ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανσυνταξιουχική απάντηση αύριο

Πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 π.μ., πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Το 75% των συνταξιούχων αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης

Την πρώτη αγωνιστική απάντηση στην πολιτική υποτίμησης της ίδιας της ζωής τους δίνουν αύριο, Πέμπτη, οι συνταξιούχοι,με πανελλαδική συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Τους στόχους της κινητοποίησης ανέπτυξε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων.Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ, κατάγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και τις αυξήσεις - "ψίχουλα" του 3,7%, που σημαίνουν για 600.000 συνταξιούχους αύξηση 65 - 130 δρχ. την ημέρα.Επισήμανε πως "τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, είναι ευρωεισαγόμενα και σαρώνουν τα πάντα" και πως μειώνουν παραπέρα τις συντάξεις, ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις με αντίκτυπο στα Ταμεία, ενώ από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, αναγγέλθηκε έφοδος κατά του ασφαλιστικού συστήματος σε δύο δόσεις. Τονίζοντας πως "οι συνέπειες θα είναι βαριές για εργαζόμενους και συνταξιούχους", κάλεσε "τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, ώστε όλοι μαζί να βγούμε στους δρόμους, να ματαιώσουμε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα".Ο Χ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, σημείωσε πως το 75% των 1.250.000 συνταξιούχων που εκπροσωπεί η ΣΕΑ, αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.Αναφερόμενος στο προωθούμενο "πρώτο πακέτο" μέτρων για το ασφαλιστικό - όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η εισαγωγή στο χρηματιστήριο των αποθεματικών των Ταμείων - επισήμανε πως "αφού με την καταλήστευση των αποθεματικών οδήγησαν εκεί που τα οδήγησαν τα Ταμεία, θέλουν και πάλι να βάλουν χέρι στα αποθεματικά για να τα προσφέρουν στους βιομήχανους. Σήμερα τα κινητά αποθεματικά είναι 3,5 τρισ. δρχ., ενώ συνολικά ξεπερνούν τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς είμαστε αντίθετοι, θέλουμε διοικήσεις των Ταμείων που να προέρχονται απ' τους ασφαλισμένους και είμαστε ικανοί να διαχειριζόμαστε μόνοι μας τα αποθεματικά μας".

Ο Θ. Κανάκης πρόεδρος των συνταξιούχων της ΔΕΗ, επισήμανε "τις ευθύνες των ηγεσιών των συνδικαλιστικών φορέων. Πρέπει να καταλάβουν πως ήρθε η ώρα να συμπορευτούν μαζί μας και να απαντήσουμε αγωνιστικά".

Ο Δ. Κούστας πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΤΣΑ, επισήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις απ' την υποτίμηση της δραχμής, σημειώνοντας ότι "η πλειοψηφία των φαρμάκων, για παράδειγμα, είναι εισαγόμενα και με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές θα χτυπηθούν παραπέρα τα Ταμεία". Τέλος, τόνισε πως "στην υποβάθμιση της δραχμής πρέπει να απαντήσουμε με αναβάθμιση των αγώνων".

"Νεκρώνουν" σήμερα τα λιμάνια

Απεργούν προειδοποιητικά οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

"Νεκρώνουν" σήμερα όλα τα λιμάνια της χώρας,καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν προειδοποιητική 24ωρη απεργία,απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση των λιμανιών. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί πορεία στις 10.30 στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας τονίζει ότι η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για την αξιοποίηση του σημερινού νομικού καθεστώτος, το οποίο αντέχει με επιτυχία 60 χρόνια, διατηρεί τα Λιμάνια επικερδείς επιχειρήσεις με μεγάλη προσφορά στην εθνική οικονομία, στο κοινωνικό σύνολο και στην κρίσιμη υπόθεση της Εθνικής Ασφάλειας. "Προειδοποιούμε - υπογραμμίζεται - την κυβέρνηση αν δεν αντιληφθεί τις ευθύνες της, θα είναι υπεύθυνη για τη δυναμική κλιμάκωση των αγώνων". Απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία πήρε και η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος.

Σε ανακοίνωσή της, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας" τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια είναι πεισμένοι ότι μόνο με αγωνιστικές δυναμικές κινητοποιήσεις μπορούν να βάλουν φραγμό και να ματαιώσουν την επιχειρούμενη, από την κυβέρνηση, ιδιωτικοποίηση με την αλλαγή του νομικού τους πλαισίου που προωθεί. "Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, σημειώνει η ΔΕ, στην 24ωρη απεργία είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, καθώς οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν στις κινητοποιήσεις με μεγάλη αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα, η οποία ενισχύθηκε με την εξαγγελία των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης".

"Τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου - συνεχίζει - θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανάπτυξη του αγώνα με ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων που θα αναδείξει το πρόβλημα, θα ασκεί συνεχή πίεση σε κυβέρνηση - διοίκηση, θα πετυχαίνει την αλληλεγγύη και άλλων στρωμάτων και θα εξασφαλίζει το μακροχρόνιο του αγώνα μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματος για διατήρηση του ΝΠΔΔ για τα λιμάνια. Είναι επιτακτικά αναγκαίο το πρόγραμμα κινητοποιήσεων να εξασφαλίσει το συντονισμό και την κοινή δράση, πρώτα απ' όλα, και με άλλους χώρους του δημοσίου που αγωνίζονται με τα ίδια αιτήματα, αλλά και γενικότερα με όποιους αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος και της ανατροπής των καταχτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων".

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγών των εργαζομένων στα λιμάνια, παίρνοντας μέρος στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση.

Στάση εργασίας στα Σπάτα

Στάση εργασίας (7πμ - 9.30πμ και 3μμ - 5μμ) και συγκέντρωση στις 7.30πμ στην κεντρική πύλη πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του νέου αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα, αντιδρώντας στην παραπομπή από την πλευρά των εταιριών στο αόριστο μέλλον της χορήγησης αυξήσεων στους μισθούς, καθώς και στην κατάφωρη παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις σε όλους με βάση την πρόταση του Παραρτήματος των Οικοδόμων, 7ωρο για όλους, επικόλληση του πραγματικού μεικτού ενσήμου και στις υπερωρίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα κ.ά.

Συντονίζονται για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Πέντε Ομοσπονδίες οργανώνουν κοινή συγκέντρωση στις 23 του Μάρτη και κλιμακώνουν με 24ωρη απεργία

Στη νέα κυβερνητική λαίλαπα απαντούν συντονισμένα πέντε Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα,οι οποίες διοργανώνουν κοινή συγκέντρωση τη Δευτέρα 23 του Μάρτη, στις 5.30μμ, στην πλατεία Κάνιγγος."Να αντισταθούμε τώρα στις πολιτικές λιτότητας και στην επίθεση της εργοδοσίας",τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, ενώ κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις, προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 2 του Απρίλη.

Οι Ομοσπονδίες που αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους, είναι: Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Εργαζομένων στο Φάρμακο και Λογιστών.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Ομοσπονδίες επισημαίνουν ότι οι απώλειες στα εισοδήματα των εργαζομένων γίνονται όλο και μεγαλύτερες, τα κέρδη και τα προνόμια των βιομηχάνων συνεχώς μεγαλώνουν. Η επίθεση - συνεχίζουν - που γίνεται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των "κριτηρίων σύγκλισης" έχει αποτέλεσμα τη σκληρή λιτότητα, την άγρια περικοπή κοινωνικών δαπανών, τη σκληρή φορολόγηση, την ανεργία και την υποαπασχόληση. Επισημαίνουν πως οι εργοδότες αποθρασύνονται από αυτή την πολιτική και ζητούν την κατάργηση του θεσμού των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς, ενώ καταπατούν τις ήδη υπάρχουσες, το 5ήμερο - 40ωρο, δεν επικολλούν ένσημα, απολύουν, αφήνουν απλήρωτους τους εργατοϋπαλλήλους.

Καλούν τη ΓΣΕΕ να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων, σημειώνοντας πως με τη στάση της καλύπτει την προκλητικότητα των βιομηχάνων και απαιτούν υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 8.000 δρχ. βασικό μεροκάματο και 200.000 δρχ. βασικό μισθό.

Σήμερα η σύσκεψη της Επιτροπής Σωματείων

Με στόχο τη "συντονισμένη αγωνιστική απάντηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης που θα έχουν επίπτωση όχι μόνο στο εισόδημα, αλλά και σε όλους τους τομείς που αφορούν τον εργαζόμενο", η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη, σήμερα στις 6μμ, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τη δραχμή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, οδήγησε στην υποτίμηση της δραχμής και στην εξαγγελία σκληρών κυβερνητικών μέτρων για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. "Αυτά τα μέτρα - επισημαίνει - σημαίνουν μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία, χτύπημα των εργασιακών σχέσεων που ήδη ισχύουν. Θα έχουν επίπτωση στο ασφαλιστικό, θα ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία κ.ά. Και δε μας ξαφνιάζει η στάση των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που, απέναντι σ' αυτό το νέο πακέτο μέτρων "σφυρίζουν" αδιάφορα και συστήνουν ψυχραιμία".

Τονίζει ότι στη νέα λαίλαπα οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να αντιτάξουν τον μονόδρομο του αγώνα και της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αρτα

Αγωνιστικό προσκλητήριο σε όλους τους εργαζόμενους και άνεργους της Αρτας απευθύνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Συνδικαλιστών Αρτας που διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, 20 Μάρτη, στις 7μμ, στην πλατεία Μονοπωλίου.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής καταγγέλλονται οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που έπληξαν τους εργαζόμενους και τα τελευταία σαρωτικά μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση, ενώ τονίζεται ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από την άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών, τη σκληρή φορολογία, την ακρίβεια και την ανεργία.

Στην ανακοίνωση καυτηριάζεται και η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για τη στήριξη που παρέχει στις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και για το πως "φαίνεται καθαρά ότι δε θέλει να διεκδικήσει Εθνική Συλλογική Σύμβαση τέτοια που να ικανοποιεί βασικές ανάγκες των εργαζομένων".

Καταλήγοντας η Επιτροπή, καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους να συσπειρωθούν, να αναπτύξουν αγώνες και να διεκδικήσουν: Κατώτερο μεροκάματο 8.000 δραχμές και μισθό 200.000. Γενικευμένη νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με βελτίωση αποδοχών. Επέκταση του ν.2112 σε όλους τους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση της υπερεργασίας και δραστική μείωση των υπερωριών. Αύξηση της χρονιάτικης άδειας σε 5 βδομάδες και επίδομα ίσο με την άδεια. Απαγόρευση απόλυσης πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Κατάργηση των ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση. Επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ΗΑΕ κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ