθηκαν μονάχα οι Λ. Αραζού και ο Ν. Μελισσάρης,αντί για πέντε που προέβλεπε η εσωπαραταξιακή... συμφωνία.

Ανατροπή του "αναμενόμενου" είχαμε και στην ΑΠ, όπου δεν εκλέχθηκε ο Κ. Γκουτζαμάνης,αλλά η Σ. Χαραλαμπίδου.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Εργοτάξια "παγίδες" στη Ζάκυνθο

"Ναό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας" χαρακτηρίζει το Νομό Ζακύνθου σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου,τονίζοντας ότι η τρομοκρατία των εργοδοτών μετατρέπει χώρους δουλιάς σε "κρεματόρια". Αφορμή για την καταγγελία του ΕΚΖ είναι τα όσα διαπίστωσαν συνδικαλιστές σε περιοδεία τους σε οικοδομή, όπου εργάζονται εργάτες της επιχείρησης "PARADISE AE" του Ν. Μισσίδη,αλλά και της εταιρίας "Τεχνοδομή" που εκτελεί μέρος του έργου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν εφαρμόζονται οι συμβάσεις εργασίας, οι οικοδόμοι εργάζονται ως ωρομίσθιοι, ενώ οι πιο πολλοί είναι ανασφάλιστοι! Επιπλέον, δεν υπάρχουν καταστάσεις παρουσίας προσωπικού, το ωράριο εργασίας καταστρατηγείται και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "για τους εργαζόμενους έχει μετατραπεί η νύχτα σε μέρα", αφού κάνουν ρίψη μπετόν τα μεσάνυχτα, χωρίς κανένα μέτρο για την ασφάλειά τους! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να τραυματιστεί σοβαρά ο εργάτης Γ. Θεοδοσίου. Το ατύχημα κρατήθηκε μυστικό, δηλαδή δε δηλώθηκε σε καμία αρμόδια υπηρεσία, όπως θα έπρεπε!Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργοδότης για την... ενίσχυση του άτυχου εργάτη παρακράτησε από το μισθό των συναδέλφων του από 20.000 δραχμές!

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει ότι μπροστά σ' αυτή την κατάσταση ο "νομάρχης περί άλλα τυρβάζει", ενώ σοβαρές ευθύνες επιρρίπτει και στην κυβέρνηση που "συνηγορεί στην εργοδοτική αυθαιρεσία". Τέλος, απαιτεί την επαναφορά των Επιθεωρήσεων στο υπουργείο Εργασίας και τη στελέχωσή τους, καθώς και ίδρυση Τεχνικής Επιθεώρησης στο νομό με επιστημονική στελέχωση και γιατρό εργασίας. Επίσης, καλεί τον νομάρχη να συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το θέμα της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και της ασφάλειας των εργαζομένων με τη συμμετοχή και των αρμοδίων υπηρεσιών και να παρθούν μέτρα, καθώς και να χορηγήσει πιστώσεις για απογευματινούς ελέγχους από την Επιθεώρηση.

Ποιοι εκλέχτηκαν

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για τα όργανα της ΓΣΕΕ, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ εκλέχτηκαν:

ΔΑΣ (10 έδρες): Γ. Μαυρίκος, Γ. Σταυρόπουλος, Χ. Κατσώτης, Ζ. Σώκου, Α. Ζαζόπουλος, Φ. Γεωργουδάκης, Α. Αντύπας, Σ. Ραυτόπουλος, Δ. Τσιόγκας, Κ. Αρτεμίου.

ΠΑΣΚΕ (22 έδρες): Χ. Πολυζωγόπουλος, Δ. Κουσελάς, Γ. Ορφανός, Σ. Στάμου, Σ. Κωλέτσης, Ι. Παναγόπουλος, Χ. Δανέλης, Α. Κολλάς, Γ. Κοντάκης, Η. Κοντόπουλος, Χ. Λιακόπουλος, Σ. Στολίδης, Ν. Γιαννόπουλος, Ν. Μπάκουλης, Α. Τσώλης, Δ. Πολίτης, Γ. Μίχας, Γ. Παιδακάκης, Γ. Φελώνης, Γ. Παυλιδάκης, Α. Φραγκόπουλος, Μ. Πέρρος.

ΔΑΚΕ (10 έδρες): Λ. Αραζού, Ν. Μελισσάρης, Λ. Αυγητίδης, Γ. Τσαλικάκης, Κ. Πουπάκης, Χ. Κυριακόπουλος, Π. Μουλουσούδης, Δ. Βουλγαράκης, Γ. Μανώλης και Δ. Γεωργάς.

ΑΠ: (3 έδρες): Α. Καλύβης, Δ. Στρατούλης, Σ. Χαραλαμπίδου.

Από τις εργασίες του συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Από τις εργασίες του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Εξι μήνες απλήρωτοι

Στα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων "ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΒΕΕ" στη Φλώρινα, οι οποίοι εδώ και έξι μήνες είναι απλήρωτοι, ενώ πρόσφατα 26 απ' αυτούς απολύθηκαν, αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Στ. Παναγιώτου προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο υπουργός ερωτάται τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει για να ανακληθούν οι παράνομες απολύσεις και να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: "Εξι μήνες είναι απλήρωτοι οι 150 εργαζόμενοι στην επιχείρηση ετοίμων ενδυμάτων "ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΒΕΕ" στη Φλώρινα, ενώ πρόσφατα ο εργοδότης απέλυσε 26 άτομα. Συγκεκριμένα, στους εργαζόμενους οφείλονται οι μισθοί από το Σεπτέμβρη του '97 μέχρι σήμερα, ενώ ο εργοδότης δεν τους έχει επικολλήσει ένσημα από τον περασμένο Αύγουστο. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι από τις 11 Φλεβάρη πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Ομως, με το που ξεκίνησαν την επίσχεση εργασίας ο εργοδότης προχώρησε σε 26 απολύσεις. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος εργοδότης οφείλει εισφορές στο ΙΚΑ από το 1991 και προσπαθεί να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους προκειμένου να πετύχει ρύθμιση χρεών".

Συνέλευση εργατών μετάλλου

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Τετάρτη, στις 5μμ στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, "Ο Προμηθέας".Τα θέματα της συνέλευσης είναι ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός, ο οικονομικός προϋπολογισμός, η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, η εκπροσώπηση για τη ΓΣΕΕ και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου, που προτείνεται να ξεκινήσουν την Κυριακή 29 Μάρτη και να ολοκληρωθούν την Πέμπτη 2 Απρίλη.

Στάσεις εργασίας στα Σπάτα

Στάση εργασίας (7π.μ. - 9.30π.μ. και 3μ.μ. - 5μ.μ.) και συγκέντρωση στις 7.30 το πρωί στην κεντρική πύλη πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο νέο Αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα,αντιδρώντας στην παραπομπή από την πλευρά των εταιριών στο αόριστο μέλλον της χορήγησης αυξήσεων στους μισθούς, καθώς και στη συνεχιζόμενη καταπάτηση δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις σε όλους με βάση την πρόταση του Παραρτήματος ΟικοδόμωνΙ, 7ωρο για όλους, επικόλληση του πραγματικού μεικτού ενσήμου και στις υπερωρίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα κ.ά., ενώ το Παράρτημα προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

Σε ανακοίνωση του Παραρτήματος καταγγέλλεται ότι το εργοτάξιο των Σπάτων αποτελεί "χώρο των εξευτελιστικών μεροκάματων, χώρο που δουλεύουμε από το πρωί έως το βράδυ για να μπορούμε να επιβιώσουμε, χώρο του εξευτελιστικού ενσήμου, χώρο που μία μία εταιρία, με αρχή τη ΧΟΧΤΙΦ, θα πάρουν άμεσα πίσω από τον οικοδόμο το 7ωρο ή από την πίσω πόρτα, πληρώνοντας την υπερωρία ίδια με το μεροκάματο, χώρο όπου ο εργάτης θα δουλεύει 7 μέρες τη βδομάδα για να γεμίσουν τις τσέπες τους οι εταιρίες και οι υπεργολάβοι, όπου η κάθε εταιρία θα πληρώνει όποτε θέλει και όπως θέλει".

Αντιδρούν στην αντικοινωνική πολιτική

Την αντίθεσή της στον αντικοινωνικό - αντιλαϊκό νόμο για την υγεία, που ψήφισε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και τις προσπάθειες για ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων σε επιστολή της προς το υπουργεία Υγείας και Εργασίας και τα πολιτικά κόμματα.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις με μια σειρά αντιασφαλιστικούς νόμους οδήγησαν στη μείωση των συντάξεων, των επιδομάτων ασθενείας, στη δημιουργία ασφαλισμένων δυο ταχυτήτων κλπ.

Σημειώνει ότι ο νόμος για την υγεία προωθεί την εμπορευματοποίηση, μειώνει τις κρατικές δαπάνες και φορτώνει τα βάρη στους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τα Ταμεία.

Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση - μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη - επιχειρεί να ανατρέψει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και ειδικότερα για τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων τη μείωση της επιχορήγησης και την κατάργηση της διμερούς χρηματοδότησης στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας, αλλά και την ενοποίησή τους με στόχο το μοίρασμα της φτώχειας και των προβλημάτων.

Τέλος, δηλώνει πως θα αγωνιστεί για: Κατάργηση του νέου νόμου για την υγεία. Ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας. Διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

Κινητοποιούνται οι άνεργοι

Την πρώτη της κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μάρτη η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ανέργων Αθήνας με συγκέντρωση στις 5.30μμ στην πλατεία Κάνιγγος.

Με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους ανέργους, τους ωρομίσθιους και τους μερικά απασχολούμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν από κοινού την καταγραφή όλων όσοι ζητούν δουλιά και άμεση επιδότησή τους μέχρι να βρουν εργασία, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% της ΕΓΣΣΕ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία και δημόσιες επενδύσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ