ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
"ΟΧΙ στην υποτίμηση της ζωής μας"

Καθυστερημένα και κάτω από την πίεση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ) αποφάσισε να συγκληθεί σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της, προκειμένου να συζητηθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για τους δημόσιους υπαλλήλους, μετά την υποτίμηση της δραχμής. Εξέλιξη, που αφορά στην παραπέρα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και - σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας - στην εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, στην ιδιωτικοποίηση 176 δημοσίων οργανισμών και στην άρση της μονιμότητας των εργαζομένων σ' αυτούς.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΔΕ, με επιστολή του προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ζήτησε να συνεδριάσει χτες η Ε Ε και όσο το δυνατόν συντομότερα το Γενικό Συμβούλιο και να παρθεί απόφαση για κινητοποιήσεις. Η πρότασή του βρήκε σύμφωνες τις άλλες παρατάξεις πλην της ΠΑΣΚ, που ζήτησε χρόνο για να... μελετήσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Η απόφαση για συνεδρίαση σήμερα της ΕΕ πάρθηκε κάτω από την πίεση της ΔΕ, η οποία καταγγέλλει την ΠΑΣΚ για κωλυσιεργία και την καλεί, έστω και καθυστερημένα, να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η ΔΕ τονίζει την αναγκαιότητα της "άμεσης σύμπηξης ενός πανδημοσιοϋπαλληλικού - πανεργατικού μετώπου δυναμικών αγώνων για την αποτροπή και ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής" και σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους να υποχρεώσουν τα ΔΣ των σωματείων, των Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ να πραγματοποιήσουν δυναμικούς αγώνες, καθώς και να πάρουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση οργάνωσης και συντονισμού των αγώνων της βάσης.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται "ευρωεντεταλμένη" η υποτίμηση της δραχμής και τονίζεται ότι ουσιαστικά είναι υποτίμηση της ζωής των εργαζομένων, αφού, συγκεκριμένα για τους δημοσίους υπαλλήλους, δίνεται η χαριστική βολή στο βιοτικό τους επίπεδο, έχοντας προηγηθεί η εξευτελιστική δραχμική "αύξηση" των 100 δραχμών ημερησίως της φετινής εισοδηματικής πολιτικής και η ονομαστική μείωση κατά πολλές χιλιάδες δραχμές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με την αυξημένη φορολογία.

"Μ' αυτή την υποτίμηση - τονίζεται - η κυβέρνηση με μια κίνηση αφαιρεί με πολλούς και ποικίλους τρόπους απευθείας μεγάλο μέρος από το πενιχρό μας εισόδημα και το χαρίζει, για άλλη μια φορά, στους μεγαλοκεφαλαιούχους εντός και εκτός της χώρας μας".

Η ΔΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για "θράσος και έπαρση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο", αφού όπως σημειώνει "ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε στιλ "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" ανακοίνωσε και τις κυβερνητικές αποφάσεις για ελαστικές μορφές εργασίας και στο δημόσιο, δηλαδή άρση της μονιμότητας, για κατάργηση όσων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει, για ιδιωτικοποιήσεις, καταργήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών με ό,τι αυτές συνεπάγονται κλπ. ".

Τα πυρά της ΔΕ δέχονται και οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, στις οποίες επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι "συμμετέχοντας στον διαβόητο "κοινωνικό διάλογο" και συναινώντας διά της σιωπής ή απροκάλυπτα στις αντεργατικές κυβερνητικές, έδωσαν "αέρα" στην προκλητικότητα και στην αντιλαϊκή έπαρση της κυβέρνησης".

"Μπροστά στην ακραία αντεργατική και αντιλαϊκή επέλαση και στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που ευρωευαγγελίζεται και πραγματοποιεί σε βάρος μας η κυβέρνηση - καταλήγει η ΔΕ - ο καθένας κατανοεί τη βαρύτητα των αρνητικών πολιτικών και συνδικαλιστικών συσχετισμών και την ατομική και συλλογική του ευθύνη για την άμεση ανάγκη της αλλαγής αυτών των συσχετισμών. Αυτό όμως είναι ανάγκη να εκφράζεται παντού και πάντοτε έμπρακτα, υπέρ εκείνων των δυνάμεων που με συνέπεια, αταλάντευτα και διαχρονικά αγωνίζονται και θυσιάζονται με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων".

Το ΕΚΑ

"Ολομέτωπη επίθεση στο εισόδημα των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα", συνιστά η υποτίμηση της δραχμής και η ταυτόχρονη εξαγγελία των μέτρων που ανακοίνωσε για το επόμενο 18μηνο η κυβέρνηση, καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το ΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα ελέγχου των τιμών στην αγορά, να στηρίξει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και να μην προχωρήσει σε νέες μονομερείς αποφάσεις για τους όρους εργασίας, ασφάλισης και ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Ακόμα, απορρίπτει την έκκληση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για αύξηση των μισθών 2,5% και προειδοποιεί ότι σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το εισόδημα των εργαζομένων και τα θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Στην πιστή εφαρμογή των εντολών του μεγάλου κεφαλαίου από την κυβέρνηση αποδίδει την υποτίμηση της δραχμής η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας,την οποία χαρακτηρίζει "πράξη αντιλαϊκή και αντεθνική". Η ΣΕΑ εκφράζει την απόφασή της να αγωνιστεί ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ

Να αποφύγουν σπασμωδικές αντιδράσεις, να περιορίσουν τις αγορές τους για αρκετό διάστημα - για να επιβάλλουν "αυτοσυγκράτηση" σε όσους θελήσουν να κερδοσκοπήσουν - και να κάνουν έλεγχο αγοράς, συνιστά στους καταναλωτές, μετά την υποτίμηση της δραχμής, η Ενωση Καταναλωτών "Ποιότητα Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ).

"Η υποτίμηση θα προκαλέσει ανατιμήσεις και άνοδο του πληθωρισμού, θα δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για κερδοσκοπία και θα εντείνει τη λιτότητα, μειώνοντας τα εισοδήματα των εργαζομένων", επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ στην ανακοίνωσή της.

ΝΔ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ
Κριτική ενταγμένη στην ίδια πολιτική

"Σκληρή κριτική" από τη σκοπιά των χρηματαγορών, οι οποίες τιμώρησαν τον άτολμο Κ. Σημίτη (! ) και τον υποχρέωσαν σε υποτίμηση, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, πλειοδοτώντας ταυτόχρονα στην άμεση λήψη των αντιλαϊκών μέτρων. Την κριτική αυτή συνόδευσε με υποκριτικές αναφορές στο βαρύτατο κόστος που θα έχει η υποτίμηση "σε όλους τους Ελληνες", επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να κερδοσκοπήσει πολιτικά.

Ο Κ. Καραμανλής, δεν έκρυψε την "άγρια" χαρά του γιατί "η υποτίμηση υποβλήθηκε από τις χρηματαγορές που γνώριζαν ότι οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού ήταν εξωπραγματικοί". Ετσι, η υποτίμηση ήταν η "τιμωρία" που επέβαλαν στην... κυβέρνηση Σημίτη γιατί "ήταν άτολμη και ανίκανη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές". Μετά την κρίση, "η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές επιβάλλεται περισσότερο παρά ποτέ", συμπλήρωσε, βάζοντας έτσι πλάτες στην αντιλαϊκή επίθεση. Ταυτόχρονα, εμφάνισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη γιατί είχε δηλώσει ότι δε θα γίνει υποτίμηση της δραχμής, επιχειρώντας να πείσει ότι αυτός είναι ο αξιόπιστος απέναντι στα αφεντικά.

Στη σύσκεψη των τομεαρχών που έγινε χτες υπό τον Κ. Καραμανλή δεν πάρθηκε καμία απόφαση ούτε για πρόταση μομφής ούτε για εξεταστική επιτροπή, όπως είχε διαρρεύσει, επιβεβαιώνοντας ότι η ηγεσία της ΝΔ είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων. Το μόνο που έγινε ήταν η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από βουλευτές της ΝΔ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διαρροή πληροφοριών πριν την υποτίμηση.

Ευθέως, υπέρ της λήψης σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία μάλιστα προσδιόρισαν και απαρίθμησαν, τάχθηκαν με δηλώσεις τους ο Γ. Σουφλιάς και οΣτ. Μάνος, εμφανιζόμενοι μάλιστα ως δικαιωμένοι, γιατί είχαν προειδοποιήσει για τις δραματικές αυτές εξελίξεις.

Ο ΣΥΝ

Για "παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης και διάψευση της εικόνας που είχαν καλλιεργήσει για τον Κ. Σημίτη" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην ΚΠΕ του κόμματος την Κυριακή το μεσημέρι με αφορμή την υποτίμηση της δραχμής. Αφήνοντας, την ίδια ώρα, στο απυρόβλητο την κοιναγορίτικη πολιτική - καθώς στα πλαίσια του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες η υποτίμηση και τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα - μίλησε, ακόμα, για αναξιοπιστία της κυβέρνησης που υποστήριζε τη σκληρή δραχμή για τη στήριξη της οποίας η χώρα πλήρωσε βαρύτατο τίμημα και, τώρα, προχώρησε στην υποτίμησή της. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ περιόρισε το πρόβλημα, ουσιαστικά, σαν πρόβλημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ζητώντας μάλιστα την παραίτησή του.

Σε Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο Ν. Κωνσταντόπουλος κάνει λόγο για συστηματική παραπλάνηση της Βουλής και ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για όσα προηγούμενα έλεγε.

Το ΔΗΚΚΙ

Στην κριτική της πολιτικής της σκληρής δραχμής κινήθηκε η αντίδραση του ΔΗΚΚΙ για την εξέλιξη της υποτίμησης της δραχμής, με χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρός του Δ. Τσοβόλας.

Χαρακτηριστικά, το "διαφορετικό" που προτείνει το ΔΗΚΚΙ είναι ότι, "έπρεπε εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια, να μην ακολουθείται αυτή η τεχνητή πολιτική της σκληρής δραχμής, αλλά να γίνεται λογική και ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής, ώστε να συμβαδίζει αυτή η πολιτική με πολιτική ανάπτυξης".

Δηλαδή, προφανώς ακολουθώντας τη δοκιμασμένη λογική του παλιού ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι να χάνουν λίγο - λίγο και όχι με μιας, όπως κάνει ο"εκσυγχρονιστής" Σημίτης...

Κατά τ' άλλα ο Δ. Τσοβόλας προέβλεψε πρόωρες εκλογές, ενώ σημείωσε ότι λόγω της "κοινωνικής θύελλας που έρχεται θα ανατραπεί η εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, και αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση".

Εγκρίνουν και επαυξάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Πώς είδαν οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών την υποτίμηση και το πακέτο των νέων μέτρων

"Δικαιωθήκαμε", φαίνεται να κραυγάζει η συνδικαλιστική ηγεσία των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων, στην κοινή απόφαση κυβέρνησης - Βρυξελλών για υποτίμηση της δραχμής. Ενδεικτικές, από αυτή την άποψη, είναι οι θέσεις και τα σχόλια που διατύπωσαν με ανακοινώσεις ή δηλώσεις εκπροσώπων τους, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των βιομηχάνων και των εξαγωγέων. Συγκεκριμένα:

  • Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, με δηλώσεις του στον Τύπο, διατύπωσε την άποψη ότι "ο ΣΕΒ, είχε επανειλημμένως επισημάνει ότι η πολιτική της σκληρής δραχμής είχε εξαντλήσει τα όριά της", για να προσθέσει στη συνέχεια ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί με μια σειρά μέτρων, για να μην μείνει κενό γράμμα.

Τα μέτρα που οι βιομήχανοι αναμένουν από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων είναι:

  • Ευελιξία στην αγορά εργασίας.
  • Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Περιορισμός των δαπανών και σταθερή και χωρίς υπερβάσεις εισοδηματική πολιτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες συνεδρίασε το ΔΣ του Συνδέσμου, προκειμένου να εκτιμήσει πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες εξελίξεις, για τις οποίες και θα αναφερθεί ειδικότερα αύριο σε συνέντευξη Τύπου.

Ανάλογες δηλώσεις στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής έκανε και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος,η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

  • Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Β. Ελλάδας, με χτεσινή ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τη μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής από τη σκληρή δραχμή σε υποτίμηση του νομίσματος, σαν "αναγκαία και αναμενόμενη εξέλιξη" και προτείνει, να συνδυαστεί η υποτίμηση με μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
  • Την ανάγκη για συμπληρωματικά μέτρα επισημαίνει με δήλωσή της και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χρ. Σακελαρίδου, η οποία - κινδυνολογώντας περί δημιουργίας τρίτης γενιάς προβληματικών - ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης για τον επιμερισμό του κόστους των επιχειρήσεων που έχουν δανειστεί σε συνάλλαγμα!
  • Η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, με δηλώσεις του προέδρου της, κάνει λόγο για "αναπόφευκτη υποτίμηση της δραχμής", το κόστος της οποίας - όπως υποστηρίζει - "θα το πληρώσει ολόκληρη η οικονομία και κυρίως το βιοτικό επίπεδο, που θα μειωθεί αναλόγως". Ο ίδιος επισημαίνει την επιβάρυνση που θα προκύψει από την υποτίμηση, για τις επιχειρήσεις που είχαν δανειστεί σε συνάλλαγμα καθώς επίσης και τις κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρίες, ενώ εκτιμά πως πρόβλημα θα έχουν και οι τράπεζες που έχουν πολλά δραχμικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς επίσης και τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε

Συσκέψεις, περιοδείες σε μαγαζιά, συζήτηση και ενημέρωση του κόσμου, ήταν η απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) χτες το απόγευμα στα γραφεία της, για την επιτυχία της κινητοποίησης της Δευτέρας, 6 Απρίλη, στην πλατεία Κάνιγγος, που όπως τονίστηκε επιβάλλεται να είναι μαζική και ισχυρή, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και ειδικά αυτή τη φορά, κάτω και από τις νέες δραματικές εξελίξεις, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων "δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε".

"Στόχος μας είναι το συλλαλητήριο της 6ης Απρίλη να αποτελέσει αφετηρία για τους αγώνες μας, αγώνες που πορεύονται σε φιλολαϊκή και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Ο λαός πρέπει να ενημερωθεί για τα αιτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στην κατεύθυνση αυτή, θα οργανώσουμε περιοδείες σε μαγαζιά, συσκέψεις και συζητήσεις με τον κόσμο, ώστε να συλλαλητήριό μας να είναι δυναμικό", τόνισε στη σύσκεψη ο Μιχάλης Διαμαντής,πρόεδρος της ΟΒΣΑ. Στη συνέχεια ο Μ. Διαμαντής επισήμανε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον κλάδο η κυβερνητική πολιτική, όπως "η κατακόρυφη πτώση του τζίρου, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των πολυκαταστημάτων, το φορολογικό σύστημα, η ισοπέδωση του ασφαλιστικού, η υποτίμηση της δραχμής. Προβλήματα που έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις στον αφανισμό και την εξαθλίωση, ενισχύοντας έτσι το μεγάλο κεφάλαιο, προωθώντας τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο Δημ. Φείτσης,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ, υπογράμμισε την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου και ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος. "Η συγκέντρωση στις 6 Απρίλη - συνέχισε - δεν είναι μια απλή κινητοποίηση, είναι το πρώτο βήμα για τη λύση των προβλημάτων μας, για τη διεκδίκηση και τη δικαίωση των αιτημάτων μας".

Υπέβαλαν μήνυση για τη διαρροή πληροφοριών

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν τέσσερις βουλευτές της ΝΔ για τη διαρροή της πληροφορίας σχετικά με την υποτίμηση της δραχμής. Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν χτες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά παντός υπευθύνου οι βουλευτές Ε. Ζαφειρόπουλος, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Πρ. Παυλόπουλος και Αντ. Φούσσας για παράνομο προσπορισμό περιουσιακού οφέλους και ανάλογης απώλειας εσόδων για το δημόσιο, με αφορμή τη διαρροή της απόφασης για είσοδο της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και την αντίστοιχη υποτίμηση της δραχμής.

Οι βουλευτές της ΝΔ στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνουν ότι η πληροφορία για την υποτίμηση της δραχμής είχε διαρρεύσει, πριν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, σε πρόσωπα που κινούνται στο χώρο του τραπεζικού συστήματος και του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα να χάσει το δημόσιο τουλάχιστον 30 δισ. δραχμές σε διάστημα πέντε ωρών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος ανέθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Χ. Αναστασόπουλο.

ΓΣΕΒΕΕ
Ισχυρό πλήγμα κατά της οικονομίας

Για τις ΜΜΕ και τη χώρα η υποτίμηση σημαίνει ισχυρό πλήγμα κατά της εθνικής οικονομίας, την οποία θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ.

"Η υποτίμηση - τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ - ήρθε ως συνέπεια της πραγματικής κρίσης παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας που μαστίζει τη χώρα, παρά την ένταση των σταθεροποιητικών προγραμμάτων και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για σταθερότητα των δεικτών".

Τέλος, απαιτούν από την κυβέρνηση τη "στροφή της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τις ΜΜΕ, οι οποίες αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ώστε μέσα την ανάπτυξή τους να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα οικονομική πορεία της χώρας".

ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Οι εργαζόμενοι ζητούν παρέμβαση του εισαγγελέα

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος

Πράξη διασπάθισης δημόσιου χρήματος με ανυπολόγιστες ακόμη ζημιογόνες συνέπειες, χαρακτηρίζει την πώληση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης ο Σύλλογος Εργαζομένων στην παραπάνω Τράπεζα. Παράλληλα οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργία την Παρασκευή 20 του Μάρτη, ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποφασιστεί πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

"Με εξώδικη δήλωση - πρόσκληση κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, των μελών των ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, της ΕΤΕΒΑ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης - απαντά ο Σύλλογος μας στην επιχειρούμενη σκανδαλώδη προσπάθεια ξεπουλήματος της Τράπεζας", αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εξώδικη δήλωση του Συλλόγου, με τη μεταβίβαση του πακέτου μετοχών θα περιέλθει στον αγοραστή ο έλεγχος της Τράπεζας, πράγμα που προκαλεί ήδη σειρά σοβαρότατων ζημιών τόσο στους πωλητές των μετοχών, όσο και στην ίδια την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Την πώληση των μετοχών δε δικαιολογεί κανένα επιχειρηματικό δεδομένο και αν ακόμη μπορούσε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια της όλης αγοραπωλησίας, η πώληση θα δημιουργούσε σειρά σοβαρότατων ποινικών, αστικών και διοικητικών ευθυνών για όλα τα εμπλεκόμενα νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Ο Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους στο ξεπούλημα - σκάνδαλο να απόσχουν από ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα της Τράπεζας και της Εθνικής Οικονομίας και στοιχειοθετούν ή οδηγούν ή διευκολύνουν τη διάπραξη παράνομων πράξεων. Διαφορετικά ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα ζητήσει τη δικαστική εκκαθάριση των κάθε είδους ευθυνών.

Προαναγγέλλουν ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Ενα το κρατούμενο, θεωρούν οι εκπρόσωποι των εμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων Ελλάδας και του ΣΕΣΜΕ τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής. Συγκεκριμένα:

Η ηγεσία του Συνδέσμου Εμπορικών Επιχειρήσεων Τροφίμων Ελλάδας, ζητά με υπόμνημά της προς τους οικονομικούς υπουργούς "μέτρα στήριξης των ελληνικών εμπορικών εταιριών" και "παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να μη γίνουν πάλι θύματα διασυρμού περί κερδοσκοπίας. Δηλώνουν, ότι κατανοούν... "αναγκαιότητα" υποτίμησης της δραχμής, που θα έχει συνέπεια άμεσες και πολύ ευαίσθητες συνέπειες στο εισόδημα των εργαζομένων καταναλωτών. Υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έγινε "στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τον κλάδο και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές" και δηλώνουν ότι είναι "υποχρεωμένοι" να προβούν άμεσα στην "ανατίμηση των προϊόντων" τους.

Ανάλογες αξιώσεις "στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων" προβάλλει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) δηλώνοντας ότι "δεν είναι δυνατό να αποφύγουμε την άμεση αναπροσαρμογή των τιμών μας στα εισαγόμενα είδη, αλλά και στα στοκ που υπάρχουν ήδη στις αποθήκες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ