ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
"Δε θα περάσει το ξεπούλημα"!

Καθολική η συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Μεγάλες συγκεντρώσεις στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και απαίτηση για κλιμάκωση

"Κάτω τα χέρια από τα λιμάνια"!Μ' αυτό το σύνθημα, οι εργαζόμενοι των λιμανιών της χώρας συμμετείχαν καθολικά στη χτεσινή 24ωρη απεργία,ενώ οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησαν μια μαζική πορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. "Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι η μερική μετοχοποίηση των λιμανιών", δήλωσε στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης."Το ξεπούλημα των λιμανιών δε θα περάσει",ήρθε η απάντηση από τους συγκεντρωμένους έξω από το ΥΕΝ.

Στις σύντομες ομιλίες τους, στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος,οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδοθούν κερδοφόροι οργανισμοί στα χέρια των ιδιωτών, καθώς και στις επιπτώσεις που θα έχει αυτό, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη, οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους να σταματήσουν αυτήν την προσπάθεια. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κουτσούκος.Επίσης, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου ΠειραιάΓ. Μίχας και Μ. Νουφαρίτσης, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τα πανό τους ξεκίνησαν μια δυναμική πορεία. "Οχι στη νεοφιλελεύθερη "εκσυγχρονιστική" πολιτική, που ξεπουλάει τα λιμάνια", έγραφε το πανό της Ενωσης Τεχνικών Χειριστών Υπαλλήλων ΟΛΠ.Οι διαδηλωτές διέσχισαν την Ακτή Μιαούλη, ανέβηκαν τη Βασιλέως Γεωργίου και φτάνοντας στη Γρ. Λαμπράκη, όπου είναι και το ΥΕΝ, ξέσπασαν: "Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος".

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό Στ. Σουμάκη,ο οποίος απάντησε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι η "μερική μετοχοποίηση" και ότι τα θέματα των λιμανιών και των εργασιακών σχέσεων θα συζητηθούν με τους εργαζόμενους... Η απάντηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ξαναήρθε από τους εργαζόμενους, η οποίοι τονίζοντας την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, βροντοφώναζαν: "Εδώ και τώρα να κλείσουν τα λιμάνια".

Στο ψήφισμα της απεργιακής κινητοποίησης τονίζεται: "Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική που επιχειρεί να παραδώσει τους κερδοφόρους οργανισμούς στα χέρια της ιδιωτικής ασυδοσίας, στο βωμό πρόσκαιρων εισπρακτικών μέτρων. Αγνοεί προκλητικά η κυβέρνηση τη θέση των εργαζομένων για την αξιοποίηση του σημερινού νομικού καθεστώτος, το οποίο αντέχει με επιτυχία 60 χρόνια. "Καλούμε - υπογραμμίζεται, τέλος - την κυβέρνηση να σταματήσει την επιχείρηση ξεπουλήματος των λιμανιών. Να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους εργαζόμενους, ώστε να πραγματοποιηθούν οι γενναίες βελτιωτικές παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες, στα πλαίσια του σημερινού νομικού καθεστώτος. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση για τη δυναμική συνέχιση των αγώνων μας".

Στη Θεσσαλονίκη

Νέκρωσε χτες και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της καθολικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία.

Σε μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι απεργοί, μίλησαν οι πρόεδροι όλων των σωματείων εργαζομένων του ΟΛΘ, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΕΚΘ και της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας".

"Η σημερινή συγκέντρωση αποδεικνύει ότι, αν αντιδράσουμε σωστά και δυναμικά, θα αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Τα σχέδια αυτά δεν είναι εξυγίανση, όπως υποστηρίζουν, αυτό που γίνεται είναι ξεπούλημα. Είναι και χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα μας", τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων του ΟΛΘ.

Οπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του Κόμματος, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ διεξάγουν έναν πατριωτικό αγώνα και στο πλευρό τους θα στέκει πάντα το ΚΚΕ. Από τον αγώνα των εργαζομένων θα κριθεί, αν τελικά θα γίνει ή δε θα γίνει η ιδιωτικοποίηση, πρόσθεσε. "Ενας οργανισμός στρατηγικής και εθνικής σημασίας παραδίδεται - όπως σωστά το λέτε και στα πανό σας - στα χέρια άγνωστων ιδιωτών", είπε ο Γ. Κατσαρός, καταχειροκροτούμενος από τους απεργούς.

"Δεν είσαστε μόνοι, είστε με όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οπωσδήποτε ο αγώνας σας και η νίκη σας θα είναι νίκη όλης της εργατιάς", σημείωσε ο Θ. Κυριακίδης,γεν. γραμματέας του ΕΚΘ. Μιλώντας εκ μέρους της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", ο Σ. Τσακμακίδης τόνισε: "Πιστεύουμε ότι ο αγώνα σας χαράζει το δρόμο, προκειμένου να σταματήσει η λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Επί ποδός!

Δυναμική κινητοποίηση χτες στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με κατάληξη την ΠΝΟ. Συγκλονιστικές στιγμές στην αίθουσα συσσιτίων άνεργων ναυτικών. Ξανά σήμερα στους δρόμους, ενώ η ΕΕ της ΠΝΟ συνεδριάζει μέσα στην Ενωση Εφοπλιστών!

Επί ποδός βρίσκονται ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,για να προστατέψουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, χτυπώντας παράλληλα το δουλεμπορικό κύκλωμα. Το χτεσινό κοινό πρόγραμμα δράσης που έχουν χαράξει οι δύο κλάδοι, ξεκίνησε στις 7 το πρωί με ελέγχους στα ανασφάλιστα και άλλα πλοία που επισκευάζονται στο Νέο Μόλο του Κερατσινίου. Στις 10 το πρωί ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες συναντήθηκαν έξω από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,αποκλείοντας τις εισόδους του για δύο ώρες και απαγορεύοντας στους ναυτιλιακούς πράκτορες και σε εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών να μπαίνουν στο Γραφείο. Στις 12 το μεσημέρι βρέθηκαν κοντά στους άνεργους ναυτεργάτες, που παίρνουν μέρος στα συσσίτια που διοργανώνει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, ενώ τελευταίος σταθμός της κινητοποίησης ήταν η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Το ίδιο πρόγραμμα έχει καθοριστεί και για σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του ΓΕΝΕ, αντιπροσωπεία των ανέργων ναυτεργατών και εκπρόσωποι από την ΠΕΜΕΝ, το "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και τα σωματεία της Ζώνης έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή του Γραφείου κ. Λυκουσά,απαιτώντας να σταματήσει η συναλλαγή του ΓΕΝΕ με τους ναυτιλιακούς πράκτορες, να αναδιοργανωθεί το Γραφείο σύμφωνα με τις προτάσεις των ναυτεργατών και εξέθεσαν το καθεστώς της "μαύρης εργασίας" που διαπίστωσαν και από τους ελέγχους τους σε πλοία της Ζώνης.

Στις 12 το μεσημέρι ναυτεργάτες και εκπρόσωποι από τα σωματεία της Ζώνης ξεκίνησαν πορεία προς την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Ακτή Μιαούλη, όπου τη συγκεκριμένη ώρα άνεργοι ναυτεργάτες έπαιρναν μέρος στο συσσίτιο που διοργανώνει η εκκλησία.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν μέσα στην αίθουσα του συσσιτίου, όταν συναντήθηκαν οι διαδηλωτές με τους συναδέλφους τους που περίμεναν το πιάτο της εκκλησίας, ήταν συγκλονιστικές. Την "παγερή" σιωπή που επικράτησε τα πρώτα λεπτά της συνάντησης, ακολούθησαν εκδηλώσεις αγανάκτησης και οργής. "Συνάδελφοι, καθημερινά πετιούνται ναυτεργάτες έξω από τα καράβια. Θέλουν να καταδικάσουν εμάς και τις οικογένειές μας στην εξαθλίωση, όμως με τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει, θα ανατρέψουμε τα σχέδιά τους και πρέπει όλοι να συμμετέχουμε", τόνισε προς τους ανέργους ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου και τους κάλεσε να ακολουθήσουν την πορεία. Ορισμένοι ανταποκρίθηκαν, ενώθηκαν με τους διαδηλωτές και όλοι μαζί κατέληξαν στην ΠΝΟ, όπου ο γενικός γραμματέας Ι. Χαλάς,επέστρεφε από συνάντηση που είχε "κεκλεισμένων των θυρών" με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Θανάση Τσουροπλή.

Το φορτισμένο κλίμα της αίθουσας του συσσιτίου μεταφέρθηκε μέσα στο γραφείο του γγ της ΠΝΟ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους αγανακτισμένους ναυτεργάτες "εγκάθετος των εφοπλιστών". Ο ίδιος φρόντισε να τους επιβεβαιώσει, απορρίπτοντας το αίτημά τους να οργανώσει η Ομοσπονδία αγώνες ενάντια στα αντιναυτεργατικά κυβερνητικά μέτρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα θα γίνει νέα συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.Σε ερώτηση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ για το πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει η ΠΝΟ τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την υποτίμηση της δραχμής, η απάντηση του Γ. Χαλά ήταν ότι θα τα αποφασίσει η ΕΕ στη διάρκεια της συνάντησης με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, συνεδριάζοντας μέσα στην εφοπλιστική ένωση..!

Από τη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων στον ΟΛΠ

Σε κλοιό το ΓΕΝΕ χθες και σήμερα

Τραυματισμός στην ΕΒΓΑ

Με εγκαύματα στο πρόσωπο και στο ένα του μάτι τη "γλίτωσε" ο 23χρονος εργάτης Κώστας Καλπακίδης,όταν στη διάρκεια της δουλιάς του, στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΓΑ στο Αιγάλεω, έπεσε ποτάσα στο πρόσωπό του. Ο άτυχος εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ