ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Νέο διεκδικητικό πλαίσιο

ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Εγκρίθηκε με 68 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 2 λευκά, ο απολογισμός δράσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας,σε μαζική συνέλευση των αντιπροσώπων του, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Ταυτόχρονα, οι αντιπρόσωποι καθόρισαν το διεκδικητικό πλαίσιο για το 1998, ενώ εγγράφηκε στη δύναμη του ΕΚΛ το σωματείο έλξης ΟΣΕ και νομιμοποιήθηκαν οι αντιπρόσωποι του σωματείου Εργατοϋπαλλήλων. Στην τελευταία απόφαση διαφώνησαν και - για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο - αποχώρησαν από τη συνέλευση κάποια στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Μιλώντας στη συνέλευση ο Τ. Τσιόγκας,γραμματέας του ΕΚΛ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων της εργατικής τάξης - μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα - για την αντιμετώπιση της επίθεσης κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Σε απαρίθμηση προθέσεων και αιτημάτων αναλώθηκε ο Στ. Τσουκαλάς, πρόεδρος του ΕΚΛ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, χωρίς να θέτει την ουσία των αγώνων για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο για το 1998 που καθορίστηκε, αναφέρονται τα αιτήματα για υπογραφή ΕΓΣΣΕ με κατώτερο ημερομίσθιο τις 8.000 δρχ. και βασικό μισθό τις 200.000 δρχ., για 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο με αύξηση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, για επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και των υπολοίπων με το 80% του μισθού, για απαγόρευση απόλυσης στα τελευταία 5 χρόνια απασχόλησης και σε ηλικία άνω των 55 ετών κ.ά., ενώ εκφράζεται η πλήρης αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, καθώς και στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Σε τοπικό επίπεδο οι διεκδικήσεις των εργαζομένων αφορούν σε: Μέτρα για την κλωστοϋφταντουργία και τον ιματισμό με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών. Επαναλειτουργία της ΒΙΟΚΕΡΑΛ και του εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας γάλακτος και τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής φίλτρων τεχνητού νεφρού. Να δημιουργηθεί το β' κατάστημα του ΙΚΑ, να λειτουργήσει η πτέρυγα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και να συντομευτούν τα έργα για αποπεράτωση και άμεση λειτουργία του Περιφερειακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας. Να προωθηθούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και παραγωγικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

Προς νοθεία στις εκλογές του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Αχα'ϊας

Καταγγελία της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για τις μεθοδεύσεις του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Αχα'ϊας

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Νοθεία και εκτεταμένη αλλοίωση των συσχετισμών μεθοδεύει το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαϊας,διά του διορισμού αντιπροσώπων στο Νομαρχιακό Συνέδριο Αχαϊας της ΑΔΕΔΥ!

Η ΔΕΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την επιχειρούμενη μεθόδευση από πλευράς πλειοψηφίας του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαϊας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ - ΝΑΡ - ΣΕΑΜ) για τη νόθευση της αντιπροσώπευσης στο συνέδριο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αχαϊας.

"Παρόλο - αναφέρεται - που η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Αχαϊας παρέτεινε αυθαίρετα τη θητεία της για δύο μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες για αντιπροσώπους όπου δεν είχαν γίνει, με ευθύνη του το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαϊας δε συγκάλεσε ΓΣ, ούτε προχώρησε σε εκλογές, φοβούμενο την καταδίκη του από τους καθηγητές για την άκριτη υποστήριξη στις επιλογές της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της (ΠΑΣΚΕ). Μεθοδεύει το "διορισμό" αντιπροσώπων. Με σκοπό να φιμώσει τη φωνή της ΔΕΕ, το στέλεχος του ΝΑΡ και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Α. Αναγνωστάκης πρότεινε να διοριστεί και από τη ΔΕΕ ένας αντιπρόσωπος.

Η ΔΕΕ, πιστή στους δημοκρατικούς θεσμούς και τη βούληση των εργαζομένων, αποκρούει τέτοιου είδους συναλλαγές και καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες. Ανεξάρτητα από την απόφαση της Α ΕΛΜΕ Αχαϊας, καλούμε τη διοίκηση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ να μη νομιμοποιήσει τους ΝΟΘΟΥΣ αντιπροσώπους, διαφορετικά, θα χρεώνεται τη νοθεία και θα χρεωθεί και την πολιτική ευθύνη γι' αυτό.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα φανεί για άλλη μια φορά η "άτυπη" υποστήριξη της ΠΑΣΚΕ στις τυχοδιωκτικές αριστερίστικες παρεμβάσεις (ΝΑΡ - ΣΕΑΜ), προκειμένου να επιβιώσουν για να τις έχουν και πάλι δεκανίκια στήριξης της πολιτικής τους.

Ανάλογα με τις εξελίξεις, η ΔΕΕ επιφυλάσσεται για τη στάση της στο Συνέδριο της Πέμπτης".

Ψηφίζουν οι υπάλληλοι της Εμπορικής

Σε υπερψήφισή της για ένταση του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, καλεί η "Νέα Συνδικαλιστική Κίνηση"

Αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας για την ανάδειξη νέου ΔΣ, αντιπροσώπων για την ΟΤΟΕ και το ΕΚΑ, καθώς και δυο εκπροσώπων για το ΔΣ της Τράπεζας.

Σε διακήρυξή της η "Νέα Συνδικαλιστική Κίνηση" επισημαίνει στους εργαζόμενους τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούνται για το μέλλον της εργασίας τους, εξαιτίας του ανταγωνισμού των τραπεζιτών, οι οποίοι προκειμένου ληστρικά να αυξήσουν τα τεράστια κέρδη, προωθούν τη μείωση του λειτουργικού κόστους, μειώνουν τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων. Επίσης, εκφράζει τη ριζική της αντίθεση στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών Εμπορικής - Ιονικής, τονίζοντας ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις επιδιώκεται το μοίρασμα της τραπεζικής αγοράς σε όφελος των Τραπεζών Πίστεως, Eurobank του Λάτση, άλλων μεγάλων επιχειρηματιών, καθώς και ξένων τραπεζών, που είναι οι επίδοξοι μνηστήρες των αντίστοιχων κρατικών.

Μεγάλες ευθύνες επιρρίπτει και στην πλειοψηφία της προηγούμενης διοίκησης (ΔΗΣΥΕ - ΕΑΣ) για τη "δράση" της την περασμένη διετία, χαρακτηρίζοντάς την ως "διετία ένοχης σιωπής". Επίσης καταγγέλλει ότι αυτή η πλειοψηφία απέκρυψε από τους εργαζόμενους τα πραγματικά προβλήματα και τις αντιδραστικές ανατροπές που προωθούνται.

Τέλος, η "Νέα Συνδικαλιστική Κίνηση" καλεί τους εργαζόμενους να την υπερψηφίσουν και με την ψήφο τους για να:

- Υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της Τράπεζας και να αποκρούσουν κάθε ενέργεια που στόχο έχει τη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση του Ομίλου της Τράπεζας και γενικότερα.

- Να υπερασπιστούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

- Να υπερασπιστούν το θεσμό της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης, τον Οργανισμό του προσωπικού και τις ΣΣΕ και να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια καθιέρωσης ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μερικής απασχόλησης, ωρομισθίου, ελαστικού ωραρίου και ελαστικής απασχόλησης και ασφάλισης.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε 48ωρο "κλοιό" το ΓΕΝΕ

Την κλιμάκωση των αγώνων αποφάσισε η γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ. Συνεδριάζει σήμερα η ΕΕ της ΠΝΟ

Το "πράσινο φως" να κλιμακώσει τους αγώνες για την προστασία του δικαιώματος στη δουλιά, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ενάντια στη "μαύρη εργασία" και το δουλεμπορικό κύκλωμα, έδωσαν οι μηχανικοί στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), κατά τη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση.

Οι μηχανικοί, με μυστική ψηφοφορία, ενέκριναν τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης της διοίκησης, το οποίο περιλαμβάνει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν από σήμερα στις 9 το πρωί με 48ωρο αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Παράλληλα, αποφάσισαν να συνεχιστεί και να ενταθεί η δράση του κοινού μετώπου πάλης που έχουν συγκροτήσει η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" με τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος Πειραιά,ενάντια στην ανεργία, με καθημερινούς ελέγχους στα επισκευαζόμενα πλοία για την πάταξη της "μαύρης εργασίας".

Επιπλέον, οι μηχανικοί, με ψήφισμα της συνέλευσής τους, απαιτούν από την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί - ύστερα από απαίτηση της ΠΕΜΕΝ - να πάρει απόφαση για συμμετοχή των ναυτεργατών στην 24ωρη απεργία στις 9 Απρίλη και για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με διεκδικητικό πλαίσιο που θα απαντά στην εκρηκτική όξυνση των προβλημάτων. Μάλιστα, οι μηχανικοί αποφάσισαν να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ΕΕ της ΠΝΟ.

"Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν είναι παντοδύναμο. Η οργανωμένη παρέμβαση του κλάδου μας, οι συντονισμένοι αγώνες με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα αναστρέψουν τις εξελίξεις προς όφελος των μηχανικών, γενικότερα των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης και της οικονομίας της χώρας μας", επισήμανε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝΓιώργος Τούσσας."Οι κινητοποιήσεις - συνέχισε - προς το ΓΕΝΕ, την ΠΝΟ, την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, συνεχίζονται και δεν πρέπει να λείπει κανείς μηχανικός".

Παράλληλα, η ΠΕΜΕΝ, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν μέρος μαζικά στις σημερινές κινητοποιήσεις.

ΕΣΑΚ - ΔΕ
Συνδιάσκεψη τον Ιούνιο

Τις θέσεις για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη,που θα γίνει στις 13 και 14 Ιουνίου,τα προβλήματα της εργατικής τάξης, την επίθεση που γίνεται από ΕΕ, κυβέρνηση, ΣΕΒ και την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, συζήτησαν σε κοινή συνεδρίασή τους το περασμένο Σάββατο οι Εκτελεστικές Επιτροπές της ΕΣΑΚ και της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας".

Μέσα από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις των δυο συνδικαλιστικών παρατάξεων, για το χαρακτήρα της επίθεσης ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Επιβεβαιώθηκαν επίσης οι εκτιμήσεις για το συνδικαλιστικό κίνημα και τις δυο γραμμές στην ηγεσία του, αυτή της ταξικής πάλης και αυτή της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της υποταγής, που ακολουθούν οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ.

Συζητήθηκε, ακόμα, ο τρόπος δουλιάς για την επιτυχία της απεργίας στις 9 του Απρίλη.

Στάσεις στα Σπάτα

Στάσεις εργασίας (7 πμ - 9.30 πμ και 2.30 μμ - 5 μμ) πραγματοποιούν, αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, υπερασπιζόμενοι την κατάκτηση του 7ωρου και διεκδικώντας ικανοποιητικές αυξήσεις. Στα πλαίσια της στάσης που κήρυξε το Παράρτημα Εργαζομένων στο νέο αερολιμένα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,θα γίνει συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο χώρο του εργοταξίου της ΧΟΧΤΙΦ. Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει και την Παρασκευή. Σε ανακοίνωσή του, το Παράρτημα επισημαίνει ότι, με την καθολική συμμετοχή τους στην προηγούμενη στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι έδειξαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Σημειώνει ότι στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιριών στο έργο, οι τελευταίοι απέρριψαν όλα τα αιτήματα. Καλεί όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εταιρίες που παραβιάζουν το 7ωρο, να το επιβάλουν "ντε φάκτο".

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλους, με κατώτερα μεροκάματα 10.000 δρχ. εργατικό, 13.000 δρχ. βοηθητικό και 15.000 δρχ. μαστορικό. Εφτάωρο - τριανταπεντάωρο χωρίς μείωση αποδοχών. Επικόλληση του πραγματικού μεικτού ενσήμου στο σύνολο των αποδοχών κάθε μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ