ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηχανισμός καταστολής των αγώνων
  • Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Γιουροπόλ
  • Καταψήφισε το ΚΚΕ

Με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πέρασε χτες στη Βουλή, το νομοσχέδιο που αφορά την κύρωση της σύμβασης για τη δημιουργία ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Γιουροπόλ). Το ΚΚΕ καταψήφισε το νόμο, τονίζοντας ότι ένας τέτοιος μηχανισμός τάσσεται στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των λαϊκών αντιδράσεων.

Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, τόνισε πως "η δημιουργία της Γιουροπόλ έρχεται συμπληρωματικά προς άλλα μέτρα, της νομιμοποίησης του ηλεκτρονικού φακελώματος και της Σένγκεν, και με την ψήφισή της ολοκληρώνονται υποτίθεται οι βάσεις για την οικοδόμηση των μηχανισμών καταστολής σε επίπεδο εγκλήματος. Μηχανισμοί, όμως, οι οποίοι κατά κύριο λόγο στοχεύουν στην αντιμετώπιση των λαϊκών κινημάτων και των κοινωνικών εκρήξεων, που αναπόφευκτα θα έρθουν για να αντιπαλέψουν την πολιτική που ακολουθείται και στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Μια πολιτική που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων".

Αναφερόμενος στη δράση που θα έχει ο νέος μηχανισμός καταστολής είπε ότι "το προσωπικό της Γιουροπόλ εξοπλίζεται με μια ιδιότυπη ασυλία και έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την μαρτυρική κατάθεση. Ετσι θα μπορεί κάποιος να καταδικαστεί με βάση πληροφορίες - κατηγορίες και μόνο της Γιουροπόλ, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τις αντικρούσει στο δικαστήριο. Γεγονός που μας γυρνάει στις περίφημες καταθέσεις του Ρακιντζή και των άλλων "αστέρων" της εποχής που χρησιμοποηήθηκαν για την καταδίκη και εκτέλεση του Μπελογιάννη".

Στο θέμα της Γιουροπόλ παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, τονίζοντας ότι "το νομοθετικό αυτό πλαίσιο μετατρέπει ουσιαστικά τους πολίτες των χωρών - μελών της ΕΕ, αλλά και τους πολίτες τρίτων χωρών που είτε βρίσκονται ήδη μέσα είτε πρόκειται να εισέλθουν στο χώρο της ΕΕ, από υποκείμενα - φορείς θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αντικείμενα, υφιστάμενα ηλεκτρονική συγκέντρωση και επεξεργασία ατομικών τους στοιχείων, αλλά και άλλες ενέργειες (πχ διακριτική παρακολούθηση ενδεχόμενη δίωξη κλπ".

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, χαρακτήρισε "θράσος" τις παραινέσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, που ζητά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τον "νέο Πιουριφόι".

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γεώργιος Ρωμαίος, υποστήριξε ότι η Γιουροπόλ δημιουργείται αποκλειστικά για την πάταξη του εγκλήματος και πως οι αρμοδιότητές της δεν ξεφεύγουν από αυτό το σκοπό. Παράλληλα σημείωσε ότι οι εθνικές αρχές έχουν την ευχέρεια να δράσουν αυτόνομα και να μη δίνουν πληροφορίες όταν τους ζητηθούν.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
Απαγορεύονται τα εθνικιστικά τραγούδια
  • Ο αρχηγός του ΓΕΣ Μ. Παραγιουδάκης εξέδωσε σχετική διαταγή
  • Λοχαγός στη Μυτιλήνη τιμωρήθηκε με δέκα μέρες φυλακή

Τα διάφορα κρούσματα ανάρμοστης συμπεριφοράς στελεχών προς στρατιώτες, αλλά και οι επικίνδυνες εθνικιστικές εξάρσεις που παρατηρούνται στον ελληνικό στρατό, αποτέλεσαν την αφορμή για τον έκδοση από τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστρατήγου Μανούσου Παραγιουδάκη, Γενικής Διαταγής προς όλες τις στρατιωτικές μονάδες. Στο μεταξύ λοχαγός των καταδρομών τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης δέκα ημερών επειδή μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Μυτιλήνη έδωσε διαταγή στο τμήμα των καταδρομέων που ήταν επικεφαλής να φωνάξει αντιτουρκικά συνθήματα.

Η διαταγή του αρχηγού του ΓΕΣ με ημερομηνία 13/3/98 έχει ως εξής:

"1. Αναφέρθηκαν πρόσφατα περιστατικά, σύμφωνα με τα οποία:

α. Σε ΚΕΝ (σ.σ. Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων) παρατηρήθηκαν φαινόμενα ανάρμοστης συμπεριφοράς στελεχών προς νεοσυλλέκτους οπλίτες.

β. Νεοσύλλεκτοι οπλίτες τραγουδούσαν μη προβλεπόμενα στρατιωτικά άσματα και αναφωνούσαν συνθήματα που είναι αντίθετα προς την ασκούμενη εθνική πολιτική.

2. Επισημαίνεται για μια ακόμα φορά, ότι με τις σχετικές διαταγές σάς έχουν κοινοποιηθεί λεπτομερείς οδηγίες για την εξάλειψη των φαινομένων σωματικής, ψυχικής ή άλλης δοκιμασίας, καθώς και για τη χρήση συγκεκριμένων στρατιωτικών ασμάτων από το στρατιωτικό προσωπικό.

3. Μετά από τα παραπάνω, να μελετηθούν τα σχετικά, τα οποία με μέριμνα των Διοικήσεων, να αναπτυχθούν σε όλα τα στελέχη, από τα οποία να απαιτήσουν την πιστή εφαρμογή τους.

4. Εφιστάται η προσοχή, για την πλήρη συμμόρφωση όλων, προς τα καθοριζόμενα στα σχετικά. Στο μέλλον, θα ελέγχονται αυστηρά οι Διοικήσεις των Μονάδων στις οποίες θα συμβαίνουν παρόμοιες παραλείψεις".

"Δίκην κατακτητή"

Ως και αστικά ΜΜΕ εξανέστησαν. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "φόρεσε" αντιαμερικάνικο "ένδυμα". Τώρα, εδώ που τα λέμε, ανέξοδα λόγια για τα μάτια του κόσμου, ή, καλύτερα, για τα αυτιά του κόσμου, έχουν εκστομίσει και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, απ' αφορμή άλλα ζητήματα ή, όπως λέει ο λαός μας, "ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια". Προς τι, όμως, η ξαφνική "αντιαμερικάνικη λογο-λαγνεία"; Ο Μπερνς "χτύπησε", έγινε προκλητικός, έκανε πρωτοφανή επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Λες και είναι πρώτη φορά, που οι Αμερικάνοι επεμβαίνουν ωμά και απροκάλυπτα, λες και δεν είναι ο ίδιος ο Μπερνς, που, ασύδοτος, περιδιαβαίνει ανά την Ελλάδα ως όψιμος απόλυτος άρχων. Τι είπε ο Αμερικάνος; Οτι το ελληνικό κράτος δεν προστατεύει τους προστάτες του, Αμερικάνους επιχειρηματίες, από την τρομοκρατία, ότι απαγορεύεται να αναμειγνύεται στην ιδιωτική επιχειρηματική ασυδοσία, ότι η εργατική νομοθεσία, δηλαδή τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι εμπόδιο στις ξένες επενδύσεις. Ο,τι, δηλαδή, εφαρμόζουν μετά μανίας οι σοσιαλφιλελεύθεροι "εκσυγχρονιστές" κυβερνήτες και τα στηρίγματά τους.

Είναι γεγονός ότι ο Αμερικάνος φάνηκε να ξεπερνά τα όρια του διπλωματικού "σαβουάρ βιβρ", με την ομιλία του στο συνέδριο των επιχειρηματιών. Αλλά αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε έγινε γιατί ο ίδιος δεν έμαθε καλά τη διπλωματική γλώσσα. Σε επιχειρηματίες μίλησε και εκφράστηκε ακριβώς στη γλώσσα που θέλουν και καταλαβαίνουν. Τα αμερικάνικα συμφέροντα προωθεί και υπενθύμιζε, για όσους ίσως δεν το 'χουν εμπεδώσει, ότι και τα συμφέροντα των Ελλήνων επιχειρηματιών μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με τους Αμερικάνους και την οικονομικοπολιτική πρόσδεση σ' αυτούς. Αλλά επιδιώκει και κάτι ακόμη, που δε θέλει να ξεχνούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Οτι η "νέα τάξη" απαιτεί αναγνώριση των ηγητόρων της, των ΗΠΑ, επιβολή των αντιδραστικών απαιτήσεων του κεφαλαίου στο λαό της Ελλάδας και εθισμό στη "δίκην κατακτητή" παρουσία τους.

Αυτή η εξέλιξη φάνηκε "άγρια" ακόμη και στην κυβέρνηση, γιατί της χαλάει το προφίλ. Σ' αυτό προσπάθησε να "κάνει παραλλαγή", με το σημερινό δήθεν αντιαμερικάνικο "στήσιμο" ο Δ. Ρέππας. Γιατί ποιος πίστεψε στ' αλήθεια ότι ξαφνικά η κυβέρνηση των "ευχαριστιών" στους Αμερικάνους γίνεται αντιαμερικάνικη; Αυτό, όμως, είναι και το πρόβλημα. Η ψυχολογία της συνήθειας, του εθισμού, της καλλιέργειας συνείδησης του "όλα να τα περιμένεις" και του "μη χειρότερα". Είναι ό,τι πιο επικίνδυνο, γιατί το, υποτιθέμενο, ολίσθημα του Αμερικάνου είναι η φυσική συνέχεια και συνέπεια της πολιτικής της άρχουσας τάξης, που ενεργοποιείται από την κυβέρνηση, και όχι μόνο, στα πλαίσια της "νέας τάξης", θεωρείται το άπαν της προοπτικής για τη χώρα, υποτάσσει τα πάντα σ' αυτήν. Αν δεν το 'κανε, πώς θα επιχειρηματολογούσε για την αναβάθμιση της Ελλάδας (βλέπε των μεγαλοβιομηχάνων και τραπεζιτών) στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, που απαιτεί και παγκοσμιοποιημένη πολιτική, δηλαδή ιμπεριαλιστική πολιτική, άρα και συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτήν, υποτάσσοντας το λαό της; Γιατί, λοιπόν, ο Αμερικάνος να μην συμπεριφέρεται όπως είναι και όχι όπως θα ήθελε η κυβέρνηση να φαίνεται; Σ' αυτά εθίζουν και θέλουν να εθίζουν τις λαϊκές μάζες. Ο εθισμός σημαίνει μοιρολατρία, υποταγή, ανοχή, παθητικότητα, όταν απαιτείται αντίσταση, δράση ενάντια στους Αμερικάνους, δράση ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική που συμπορεύεται με τα βήματα των Αμερικάνων, ως το τσάκισμα της "νέας τάξης" και των καταπιεστών του λαού μας.

Η Αλ. Παπαρήγα στην Εύβοια

Το Μαντούδι και τη Λίμνη Εύβοιας θα επισκεφθεί την Παρασκευή 3 Απρίλη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η ΓΓ της ΚΕ, στις 11.00 το πρωί θα επισκεφθεί τη ΒΙΟΜΑΓΝ,όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας. Αργότερα, στις 12.30 μμ,θα συναντηθεί με το δήμαρχο της Λίμνης και τους κοινοτάρχες του Συμβουλίου Περιοχής της 11ης Εδαφικής Περιφέρειας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λίμνης.

Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Μαντούδι στις 8.00 το βράδυ.

"Αναψυκτήριο" του 6ου Στόλου η χώρα μας

Σε "αναψυκτήριο" των πληρωμάτων του 6ου Στόλου μετατρέπεται η Ελλάδα. Εκτός από ξέφραγο αμπέλι και βάση εξόρμησης για την επιβολή των τυχοδιωκτικών σχεδίων της "νέας τάξης", η χώρα, με τη δουλική συγκατάθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και διαφόρων τοπικών οργάνων της, προσφέρει όλα της τα λιμάνια για την ξεκούραση των "ράμπο". Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη η άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά αμερικανικής φρεγάτας, η οποία θα εγκαινιάσει το "νέο πνεύμα" που προωθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής Ν. Μπερνς. Στα πλαίσια αυτά, θα προβλέπεται επίσκεψη του κοινού στα πλοία και ...εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, αλλά και έξοδος των πληρωμάτων στην πόλη για αναψυχή. Η τακτική αυτή που εφαρμόζεται στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" της εξάρτησης, εντάσσεται στην πολιτική εξουδετέρωσης των αντιαμερικανικών - αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του ελληνικού λαού. Τμήμα της τακτικής αυτής είναι και οι διάφορες κινήσεις του Ν. Μπερνς, που, με επισκέψεις του ανά την Ελλάδα, σαν να πρόκειται για αμερικανική επαρχία, προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο μεγάλος επικυρίαρχος και ταυτόχρονα να προσεγγίσει τον ελληνικό λαό.

Σήμερα στον "902" TV

Συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 10.30 μμ, το αφιέρωμα της τηλεόρασης του "902" στα 80χρονα του ΚΚΕ με το 3ο μέρος που έχει θέμα: "Τη δράση του ΚΚΕ από το 1917 έως το 1924".

Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τα μέλη του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρήστο Τσιντζιλώνη, Θανάση Παπαρήγα και Δώρα Μόσχου.

  • Επίσης σήμερα στις 9.30 μμ,στην πολιτική, ενημερωτική εκπομπή "Από το σήμερα στο αύριο" η δημοσιογράφος του "902", Αννα Μπαλλή συζητάει με τον Ελισσαίο Βαγενά,μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα τις "πολιτικές εξελίξεις στη Μολδαβία και την Ουκρανία".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ