ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με όπλο τη δύναμη της αλήθειας

Εκδηλώσεις με θέματα, που απασχολούν τους φοιτητές και σπουδαστές, γίνονται αυτές τις μέρες σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ

Με πλούσια θεματολογία και με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν αυτές τις μέρες οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. "Η τέχνη, μέσο χειραγώγησης ή αντίστασης και χειραφέτησης;",ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στο αμφιθέατρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Στην εκδήλωση - συζήτηση πήραν μέρος ο Στ. Παπαθανασίου υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο μουσικοσυνθέτης Γ. Κατσαρός,ο ηθοποιός Ν. Τσακίρογλου και ο τραγουδιστής Μ. Πασχαλίδης.

Την εκδήλωση άνοιξε η Σπυρέττα Παναγή, μέλος των ΠΚΣ, η οποία και επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της τέχνης και του πολιτισμού, στην ανάπτυξη του ανθρώπου και ιδιαίτερα του επιστήμονα.

Ο Στ. Παπαθανασίου, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία των ΠΚΣ, να αγγίξουν ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι ο πολιτισμός, επισήμανε ότι αυτό που συμβαίνει στον πολιτισμό και γενικότερα στη ζωή του τόπου, δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν, τόνισε, σαφείς κατευθύνσεις της ΕΕ, που αποσκοπούν στην αλλοίωση της συνείδησης του ανθρώπου και ιδιαίτερα του εργαζόμενου, ο οποίος και αποτελεί εύκολη λεία, καθώς και τη σύνδεση του παραγόμενου προϊόντος με το εμπόριο. "Η πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε ο Στ. Παπαθανασίου, τοποθετεί σε μια τάξη καπιταλιστική τα προϊόντα του πολιτισμού, ενώ τα μεγάλα μονοπώλια και οι επιχειρήσεις γύρω από το χώρο της τέχνης (π.χ. Λαμπράκης, Μπόμπολας), προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πεδίο χειραγώγησης της νεολαίας και υποταγής της στην υποκουλτούρα". Επίσης, ο Στ. Παπαθανασίου, αναφερόμενος στην ερασιτεχνική δημιουργία, τόνισε ότι είναι ανησυχητική η υποχωρητικότητα που παρατηρείται στον τομέα αυτό και ιδιαίτερα, του ερασιτέχνη δημιουργού ως πομπού και δέκτη.

"Η έλλειψη μουσικής παιδείας και πολιτιστικού επιπέδου είναι από τασοβαρότερα ζητήματα που πρέπει να δούμε στην Ελλάδα", επισήμανε ο Γ. Κατσαρός, για να συνεχίσει: "Η μουσική παιδεία πρέπει να ξεκινά από το Δημοτικό, ενώ το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αποτελεί τομέα έκφρασης και δημιουργίας. Μόνο έχοντας ο νέος διαμορφώσει συνείδηση γύρω από μουσικά ακούσματα, τόνισε, θα είναι σε θέση να μπορεί να επιλέγει το τι ακούει και να μην είναι παθητικός δέκτης μηνυμάτων, ή κατευθύνσεων σε έναν τρόπο ζωής και έκφρασης που είναι εντελώς ξένος με τη ζωή του".

Ο Ν. Τσακίρογλου, αναφερόμενος στο θέατρο και κατά πόσο υπάρχει επικοινωνία με το κοινό, επισήμανε ότι το θέατρο δεν είναι μια απλή διασκέδαση, αλλά ένας χώρος που μπορεί κάποιος να βγάλει τα συμπεράσματά του, να ξεκινήσει τη δική του αναζήτηση. "Το θέατρο σήμερα - είπε - κατευθύνεται από μια "προστασία" από διαφορετικά περιοδικά, τα οποία δημιουργούν στον πολίτη μια "κλωνοποίηση", η οποία ξεκινά μέσα από το ίδιο του το μυαλό, κάτι που είναι πολύ χειρότερο για τον άνθρωπο. Σίγουρα υπάρχουν αντιστάσεις από τη νεολαία, υπάρχει διαφορετική άποψη για την τέχνη και γι' αυτό θα πρέπει να αντισταθούμε όλοι μαζί, γιατί σίγουρα αυτός ο τόπος αξίζει περισσότερα".

Τέλος, ο Μ. Πασχαλίδης ζήτησε από τους νέους να πάψουν να είναι παθητικοί δέκτες των μηνυμάτων των ΜΜΕ και των περιοδικών και να παλέψουν για να αντιστρέψουν τους συσχετισμούς.

Αδιέξοδη πολιτική με θύματα τους εργαζόμενους

Εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με θέμα την υποτίμηση της δραχμής

Με αφορμή και τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν μετά την ανακοίνωση για υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ) διοργάνωσαν χτες ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις επιπτώσεις της υποτίμησης. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Κράτης Κυριαζής,γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και ο Θ. Λιανός,πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών δήλωσε εξαρχής τη συμφωνία του με την υποτίμηση, λέγοντας ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση τρία με τέσσερα χρόνια πριν. Είπε επίσης ότι συμφωνεί και με τα συνοδευτικά με αυτή μέτρα (ιδιωτικοποιήσεις κτλ.), τα οποία έκρινε ως απαραίτητα και εκτίμησε πως δε θα συνοδευτούν από κοινωνικές αναταραχές.

Ο Κρ. Κυριαζής, από την πλευρά του, τόνισε ότι η άποψη του ΚΚΕ εντάσσεται στη λογική μιας άλλης πολιτικής κατεύθυνσης. Αναφέρθηκε δε στις επιπτώσεις της χρόνιας λιτότητας, η οποία επιβάλλεται στον ελληνικό λαό στο όνομα της "σύγκλισης" και είχε μέχρι τώρα ως αποτέλεσμα την άνοδο των ποσοστών ανεργίας, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τη συρρίκνωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας και την ταυτόχρονη αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Ο Κρ. Κυριαζής χαρακτήρισε αδιέξοδη αυτή την πολιτική. "Καλούν τους εργαζόμενους σε θυσίες χωρίς ανταλλάγματα", τόνισε και, απευθυνόμενος στους φοιτητές, ρώτησε: "Σας ενδιαφέρει περισσότερο το αν θα έχετε δραχμές ή ECU στην τσέπη σας από το αν δε θα έχετε λεφτά;".Τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να σταθεί μπροστά στις ευθύνες του και πρόβαλε τη θέση του ΚΚΕ για δημιουργία αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που θα αντιπαλέψει αυτή την πολιτική.

Η αντιπαράθεση των απόψεων των ομιλητών πυροδότησε μια σειρά προβληματισμούς στους φοιτητές για το αν υπάρχει διέξοδος από αυτή την πολιτική στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την ανάγκη της αντίδρασης από πλευράς των εργαζομένων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλλη πολιτική, για να έχουν μέλλον οι γεωλόγοι

Εκδήλωση με θέμα την επαγγελματική προοπτική των γεωλόγων, μετά τις εξελίξεις στο ΙΓΜΕ και την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει όλα τα περιφερειακά παραρτήματα του Ινστιτούτου, πραγματοποιήθηκε χτες στο αμφιθέατρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία των ΠΚΣ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας Ανέστης Φιλιππίδης,ο διδάκτωρ Μηχανικός Μεταλλείων Κώστας Κατσιάβαλος και η Εφη Τάκου, εργαζόμενη στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΙΓΜΕ. Στόχος της εκδήλωσης, πέρα από την ενημέρωση, ήταν να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ και κατ' επέκταση το επάγγελμα του γεωλόγου.

Από τους ομιλητές σημειώθηκε ότι η απόφαση της κυβέρνησης, να καταργήσει τις περιφερειακές μονάδες του ΙΓΜΕ, πάρθηκε στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" και της αποκέντρωσης, με στόχο να περάσει η έρευνα στα χέρια των ιδιωτών, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται, αφού δαπανάται ένα από τα μικρότερα ποσά για το σκοπό, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, τονίστηκε ότι η έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, είτε βρίσκεται μακριά από τα συμφέροντα του τόπου και του λαού, είτε εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων. "Η πορεία ανάπτυξης και λειτουργίας του ΙΓΜΕ, του μοναδικού ολοκληρωμένου, καθετοποιημένου και αποκεντρωμένου ερευνητικού γεωλογικού μεταλλευτικού φορέα της χώρας μας, δεν ήταν και δεν είναι άσχετη με τις επιλογές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου", είπε ο Κ. Κατσιάβαλος και συμπλήρωσε: "Τα σκαμπανεβάσματα της πορείας της γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας, χωρίς μακρόχρονο προγραμματισμό και στόχο, οδήγησαν στη μη ορθολογική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΙΓΜΕ, μετατρέποντάς το, όπως άλλωστε και όλους τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε εξάρτημα της κάθε κυβέρνησης και μηχανισμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, που εκμεταλλεύονταν τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας".

Συμπερασματικά προέκυψε πως, για να υπάρξει προοπτική απασχόλησης των γεωλόγων, αλλά και γενικότερα προοπτική αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου, δεν πρέπει απλά να υπάρχει αντικείμενο, αλλά και η πολιτική βούληση.

"Πανσπουδαστικά"

ΠΑΣΠ και θολά νερά

Οταν η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών αντιδρά στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα, που φέρνει ο νόμος 2525/97 και πλησιάζουν και οι εκλογές, η ΠΑΣΠ χρειάζεται να θολώσει τα νερά. Να το παίξει αγωνιστικά, υπεραμυνόμενη όμως και του νομοθετικού τερατουργήματος. Η θέση της βέβαια είναι δύσκολη, αλλά η προσπάθεια να "τσιμπήσει" ψήφους στη θολούρα είναι γι' αυτήν μονόδρομος.

Ετσι, "μη δρώντας ως αποδέκτης κομματικών γραμμών" (έτσι λένε τώρα τη γνωστή παροιμία "όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"), δηλώνει σε προκήρυξή της στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης: "Κατακρίνουμε το υπουργείο Παιδείας για το βιαστικό σχεδιασμό του νόμου". Αν δεν τον σχεδίαζε τόσο βιαστικά, κατά την άποψή τους, θα άλλαζε το περιεχόμενό του. Λες και η επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι βιαστικού σχεδιασμού και όχι πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης.

"Αποδεχόμαστε την κατάργηση της επετηρίδας", δηλώνει επίσης. Αυτό έλειπε οι "μη αποδέκτες σκληρών κομματικών γραμμών", να μην αποδεχτούν ένα από τα πιο σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που συνδέεται μάλιστα με την όλη φιλοσοφία του νόμου για την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος. Βάζουν όμως όρους (το θόλωμα των νερών γαρ): Να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά στα σχολεία. Αν ρίξουν μια ματιά στις θέσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών θα δουν ότι με την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία, διορίζεται η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και δεν μπαίνει ζήτημα "αδιοριστίας", το οποίο επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών.

Λέει ακόμη η ΠΑΣΠ: "Οι εξετάσεις να είναι αξιοκρατικές και αδιάβλητες" και "η εξεταστέα ύλη να μην είναι υπέρογκη". Τώρα μάλιστα: Αντί να ασχοληθούμε με την υποβάθμιση του πτυχίου και την ανύπαρκτη επαγγελματική κατοχύρωση, ψάχνουμε για αδιάβλητες διαδικασίες και λίγη ύλη και ξεμπερδεύουμε.

Και επειδή χρειάζεται και λίγο "αριστερά" στο καμουφλάζ, ρίχνουμε και μια έκθεση φωτογραφίας για τον Τσε και ξεμπερδεύουμε. Οι φοιτητές όμως έχουν άλλη γνώμη. Δεν "τσιμπάνε" πια τόσο εύκολα και αυτό θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν οι "νεροκουβαλητές" της κυβέρνησης, πολύ σύντομα. Την 1η Απρίλη!

Οι "μπράβοι" του Σημίτη

Για φερέφωνο του ΚΚΕ καταγγέλλουν την "Πανσπουδαστική" οι ΠΑΣΠίτες της Παντείου. Αυτοί ντε, που ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του "μπράβου" στη φιέστα που επιχείρησε να στήσει ο Σημίτης στην Πάντειο. Πάντως, η αγωνία τους βρίσκεται αλλού και τους κατανοούμε απόλυτα. Εκείνο που τους τρομάζει είναι ότι στην "Πανσπουδαστική" συσπειρώνονται φοιτητές που θέλουν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Η δυναμική, λοιπόν, που δίνει στην ΠΚΣ και στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα μια τέτοια εξέλιξη, είναι το πρόβλημά τους, γι' αυτό προσπαθούν να φρενάρουν όσο μπορούν τον απεγκλωβισμό συνειδήσεων, να ανακόψουν την πορεία αλλαγής των συσχετισμών, που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Το χρώμα της υποταγής

"Να γεμίσουμε με χρώμα τα όνειρά μας", μας καλούν οι "αυτόνομοι", "ριζοσπάστες", "αριστεροί" του "Συνασπισμού" στα Πανεπιστήμια. Για να το ακούσουν περισσότεροι φοιτητές έβγαλαν και σποτάκι σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Φυσικό θα πει κανείς, αφού είναι απόντες από τα Πανεπιστήμια για να το πουν οι ίδιοι στους φοιτητές, το λένε από το ραδιόφωνο (δε μας είπαν βέβαια ποιος "αυτόνομος" πληρώνει τα ραδιόφωνα που παίζουν το σποτάκι). Τι χρώμα όμως θα ρίξουμε στα όνειρά μας δε μας λένε. Μήπως το μαύρο της "ελεύθερης πρόσβασης" που κουβαλά ο νόμος του Αρσένη, της οποίας ...πρόσβασης υπεραμύνονται;

Μήπως το γκρίζο του προπαρασκευαστικού έτους σπουδών, σαν συμπλήρωμα στην"ελεύθερη πρόσβαση", το οποίο προτείνουν; Μήπως, ίσως, το χρώμα της υποταγής που περιέχεται στη θέση που διατυπώνουν: "Σε ελεύθερη οικονομία ζούμε και καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος αν θα εξασκήσει την επιστήμη που κατέχει",λες και υπάρχει κανείς που πήγε να σπουδάσει γιατρός για να εξασκήσει αργότερα το επάγγελμα του ράφτη! Τα ίδια δε λέει και η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φοιτητές την 1η Απρίλη θα μαυρίσουν τους κήρυκες του συμβιβασμού και της υποταγής με όσα "αυτόνομα", "ριζοσπαστικά", ή "αριστερά" κοστούμια και αν εμφανιστούν.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Νομαρχιακή φροντιστηριακή επιχείρηση

Με 24ωρη απεργία απάντησαν χτες οι εκπαιδευτικοί της Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

Με 24ωρη απεργία, την οποία αποφάσισε το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, απάντησαν χτες οι εκπαιδευτικοί στο βόρειο συγκρότημα Δωδεκανήσου, στην παράνομη και κερδοφόρα φροντιστηριακή επιχείρηση της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, αλλά και στο διαγωνισμό πρόσληψης του ΑΣΕΠ.

Πριν δύο μήνες η Νομαρχία ίδρυσε και έθεσε σε λειτουργία τρία κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας σε Ρόδο και Κάρπαθο, ενώ εξήγγειλε άλλα τρία σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο. Οι μαθητές πληρώνουν κανονικά δίδακτρα (περίπου 20.000 δραχμές το μήνα), η δε πρόσληψη και αμοιβή του διδακτικού προσωπικού είναι στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας.

"Η Νομαρχία Δωδεκανήσου προχώρησε στη λειτουργία μιας τέτοιας κερδοφόρας φροντιστηριακής επιχείρησης, παρά και ενάντια στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές και παράνομες τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η ενισχυτική διδασκαλία είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και όχι της Νομαρχίας και παραδίδεται δωρεάν", αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου. Επισημαίνουν, δε, ότι τα μέτρα και οι ενέργειες αυτές της Νομαρχίας αποσπούν ένα βασικό μορφωτικό τμήμα του δημόσιου σχολείου και αποσκοπούν στο να παραδώσουν από την πίσω πόρτα την παιδεία στους νόμους της αγοράς και του κεφαλαίου. "Σιγά σιγά και φέτα φέτα, λοιπόν, ιδιωτικοποιούν την παιδεία αναγκάζοντας τους μαθητές, αν θέλουν να μάθουν, να πληρώνουν. Γίνεται φανερό, λοιπόν, τι αποκέντρωση και εκσυγχρονισμό σχεδιάζουν και για το χώρο της παιδείας", καταλήγουν.

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης,πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ-Δ είπε στο "Ρ": "Οι εκπαιδευτικοί του βόρειου συγκροτήματος Δωδεκανήσου δηλώνουμε ανυποχώρητοι, ότι θα συνεχίσουμε την πάλη για δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Οποιαδήποτε μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας θα συναντήσουν μπροστά τους το ενωμένο πανεκπαιδευτικό μέτωπο πάλης όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα ζητήματα της εκπαίδευσης. Δηλώνουμε ότι η νεοσυντηρητική λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, που αθρόα προωθεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, είναι καταδικαστέα. Ζητάμε να πάρει σάρκα και οστά η ενισχυτική διδασκαλία, θεσμός ενίσχυσης και αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου. Αυτός είναι και ο βασικός δρόμος για να χτυπηθεί και η παραπαιδεία, να ενισχυθεί το δικαίωμα των μαθητών για ουσιαστική μόρφωση. Θα συνεχίσουμε την πάλη με συλλαλητήριο πριν από το Πάσχα και συγκρότηση με οργανωτική μορφή Μετώπου Παιδείας στην Κω".

ΟΧΙ στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών

Εκδήλωση των ΠΚΣ στη ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας

Τι είναι αποποινικοποίηση; Τι σημαίνει διαχωρισμός των ναρκωτικών ουσιών σε "σκληρά" και "μαλακά"; Πού οφείλεται η έξαρση του φαινόμενου της τοξικομανίας; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι προσκεκλημένοι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της ΣΕΥΠ, σε εκδήλωση που έγινε χτες στο κυλικείο Σαρακάκη του ΤΕΙ.

Ο Βασίλης Μάνος,γιατρός και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, είπε προς τους σπουδαστές ότι η σημερινή κοινωνία, θέλοντας να "δικαιολογήσει" την έξαρση των ναρκωτικών, χρησιμοποιεί δικαιολογίες όπως "δεν έχει κανείς δικαίωμα να παρεμβαίνει στην ιδιωτική ζωή του συνανθρώπου του, αφού αυτός μπορεί να χρησιμοποιεί το σώμα του όπως θέλει", ή ακόμα ότι "το χασίς είναι πιο ακίνδυνο ακόμα και από ένα τσιγάρο" ή ότι "τα ναρκωτικά είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά". Κάλεσε τους σπουδαστές να διαλέξουν σε ποιο στρατόπεδο θα είναι: Αυτό που δε θέλει στη ζωή του τα ναρκωτικά και παλεύει εναντίον τους και το άλλο που παραιτείται από τη ζωή και βρίσκει διέξοδο στα ναρκωτικά.

Στη συνέχεια ο Ηλίας Μιχαλαρέας,ψυχολόγος στη μονάδα απεξάρτησης "18 ΑΝΩ", είπε ότι η αποξένωση από το συνάνθρωπο και η απομόνωση από τον ίδιο μας τον εαυτό οδηγούν σε φυγή, αναζητώντας έτσι διέξοδο σε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, που οδηγεί ο ψεύτικος κόσμος των ναρκωτικών. Τόνισε δε ότι τα ναρκωτικά είναι κοινωνικοοικονομικό, ψυχολογικό και σωματικό φαινόμενο, ενώ ο διαχωρισμός που γίνεται σε "σκληρά" και "μαλακά" είναι σε επίπεδο χημείας και φαρμακολογίας. Είπε, επίσης, ότι καμιά νομιμοποίηση των ναρκωτικών δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά λύνεται μόνο με την ανατροπή των αιτιών, δηλαδή αυτών που η ίδια η κοινωνία δημιουργεί.

Θετικά μηνύματα

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Συνήλθε προχτές σε έκτακτη Σύνοδο το ΚΣ της ΚΝΕ, για να εκτιμήσει τη δράση της Οργάνωσης ενόψει των εκλογών της 1ης Απρίλη. Σε ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει:

"Στην έκτακτη Σύνοδό του το ΚΣ της ΚΝΕ συζήτησε τη δράση της Οργάνωσης μπροστά στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές και εκτίμησε ότι τα θετικά μηνύματα που έρχονται από τους χώρους των φοιτητών και σπουδαστών είναι θετικά, υπάρχει έδαφος για να εκφραστεί η αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην αντιεκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης. Κερδίζει όλο και πιο πλατιά στους φοιτητές η λογική των αγώνων για την κατάκτηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή. Το ΚΣ εκτιμά ότι οι Κνίτες και οι Κνίτισσες δίνουν τη μάχη μαζί με εκατοντάδες νέους, που είναι συσπειρωμένοι στα ψηφοδέλτια των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, ψηφοδέλτια ενότητας και αγώνα, σ' όλες τις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εκεί όπου οι ΠΚΣ, με τη δράση τους όλο το προηγούμενο διάστημα, έδειξαν συνέπεια και μαχητικότητα, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των φοιτητών, απέδειξαν ότι είναι η μόνη παράταξη που παλεύει, ουσιαστικά και πολύμορφα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Το ΚΣ συζήτησε για την πορεία ανάπτυξης της Οργάνωσης προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ και εκτίμησε ότι υπάρχει σχετική καθυστέρηση στον τομέα αυτό, σε σχέση με το στόχο που έχει βάλει στην 6η Σύνοδό του. Αυτή τη στιγμή η Οργάνωση έχει φτάσει το 45% του στόχου της, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πίσω από τις εκφρασμένες δυνατότητες που η δράση μας στο κίνημα της νεολαίας, η επαφή μας με τη νέα γενιά καθημερινά αναδεικνύει. Το ΚΣ καλεί τα μέλη και τα στελέχη της Οργάνωσης να δώσουν με ενθουσιασμό και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη μάχη της μαζικοποίησης της Οργάνωσης, προσανατολίζοντας πολύμορφα όλη τη δράση τους σ' αυτό το καθήκον. Ο φιλόδοξος και ρεαλιστικός στόχος της ορμητικής ανάπτυξης της Οργάνωσης μπορεί να υλοποιηθεί".

Εκδηλώσεις των ΠΚΣ
  • Εκδήλωση με θέμα "Προγράμματα Σπουδών Επιλογής και Τεχνολογική Εκπαίδευση" διοργανώνουν σήμερα στις 12 μ. στο ΤΕΙ Αθήνας (μεγάλο αμφιθέατρο), οι ΠΚΣ, με ομιλητή τον Π. Γεωργιάδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μ. Πασχαλίδη.
  • Οι ΠΚΣ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνουν, σήμερα, εκδήλωση για τα εργασιακά δικαιώματα και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων οικονομικών σχολών, στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο 3, με ομιλητές τον Αντώνη Ντρέκο,μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου και τον Θόδωρο Κυριακίδη γραμματέα του ΕΚΘ.

Επίσης στο πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη:

Τη Δευτέρα στη 1 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα "Ατζέντα 2000 στη γεωργία", με ομιλητές μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και των Τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Αγρτών.

  • Την Πέμπτη 26 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί στο μικρό αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής εκδήλωση με θέμα "Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση" με ομιλητές εκπροσώπους του ΕΚΘ, των συνταξιούχων, του Ιατρικού Συλλόγου.
  • Την Παρασκευή 27 Μάρτη στις 2 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, με θέμα "Κοινωνικοί Αγώνες - Δικαιοσύνη - Κατασταλτικοί μηχανισμοί".
  • Τη Δευτέρα στις 30 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη σχολή Θετικών Επιστημών με θέμα "Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής και επαγγελματική προοπτική".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ