ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κατάδικοι" της τράπεζας γης οι αγρότες

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, δημιουργείται εταιρία γης - έκτρωμα, που θα μπορεί αυθαίρετα να "μαζεύει" τζάμπα χωράφια και να τα μεταπουλάει σε επιχειρήσεις γης και διάφορους επενδυτές...

Τράπεζα γης - δήμιο των αγροτών, δημιουργεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που, εκτός από τη διάλυση των Οργανισμών Βάμβακος Καπνού, Ελαιολάδου και Γάλακτος, προβλέπει και τη σύσταση "Εταιρίας Αξιοποίησης Αγροτικής Γης ΑΕ" με το διακριτικό τίτλο "Αγροτική Γη".

Τα όσα προβλέπονται σχετικά με τη δράση και τις αρμοδιότητες της λεγόμενης "τράπεζα γης" στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που κατατέθηκε προχτές βράδυ στη Βουλή, ξεπερνούν κάθε όριο αυθαιρεσίας και θεωρούνται αντισυνταγματικά. Εκτός από τον πασιφανή ρόλο της εταιρίας αυτής να "μαζέψει" τα χωράφια από τους μικρομεσαίους αγρότες που ξεκληρίζονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και να τα μεταπουλήσει ή ενοικιάσει σε μεγαλοαγρότες και επιχειρήσεις γης και διάφορους άλλους επενδυτές ...της δίνεται ακόμα και το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ελέγχει τις αγοραπωλησίες μέχρι και να καθορίζει το τίμημα των χωραφιών και αν οι αγρότες διαφωνούν θα τρέχουν στα δικαστήρια! Εκτός των παραπάνω, η πρωτοφανής αυτή "πατέντα" έχει επίσης ως στόχο το φορολογικό "τσεκούρωμα" των αγροτών που θέλουν να πουλήσουν τα χωράφια τους και επιπλέον ανοίγει νέες ρουσφετολιγικές "διαδικασίες" προς εξυπηρέτηση των "ημετέρων".

Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι σε περίπτωση πώλησης αγροτικής έκτασης ο συμβολαιογράφος, στον οποίο απευθύνονται τα ενδιαφερόμενα μέρη, υποχρεούται να γνωστοποιήσει στην εταιρία το τίμημα και τους όρους της επικείμενης πώλησης. Η εταιρία μέσα σε δύο (2) μήνες από τη γνωστοποίηση, οφείλει να γνωστοποιήσει με δικαστικό επιμελητή στον ιδιοκτήτη της αγροτικής έκτασης, αν ενδιαφέρεται για την έκταση και αποδέχεται ή όχι την προσφορά! Η παρέλευση ως άπρακτης της τρίμηνης προθεσμίας συνεπάγεται έκπτωση από το δικαίωμα προτίμησης και ο ιδιοκτήτης της αγροτικής έκτασης δικαιούται να προχωρήσει στη σύναψη της σύμβασης πώλησης με οποιονδήποτε αγοραστή, αντί του γνωστοποιηθέντος τιμήματος ή μεγαλυτέρου (Μικρότερο τίμημα απαγορεύεται!). Την ευχέρεια αυτή αποκτά ο ιδιοκτήτης της έκτασης επί δύο (2) έτη από την παρέλευση ως άπρακτης της τρίμηνης προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου. Εάν κατά τη διάρκεια της τρίμηνης προθεσμίας αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της επικείμενης πώλησης, ο συμβολαιογράφος οφείλει να το γνωστοποιήσει εν νέου στην εταιρία. Σε περίπτωση που η έκταση πουληθεί χωρίς να τηρηθούν τα όσα επιβάλλονται, η "τράπεζα γης" θα μπορεί να προσφύγει στο καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο και να ζητήσει την ακύρωση της πώλησης!

Στο άρθρο 51 προβλέπεται ότι εάν η εταιρία θεωρεί υπερβολικά υψηλό το προτεινόμενο από τον πωλητή τίμημα σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, με εξώδικη δήλωσή της που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή, προτείνει στον πωλητή νέο τίμημα! Σε περίπτωση μη αποδοχής της παραπάνω προσφοράς, ο πωλητής μέσα σε έξι (6) μήνες από την επίδοση σ' αυτόν της εξώδικης δήλωσης, μπορεί να αποσύρει το ακίνητο από την πώληση ή να προσφύγει στο καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο για τον τελικό επαναπροσδιορισμό του τιμήματος. Αν μέσα στην προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου, ο πωλητής δε γνωστοποιήσει ότι δέχεται την προσφορά της εταιρίας, ούτε αποσύρει το ακίνητο από την πώληση, ούτε προσφύγει στο καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο, θεωρείται ότι αποδέχεται την προσφορά της εταιρίας! Μετά τον επαναπροσδιορισμό του τιμήματος από το καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο, και τα δύο μέρη διατηρούν το δικαίωμα υπαναχώρησης από την πώληση.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Μικρότερα εισοδήματα - μεγαλύτεροι φόροι

Αυξημένους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι ορισμένοι αγρότες της χώρας, αφού η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης δεν παίρνει καν υπόψη της το γεγονός ότι τα αγροτικά εισοδήματα υπέστησαν πέρσι και νέα μείωση, εξαιτίας της αγροτικής πολιτικής που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει από τους πίνακες προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα παραγωγής και ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου,που καθόρισε η Επιτροπή Αντικειμενικού Προσδιορισμού Γεωργικού Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν ήταν δυνατόν να μην πάρει υπόψη της το γεγονός ότι το περσινό εισόδημα για πολλές καλλιέργειες ήταν υποπολλαπλάσιο από το αντίστοιχο άλλων χρόνων, πράγμα που σ' ένα βαθμό φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες.

Σύμφωνα με μια πρώτη εξέταση των πινάκων προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα παραγωγής, προκύπτουν ότι οι παρακάτω μέσες τιμές:

  • Στο σκληρό στάρι,ημιορεινών και πεδινών περιοχών 8.688 δραχμές ανά στρέμμα από 8.134 που ήταν πέρσι (αύξηση 6,8%).
  • Στα αρδευόμενα καπνά τύπου "βιρτζίνια" 88.933 δραχμές ανά στρέμμα, από 67.867 δρχ. που ήταν πέρσι (αύξηση 31%).
  • Στη σταφίδα τύπου σουλτανίνα 37.500 δραχμές ανά στρέμμα από 24.600 που ήταν πέρσι (αύξηση 52,4%)
  • Για την κορινθιακή σταφίδα 42.500 δραχμές ανά στρέμμα, από 41.200 (αύξηση 3,1%).
  • Για τον αρδευόμενο αραβόσιτο η τιμή προσδιορίστηκε στις 13.817 δραχμές το στρέμμα από 11.144 που ήταν πέρσι (αύξηση 30%).

Για άλλα προϊόντα, όπως είναι το αρδευόμενο βαμβάκι της Καρδίτσας και των Τρικάλων, τα καπνά τύπου "μπασμάς" και ανατολικού τύπου, όπως επίσης και για διάφορες κατηγορίες πορτοκαλιών οι φετινές τιμές του υπουργείου είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε χαμηλά επίπεδα τους συντελεστές προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, η συνεχιζόμενη μείωση της αγροτικής παραγωγής και οι εσωκομματικές σκοπιμότητες στην κυβερνητική παράταξη.Η διάσταση αυτή, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα φορολόγησης των αγροτών μόνο αντικειμενικό δεν είναι.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Κόλαφος" οι προτάσεις της "Ατζέντας 2000"

Ακάθεκτα προχωρούν τα επιτελεία των Βρυξελλών στην επιβολή των ολέθριων προτάσεων της "Ατζέντας 2000" και των καταστροφικών αναθεωρήσεων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς σε δημητριακά, βόειο κρέας, γάλα και λάδι. Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που έγινε χτες στις Βρυξέλλες, με θέμα την "Ατζέντα 2000".

Οπως ανακοινώθηκε χτες οι όποιες διαφωνίες υπήρξαν χτες στο Συμβούλιο, κυρίως από τους υπουργούς Γεωργίας των νότιων χωρών της ΕΕ αφορούσαν επιμέρους στοιχεία των ρυθμίσεων που προτείνονται. Με αφορμή το παραπάνω ο Στ. Τζουμάκας θέλησε να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι χτες ύψωσε τη φωνή του στο Συμβούλιο και πάλεψε για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. Ομως αυτοδιαψεύδεται από την ίδια την ανακοίνωσή του, αφού η διαφωνία του Τζουμάκα δεν ήταν για το σύνολο και τη φιλοσοφία των καταστροφικών προτάσεων της "Ατζέντας 2000", αλλά στο γεγονός ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν χτες είναι διαφορετικές από αυτές που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβρη. Η στάση αυτή του υπουργού Γεωργίας που έχει ως σκοπό να αποπροσανατολίσει τους αγρότες μεταφράζεται ως εξής: Φωνάζουμε για τις ακόμα χειρότερες τροποποιήσεις για να περάσουν τελικά οι χειρότερες. Για παράδειγμα η Κομισιόν πρότεινε αύξηση της ποσόστωσης της Ελλάδας για το αγελαδινό γάλα κατά 18.400 τόνους και αν τελικά με τις φωνές του Τζουμάκα η ποσόστωση πάει στους 30.000 τόνους, δηλαδή πάλι κοροϊδία, τότε ο υπουργός Γεωργίας θα πανηγυρίζει για μια ελληνική επιτυχία...

Πάντως προς το παρόν ο υπουργός Γεωργίας μπορεί να πανηγυρίσει ότι κατάφερε εξασφαλίσει για άλλους εννιά μήνες στους Ελληνες το δικαίωμα να μπορούν να τρώνε κοκορέτσι, σπληνάντερο, κεφαλάκια και άλλα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα, μιας και έρχεται και το Πάσχα. Για μετά θα δει τι θα μπορέσει να κάνει...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ και συγγενείς των θυμάτων τελούν την Κυριακή 5-4-98 στις 11 πμ το καθιερωμένο ετήσιο τρισάγιο στον Αγιο Φανούριο, τόπο που εκτελέστηκαν οι αγωνιστές: Βασίλης Μελέτης, Ηλίας Σπυρογιαννάκης.Θα τιμηθούν οι 43 ήρωες αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ της περιοχής Λουτρακίου - Περαχώρας. Καλείται ο λαός της περιοχής να τιμήσει με την παρουσία του τους πεσόντες.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που ξεκινά την ίδια μέρα από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 πμ.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8234.296, 8222.952, 3844.853

- Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ παίρνει μέρος στην εκδήλωση και καλεί τα μέλη του την ίδια ημέρα να συναντηθούν στις 8 πμ στον Ηλ. Σταθμό Πετραλώνων να ξεκινήσουν για το Λουτράκι.

Γενικές Συνελεύσεις
  • Τις Γενικές τους Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

- ΑΧΑΡΝΩΝ - ΒΑΘΗΣσήμερα στις 5 μμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Αχαρνών 152 Α).

- ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ το Σάββατο 4-4-98 στις 11 πμ,στην Κρητική Εστία (Στράβωνος 12). Καλούνται τα μέλη να παρευρεθούν.

  • Επίσης την Κυριακή 5-4-98:

- ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στις 10.30 πμ στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76).

- ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ στις 10 πμ στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

- ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ στις 10.30 πμ,στο σπίτι της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).

- ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ στις 9.30 πμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου (είσοδος από Αρτης).

- ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ στις 10.30 πμ στα γραφεία του Παραρτήματος, Γρηγορίου Λαμπράκη 217.

- ΙΛΙΟΥ (Νέα Λιόσια) στις 10 πμ,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

  • Ακόμη την Τετάρτη 8-4-98:

- ΠΕΙΡΑΙΑ στις 5 μμ,στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

- ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ,στις 6 μμ,στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48, ισόγειο).

  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη 2-4-98 στις 10 πμ,τη χρονιάτικη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή της, στη μεγάλη αίθουσα του 4ου ορόφου της οδού Λυκούργου 10, Αθήνα.
Η Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΑ

Η Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967 - 74 (ΣΦΕΑ),θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτετην ερχόμενη Κυριακή 5-4-98 στις 10 πμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος.

Θέματα:

- Απολογισμός δράσης του ΔΣ.

- Οικονομικός απολογισμός.

- Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

- Εγκριση απολογισμού δράσης, οικονομικού απολογισμού και προϋπολογισμού.

- Προγραμματισμός δράσης.

- Προτάσεις.

ΒΑΣΙΛΙΚΙΑΔΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Κατέλαβαν το ταχυδρομείο

Κατάληψη στο ταχυδρομείο στις Βασιλικιάδες Ερίσσου Κεφαλονιάς κάνουν από χτες οι κάτοικοι της κοινότητας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και της διοίκησης των ΕΛΤΑ να σταματήσει τη λειτουργία του γραφείου. Ηδη ο υπεύθυνος του ταχυδρομικού καταστήματος έλαβε εντολή να παραδώσει το αρχείο του στο γειτονικό ταχυδρομείο του Φισκάρδου.

Το ταχυδρομικό γραφείο στις Βασιλικιάδες είναι ένα ακόμα απ' αυτά που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές θα πρέπει να συρρικνώσουν τη λειτουργία τους, μια και κρίνονται οικονομικά ασύμφορα. Αυτή τη στιγμή το γραφείο εξυπηρετεί 7 κοινότητες της περιοχής, χιλίων περίπου κατοίκων. Οι κάτοικοι θεωρούν πως το γεγονός αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα της συρρίκνωσης της επαρχίας και της μοίρας που της επιφυλάσσει η κυβέρνηση και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ διευκρινίζεται πως το ταχυδρομικό γραφείο στις Βασιλικιάδες δε θα κλείσει ολοσχερώς αλλά θα υπολειτουργήσει. Σύμφωνα με την απόφαση των ΕΛΤΑ θα λειτουργεί μόνο 3-4 ώρες την ημέρα, ενώ η μεταφορά του αρχείου κρίθηκε αναγκαία για τεχνικούς λόγους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ