ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους ρυθμούς της αγοράς η Πρόνοια

Το προσχέδιο νόμου για την "Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα προβλέπει - πέραν των άλλων - και την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας για τη διαχείριση της περιουσίας στην υγεία και στην πρόνοια

Η κυβέρνηση εισάγει στους ρυθμούς και στο πνεύμα της αγοράς την Πρόνοια και την Υγεία, με το προσχέδιο νόμου για την "Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας", που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Πέρα απ' το ότι αναγορεύονται σε ισότιμο πυλώνα του δημόσιου τομέα πρόνοιας οι "ιδιωτικοί φορείς κερδοσκοπικού χαρακτήρα" στο προσχέδιο (άρθρο 7) υπάρχει η πρόβλεψη για σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, για τη διαχείριση της "κινητής και ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει". Ο υπουργός Κ. Γείτονας διευκρίνισε ότι η Ανώνυμη Εταιρία θα αφορά στην περιουσία τόσο της υγείας όσο και της πρόνοιας.

Μεγάλο βάρος των υπηρεσιών πρόνοιας μεταφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι χρήστες θα πληρώσουν είτε οι ίδιοι είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, με τις προγραμματικές συμβάσεις που θα συνάπτουν με το Δημόσιο ή ιδιωτικούς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. "Για τομείς που δεν είναι σαφώς πρόνοια, δηλαδή δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, φτώχεια, αθλιότητα, όπου υπάρχει δυνατότητα από τους χρήστες ναι θα πληρώνουν", είπε ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης.

Καταργούνται το ΠΙΚΠΑ, Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας και το Κέντρο Βρεφών η"Μητέρα" και οι αρμοδιότητες των καταργουμένων νομικών προσώπων μεταφέρονται στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας - το νέο οργανισμό που προβλέπει το άρθρο 6 του προσχεδίου. Οι παραπάνω οργανισμοί διχοτομούνται. Οι εξοχές του ΠΙΚΠΑ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται στις οικείες περιφέρειες και των υπόλοιπων στις υπηρεσίες πρόνοιας των οικείων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΠΙΚΠΑ και του ΕΟΠ μεταφέρονται στους δήμους και τις κοινότητες, ενώ η ταπητουργία και η οικοτεχνία του ΕΟΠ μεταφέρονται στο υπουργείο Ανάπτυξης.Ακόμα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Αρθρο 20) με το οποίο θα "συγχωνεύονται, μετατρέπονται, μεταφέρονται ή καταργούνται" οι δημόσιοι εκείνοι φορείς της Πρόνοιας "των οποίων ο σκοπός εκπληρώθηκε ή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή έγινε αδύνατος ή ασύμφορος ή επικαλύπτεται από το σύνολό του ή κατά μέγα μέρος από άλλους φορείς".

Πρόκειται δηλαδή για μια άτεγκτη λογική, που λέει: "Είναι ασύμφορο οικονομικά το καταργώ". Η θέση των εργαζομένων μένει μετέωρη παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ότι η όποια μετάταξη θα γίνει μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου. Μάλιστα, δόθηκε η υπόσχεση ότι "δε θα γίνει μετάταξη εργαζομένου εκτός νομού, που δε θα τη θέλει ο ίδιος".

Ο εθελοντισμός τόσο στην υγεία όσο και στην πρόνοια αναγορεύεται σε ακρογωνιαίο λίθο και σε στρατηγική επιλογή.

Οι βασικές διατάξεις

Το προσχέδιο αποτελείται από 26 άρθρα.

Το Πρώτο Κεφάλαιο αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας. Ως υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας αναφέρονται οι φορείς του Δημοσίου, οι ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαραχτήρα - συμπεριλαμβανομένων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων εθελοντικού χαρακτήρα - καθώς και οι ιδιωτικοί φορείς κερδοσκοπικού χαρακτήρα(άρθρο 1).

Το άρθρο 3 αφορά στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και το άρθρο 4 στα εθνικά προγράμματα που καθορίζονται από τους τομείς οικογένειας, παιδιού, νεότητας, ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων και εκτάκτων αναγκών.

Το άρθρο 5 αναφέρεται στο Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στους όρους και προϋποθέσεις που απαιτούνται, προκειμένου να χορηγηθεί η Ειδική Πιστοποίηση.

Με το άρθρο 6 συνιστάται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με έδρα την Αθήνα και επωνυμία "Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας", που υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Τα ιατροκοινωνικά Κέντρα της Παιδικής Πολυκλινικής του ΠΙΚΠΑ μεταφέρονται στις υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ και τα Κέντρα Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) στις οικείες περιφέρειες.

Ο Εθνικός Οργανισμός θα διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Με το άρθρο 8 συνιστάται Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας, ως συμβουλευτικό - γνωμοδοτικό όργανο για την ανάπτυξη και λειτουργία του Συστήματος.

Το άρθρο 9 αφορά στην κοστολόγηση των υπηρεσιών, ενώ με το άρθρο 10 συστήνονται 300 θέσεις διαφόρων κλάδων Πανεπιστημιακής και τεχνολογικής Εκπαίδευσης για τη στελέχωση των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 οι πόροι των φορέων του Δημόσιου Τομέα προέρχονται από τις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το προϊόν του ειδικού κρατικού λαχείου κοινωνικής αντίληψης και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πόροι των φορέων του Δημοσίου Τομέα που προέρχονται από ίδια έσοδα είναι από ασφαλιστικά ταμεία, συμμετοχή χρηστών, δωρεές, κληροδοτήματα, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.

Το άρθρο 13 στην ανάπτυξη και οργάνωση του εθελοντισμού. Μάλιστα, στον οργανισμό του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας συνίσταται Διεύθυνση Ανάπτυξης Εθελοντισμού και καθορίζεται η 5η Δεκεμβρίου ως επίσημη μέρα εορτασμού του εθελοντισμού.

Το Δεύτερο Κεφάλαιο περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα και αφορά στις νέες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Το Τρίτο και Τέταρτο Κεφάλαιο περιλαμβάνουν εφτά και δύο άρθρα αντίστοιχα και αναφέρονται στα μέτρα προστασίας ατόμων με νοητική υστέρηση, στους πολύτεκνους και άλλες διατάξεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ
"Εχουμε ρόλο και θέση"

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Ορ. Κολοζώφ με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου τους

Οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν ρόλο και θέση στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής.

Τα παραπάνω ήταν κοινή διαπίστωση στη χτεσινή συνάντηση του Ορ. Κολοζώφ,μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Δ. Βεζυράκης και ο Θ. Τσιγγινός,πρόεδρος και γραμματέας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, αντίστοιχα. Επίσης στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Χ. Χουρδάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Ο Σύνδεσμος έχει 3.000 μέλη, σε σύνολο 4.500 κοινωνικών λειτουργών σε όλη τη χώρα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί ζητούν την οργάνωση υπηρεσιών πρόνοιας κοντά στον πολίτη και στελέχωσή τους με κοινωνικούς λειτουργούς, σε επίπεδο Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στα σχολεία όλων των βαθμίδων με καθορισμένο ρόλο. Οργάνωση κοινωνικών υπηρεσιών και στελέχωσή τους στο στρατό, στην αστυνομία και στα σχολεία, καθώς και ουσιαστική στήριξη του θεσμού της οικογένειας και όχι αποσπασματική και ευκαιριακή πολιτική.

Ο Σύνδεσμος ζητά την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων του νόμου 2447/96, τα οποία αφορούν και τη λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών στα Πρωτοδικεία της χώρας.

Τέλος, ο Σύνδεσμος ζητά τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο.

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε κυρίως στο σχέδιο νόμου για την Πρόνοια, τονίζοντας ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς διέπεται από τη λογική του περιορισμού των δαπανών και δεν αποτελεί απάντηση στα πραγματικά δεδομένα. Επίσης σημείωσε την αναγόρευση του ιδιωτικού τομέα σε ισότιμο με το δημόσιο και ότι με το διαμελισμό των υπηρεσιών θα χαθεί μια μεγάλη εμπειρία.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥΓΥ ΙΚΑ
Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" καταψηφίζει τον απολογισμό

Στην καταψήφιση του διοικητικού απολογισμού του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ ΙΚΑ) καλεί η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) τους συνέδρους του 8ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας άρχισε χτες στη Χαλκίδα και οι εργασίες του λήγουν σήμερα. Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥ καταγγέλλει ότι απ' την πλειοψηφία της απερχόμενης Διοίκησης αναπέμφθηκαν ύμνοι προς την κυβερνητική πολιτική. "Το μπλοκ των παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) συνεχίζει η ανακοίνωση της ΔΕΥ, θέτουν ως αίτημα με τη μορφή συνθήματος: "Ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ, κορμός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας"".

"Η ΠΑΣΚΕ, καταγγέλλει η ΔΕΥ, έφτασε στο σημείο, αποσπώντας και τη σύμφωνη γνώμη του δικαστικού αντιπροσώπου, να ψηφίσουν αύριο (σ.σ. σήμερα) οι σύνεδροι χωρίς τα βιβλιάρια υγείας για την ανάδειξη του νέου ΔΣ, καθώς και για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ. Η ΔΕΥ, συνεχίζει η ανακοίνωση, έδωσε τη μάχη προσανατολίζοντας το Σώμα στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών του ΙΚΑ, καταγγέλλοντας τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την υποτίμηση της δραχμής και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, όπως και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενα παράδειγμα ιδιωτικοποίησης είναι η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία του ελέγχου των συνταγογραφιών".

Τέλος, η ΔΕΥ καλεί τους συνέδρους να την ενισχύσουν.

"Νέο" σύστημα επιχειρηματικής δράσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Στο προσχέδιο νόμου για την "Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας", που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, καταβαραθρώνεται ακόμα κι αυτό το ελλιπές σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Στα ερείπιά του στήνεται το "νέο" σύστημα επιχειρηματικής δράσης του κεφαλαίου".

Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρει τα εξής:

  • Με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν γίνεται φανερή η επιδίωξη της κυβέρνησης να μεταφέρει όλο το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών πρόνοιας στους εργαζόμενους.
  • Με το πολυπλόκαμο σύστημα πρόνοιας, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η πλειοψηφία των εργαζομένων, που σήμερα έχουν περισσότερη ανάγκη από τις υπηρεσίες πρόνοιας, λόγω της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, θα πρέπει να ξαναπληρώσουν γι' αυτές στα ταμεία των νέων φορέων κοινωνικής φροντίδας.
  • Δίνεται το πράσινο φως για ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης του κεφαλαίου και σ' αυτόν τον τομέα, με την κυβερνητική "βούλα", αφού με απόφαση του αρμόδιου υπουργού θα χορηγούνται "πιστοποιητικά" για τη λειτουργία ιδιωτικών κέντρων "κοινωνικής φροντίδας" και θα επιχορηγούνται από το κράτος.
  • Συστήνεται Ανώνυμη Εταιρία που θα διαχειρίζεται όλη την περιουσία, κινητή και ακίνητη, των δημοσίων προνοιακών ιδρυμάτων, με στόχο το ξεπούλημά της για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους.
  • Συγκροτείται σύστημα εθελοντισμού με δομή πρωτοβάθμιας ως και τριτοβάθμιας οργάνωσης, που θα ασκεί δήθεν προνοιακή πολιτική, αλλά θα λειτουργεί ως όργανο κοινωνικής συναίνεσης μέσα στο πλαίσιο του "κοινωνικού διαλόγου".
  • Τελικά, όσοι χρειάζονται τις υπηρεσίες πρόνοιας, όχι μόνο θα πληρώνουν για τις όποιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν, αλλά η παροχή από αυτές θα είναι υποβαθμισμένη και κακής ποιότητας, αφού δε θα υπάρχει ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, αλλά κάποιοι σεμιναριακά εκπαιδευμένοι εθελοντές.
  • Η αποδιάρθρωση αυτή θα πλήξει και τους εργαζόμενους στον τομέα της πρόνοιας. Στους χιλιάδες εργαζόμενους στα προνοιακά ιδρύματα και σ' αυτές τις υπηρεσίες όχι μόνο αλλάζει το εργασιακό καθεστώς τους, αλλά και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλιά τους με το χαρακτηρισμό τους ως πλεονάζον προσωπικό.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Ο λαός θα δώσει την απάντηση που πρέπει. Ας μην αυταπατώνται γι' αυτό η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία".

Λεζάντα 2ου

Ο Ορ. Κολοζώφ με την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου των Κοινωνικών Λειτουργών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ