ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Η δικτατορία των μεγάλων συμφερόντων χρειάζεται το ρατσισμό
  • Παρέμβαση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" για την εγκληματικότητα και την έξαρση της ξενοφοβίας
  • Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου μετέθεσε τη συζήτηση του θέματος σε... μελλοντική συνεδρίαση

"Ο σχηματισμός ενός μετώπου αντίστασης στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον αυταρχισμό και η διεκδίκηση μιας τίμιας και απροκατάληπτης αντεγκληματικής πολιτικής αποτελεί άμεση ανάγκη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του πολιτισμού", επισήμανε χτες ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα Λεων. Αυδής,ο οποίος είχε ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει στην τελευταία συνεδρίαση του το ζήτημα της εγκληματικότητας. Μετά την άρνηση της πλειοψηφίας, προχθές το βράδυ, να συζητήσει ουσιαστικά για την έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και την παραπομπή του θέματος στο μέλλον και πάντως όχι πριν τις 20 Απριλίου, όταν αναμένεται η επόμενη συνεδρίαση, η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" αναγκάστηκε να ανακοινώσει μονομερώς τις θέσεις της.

Ετσι ο Λεων. Αυδής, αφού παρατηρεί, ότι έως χτες τουλάχιστον δεν υπήρχαν επίσημα στοιχεία για το ποιά είναι πραγματικά η έξαρση της εγκληματικότητας τον τελευταίο καιρό, υπογραμμίζει ότι στην εγκληματικότητα "περιλαμβάνονται όχι μόνον οι κλοπές αλλά και τα εγκλήματα του "άσπρου κολάρου", όπως μεταξύ άλλων οι απάτες, υπεξαιρέσεις, καταδολιεύσεις δανειστών, απλές και δόλιες χρεωκοπίες"...

Ακόμη, συνεχίζει ο Λ. Αυδής, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις καταδίκες ως το 1995 προκύπτει ότι το ποσοστό των αλλοδαπών και ιδιαίτερα των Αλβανών είναι ιδιαίτερα μικρό. "Αλλωστε από τις υπάρχουσες καταγγελίες για εγκλήματα Αλβανών, δεν είναι βεβαιωμένο πόσες είναι βάσιμες.

Ετσι, στην περίπτωση που οι έχοντες την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο επέλεγαν τη συζήτηση αντί της συσκότισης του θέματος, σημειώνει ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", σε μια τέτοια συζήτηση, περί της εγκληματικότητας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής στοιχεία:

α. Υπάρχει εγκληματικότητα και κατά των μεταναστών (ξυλοδαρμοί όπως στην Ικαρία ακόμα και δολοφονίες, εκβιάσεις και άλλα αδικήματα). Παραβάσεις ποινικών νόμων άλλωστε αποτελούν και οι γνωστές ρατσιστικές αποφάσεις διαφόρων κοινοτικών συμβουλίων.

β. Πολλές παραβάσεις εντάσσονται στο οργανωμένο έγκλημα στο οποίο επιδίδονται και συμμορίες με συμμετοχή Ελλήνων και αλλοδαπών.

γ. Οι μετανάστες ανήκουν στις ενεργότερες ηλικιακές ομάδες και επομένως η σύγκριση με βάση ποσοστά που αφορούν όλο τον ελληνικό πληθυσμό (μεταξύ άλλων τους υπέργηρους και τα νήπια) δεν προσφέρονται για ακριβή συμπεράσματα.

"Η εγκληματικότητα, υπογραμμίζει η Αγωνιστική Συνεργασία, δεν είναι βέβαια άσχετη με την περιθωριοποίηση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού, την ανεργία και την πολιτιστική πολτοποίηση.Επίσης οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην έλλειψη αντεγκληματικής πολιτικής, στην ύπαρξη απεριόριστων δυνατοτήτων για το "ξέπλυμα" και την αξιοποίηση "μαύρου" χρήματος, καθώς και στην έλλειψη κάθε κεντρικού σχεδιασμού για τον εκσυγχρονισμό της αστυνομικής δράσης κατά του κοινού και ιδιαίτερα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Αστυνομία δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ούτε καν τις κλήσεις για άμεση επέμβαση".

Ετσι, σημειώνει ο Λ. Αυδής, "η εύλογη ανησυχία των κατοίκων της πόλης και της χώρας γενικότερα αντιμετωπίζεται με τον κυβερνητικό λαϊκισμό και με τον κατευθυνόμενο ρατσισμό. Τα πρότυπα εξουσίας που καλλιεργούνται, ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η μονομερής και μαζική διανομή των αντιλήψεων και των ψεύτικων αξιών της άρχουσας τάξης τείνουν ευρύτερα στη δημιουργία του κατάλληλου ιδεολογικού υπόβαθρου για την αποδοχή του δεσποτισμού και της δικτατορίας των μεγάλων συμφερόντων που κυβερνούν τη χώρα μας".

"Η αντίσταση κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας, και η διεκδίκηση μιάς πολιτικής καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, πρόληψης του κοινού εγκλήματος, και αναδιοργάνωσης της αστυνομίας, είναι δράση παράλληλη με την αντίσταση του λαού κατά των μεγάλων συμφερόντων και κατά των πολιτικών εκπροσώπων τους. Ο σχηματισμός ενός μετώπου αντίστασης στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον αυταρχισμό και η διεκδίκηση μιας τίμιας και απροκατάλυπτης αντεγκληματικής πολιτικής αποτελεί άμεση ανάγκη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του πολιτισμού".

Ο Δήμος Αθηναίων, καταλήγει ο Λ. Αυδής, αν εγκαταλήψει την εντυπωσιοθηρία, θα μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στους τομείς της πρόληψης του εγκλήματος με την ανάπτυξη κατάλληλων κοινωνικών υπηρεσιών και της καταπολέμησης του εγκλήματος σε τομείς που αγγίζουν τις αρμοδιότητές του, όπως με την βελτίωση και εξυγίανση του συστήματος χορήγησης και ελέγχου των αδειών των κέντρων διασκέδασης...

"ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ"
Θέλουμε δήμο να κινητοποιεί τον κόσμο

Τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού παρουσίασε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Τάσος Σκυλλάκος

Τις βασικές προγραμματικές θέσεις της "Συνεργασίας για τη Λάρισα" παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Τάσος Σκυλλάκος,υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας. Οι θέσεις αυτές - τόνισε - θα αποτελέσουν το πλαίσιο για τις συζητήσεις με τους φορείς, τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της πόλης και τους πολίτες, για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου, ρεαλιστικού και, συγχρόνως, διεκδικητικού προγράμματος.

Ο Τ. Σκυλλάκος εκτίμησε ότι ο συνδυασμός της "Συνεργασίας για τη Λάρισα" μπορεί να συσπειρώσει την πλειοψηφία των δημοτών,όλους όσοι αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα όπως ανεργία, ακρίβεια, αβάσταχτη φορολογία, υποβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας κ.ά.

Αναφερόμενος στη σημερινή Δημοτική Αρχή, υπογράμμισε ότι προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών, την πρόσθετη φορολόγηση.Αντιπαραθέτοντας δε σ' αυτή την πολιτική τις προτάσεις της "Συνεργασίας για τη Λάρισα", τόνισε: "Θέλουμε δήμο που να κινητοποιεί και να αξιοποιεί όλες τις ζωντανές, ικανές και δραστήριες δυνάμεις της πόλης. Δήμο που να είναι κοντά στους συμπολίτες, ν' ακούει τις απόψεις και τις προτάσεις τους, να συντονίζει τη δράση λαού και φορέων, όχι μόνο για να αντιστέκεται σε κάθε πολιτική που υποβαθμίζει το θεσμό και το βιοτικό επίπεδο του λαού, αλλά και να διεκδικεί λύσεις για κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί. Θέλουμε ουσιαστική λαϊκή συμμετοχή και δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών οργάνων. Αγωνιζόμαστε για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Στη συνέχεια ο Τ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε σε τομείς δραστηριότητας που θα δώσει βάρος η νέα Δημοτική Αρχή, τονίζοντας: "Ολοι οι δημότες δικαιούνται την κοινωνική φροντίδα όταν τη χρειάζονται. Αγωνιζόμαστε για δωρεάν παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία, για δωρεάν και ισότιμη υγεία, για προγράμματα προστασίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μαζί με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς θ' αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια, μέτρο ή νόμο που υπονομεύει το δικαίωμα για δωρεάν παιδεία. Ιδιαίτερα θα ασχοληθούμε με το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών, ενημερώνοντας σωστά κι απορρίπτοντας αντιλήψεις διαχωρισμού των ναρκωτικών ουσιών, που αποπροσανατολίζουν το λαό και τη νεολαία".

Ιδιαίτερα στάθηκε σε τομείς που αφορούν στην ποιότητα ζωής και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, όπως το κυκλοφοριακό, το πολεοδομικό, η καθαριότητα, η ηχορύπανση, η αξιοποίηση του Πηνειού, η ύδρευση, η αποχέτευση, μικρά και μεγάλα έργα υποδομής στις συνοικίες και στο κέντρο της πόλης.

Καταλήγοντας ο Τ. Σκυλλάκος κάλεσε όλους όσοι νοιάζονται για την πόλη και τα κοινά προβλήματα, ιδιαίτερα εκείνους που δραστηριοποιούνται στα μέτωπα πάλης, αυτούς που αγωνίζονται στα συνδικάτα, στους συλλόγους, στα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία, στις οργανώσεις και στις κινήσεις, κάθε πολίτη που θέλει μια καλύτερη ζωή, να συστρατευτούν στον αγώνα για μια ανθρώπινη πόλη, για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του λαού κι όχι στην υπηρεσία των κυβερνητικών επιλογών και στόχων.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Οργή λαού για τα διαπλεκόμενα που καταστρέφουν την πόλη

Το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής του είδε "ενσαρκωμένο" προχτές ο δήμαρχος του Χαλανδρίου, Κ. Πατακός, με δεκάδες αγανακτισμένους δημότες να απαιτούν να μπει ένα τέρμα στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Ο δήμαρχος επιμένει ότι κι άλλες περιοχές της πόλης πρέπει να γεμίσουν μπετόν

Αντιμέτωπος με δεκάδες αγανακτισμένους δημότες βρέθηκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Κ. Πατακός, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος επιχείρησε να περάσει με ψευδεπίγραφο τρόπο την αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου Χαλανδρίου, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για "σημειακές τροποποιήσεις" του γενικού πολεοδομικού. Στην πραγματικότητα επιχείρησε να μετατρέψει μία τεράστια έκταση από "αμιγούς κατοικίας" σε "γενικής κατοικίας", μετατροπή που ισοδυναμεί με καταστροφή, όπως απέδειξαν με στοιχεία οι κάτοικοι και οι φορείς τους, αναγκάζοντας τελικά το δήμαρχο να κάνει προσωρινά πίσω...

Η "ασάφεια" με την οποία έθεσε το θέμα η δημοτική αρχή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Σε περίπτωση που γίνονταν δεκτή συζήτηση για την αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να ψηφίσει και τη σχετική μελέτη που παρήγγειλε η πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε πριν τέσσερα χρόνια, στοίχισε 30 εκατομμύρια και στην ουσία μετατρέπει περιοχές του δήμου σε εμπορικά κέντρα. Αντίθετα, οι "σημειακές τροποποιήσεις" είναι έργα που αφορούν στην κατασκευή σχολειών, κάτι που δύσκολα θα έβρισκε αντιρρήσεις από τους συμβούλους. Ηταν λοιπόν φανερό ότι η δημοτική αρχή προσπάθησε να περάσει έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου από... το "παράθυρο".

Την καταγγελία έκανε η δημοτική σύμβουλος Λούλα Καρατζά,επικεφαλής της κίνησης "Χαλάνδρι - Αγωνιστική Πορεία",η οποία αφού είπε ότι "το θέμα μπήκε εκ του πονηρού", τόνισε: "Στο μυαλό της η δημοτική αρχή είχε την αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού. Γιατί αν ήθελε τις σημειακές τροποποιήσεις θα ήταν υπόθεση δέκα λεπτών και η απόφαση θα ήταν ομόφωνη".

Η δημοτική σύμβουλος πρόσθεσε ότι η βούληση της διοίκησης του δήμου αποκαλύφθηκε και είναι η κατασκευή γραφείων και οχλουσών δραστηριοτήτων σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γύρω από το νεκροταφείο. Οπως η ίδια αποκάλυψε, η μετατροπή της περιοχής σε περιοχή "γενικής κατοικίας" σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί, καθώς αυτός ο όρος "χωράει" τις παραπάνω δραστηριότητες, αλλά και πολλές άλλες. Προς επιβεβαίωση, μάλιστα, σύμβουλος της πλειοψηφίας ανέφερε πως εν δυνάμει κατασκευές του γενικού πολεοδομικού είναι ακόμη και ξενοδοχεία 100 κλινών (!).

Καταχειροκροτούμενη από τους παριστάμενους κατοίκους η Λούλα Καρατζά αποκάλυψε πως οι μαρμαράδες ήδη ζητάνε να αγοράσουν εκτός σχεδίου περιοχές και επέστησε την προσοχή στο γιατί η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να ρωτήσει τους κατοίκους για ό,τι κάνει. Η διοίκηση, εξήγησε, θα προσπαθήσει και πάλι να περάσει την τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού γιατί αποδέχεται τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για την κατασκευή του τρίπατου κόμβου Μεταμόρφωσης και του δρόμου πλάτους 80 μέτρων (την Ελευθέρα Πεντέλης - Δούκισσας Πλακεντίας) που θα διχοτομήσει και θα καταστρέψει το Χαλάνδρι!

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η παράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει παρά μόνο τις σημειακές τροποποιήσεις και σε καμία περίπτωση τη μελέτη του γενικού πολεοδομικού. Στη δεύτερη περίπτωση, σημείωσε, θα προσβάλει και νομικά τη διαδικασία, αφού τροποποίηση γενικού πολεοδομικού δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο τον ερχόμενο Οκτώβρη, όπου τελειώνει η πενταετία που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Από την πλευρά του και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπερτσιάς κάλεσε τη διοίκηση αντί να εξαπατά τον κόσμο να αποσύρει το θέμα.

Η συνεδρίαση γρήγορα μετατράπηκε σε λαϊκό "δικαστήριο" με κατηγορούμενη τη δημοτική αρχή, αφού οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι, κυρίως από τις περιοχές του Χαλανδρίου Αγία Βαρβάρα και Πάτημα,εξέφρασαν ποικιλόμορφα την οργή τους για την κοροϊδία ετών που υφίστανται.

Ο Κώστας Γκόνης,πρόεδρος του συλλόγου της Αγ. Βαρβάρας, είπε ότι το γενικό πολεοδομικό αυτός που το πληρώνει, το παραγγέλει κιόλας και επειδή η διοίκηση του δήμου το έχει παραγγείλει στο μελετητή και προβλέπει όλη τους την περιοχή ως "γενική κατοικία" και την καταστρέφει, οι κάτοικοι δε θα εφησυχάσουν, γιατί ξέρουν ότι θα προσπαθήσει να το περάσει μετά.

Ο Α. Φιλιπάτος,από το ΔΣ του συλλόγου "Αναγέννηση", με μία καταλυτική ομιλία κατήγγειλε ότι τα μαρμαράδικα λειτουργούν ήδη παράνομα στην περιοχή και κανείς από τη διοίκηση δεν είχε το θάρρος να τους βάλει εμπόδιο.

Ο Β. Τουρλεντές,από την Επιτροπή Αγώνα στο "Πεύκο Πολίτη" κατά των μεγάλων έργων, κατάγγειλε τον ενδοτισμό του δήμου απέναντι στην κεντρική διοίκηση και τις κατευθύνσεις και σημείωσε ότι πια ο λαός ξέρει και δε θα εξαπατηθεί πάλι.

Μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης αμφισβήτησης των δηλωμένων προθέσεων του δημάρχου, κάτοικοι ξεδίπλωσαν και πανό με το σύνθημα "Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές", ενώ χρειάστηκε ως και να διακοπεί η συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Εκπρόσωποι μαζικών φορέων που μίλησαν κατήγγειλαν την πολιτική της δημοτικής αρχής στο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "οι χρήσεις γης έχουν βιαστεί και δεν έχει κουνηθεί ψυχή", ενώ προειδοποίησαν πως οι κάτοικοι δεν πρόκειται να ανεχθούν την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων, θα περιφρουρήσουν την ποιότητα ζωής τους και "θα κυκλοφορήσουν και φέιγ βολάν με τα ονόματα και τις διασυνδέσεις αυτών που αγόρασαν τα κτήματα". Μπροστά στη λαϊκή οργή η πλειοψηφία του ΔΣ προσπαθούσε μέχρι αργά να πείσει για τις "αγαθές" προθέσεις της και πως δε συζητά τίποτε άλλο εκτός από τις σημειακές τροποποιήσεις. Τελικά υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί, απέσυρε προς το παρόν τη γενική τροποποίηση και ψηφίστηκαν μόνο οι "σημειακές".

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΣ
Η κοινωνική πρόνοια είναι δικαίωμα

Μιλά στο "Ρ" ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Χρήστος Λαζαρίδης για τους στόχους της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας

Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μέτωπο αντίστασης στις κυβερνητικές επιλογές - που καταστρατηγούν εργασιακά κεκτημένα, μετατρέπουν τα κοινωνικά δικαιώματα σε εμπόρευμα - ένα μέτωπο διεκδίκησης του δικαιώματος του λαού στην κοινωνική πρόνοια, τονίζει στο "Ρ" ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Χρήστος Λαζαρίδης.Την ανάγκη αυτή - μονόδρομο, όπως τονίζει ο Χρ. Λαζαρίδης - εξυπηρετεί και η δημόσια συζήτηση για την κοινωνική πρόνοια, που διοργανώνει τη Δευτέρα, 13 Απρίλη, στις έξι το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, η ΝΑΣ."Σκοπός μας να μπούμε μπροστά μαζί με τους φορείς, που έχουμε καλέσει να συμμετάσχουν στη συζήτηση, στον αγώνα για τη δημιουργία ενός μετώπου πάλης και διεκδίκησης αυτών που μας ανήκουν", τονίζει ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

"Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο χώρο της πρόνοιας που επιβάλλει αυτόν τον μονόδρομο;", τον ρωτήσαμε.

"Πιστεύουμε πως ένας από τους πιο ευαίσθητους τομείς είναι η κοινωνική πρόνοια, αποκλειστικό δικαίωμα όλου του λαού και ιδιαίτερα των παιδιών, της τρίτης ηλικίας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που αγγίζουν το 10% του πληθυσμού. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της επιβίωσης και της στέγασης, που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική περικοπής των κοινωνικών δαπανών και καταστρατήγησης εργασιακών κεκτημένων. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, μετακυλίοντας σ' αυτήν δικές της ευθύνες και κατά συνέπεια νέα βάρη στο δημότη. Η πρακτική αυτή αντανακλάται χαρακτηριστικά και στην εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που προωθούνται μέσω της Αυτοδιοίκησης και κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τονίζει ο Χρ. Λαζαρίδης.

Χαρακτηριστικό της κρατικής "μέριμνας" για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, είναι το στοιχείο που μας ανέφερε ο Χρ. Λαζαρίδης: Στη Νομαρχία Αθήνας λειτουργούν σήμερα εξήντα προνοιακά ιδρύματα που εξυπηρετούν 31.000 άτομα (παραπληγικούς, νεφροπαθείς, άτομα με ειδικές ανάγκες). Οι δαπάνες για τα ιδρύματα αυτά, τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Επίσης, στη Νομαρχία Αθήνας υπάρχουν μόνο δύο ξενώνες (στην Κουμουνδούρου και στην περιοχή του Καρέα) για άστεγους.

Συνεχίζοντας ο Χρ. Λαζαρίδης διευκρινίζει πως σήμερα υπάρχουν δύο ριζικά αντίθετες αντιλήψεις για την κοινωνική πρόνοια. Από τη μια η αντίληψη της κυβέρνησης και των απολογητών της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και του Μάαστριχτ. Αυτή πρεσβεύει την πρόνοια - ελεημοσύνη για όσους οδηγούνται από την πολιτική τους, στο περιθώριο. Για τους υπόλοιπους, που θα έχουν το "προνόμιο" να έχουν εργασία, θα επιβάλλεται η ανταποδοτικότητα, δηλαδή "θα πληρώνουν τα σπασμένα από το μικρό εισόδημά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων θα υποστεί τις συνέπειες των πολιτικών που έχουν βάλει στο στόχαστρο και την κοινωνική πρόνοια. Η δε κατηγορία των πλουσίων απολαμβάνει το αγαθό αυτό σε βάρος των εργαζομένων", σημειώνει ο Χρ. Λαζαρίδης.

"Και η άλλη αντίληψη;", ρωτάμε.

"Η άλλη αντίληψη θεωρεί την κοινωνική πρόνοια καθολικό δικαίωμα του λαού, μας λέει. Απορρίπτει και συγκρούεται με τη μετατροπή των κοινωνικών δικαιωμάτων σε εμπόρευμα".

Ποιος ο δρόμος, για να εκφραστούν τα συμφέροντα της πλατιάς πλειοψηφίας του λαού; Ο Χρ. Λαζαρίδης τονίζει: "Η πάλη του λαού. Η δημιουργία ενός μετώπου για την υπεράσπιση των κοινωνικής πρόνοιας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Και η δημόσια συζήτηση της ΝΑΣ, την ερχόμενη Δευτέρα, αυτό το σκοπό έχει. Να ακούσει τους φορείς, τις προτάσεις τους, να μπει μαζί τους, μπροστάρης στο πρόβλημα, στη δημιουργία ενός μετώπου πάλης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά να αντισταθούμε".

Χ. Δ.

Περιοδεία στο Γκάζι

Περιοδεία στην περιοχή Γκάζι θα πραγματοποιήσει ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,την Τρίτη 14 Απρίλη στις 7.30 το απόγευμα.

Δραστηριότητες δημοτικών κινήσεων

Εκδήλωση με θέμα "Δημοτικές εκλογές και το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλονίκης" οργανώνει η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης" τη Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της πόλης. Στην ημερίδα έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παραβρεθούν και θα τοποθετηθούν η διοίκηση του ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ Ν/Τ ΑΔΕΔΥ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Καπνεργατών και άλλοι φορείς της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ