ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του αντιστασιακού ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ,μέλους του ΚΚΕ, γεωπόνου, από τα Φιλιατρά, που χάθηκε πρόωρα, πιστός στο ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του και προς τιμή των 80χρονων του ΚΚΕ, προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Φιλιατρών, 20.000 δρχ.

Γιάννης Καπελούζος, Γιώργος Τσατσάκος

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΣΜΠΩΚΟΥ από τα Ανώγεια Μυλοπόταμου, που πέθανε στις 23 Μάρτη, καθώς και στη μνήμη τωνΓ. ΠΟΔΙΑ,Γ. ΣΜΠΩΚΟΥ,Χ. και Α. ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ,Β. ΚΛΑΔΟΥ,ΠΑΠΑ και στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Ηρακλείου: Η οικογένεια Γιάννη Καλομοίρη (Τσικ) από τα Ανώγεια 20.000 δρχ. και ο Πολύδωρος Χαιρέτης επίσης από τα Ανώγεια 5.000 δρχ.

* * *

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του κομμουνιστή αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ Λ. ΧΑΤΖΗΓΟΥΛΑ (Κόκκινου). Γεννήθηκε το 1922 στο Φανάρι Καρδίτσας. Στην Κατοχή βρέθηκε στην Αθήνα, πιάστηκε από Γερμανούς και κλείστηκε σε στρατόπεδο στο Μπογιάτι. Κατόρθωσε να δραπετεύσει το 1943 και κατατάχτηκε στο υπαρχηγείο Αγράφων του ΕΛΑΣ. Αργότερα μετατέθηκε στο 1/38 Σύνταγμα Καρδίτσας. Πήρε μέρος στις μάχες στα Πράμαντα, στο Κεράσοβο, στην Πόρτα, στη μάχη της σοδειάς και σε άλλες.

Μετά την Απελευθέρωση, έτυχε της μεταχείρισης που είχαν όλοι οι αγωνιστές της Αντίστασης, φυλακές, εξορίες, διωγμούς. Στο Μακρονήσι έζησε τα αιματηρά γεγονότα του 1948.

Εμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στα ιδανικά του κομμουνισμού και του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, 30.000 δρχ.

* * *

Στις 7 Μάρτη 1998 πέθανε στο χωριό Λιθακιά Ζακύνθου ο αγωνιστής ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ.Ορφανός από μικρός από πατέρα πήγε στη Ζάκυνθο με τη μητέρα του και τον Αύγουστο του 1930 ήρθε σε επαφή με το ΚΚΕ, σε παράνομη οργάνωση. Μπολιάζεται με τις αρχές και τα ιδανικά του κόμματος και γίνεται μέλος του κομματικού πυρήνα Λιθακιάς. Πρωτοστατεί στην ίδρυση συλλόγου εργατών γης στο χωριό του. Το Νοέμβρη του 1937 έρχεται σε επαφή με τον Νίκο Μπελογιάννη, ο οποίος, παράνομος τότε, φιλοξενήθηκε για μεγάλο διάστημα στη Λιθακιά, από τους εκεί κομμουνιστές. Μαζί με άλλους συντρόφους του, πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στη μεταξική δικτατορία και την ίδρυση της μεταξικής οργάνωσης της νεολαίας (ΕΟΝ).

Από τους πρώτους μήνες της Κατοχής, με άλλους αγωνιστές, ιδρύουν την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, η οποία το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ.

Στις 10 Σεπτέμβρη 1944 τραυματίζεται σε μάχη τμήματος του ΕΛΑΣ με Γερμανούς και σκοτώνεται ο ετεροθαλής αδελφός του Γιάννης Μποζίκης.

Το 1967 πιάνεται από τη χούντα.

Ολα τα χρόνια, ως τη μέρα του θανάτου του, ήταν υπόδειγμα θάρρους, ώριμης πολιτικής σκέψης και ακεραιότητας χαρακτήρα. Εμεινε πιστός στο μαρξισμό - λενινισμό και στο κόμμα του, το ΚΚΕ.

Αν και ήταν 95 χρόνων, ο "Ριζοσπάστης" ήταν ο καθημερινός του οδηγός και σύντροφος ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του πρόσφεραν, μέσω της ΝΕ Ζακύνθου, στο ΚΚΕ, στο κόμμα που αγωνίστηκε αταλάντευτα μαζί του: Ν. Αρβανίτης 5.000 δρχ., Ν. Σιγούρος και Τ. Κουρκουλάκου 3.000 δρχ., Κ. Λιβέρης, Ξένος Α., Ν. Πολύδωρος, Ε. Κοντόπουλος, Σ. Κορφιάτης, Ε. Κλαυδιανός, Μ. Νικολόπουλος, Ν. Κάπαρης, Δ. Πλέσσας από 2.000 δρχ., Σ. Σούλης, Ε. Κωστής, Σ. Κλάδης από 1.000 δρχ.

* * *

Ο Αγγελος Φάκος από τη Ροδοδάφνη Αιγίου πρόσφερε για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αιγίου, 5.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού του Δήμου Φάκου,καπετάν - Μίχου,Γιώργη Αγγελόπουλου (Φλόγα), Γκολφίνου Γκολφινόπουλου,Γεώργιου Χριστόπουλου,Λευτέρη Μαράντη,Αθανάσιου Μπουχη,Αγγελή Βλάσση και Ξενοφώντα Λαμπρόπουλου.

* * *

Ο Μ. Σ. πρόσφερε, μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, 50.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ στη μνήμη της μητέρας του ΦΑΝΗΣ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ (Λαέρτη), στελέχους του ΚΚΕ και προέδρου του Παραρτήματος Αργοστολίου της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν, μέσω ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Τα μέλη του Παραρτήματος 10.000 δρχ. και ο Πάνος Μουζάκης 5.000 δρχ.

***

Εκλεισε ένας χρόνος, που έφυγε από κοντά μας ο σύζυγος και πατέρας

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο.

Η σύζυγος: Σπυριδούλα

Τα παιδιά του: Θεόδωρος και Ελένη

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Αύριο, Κυριακή 29 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην εκκλησία του Νεκροταφείου Ανάστασης Πειραιά, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, αδελφού και θείου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΝΔΑΛΑΚΟΥ

τέως δικηγόρου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

Η σύζυγος Βιργινία

Τα αδέλφια του, τα ανίψια του, οι άλλοι συγγενείς

* * *

Αύριο, Κυριακή 29 Μάρτη, στις 11.00 π.μ. στο Νεκροταφείο Παιανίας γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΤΣΗ

μέλους του ΚΚΕ.

Η οικογένειά του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ