ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια νέα Ιερή Συμμαχία διαιρεί τα Βαλκάνια

Σε πανηγυρική συνεδρίασή της η Βουλή τίμησε χτες την επέτειο του θανάτου του Ρήγα Φεραίου - Βελεστινλή και της γέννησης την ίδια ημερομηνία, του ποιητή Διονυσίου Σολωμού

Αφιερωμένη στην τίμηση της επετείου του θανάτου του Ρήγα Φεραίου - Βελεστινλή και της γέννησης την ίδια ημερομηνία του ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ήταν η χτεσινή πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής.Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος,ενώ μίλησαν εκπρόσωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Στην επικαιρότητα του έργου και των αντιλήψεων του Ρήγα Φεραίου αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,στην ομιλία του. Οπως χαρακτηριστικά είπε, "για μας τους κομμουνιστές, για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς των Βαλκανίων, στων οποίων τη μνήμη ζει ο Ρήγας, όλα είναι ζωντανά". "Στις μέρες μας μια νέα Ιερά Συμμαχία διαιρεί τα Βαλκάνια. Ξεκινώντας από το διαμελισμό της τέως Γιουγκοσλαβίας, νέοι πόλεμοι ξεσπούν. Το "αυγό του φιδιού" δείχνει να έχει κιόλας επωαστεί και το φίδι του φασισμού στάζει κιόλας το δηλητήριο του σοβινισμού και του ρατσισμού. Οι απόγονοι του καλόγερου Κυρίλλου συνιστούν σύνεση και προσαρμογή στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων", ενώ ή άρχουσα τάξη της χώρας μας προσπαθεί να πάρει και αυτή το μερίδιό της από τη λεηλασία της Χερσονήσου. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο μια από τις φωνές που δείχνουν το δρόμο του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό παραμένει ο Θούριος του πρωτομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή: "Βούλγαροι κι Αρβανίτες κι Αρμένιοι και Ρωμιοί κι Αραπάδες και Ασπροι με μια κοινήν ορμή για την ελευθερία να ζώσωμεν σπαθί" και "Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή"".

Επίσης αναφερόμενος στον Διονύσιο Σολωμό τόνισε πως "στις σημερινές συνθήκες για όσους οραματιζόμαστε έναν καινούριο κόσμο και παλεύουμε γι' αυτόν, το μεγαλείο του Σολωμού έγκειται σε τούτο: Ο ποιητής κατέδειξε ότι ο διανοούμενος πρέπει να επιλέγει να υπηρετεί με το έργο του και τη ζωή του σε μια ύψιστη εκδήλωση στράτευσης τις πρωτοπόρες κοινωνικές δυνάμεις του καιρού του. Ο ίδιος ανήκε στο αρχοντολόι και είχε τη δυνατότητα να ενσωματωθεί σε αυτό και να κάνει τέχνη για την τέχνη. Το αρνήθηκε, για να δανειστούμε τα λόγια του άλλου λαϊκού και εθνικού μας ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου: Ο Σολωμός δεν τραγουδούσε για να ξεχωρίσει από τον κόσμο, τραγουδούσε για να σμίξει τον κόσμο".

Με αιχμές για τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα ήταν και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,ο οποίος σημείωσε ότι "η Ελλάδα πάντα προχωρούσε όταν έθετε πραγματικά μακρόπνοους στόχους που δε χωρούσαν στους στενούς και μίζερους ορίζοντες ατομικών και συντεχνιακών και αντικρουόμενων συμφερόντων".

Στη δική του ομιλία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής,αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Ρήγα Φεραίου και του Διονυσίου Σολωμού, σημειώνοντας ότι τα μηνύματά τους πρέπει να εμπνεύσουν το ελληνικό έθνος σήμερα, μια "ώρα μεγάλων εθνικών προκλήσεων, ώρα ευρωπαϊκού οράματος", με στόχο την "πορεία εθνικής αναγέννησης". Παράλληλα πρότεινε "να υιοθετηθεί η πρόταση για πρόσθεση στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας του ονόματος του ποιητή".

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης,σημειώνοντας πως "ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Διονύσιος Σολωμός υπήρξαν κορυφαίοι οραματιστές και στοχαστές. Το πνευματικό τους διαμέτρημα ξεπέρασε τις εποχές στις οποίες έζησαν. Το έργο τους αποτελεί ακόμη και σήμερα αντικείμενο μελέτης και έρευνας σε διεθνές επίπεδο. Και οι δύο αγωνίστηκαν για να διεγείρουν την εθνική συνείδηση του υπόδουλου ελληνισμού και να τον οδηγήσουν στον ξεσηκωμό εναντίον της εθνικής τυραννίας". Παρέμβαση έκαναν επίσης ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος,και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

Λόγο για όλα διεκδικεί ο Ν. Μπερνς

Η πολυπραγμοσύνη και οι δραστηριότητες του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, αρχίζουν να ξεπερνούν τα όρια και να δημιουργούν την εικόνα ενός υστερικού "ανθύπατου", ο οποίος επιχειρεί να παρέμβει σε κάθε τομέα της ζωής στην "αποικία" της οποίας του έλαχε να διοικήσει.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή την περασμένη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, με τις οποίες διατύπωνε τη δυσφορία του ακόμη και για την εργατική νομοθεσία της χώρας μας, ανάγκασαν τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, να "παρέμβει" και να πει πως "οι δηλώσεις του κ. Μπερνς και οι εκτιμήσεις του δε μας βρίσκουν σύμφωνους". Ο υπουργός Τύπου, θα πρέπει να σημειωθεί, ήταν αυτός που στις αρχές του μήνα, όταν του είχε ζητηθεί να σχολιάσει τις δραστηριότητες και την πολυπραγμοσύνη του Ν. Μπερνς, είχε δηλώσει πως ο "Αμερικανός πρεσβευτής κινείται στα νόμιμα πλαίσια"...

Στα "νόμιμα πλαίσια", λοιπόν, κατά τον Δ. Ρέππα, ο Ν. Μπερνς την περασμένη Δευτέρα στην ομιλία του σε διεθνές φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, έφτασε στο σημείο ακόμη και να εκβιάσει την αλλαγή εργατικών νόμων συνδέοντας τις αλλαγές με τις αμερικανικές επενδύσεις.

"Οι μη ευέλικτοι εργατικοί νόμοι κάνουν τις επιχειρήσεις δαπανηρές. Αυτός, πρόσθεσε, είναι ένας από τους λόγους που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι από τα ακριβά στη ΝΑ Ευρώπη".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ν. Μπερνς "παραπονέθηκε" πως αν και έχουν γίνει πέντε επιθέσεις με ρουκέτες και εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά αμερικανικών εταιριών, δεν έχει γίνει ακόμη καμία σύλληψη.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή περί τρομοκρατίας, σημείωσε πως "οι ελληνικές διωκτικές αρχές συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τέτοια συνεργασία υπάρχει και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ. Το φαινόμενο της τρομοκρατίας έχει μία μεγάλη εξάπλωση, εδώ και αρκετά χρόνια, σε όλο τον κόσμο. Πρέπει συνεργαζόμενοι να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι η Ελλάδα η χώρα εκείνη, η οποία μπορεί να προβάλλεται ως χώρα που ανθεί η τρομοκρατία. Αντιθέτως, μπορώ να αναφέρω παραδείγματα άλλων χωρών - μηδέ εξαιρουμένης της μεγάλης αυτής χώρας, των ΗΠΑ - όπου τα φαινόμενα τρομοκρατίας έχουν κι εκεί την ανάλογη διάστασή τους".

Ο υπουργός Τύπου, σχολιάζοντας το σημείο της ομιλίας του Ν. Μπερνς στο οποίο γίνονταν κρίσεις για την ελληνική νομοθεσία, υποστήριξε πως "όσον αφορά τις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και εργασιακών θεμάτων, θα πρέπει να πω ότι αυτές γίνονται με γνώμονα το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον. Μία προοδευτική κυβέρνηση, σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί, πλέον, η ανταγωνιστικότητα, όπου δεν υπάρχει, πλέον, προστατευτισμός, λογικό είναι να προχωρά σε επιλογές τέτοιες, οι οποίες δίνουν την ανάλογη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στις λειτουργίες της κοινωνίας. Δεν πρέπει, όμως, να φτάνει μέχρι εκείνου του σημείου, ώστε να αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους, γιατί η κινητήρια δύναμη μιας κοινωνίας είναι οι εργαζόμενοι πολίτες της. Αν έχει άλλη άποψη η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο κ. Μπερνς, ας την κρατήσει για τον εαυτόν του".

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος για την ενημέρωση των εργαζομένων για τα επίκαιρα και γενικότερα προβλήματα και τις θέσεις του ΚΚΕ, Κομματικές Οργανώσεις διοργανώνουν στις επόμενες μέρες τις παρακάτω εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις - συνεστιάσεις:

Σήμερα Τετάρτη
  • Οι ΚΟΒ Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (2ας Μαϊου) στις 6.30 μμ. Θα μιλήσει ο Αντώνης Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
  • Στην Καλαμάτα,οργανώνεται συγκέντρωση - συζήτηση, ώρα 6.00 μμ, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Δήμου Ζωγράφου του ΚΚΕ οργανώνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Ανακρέοντος 60) ώρα 7.00 το απόγευμα εκδήλωση - συζήτηση για την υποτίμηση της δραχμής και τα μέτρα της κυβέρνησης. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Κομματική Οργάνωση Χίου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση, στις 7.00 μμ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την οικονομία και οι θέσεις του ΚΚΕ",με ομιλητή τον Μήτσο Κωστόπουλο,βουλευτή του ΚΚΕ.
Αύριο Πέμπτη

Η Αχτιδική Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση με θέμα: "Οι επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής", ώρα 7.30 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κερατσινίου.

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρασκευή 3.4.98
  • Η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Νίκαιας του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος σε συγκέντρωση - συζήτηση που θα γίνει στα γραφεία της (Τερψιθέας 6), στις 7.00 μμ με θέμα: "Οι πολιτικές εξελίξεις".
Σάββατο 4.4.98
  • Η ΚΟΒ Οικοδόμων του ΚΚΕ στο Αγρίνιο διοργανώνει δημόσια συζήτηση στις 6.00 μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου με θέμα: "Η δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης". Εισηγητής θα είναι ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ΚΟΒ Οικοδόμων το βράδυ της ίδιας μέρας και ώρα 9.00 διοργανώνει γιορταστική εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση και δράση του ΚΚΕ στο κέντρο "ΚΟΚΚΙΟΣ" (στην Εθνική οδό).
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας, στις 6.00 μμ, πραγματοποιεί συγκεντρώσεις - συζητήσεις στη Στούπα της Μάνης και στα Αρφαρά Μεσσηνίας.
Καμπάνια της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά

Το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί στην παρουσίαση της καμπάνιας που ξεκινάει, με πρωτοβουλία της Οργάνωσης, με θέμα τα ναρκωτικά. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Ο Κ. Λαλιώτης "δικάζει" τον Μ. Ψωμιάδη

Χωρίς αντίκρισμα έμεινε η δημόσια "συγγνώμη" που ζήτησε στις 24 του Μάρτη ο Μ. Ψωμιάδης, εκδότης της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας "Το Ονομα", από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, σχετικά με τα δημοσιεύματα του 1996 περί "μίζας" 4,5 δισ. δρχ. Η υπόθεση άρχισε χτες να εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό, στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, αφού ο μηνυτής υπουργός έθεσε ως όρο για την αποδοχή της συγγνώμης Ψωμιάδη, την αναγνώριση εκ μέρους του ότι "ήταν μεθοδευμένο σχέδιο, στο οποίο συμμετείχε ο ίδιος εν γνώσει του από την αρχή μέχρι το τέλος".

Στη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του, ο Κ. Λαλιώτης, ζήτησε την "παραδειγματική τιμωρία" του Μ. Ψωμιάδη, τονίζοντας ότι ουδέποτε είχε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα, ενώ "όλα τα υπάρχοντά" του "είναι καταγραμμένα στη δήλωση του "πόθεν έσχες" και μπορεί να τα ελέγξει όποιος θέλει". Φυσικά, δεν απέφυγε τις γνωστές ρητορικές μεγαλοστομίες για "την προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας" (με το ξεπούλημα, άραγε, των ΔΕΚΟ;), που ο κατηγορούμενος στόχευε να "ναρκοθετήσει" με τους ισχυρισμούς του και "την ομαλή εξέλιξη των έργων", που επιχειρούσε να... "παγιδεύσει".

Η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων.

ΚΝΕ
Συγκέντρωση - συναυλία στην Πάτρα

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - συναυλία, αφιερωμένη στα 80 χρόνια του ΚΚΕ, οργανώνουν το Σάββατο 4 Απρίλη ώρα 8 το βράδυ στο Κλειστό Εθνικό Στάδιο της Πάτρας (Κουκούλι) οι οργανώσεις Αχαϊας και Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ.Θα μιλήσει ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός και θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια του αγώνα, με την Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Θωμόπουλο.Είσοδος 1.000 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ