ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη Μεγάλη Δευτέρα η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν με τηλεγραφήματα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρ. Φλωράκης

Τη Μεγάλη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα γίνει η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, που έχασε τη μάχη με τη ζωή χτες στις 1.35 τα ξημερώματα, ύστερα από νοσηλεία 45 ημερών στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.Η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ θα γίνει με δημόσια δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους.

Την ημέρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ θα παραμείνουν κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν, μετά από απόφαση των διοικήσεών τους, οι τράπεζες, καθώς και οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (ΔΕΚΟ). Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τύπου, κανονικά θα λειτουργήσουν και τα ΜΜΕ. Από χτες έχει κηρυχτεί δημόσιο πένθος που θα διαρκέσει για τέσσερις μέρες και οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες. Η Ιερά Σύνοδος για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα πρέπει σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας να συγκληθεί μέσα σε 20 μέρες από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, έστειλε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών το παρακάτω τηλεγράφημα: "Θερμά συλλυπητήρια για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ", ενώ στο τηλεγράφημα που έστειλε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης αναφέρεται: "Για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, δεχτείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου".

Τη θλίψη τους για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος,ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης,ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγ. Βενιζέλος,ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας κ. ά.

Ποιος ήταν

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ γεννήθηκε στις 2/25 Αυγούστου 1913 στο Αρτεσσιανό Καρδίτσας και το πραγματικό του όνομα ήταν Βησσαρίων Τίκκας. Την εγκύκλια παιδεία του την έλαβε στο σχολείο του χωριού του και στο Σχολαρχείο και το Γυμνάσιο Καρδίτσας. Στη συνέχεια φοίτησε στις Ιερατικές Σχολές Αρτας και Κορίνθου και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολής Αθήνας από όπου αποφοίτησε το 1940. Το 1938, δευτεροετής φοιτητής, βρίσκεται μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης και χειροτονήθηκε διάκονος. Για ένα χρόνο υπήρξε διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέου Ηρακλείου και το 1939 λειτούργησε ως διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Πατησίων.

Το 1941 υπηρέτησε ως δακτυλογράφος και ως υπογραμματέας και γραμματέας Β της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου με μια διακοπή το 1943 και 1944. Στα χρόνια εκείνα υπηρέτησε στον ΕΔΕΣ. Το 1942 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στο Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών. Στις 6 Σεπτέμβρη του 1949 σε ηλικία 36 ετών η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Αρτας. Το 1958 στις 11 Μαρτίου με απόφαση της Ιεράς Συνόδου μετατέθηκε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων για να πληρώσει το κενό από το θάνατο του Δημητρίου. Στις 23 Μάρτη ενθρονίζεται και παραμένει εκεί 16 χρόνια.

Στις 12 Ιανουαρίου 1974 εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας (έκτακτη πολυμελής σύνοδος 32 αρχιερέων) και στις 16 Ιανουαρίου ενθρονίστηκε. Η θητεία του κατά τους 6 πρώτους μήνες συνέπεσε με τη δικτατορία Ιωαννίδη.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης στον "9,84"

"Εάν κανείς ρωτήσει για το περιεχόμενο της λέξης "λεβεντιά", μπορεί να μνημονεύσει τον Σεραφείμ". Αυτό δήλωσε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 9,84". Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του σταθμού "Αθήνα 9,84", ο Χ. Φλωράκης αναφερόμενος στα χρόνια του Εμφυλίου, υπογράμμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, σχετικά με αυτό το θέμα ήταν μαζί του άψογος. "Συναισθανόταν ότι όλα αυτά θα πρέπει να παραμεριστούν και έκανε κι αυτός ό,τι μπορούσε για να γίνει αυτό. Ακόμα και από το Βήμα της Βουλής, στους καθιερωμένους αγιασμούς, είχε τονίσει ότι σέβεται όλες τις ιδεολογίες", τόνισε.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Επιστήμονες ή έρμαια πολυεθνικών;

Αποσπάσματα από την ομιλία της Μαρίας Δελιβάνη - Νεγρεπόντη σε εκδήλωση της "Πανσπουδαστικής" του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η διαπραγμάτευση του θέματος που μου ανατέθηκε, με προβλημάτισε πολύπλευρα. Και τούτο διότι δε διαθέτει αυτόνομη δυναμική, αλλά αντίθετα εντάσσεται στο ευρύτερο οικονομικό του περιβάλλον, το οποίο προσδιορίζει τις παραμέτρους του.

Ειδικότερα, οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων οικονομικών σχολών δε διαχωρίζονται αποφασιστικά από τις αντίστοιχες αποφοίτων άλλων σχολών και οι Ελληνες απόφοιτοι οικονομικών σχολών δεν προβλέπεται να έχουν σαφώς διαφορετική τύχη σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους της υπόλοιπης Ευρώπης. Εξάλλου, η έκταση των εργασιακών τους δικαιωμάτων είναι και αυτή συνάρτηση εξελίξεων που υπερβαίνουν τον ελληνικό χώρο, αφού ο τελευταίος αυτός τις υιοθετεί και το ίδιο ισχύει για το ρόλο των πολυεθνικών, που είναι δεδομένος στο διεθνές προσκήνιο.

Το μέλλον των αποφοίτων οικονομικών σχολών

Η "παγκοσμιοποιημένη" οικονομία και ειδικότερα η ελευθερία διακίνησης εργασίας στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, των οποίων ο αριθμός προβλέπεται να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει σταδιακά και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αυξάνει θεωρητικά τις ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί και μεγαλύτερο βαθμό ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων που θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς υψηλής ανεργίας, για απρόβλεπτο ακόμη χρόνο.

Το νέο υπόδειγμα εργασίας και εργασιακών σχέσεων δείχνει στην Ευρώπη να επιχειρεί να προσαρμοστεί με τα χαρακτηριστικά του αντίστοιχου των ΗΠΑ, έστω και με κάποια καθυστέρηση. Η Ευρώπη έχει πειστεί να εγκαταλείψει το ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού της, που επί δεκαετίες την καθιστούσε υπερήφανη. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

α) Χαμηλοί μισθοί, γενικά, και συχνά κάτω από την παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά ταυτόχρονα και πολύ υψηλοί για πολύ ολιγάριθμους εργαζομένους. Οι τελευταίοι αυτοί έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, μεγάλη εξειδίκευση σε ό,τι εκάστοτε ζητείται και ταυτόχρονα σπανίζει και ασυναγώνιστη παραγωγικότητα. Ανήκουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κυρίως όμως στον τομέα των νέων υπηρεσιών, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Δημιουργείται έτσι μια ελίτ χωρίς πατρίδα που σχεδόν ταυτίζεται με το κεφάλαιο, αλλά και ένα νέο προλεταριάτο. Η ελίτ αυτή, τουλάχιστον στους κόλπους της ΕΕ, προετοιμάζεται με τη βοήθεια πολλαπλών προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανταλλαγών σπουδαστών, στα οποία, εκ των πραγμάτων, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ολιγάριθμοι.

β) Οι σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη αποστασιοποιούνται, κυρίως με την προώθηση του σχήματος της μερικής απασχόλησης, οι υποχρεώσεις εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους ελαχιστοποιούνται, το ωράριο εργασίας γίνεται ελαστικό και ενθαρρύνεται η κατ' αποκοπήν εργασία στο σπίτι. Η ύπαρξη των εργατικών συνδικάτων, που ήδη έχουν περιορίσει την ισχύ και επιρροή τους τα τελευταία χρόνια, καθίσταται προβληματική στο μέλλον, εφόσον το εργατικό δυναμικό δεν έχει μονιμότητα και ούτε συγκεντρώνεται καθημερινά στον ίδιο χώρο εργασίας. Ολοένα και περισσότερο οι εργαζόμενοι λειτουργούν και συνάπτουν συμφωνίες ως μεμονωμένα άτομα, το δε επίπεδο του μισθού τους παύει σταδιακά να εξασφαλίζεται από το κατώτατο όριο μισθού. Παιδιά, ηλικιωμένοι και γυναίκες παύουν να διασφαλίζονται από κανόνες απαγόρευσης εργασίας τους τη νύχτα, με ανθυγιεινούς όρους ή σε πολύ κακοπληρωμένες εργασίες. Δηλαδή, ένας νέος μεσαίωνας του 21ου αιώνα μάς εξαγγέλλεται στην αγορά εργασίας και όχι μόνο.

γ) Ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται και, σταδιακά, παύει να εξασφαλίζει αξιόλογη απασχόληση. Κυριαρχεί ολοένα περισσότερο ο ιδιωτικός, που ασφαλώς δεν περιλαμβάνει μόνο ή και κυρίως ανταγωνιζόμενες επιχειρήσεις, αλλά αντίθετα ολοένα περισσότερο ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές καταστάσεις. Οι δυνατότητες εκμετάλλευσης των εργαζομένων ενθαρρύνονται και διευκολύνονται από το ευρώ.

Οι απόφοιτοι οικονομικών σχολών της υφηλίου, της Ευρώπης και της Ελλάδας αποτελούν τμήμα του συνόλου των πτυχιούχων και κατ' αρχήν δεν εμφανίζονται στη νέα αγορά εργασίας, ούτε με ιδιαίτερα προνόμια, ούτε ίσως και με ιδιαίτερα μειονεκτήματα. Μια καλή βασική εκπαίδευση στην επιστήμη τους και μια όσο γίνεται πιο πολυσύνθετη εξειδίκευσή τους εξασφαλίζει κάποια προνόμια.

Τα ειδικότερα μειονεκτήματα των αποφοίτων οικονομικών σχολών στην Ελλάδα είναι η μη άρτια εκπαίδευσή τους, στοιχείο που περιορίζει το βαθμό ανταγωνιστικότητάς τους στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα ελληνικά προϊόντα, και ένα χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέσο της ΕΕ, που, κάποτε, θα μετρά εκ των προτέρων ως αρνητικός παράγοντας για να προτιμηθούν.

Τα κάποια ειδικότερα πλεονεκτήματα των Ελλήνων αποφοίτων οικονομικών σχολών ίσως μπορούν να αναζητηθούν στην αυξημένη ανταγωνιστικότητά τους στο χώρο των Βαλκανίων και των παρευξείνιων χωρών. Αλλά και ακόμη στην ιδιαίτερη ευφυία και εφευρετικότητα των Ελλήνων, που υπόσχονται να τους εξασφαλίσουν αυξημένη αναλογική συμμετοχή στην παγκόσμια ελίτ εργασίας.

Ωστόσο, οι λογικές προβλέψεις για την επαγγελματική αποκατάσταση του συνόλου των Ελλήνων αποφοίτων οικονομικών σχολών δεν εμφανίζονται ευοίωνες. Ομως... δεν μπορεί να αποκλειστούν και εκπλήξεις στην πορεία. Αυτές ίσως προέλθουν:

  • Από την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των εργαζομένων, ανά την ΕΕ, για το ότι ο παράδεισος που υπόσχονται παγκοσμιοποίηση και ευρώ δεν τους ανήκει.
  • Από το ιστορικό γεγονός της συλλογικής και οργανωμένης αντίδρασης των ανέργων στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ σε προηγούμενες περιόδους είχαν παραμείνει στο περιθώριο.
  • Από το πλήθος των αμφιβολιών επιτυχίας που περιβάλλει το επικινδυνότατο εγχείρημα του ευρώ.
Η Βουλή τίμησε τη μνήμη του

Με μία λιτή τελετή η Βουλή τίμησε χτες το πρωί τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και μάλιστα σε ένδειξη πένθους δεν πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Σώματος, εκτός από την ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου για την "Ολυμπιακή".

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,αφού εξέφρασε τη θλίψη του, τόνισε ότι η προσωπικότητα και η πολυετής προσφορά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ανήκουν ήδη στην ιστορία και περνούν στη συλλογική συνείδηση του έθνους. "Η μορφή του, είπε, η ευθύτητα του λόγου του, η αγωνιστικότητα και η αγάπη του για την Ελλάδα και τον άνθρωπο θα μείνουν πάντοτε ζωντανά στη μνήμη μας".

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης υπογράμμισε ότι ο εκλιπών υπήρξε μία ισχυρή προσωπικότητα "με λεβεντιά και θα μείνει αλησμόνητο το πηγαίο και η απλότητα του χαρακτήρα του, καθώς επίσης ο ανθρωπισμός του και ο ανθρώπινος αυθορμητισμός του".

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ορ. Κολοζώφ τόνισε:

"Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Σεραφείμ.

Το Κόμμα μας εκτιμούσε την προσωπικότητά του, ισχυρή προσωπικότητα, προσωπικότητα που έβαλε τη σφραγίδα της στα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Η ισχυρή αυτή προσωπικότητα είχε τη δύναμη να ξεπεράσει δόγματα, προκαταλήψεις και να απευθυνθεί σε όλο τον κοινωνικό χώρο και στα πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις τους.

Εκφράζουμε αυτή τη στιγμή πένθους και θλίψης της εκκλησίας της χώρας μας, τα βαθιά μας συλλυπητήρια και στην οικογένειά του".

Τη θλίψη τους εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"
Ψηφίστηκε στο σύνολό του

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή". Η ψήφισή του ήταν και το μοναδικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, αφού η Βουλή δε συνεδρίασε συμμετέχοντας στο πένθος για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Σταθερή η κατάσταση του Κ. Καραμανλή

Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή, σύμφωνα με το χτεσινό ιατρικό δελτίο. "Αναγνωρίστηκε ο λοιμογόνος παράγων και έγιναν μικρές τροποποιήσεις στην αντιβιοτική αγωγή με συμβολή και της καθηγητού Κας Ελένης Γιαμαρέλλου", αναφέρεται.

Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, το μικρόβιο που προκάλεσε τη λοίμωξη και εντοπίστηκε χτες, δεν εμπνέει ανησυχία. Ο Κων. Καραμανλής είναι απύρετος και επικοινωνεί με το περιβάλλον. Σημειώνεται ότι δε νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του "Υγεία", αλλά σε δωμάτιο που έχει την υποδομή ΜΕΘ, για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος παρουσιαστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ