ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σημαντική νίκη των κομμουνιστών

ΚΙΕΒΟ.-

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην Ουκρανία για την κάλυψη των μισών εδρών της Βουλής, συγκεντρώνοντας το 25,8% των ψήφων, ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Το εθνικιστικό κόμμα "ΡΟΥΧ" καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 8,9%.Ο συνασπισμός Σοσιαλιστικού Κόμματος - Αγροτικού Κόμματος ακολουθεί με 8,7% και το Κόμμα των Πρασίνων με 5,1%.Ακολουθούν μια σειρά άλλα κόμματα ("Προοδευτικοί Σοσιαλιστές", "Σοσιαλδημοκρατικό Ενοποιημένο Κόμμα" του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσιούκ, "Γκρομάντα") που λαμβάνουν το 4% των ψήφων. Με βάση το μεικτό εκλογικό σύστημα που ισχύει στην Ουκρανία, οι μισοί (225) βουλευτές από τους 450 εκλέγονται με πλειοψηφικό σ' ένα γύρο ως ανεξάρτητοι και οι άλλοι μισοί με αναλογική σε κομματικές λίστες και με εκλογικό μέτρο το 4% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές έφτασε το 69,6%. Πάντως, με καταμετρημένα τα 4/5 των ψηφοδελτίων προκύπτει ότι οι κομμουνιστές θα καταλάβουν το λιγότερο 129 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα σχολίασε τα αποτελέσματα, δηλώνοντας ότι το νέο Κοινοβούλιο "δε θα είναι χειρότερο από το παλιό", υπονοώντας ότι η δυναμική νίκη των κομμουνιστών δε θα επηρεάσει την οικονομική και εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας.

Ομως, το μόνο κόμμα στο οποίο ο Ουκρανός Πρόεδρος μπορεί να υπολογίζει πως θα τον υποστηρίξει πλήρως είναι το "Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα" του πρωθυπουργού Βαλέρι Πουστοβοϊτένκο, το οποίο πήρε ποσοστό γύρω στο 5,1%.Οπως και να 'χει, οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως το μήνυμα των βουλευτικών εκλογών της 29ης Μάρτη ανοίγει το δρόμο για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προγραμματισμένων για το τέλος του 1999 προεδρικών εκλογών.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι οι εκλογές στην Ουκρανία ήταν "ελεύθερες και δίκαιες" και διεξήχθησαν με "ειρηνικό τρόπο".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολιτικό παιχνίδι από Μπαϊκάλ
  • Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ζητά ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών για να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας
  • Ο Ετζεβίτ απορρίπτει την πρόταση
  • Νέα εξέγερση σε τουρκικές φυλακές

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, επανέφερε χτες (για δεύτερη φορά φέτος) το ζήτημα των εκλογών στην Τουρκία, θέτοντας την κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Γιλμάζ, την οποία στηρίζει χωρίς να συμμετέχει σ' αυτήν, προ διλήμματος: ή θα καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ή αποσύρει τη στήριξή του...

Ο κυβερνητικός συνασπισμός χρειάζεται την υποστήριξη του Μπαϊκάλ και των 54 βουλευτών του κόμματός του, για να έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία στο 550μελές τουρκικό Κοινοβούλιο.

Μια σειρά νομοσχεδίων κατά των ισλαμιστών αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ αυτών που θα υποστηρίξει στο Κοινοβούλιο του κόμμα του Μπαϊκάλ. Σύμφωνα με το σύνταγμα, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν το έτος 2000.

"Δεν είναι σημαντικό ποια θα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Το σημαντικό είναι να ορίσει το Κοινοβούλιο μία", είπε.

Ο Γιλμάζ, που έχει απορρίψει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, φαίνεται (όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές) πως έπεισε τους στρατηγούς για τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την απειλή από το Ισλάμ με αποτέλεσμα να χαλαρώσει η ένταση στην κυβέρνησή του.

Πάντως ο ηγέτης του συμμετέχοντος στην κυβέρνηση Αριστερού Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρός της, Μπουλέντ Ετζεβίτ, απέρριψε, κατά το ρεπορτάζ της "Turkish Daily News", την πρόταση Μπαϊκάλ. Τι θα γίνει; αναμένεται να καταστεί σαφές τις επόμενες μέρες.

Νέα εξέγερση φυλακισμένων

Αριστεροί κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές συνέλαβαν χτες ως ομήρους 15 δεσμοφύλακες, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, ανακοίνωσε το "Ρόιτερς" επικαλούμενο επίσημη πηγή,χωρίς να την κατονομάσει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι κρατούμενοι, μέλη ακροαριστερής οργάνωσης ανταρτών πόλης, έχουν συλλάβει 12 ομήρους στις φυλακές της Περγάμου στη Δυτική Τουρκία και τρεις στις φυλακές της Αγκυρας.

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" προσέθετε ότι εξεγέρσεις λαμβάνουν χώρα σε άλλες τέσσερις φυλακές της χώρας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το αίσθημα της ανασφάλειας κυριαρχεί

ΣΟΦΙΑ.-

Σαν κάτι σάπιο να υποθάλπει η πορεία της Βουλγαρίας προς την οικονομία της αγοράς: οι πολίτες αισθάνονται όλο και λιγότερο "ασφαλείς", λέει μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα "24 ώρες".

Οι Βούλγαροι ζουν υπό το καθεστώς του φόβου μήπως πέσουν θύματα της πείνας, του υποβιβασμού του επιπέδου ζωής, της εγκληματικότητας ή της διαφθοράς.

Η σφυγμομέτρηση έγινε πριν έξι μήνες σε δύο χιλιάδες Βούλγαρους άνω των 18 ετών, χρηματοδοτήθηκε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ και δημοσιεύτηκε προχθές.

Κατά το 60% οι Βούλγαροι είναι δυσαρεστημένοι με το επίπεδο ζωής τους. Οι συνταξιούχοι, οι τσιγγάνοι και οι άνεργοι είναι οι πλέον μη προνομιούχοι.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκφράζει φόβους ότι οι κρατικές προσπάθειες και οι δυνατότητες που ήδη υπάρχουν δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν καμιά πρόοδο.

Περίπου το 83% των νοικοκυριών ανέφεραν ότι δαπανούν το 50% των εσόδων τους για τρόφιμα, ενώ ένα ποσοστό 20% των νοικοκυριών παραπονείται ότι πάνω από το 90% των εσόδων πάνε στο φαγητό.

Στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα: το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στην περίπτωση που προκύψει κάποια σοβαρή ασθένεια, δε θα έχει τα χρήματα για να αγοράσει τα κατάλληλα φάρμακα ή να κάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία, ενώ το 90% των Βούλγαρων θα πρέπει να πληρώσει και μάλιστα αδρά αν θέλει να έχει μια καλή ιατρική περίθαλψη.

Και η ανεργία προκαλεί αγωνία και αίσθημα ανασφάλειας στους Βούλγαρους, αφού το 47,3% φοβάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα χάσει τη δουλιά του.

Στον τομέα της "ασφάλειας" οι Βούλγαροι αισθάνονται "μη προφυλαγμένοι" από κλοπές και διαρρήξεις, αφού η συντριπτική πλειοψηφία (84,5%) φοβάται μήπως πέσει θύμα κακοποιών, ενώ το 71% φοβάται πολύ και τους με την ευρεία έννοια "χούλιγκαν".

Ως συνήθως σε περιπτώσεις κοινωνικής ανασφάλειας, πάει "πακέτο" κι ένας υφέρπων ρατσισμός: ποσοστό 69% των ερωτηθέντων "φοβάται επιθέσεις σε άτομα ή σε σπίτια από τους τσιγγάνους".

ΙΡΑΚ
Να δοθεί λύση στο πρόβλημα των πολιτικών κρατουμένων

Σε ανακοίνωσή του, το Ιρακινό ΚΚ παραθέτει ορισμένα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό και τις συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει, άμεσα, σχετικές πρωτοβουλίες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το φως της δημοσιότητας είδαν, πριν από μερικές μέρες, ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, σχετικά με τους κρατουμένους στις ιρακινές φυλακές. Το Ιρακινό ΚΚ δημοσιοποίησε, στις 5 Μάρτη, τα ονόματα 965 από τους κρατουμένους, τους πολιτικούς κρατουμένους, στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ, στην Κρατική Διεύθυνση Ασφαλείας και στο κέντρο κράτησης Μπάντος της Μοσούλης, μετά από αρκετό καιρό έρευνας και δράσης στο εσωτερικό του Ιράκ. Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία αυτά, τουλάχιστον, 200 από τους κρατουμένους αυτούς συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του Μάρτη του 1991 και έκτοτε είναι φυλακισμένοι. Το Ιρακινό ΚΚ απευθύνει έκκληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και όλους όσοι βρίσκονται στο πλευρό του ιρακινού λαού να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και να ασκήσουν πιέσεις στο καθεστώς της Βαγδάτης, ώστε να τερματιστεί η εντεινόμενη, όπως τονίζεται, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Ιρακινό ΚΚ ζητά από τη διεθνή κοινότητα να υλοποιήσει την εισήγηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ κ. Βαν ντερ Στουλ, ο οποίος πρότεινε την αποστολή ειδικών επιθεωρητών για να ελέγξουν την κατάσταση στο εσωτερικό των ιρακινών φυλακών και τους όρους κράτησης εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων, που ζουν καθημερινά με την απειλή της εκτέλεσης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ
Προηγείται ο Ρ. Κοτσαριάν

ΕΡΕΒΑΝ.-

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ρόμπερτ Κοτσαριάν, διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του Καρέν Ντεμιρτσιάν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν τη Δευτέρα 30 Μάρτη. Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων ο Κοτσαριάν προηγείται με 61,7% έναντι 38,3% του Ντεμιρτσιάν. Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχτεί τον Πρόεδρο Λεβόν Τερ - Πετροσιάν, που παραιτήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη, με αποτέλεσμα να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα από την πρωτεύουσα Ερεβάν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην πρωτεύουσα οι ψήφοι αναμένεται να μοιραστούν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, με τον Κοτσαριάν να διατηρεί ελαφρό προβάδισμα. Πρώην ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ ο 43χρονος Κοτσαριάν, θεωρείται ήρωας του αγώνα για την ανεξαρτησία του αρμενικού αυτού θυλάκου του Αζερμπαϊτζάν. Ο Ντεμιρτσιάν, 65 ετών, διατέλεσε Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας για 14 χρόνια επί ΕΣΣΔ. Στις κάλπες προσήλθαν 2.300.000 ψηφοφόροι.

ΚΚΕ
Αισιοδοξία από την επιτυχία

Συγχαρητήριο μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε στον Α Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας Πιοτρ Σιμονιένκο το παρακάτω μήνυμα:

"Αγαπητέ σύντροφε,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ δεχτείτε τα θερμά μας συγχαρητήρια για τη μεγάλη εκλογική επιτυχία που σημείωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας.

Εκφράζουμε την αισιοδοξία μας πως η επιτυχία σας αυτή θα βοηθήσει τους κομμουνιστές της Ουκρανίας να παλέψουν από καλύτερες θέσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας σας, θα βοηθήσει στην απόκρουση της προπαγάνδας των φιλοκαπιταλιστικών, αντικομμουνιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων, θα εμποδίζει την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων επέκτασης προς Ανατολάς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα ενισχύσει παραπέρα το συντονισμό και την κοινή δράση των κομμουνιστών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".

Ο Πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας Π.Σιμονιένκο

Ο Α Γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας, Π. Σιμονιένκο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ