ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Φυγομαχεί η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της Αλ. Παπαρήγα για συζήτηση των μέτρων στη Βουλή

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την απόρριψη από τον Πρωθυπουργό της πρότασης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για αναλυτική συζήτηση στην Βουλή της κυβερνητικής απόφασης για υποτίμηση της δραχμής:

"Η άρνηση του Πρωθυπουργού να κάνει δεκτή την πρόταση της ΓΓ του Κόμματός μας Αλέκας Παπαρήγα για αναλυτική συζήτηση στην Βουλή, με πλήρη τηλεοπτική κάλυψη, της κυβερνητικής απόφασης για υποτίμηση της δραχμής και τα συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, δείχνουν δύο πράγματα:

Πρώτο,ότι ο κ. Σημίτης φυγομαχεί και προσπαθεί να αποφύγει την δημόσια συζήτηση για ένα θέμα με τεράστιες συνέπειες στην μεγάλη πλειοψηφία του λαού σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες, να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να εκτονώσει τις δίκαιες αντιδράσεις τους.

Δεύτερο,ότι ο Πρωθυπουργός δεν σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες της πολιτικής αντιπαράθεσης και της πλήρους ενημέρωσης της Βουλής και του Ελληνικού λαού.

Τα όσα υποστηρίχτηκαν, για να αιτιολογηθεί η άρνηση, ότι αρκεί η συνοπτική συζήτηση δύο - τριών λεπτών που θα διεξαχθεί με αφορμή Επίκαιρες Ερωτήσεις και ότι θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με την απουσία, όμως, των αρχηγών των Κομμάτων και του Πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή μόνο 1/6 των βουλευτών, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη και σε χρόνο που θα έχουν καταλαγιάσει οι πρώτες εντυπώσεις από την υποτίμηση, είναι φτηνές δικαιολογίες που δεν μπορούν να κρύψουν την αντιδημοκρατική στάση της Κυβέρνησης και την προσπάθεια να "πέσει στα μαλακά" η αγανάκτηση του Ελληνικού λαού".

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Εφιαλτικό μανιφέστο του ΣΕΒ

Οι βιομήχανοι στηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για υποτίμηση της δραχμής, θεωρούν "ανεπαρκή" τα προαναγγελθέντα νέα αντιλαϊκά μέτρα, θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ΟΝΕ και επιχειρούν να συγκαλύψουν το όργιο κερδοσκοπίας από τις βιομηχανίες

Τα εύσημα και των βιομηχάνων απέσπασε η κυβέρνηση Σημίτη, για την απόφασή της να προχωρήσει σε εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής και να εξαγγείλει παράλληλα με την υποτίμηση την εφαρμογή νέας δέσμης αντιλαϊκών μέτρων. Επιβεβαιώνοντας όμως τη λαϊκή παροιμία, που λέει "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη", η συνδικαλιστική ηγεσία των βιομηχάνων, αξίωσε από την κυβέρνηση σκλήρυνση της λιτότητας, με πιο "τολμηρά" αντιλαϊκά μέτρα. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις που έκανε χτες, στην καθιερωμένη συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους, η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, δεν περιορίστηκαν απλά στο να χειροκροτήσουν την υποτίμηση ή να εκφράσουν τα παράπονά τους για "ανεπαρκή" μέτρα. Λειτουργώντας σαν μηχανισμός πίεσης, καθόρισαν και τις απόλυτες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση... Οσο για τις επιπτώσεις που θα έχει η υποτίμηση στον πληθωρισμό, ήταν απόλυτα σαφείς. Ξεκαθάρισαν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σηκώσουν το αντιπληθωριστικό κόστος με μείωση των εισοδημάτων τους.

Στο ερώτημα αν οι βιομήχανοι προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών των εμπορευμάτων τους, απάντησαν πως αυτό θα το καθορίσει ο ανταγωνισμός! (καλύπτοντας ουσιαστικά κερδοσκοπικά φαινόμενα που είτε έχουν εκδηλωθεί, είτε θα εκδηλωθούν τις επόμενες μέρες) ενώ δεν έκρυψαν ότι ο ΣΕΒ δεν μπορεί να δεσμεύσει τα μέλη του για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν.Επικαλούμενοι, μάλιστα, την οικονομική θεωρία, τόνισαν ότι "αναμφίβολα ο κάθε παραγωγός επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματά του" δηλαδή τα κέρδη του. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να θέσουν και θέμα αναθεώρησης των τιμών των συμβάσεων - που έχουν συνάψει επιχειρήσεις σε δραχμές - λόγω υποτίμησης.

Στην κριτική που άσκησαν στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, παρουσιάζοντας "σιδηρούν προσωπείο", έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σημίτη ότι το νομοσχέδιο που θέτει ταφόπετρα στις εργασιακές σχέσεις και στο οχτάωρο προσφέρει ελάχιστα στην ευελιξία της αγοράς εργασίας ενώ δεν εξάγγειλε κανένα μέτρο (σ. σ. ιδιωτικοποίησης) στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Η κριτική των κυβερνητικών μέτρων Στο δελτίο Τύπου που διένειμε στους δημοσιογράφους η ηγεσία του ΣΕΒ, με τα σχετικά σχόλια για την υποτίμηση και τη νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων που θα τη συνοδεύσουν, οι βιομήχανοι υποστήριξαν ότι:
  • "Στο σημείο που βρισκόμαστε η απόφαση αυτή (της υποτίμησης) είναι απόλυτα αναγκαία".
  • Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι "μη τολμώντας να προχωρήσει στα κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους", διατήρησε μια συναλλαγματική πολιτική με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία.
  • Ταυτίστηκαν με την κυβέρνηση δηλώνοντας ότι "ο στόχος της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εθνικός".
  • Σημείωσαν ότι "το κύριο μερίδιο ευθύνης, βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία πρέπει πλέον να αποδείξει ότι θα προχωρήσει και ότι δε θα περιοριστεί και πάλι σε απλές εξαγγελίες".
  • Χαρακτήρισαν "ενδεικτικά της πολιτικής βούλησης αλλά καταφανώς ανεπαρκή", τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη Κυριακή ο Γ. Παπαντωνίου.

Προσδιορίζοντας την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων, οι βιομήχανοι, διά στόματος της ηγεσίας του ΣΕΒ, εξήγησαν ότι την εντοπίζουν στο ότι "οι μειώσεις των δημοσίων δαπανών - κατά τον ΣΕΒ - είναι σχετικά μικρές, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων άτολμο και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας απλή επανάληψη κάποιων προθέσεων!". Εξειδικεύοντας τις απόψεις τους αναφέρουν ότι"ο αριθμός των επιχειρήσεων και Οργανισμών του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν είναι πολύ χαμηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, ενώ οι μειώσεις δαπανών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες... ". Απροκάλυπτα αναφέρουν ότι "ένα πολύ ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο μήνυμα που θα έπειθε θα ήταν π. χ. το πάγωμα όλων των πραγματικών δαπανών του δημόσιου τομέα στα σημερινά επίπεδα".

Οσο για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, "στον τραπεζικό τομέα προαναγγέλλονται οριακές ρυθμίσεις ενώ δεν υπάρχει ουσιώδης αλλαγή πολιτικής στις μεταφορές - με εξαίρεση την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ - και καμία αναφορά σε άλλους τομείς, όπως η παιδεία και η υγεία". Οσο για την αγορά εργασίας "οι αλλαγές προσθέτουν ελάχιστα στην ευελιξία, οι δε αλλαγές στο ασφαλιστικό μεταθέτουν απλώς τις λύσεις για αργότερα... ".

Μετά την επίδειξη πυγμής, ήρθε η ώρα του διαγγέλματος των προτεραιοτήτων στην οικονομική πολιτική. Αυτές είναι: "Πρώτο, να υλοποιηθεί με αυστηρότητα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έστω και αυτό το ελλιπές πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταβολών και δεύτερο να επεκταθεί με πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Νίκη πρώτου μεγέθους η υποτίμηση!

Προκλητικός ο πρωθυπουργός χτες στη Βουλή είπε ότι από την υποτίμηση θα κερδίσουν όλοι οι Ελληνες

Προκλητικός εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός και προσβάλλοντας βάναυσα τον ελληνικό λαό που υφίσταται ήδη τα δεινά της υποτίμησης της δραχμής, υποστήριξε πάλι ότι από αυτήν θα κερδίσουν όλοι οι Ελληνες, αφού η υποτίμηση ήταν "μία νίκη πρώτου μεγέθους"!

Ο Κ. Σημίτης στην "Ωρα του πρωθυπουργού" και απαντώντας σε ερωτήσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, του Δ. Τσοβόλα και του βουλευτή της ΝΔ Δ. Σιούφα, διαστρέφοντας πλήρως την οδυνηρή πραγματικότητα, είπε ότι η υποτίμηση (την οποία με την προσφιλή ΠΑΣΟΚική τακτική ονόμαζε "προσαρμογή") ήταν μία μάχη που η κυβέρνηση "κέρδισε με μηδαμινό κόστος για την οικονομία, δηλαδή σε τελική ανάλυση για τον Ελληνα πολίτη".

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι όσοι διαμαρτύρονται για τα νέα δυσβάστακτα βάρη, "δεν κατανοούν την κεντρική σημασία αυτού του εγχειρήματος και διατυπώνουν σκόρπιες και λαϊκίστικες επικρίσεις και θέσεις". Κάλεσε δε τον ελληνικό λαό να "ενημερωθεί από τον διεθνή Τύπο" για να δει πόσο καλή είναι η υποτίμηση.

Επανέλαβε τα περί προθαλάμου στην ΟΝΕ και είπε ότι η συμμετοχή της χώρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών είναι "ένδειξη αναγνώρισης οικονομικής επίδοσης, σταθερότητας οικονομίας", ενώ "εξασφαλίζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη των υπολοίπων χωρών προς το ελληνικό νόμισμα". Η υποτίμηση είπε ο πρωθυπουργός αποτελεί εκπλήρωση μιας κρίσιμης και αναγκαίας προϋπόθεσης για συμμετοχή στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Οσον αφορά το χρόνο της πραγματοποίησής της, δήλωσε ότι έγινε τώρα επειδή τον Μάη θα κριθεί η οριστική ισοτιμία των ευρωπαϊκών νομισμάτων και η δραχμή θα αντιμετώπιζε "νομισματικές αναταράξεις".

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός να αναλύει την "εικονική πραγματικότητα" που δημιούργησε η υποτίμηση, είπε ότι θα υπάρξει "πρόοδος στις επενδύσεις και την απασχόληση" και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, κάτι που λένε και οι "εγχώριες και διεθνείς αγορές".

Υπερασπιζόμενος τη μέχρι την προηγούμενη βδομάδα πολιτική της "σκληρής δραχμής", είπε ότι αυτή οδήγησε στο χαμηλό πληθωρισμό, χωρίς τον οποίο η δραχμή δε θα γινόταν δεκτή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

"Ανακριβή και αναληθή" είναι κατά τον Κ. Σημίτη όσα λέγονται ότι οι πολίτες έγιναν φτωχότεροι κατά 14%, αφού κατά τον ίδιο "βραχυπρόθεσμα η επίπτωση στο εισόδημα θα είναι όση και η επίπτωση στον πληθωρισμό, που θα είναι μικρή έως ελάχιστη και θα απορροφηθεί στη διάρκεια του χρόνου".

Επιχειρώντας να αντικρούσει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε από τους Ευρωπαίους για την υποτίμηση, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί από την κυβέρνηση "υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο και μακρά διαπραγμάτευση για αρκετές βδομάδες. Εμείς, είπε, επιδιώξαμε να γίνει τώρα η ένταξη για να κλείσουμε το θέμα. Οι Ευρωπαίοι επιδίωκαν να γίνει το Μάιο ή μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών".

Για τη διαρροή της υποτίμησης, που απέδωσε στους κερδοσκόπους αρκετά δισ., άφησε να εννοηθεί για μία ακόμα φορά ότι έγινε από στελέχη ή υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εκατοντάδες υπάλληλοι το γνώριζαν είπε), ενώ ισχυρίστηκε ότι η κερδοσκοπία ήταν χαμηλότερη από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Κάλυψε τέλος τον Γ. Παπαντωνίου για την υπόθεση της κόρης του (εργάζεται σε τράπεζα που διαπραγματεύτηκε το πρόσφατο δάνειο της Ελλάδας), κάνοντας λόγο για συκοφαντίες και καλώντας όποιον έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, παρά την όποια κριτική του, περισσότερο ενδιαφέρθηκε και ανησύχησε να μη συκοφαντηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι "καταστήσατε τη συμμετοχή του ελληνικού λαού στην ΕΕ συνώνυμη με την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, προσφέρετε τις χειρότερες υπηρεσίες στην υπόθεση της Ευρώπης". Ο Δ. Τσοβόλας είπε ότι η κυβέρνηση χρεοκόπησε την οικονομία και πρέπει να παραιτηθεί, ενώ ο Δ. Σιούφας είπε ότι η κυβέρνηση θυμίζει τον "Τιτανικό" που βυθίζεται, με τον Γ. Παπαντωνίου στη θέση του πιανίστα.

Πικετοφορία σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του "εκσυγχρονισμού", και που οδηγούν στην εξαθλίωση τους εργαζομένους, συνταξιούχους και μικρομεσαίους επαγγελματίες, διοργανώνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Νομού Σερρών του ΚΚΕ. Η πικετοφορία θα πραγματοποιηθεί έξω από τα γραφεία του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ