ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Χοντραίνουν" οι εκβιασμοί σε βάρος των κτηνοτρόφων

Αρνούνται να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θράκης καταγγέλλοντας ότι οι χοντρέμποροι προσπαθούν να συμπιέσουν προς τα κάτω τις τιμές στα αμνοερίφια προκειμένου να αισχροκερδήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων αλλά και των καταναλωτών ενόψει του Πάσχα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης οι Σύλλογοι των Κτηνοτρόφων της Μακεδονίας και της Θράκης αποφάσισαν να μην πουλήσουν αρνιά και κατσίκια αν δεν πληρωθούν έστω με τις περσινές τιμές που είχαν διαμορφωθεί στις 1.600 - 1.650 δρχ. το κιλό. Οι χοντρέμποροι θέλουν να αγοράσουν με 1.300 δρχ. το κιλό στο όνομα της δήθεν συγκράτησης των τιμών στη λιανική αγορά. Στην ουσία όμως όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι με τις τιμές που ήδη έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, ανοίγει ο δρόμος ώστε να φτάσει και πάλι το κατσικάκι και το αρνάκι στις 2.400 για τον καταναλωτή.

Ηδη στα παζάρια του Λαγκαδά, της Δράμας, της Αξιούπολης και του Κιλκίς, οι κτηνοτρόφοι αρνήθηκαν να πουλήσουν στην εξευτελιστική τιμή των 1.300 δρχ. το κιλό. Μάλιστα καταγγέλλουν το υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα τον υφ. Γ. Χρυσοχοϊδη ότι κλείνει συμφωνίες με τους εμπόρους χωρίς να παίρνει υπόψη το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Αντίθετα αφήνει κτηνοτρόφους και καταναλωτές έρμαια της αισχροκέρδειας των χοντρεμπόρων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κτηνοτρόφων Κιλκίς Γ. Σοφιανίδης μιλώντας στο "Ρ", εξήγησε πως με την τιμή που ζητάνε οι κτηνοτρόφοι (1.600 - 1.650 δρχ.) αν υπάρξει έλεγχος στη διάθεση προς την κατανάλωση, μπορούν οι τιμές να συγκρατηθούν στις 2.000 το κιλό. "Τα έξοδα μεταφοράς μέχρι το σφαγείο τα επιβαρυνόμαστε εμείς. Από εκεί και πέρα τα έξοδα του σφαγείου και το ΦΠΑ που πληρώνει ο χοντρέμπορας, ουσιαστικά τα βγάζει από το δέρμα και τα έντερα που τα παίρνει τσάμπα και τα πουλάει 2.000 δρχ. Ποια είναι λοιπόν τα δικά του έξοδα;", κατέληξε.

ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Προσφυγή για το σταθμό απορριμμάτων

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσε εκπρόσωπος του Δήμου Αιγάλεω, με την οποία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη, αντισυνταγματική και αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία η απόφαση του νομάρχη Αθηνών για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να εγκατασταθεί στον Ελαιώνα Αττικής σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων και άλλων όμορων δήμων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι θα επιβαρυνθεί ο Ελαιώνας, καθώς ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων καθημερινά θα απορροφά το 75% ή 850 τόνους από τα απορρίμματα της Αθήνας και των Δήμων Ταύρου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας και Αγ. Ιωάννη Ρέντη (350 τόνοι ημερησίως). Η συνολική δυνατότητα του σταθμού μεταφόρτωσης θα είναι 1.200 τόνοι απορριμμάτων με δυνατότητα αύξησης μέχρι 10%. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Δήμου Αιγάλεω ισχυρίζονται ότι η εγκατάσταση του σταθμού θα συμβάλει στη μείωση του πράσινου στην περιοχή του Ελαιώνα και ότι δεν υπάρχει μελέτη για τα υγρά απόβλητα που θα προκληθούν από τη συμπίεση των απορριμμάτων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τις Γενικές Απολογιστικές Συνελεύσεις τους πραγματοποιούν τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:
  • Αύριο Κυριακή 12 - 4 - 98

- ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Αττικής), στις 10.30 π.μ.,στον κινηματογράφο "ΑΣΤΕΡΑΣ" (πίσω από τον ΟΤΕ στην οδό Ασκληπιού). Αν δεν υπάρξει απαρτία, η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί οριστικά, χωρίς άλλη πρόσκληση, την Κυριακή 26 - 4 - 98 στις10.30 π.μ. στην ίδια αίθουσα.

- ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ,στις 10 π.μ.,στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών γωνία).

- ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΓΕΡΑΚΑ,στις 10.30 π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο (Αγίου Ιωάννου 58 Β). Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

  • Η ΝΕ της ΠΕΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει τη Δευτέρα 20 - 4 - 98 εκδήλωση για την επέτειο της μάχης του Φαρδύκαμπου τον Απρίλη του 1943. Θα τελεστεί μνημόσυνο για τους πεσόντες αγωνιστές στη μάχη. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης να παραβρεθούν.
Μπαράζ ληστειών

Δυο ληστείες σε τράπεζες διέπραξε τετραμελής σπείρα μέσα σε λίγη ώρα χτες. Αρχικά πήγαν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Τριών Ιεραρχών 115 στα Πετράλωνα. Με την απειλή αυτόματων όπλων ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες και άρπαξαν από τα ταμεία 13.500.000 δραχμές. Δυο ώρες αργότερα λήστεψαν το υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στην οδό Β. Ουγκό στο Μενίδι. Φορώντας κουκούλες και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν 17 υπαλλήλους και 15 πελάτες και αφαίρεσαν από τα ταμεία 11 εκατ. δραχμές. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο μάρκας "Μπε Εμ Βε".

Ενα άγνωστο άτομο ηλικίας 20 χρόνων περίπου πυροβόλησε και τραυμάτισε τον πρατηριούχο τσιγάρων Γρηγόρη Μακριδάκη μέσα στο πρατήριό του, στην οδό Α. Κοραή 47 στο Βύρωνα. Ο δράστης απέσπασε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών και διέφυγε. Το θύμα, που τραυματίστηκε στο αριστερό χέρι, μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Την τελευταία στιγμή αποτράπηκε ληστεία από ένα δραπέτη. Πρόκειται για τον 47χρονο Στυλιανό Λαούδη,τον οποίο εντόπισε ο αστυφύλακας της Τροχαίας Αθηνών Β. Μούρτος, έξω από την Τράπεζα Πίστεως στην οδό Σποράδων στην Κυψέλη. Ο δραπέτης των Φυλακών Κορυδαλλού επιτέθηκε με αναισθητικό σπρέι στον αστυφύλακα, αλλά ακινητοποιήθηκε με τη βοήθεια και των πολιτών που αντιλήφθηκαν ότι προσπαθούσε να ξεφύγει. Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έξι ετών και έξι μηνών για αγορά και πώληση ναρκωτικών και δεν είχε επιστρέψει στη φυλακή μετά από πενθήμερη άδεια που του είχε δοθεί στις 5 Μάρτη.

Κινδύνεψε πλοίο

Κίνδυνο ναυαγίου αντιμετώπισε χτες στη 1.30 το μεσημέρι το 25μελές πλήρωμα του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου CHIAN MARINER, ότανπαρουσίασε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο, ενώ έπλεε στην "καρδιά" του Ατλαντικού, 160 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Αγκόλα.

Στο φορτηγό, που είχε αποπλεύσει με έμφορτο μετάλλευμα από το Τακοράντι της Γκάνας με προορισμό το Τζουμπάιλ της Σαουδικής Αραβίας, επιβαίνουν 3 Ελληνες και 22 Φιλιππινέζοι ναυτικοί, οι οποίοι περίμεναν χτες τη βοήθεια ενός κορεατικού πλοίου, που βρισκόταν πλησιέστερα στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει έως χτες το βράδυ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο δεν αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης μεταξύ 5 και 6 μποφόρ. Οι Ελληνες ναυτικοί του φορτηγού είναι οι Ι. Νταής,πλοίαρχος, Γ. Μανωλάκης,ανθυποπλοίαρχος και Γ. Μπέσης,α μηχανικός. Διαχειρίστρια εταιρία του υπό λιβεριανή σημαία CHIAN MARINER είναι η "Moss Maritime Managment SA".

Προφυλακίστηκε ο Ζ. Βιβιλάκης

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες, μετά την απολογία του στον 28ο τακτικό ανακριτή Αθηνών, Κ. Μπαλντά, ο 38χρονος Ζαχαρίας Βιβιλάκης, που κατηγορείται για την τοποθέτηση της βόμβας στην "Αμέρικαν Εξπρές" στο Μαρούσι στις 8-12-1997. Ο δικηγόρος του Ευάγ. Ναούμης μετέφερε στους δημοσιογράφους τον ισχυρισμό του πελάτη του ότι "δεν έχει καμιά σχέση με τρομοκρατικές - βομβιστικές ενέργειες" και ότι "το δακτυλικό του αποτύπωμα, που φέρεται πως βρέθηκε στον εκρηκτικό μηχανισμό, είναι κατασκευασμένο". Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση του Ζ. Βιβιλάκη ότι "ήταν εύκολο θύμα για την Ασφάλεια"...

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στο γραφείο του ανακριτή, στα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στις 12.15 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η απολογία του διάρκεσε τέσσερις περίπου ώρες.

"Χάθηκαν" 27 τόνοι σιτάρι!

Αλλη μια απάτη "ανακάλυψε" ο υπουργός Γεωργίας, που έσπευσε να ανακοινώσει χτες ότι μετά από έκτακτο έλεγχο που διέταξε ο ίδιος, βρέθηκαν προχτές άδειες οι σιταποθήκες της εταιρίας INRTACO ΑΕ στην περιοχή Ν. Αγχιάλου - Αγ. Αθανασίου Θεσσαλονίκης, ενώ ως φορέας παρέμβασης θα έπρεπε να έχει αποθηκευμένους 27.000 τόνους (παρεμβάσεως '91-'92).

Το κόλπο αυτό διάφορων φορέων παρέμβασης είναι γνωστό, αφού κατά την άνοιξη όταν παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά πουλάνε σιτάρι της παρέμβασης σε υψηλές τιμές (π. χ. τώρα το σιτάρι έχει 60-65 δραχμές το κιλό) και στη συνέχεια το συμπληρώνουν αγοράζοντας με 40 δραχμές το καλοκαίρι, όταν οι τιμές κρατιούνται χαμηλά από το ιδιωτικό εμπόριο. Ωστόσο, όμως, φημολογείται ότι στο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες παρόμοιες "κομπίνες", χωρίς ωστόσο να βγει τίποτα στο φως και, στην προκειμένη περίπτωση, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από αυτή την ενέργεια του υπουργού Γεωργίας κρύβεται κάποια "κόντρα" και ένα παιχνίδι ισορροπιών ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή, προγιαγιά και θεία

ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΜΜ. ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗ

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 11.4.98 και ώρα 10.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Τα παιδιά της: Νίκος και Μαρία.

Τα εγγόνια της Λήδα και Σπύρος, Μανώλης.

Τα αδέλφια. Η δισέγγονη. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ