ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιρεσίες για αγωνιστικό ΣΕΗ

Οι υποψήφιοι της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής, Διοικητικού Συμβουλίου για τον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων, Πειθαρχικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ΕΚΑ, ΠΟΘΑ) πραγματοποιεί την προσεχή Δευτέρα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.Ενα σωματείο ιστορικό (το ίδρυσαν το 1917 πρωτοπόροι ηθοποιοί, εμπνεόμενοι από την Οκτωβριανή Επανάσταση), με πολλούς αγώνες και κατακτήσεις στο παρελθόν, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια περιέπεσε σε νάρκη και απομακρύνθηκε από τα προβλήματα που ζει ο κλάδος, καθώς η πλειοψηφία των διοικήσεων υπέστειλε τη σημαία των διεκδικητικών του αγώνων. Η μόνη παράταξη που θέλει και μπορεί να αντιπαλέψει την αδράνεια, να αγωνιστεί για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου είναι η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών,στης οποίας το ψηφοδέλτιο συσπειρώνονται πολλοί γνωστοί παλιοί, αλλά και νέοι ηθοποιοί. Οι υποψήφιοι της ΔΕΗ (κατ' αλφαβητική σειρά) είναι:

  • Για το ΔΣ του ΣΕΗ: Αθανασίου Αλέξανδρος, Βαρδαρός Λεωνίδας, Βαρούχας Ανδρέας, Γκιζά Αμαλία, Γρυζάνης Νίκος, Δελαπόρτας Μάκης, Δρούγκας Βαγγέλης, Εσκενάζυ Αλμπέρτος, Ζερβόπουλος Βαγγέλης, Ζήκου Γιούλη, Ζορμπάς Χρήστος, Ηλιόπουλος Νίκος, Θεοδωρίδης Τζώνυ, Θεολόγης Θανάσης, Καλέση Ισμήνη, Κάλοου Χρήστος, Καραγιώργης Νίκος, Καστούρα Σάσα, Καψής Νίκος, Κούκουρας Βασίλης, Κουτσίου Κωνσταντίνου, Κωνσταντινίδης Σπύρος, Μακίσογλου Ελένη, Μαλκότσης Κώστας, Μαντέλη Θέκλα, Μάριος Κωνσταντίνος, Ματαράγκας Γιώργος, Μελισσάρης Γιώργος, Μέντης Παναγιώτης, Μέρμηγκα Αντέλα, Μουκίου Ηρώ, Ορκόπουλος Παύλος, Παλιούρας Θωμάς, Παπαγεωργίου Δημήτρης, Παπαδόπουλος Θάνος, Παπαδόπουλος Νίκος, Πάτροκλος Συμεών, Πιτσούλη Πηνελόπη, Πρωτογεράκη Βίκυ, Σαραβάνος Δημήτρης, Σαραφιανός Σπύρος, Σιαμσιάρης Γιάννης, Σιμαρδάνης Χρήστος, Σοντάκη Μαριάνθη, Σπύρου Φώτης, Σταμούλης Ισίδωρος, Τζουλάκης Λευτέρης, Υψηλάντη Μαρίνα, Φιλίνη Ελένη, Φόνσου Αννα.
  • Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Γεωργιάδης Σάββας, Μπαλμπαγάδης Κώστας, Μολυβιάτη Νόρα.
  • Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο: Μαλκότσης Κώστας, Τερζάς Λάζος, Τσαλίνοβα Κάτια.
  • Για το ΔΣ του ΟΕΘ: Αναγνώστου Τάσος, Αρβανιτάκης Μάκης, Βιτσεντζάτος Κώστας, Βλησίδης Αντώνης, Δημητρούκα Μαρία, Θεοδώρου Μιχάλης, Θεολόγης Θανάσης, Καζάκου Ρένα, Κανούσης Θάνος, Λιβανού Ευτυχία, Μουστάκα Εύα, Μπαμπούνης Κώστας, Παπαδόπουλος Ανδρέας, Πάτροκλος Συμεών, Τουντοπούλου Ανδριανή, Τσίκης Γιάννης, Χαλκιάς Κώστας.
  • Για το ΕΚΑ: Γεωργιάδης Σάββας, Εσκενάζυ Αλμπέρτος, Καλαντζοπούλου Μίρκα, Κολοβός Βασίλης, Λίβα Λαμπρινή, Νικολαϊδης Νίκος, Ξυθάλης Νίκος, Πιερράκου Κλημεντία, Τσαλίνοβα Κάτια, Φιλιππόπουλος Σπύρος.
  • Για την ΠΟΘΑ: Βούλγαρης Γιώργος, Γερασιμίδου Ελένη, Γκιζά Αμαλία, Διόγου Κική, Ζαχαροπούλου Τζένη, Ζορμπάς Χρήστος, Καλαντζόπουλος Γιάννης Καστούρα Σάσα, Κικκίνου Νικόλ, Κολοβός Βασίλης, Μακίσογλου Ελένη, Ντάνιας Ζανό, Παπουτσής Τρύφωνας, Σταύρακα Βίκυ, Συλιγνάκης Γιάννης, Τερζάς Λάζος.
Αρχαίοι Ελληνες Γιατροί

Πρωτότυπο, μοναδικό στη διεθνή βιβλιογραφία έργο

Πολιτικός Μηχανικός κατ' επάγγελμα, αλλά με πολύπλευρες επιστημονικές σπουδές, καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια, με ιδιαίτερη αγάπη και μελετητική ενασχόληση με τις επιστήμες κατά την ελληνική αρχαιότητα, ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος,μετά το σύγγραμμά του "Αρχαίοι Ελληνες Θετικοί επιστήμονες",καταθέτει προς γνωστική χρήση της ιατρικής και αρχαιολογικής επιστήμης και κάθε ενδιαφερόμενου, ένα σημαντικότατο, μοναδικό στη διεθνή βιβλιογραφία, έργο του με τίτλο "Αρχαίοι Ελληνες Ιατροί".Στο βιβλίο (600 σελίδες) καταγράφονται ονομαστικά 555 γιατροί από αρχαιοτάτων χρόνων έως το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που παρουσιάζονται με σύντομα βιογραφικά τους, με στοιχεία για τους τόπους σπουδών τους και τους δασκάλους τους, για το πού και σε ποιους τομείς άσκησαν το ιατρικό επάγγελμα, αναφέρονται τα συγγράμματά τους, οι χειρόγραφοι κώδικές τους. Περιέχονται επίσης ειδικοί πίνακες ονομάτων, κατά γνωστικό αντικείμενο και τόπο καταγωγής, γυναικών ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών (αυτοί ήταν οι συνήθεις γιατροί στην αρχαιότητα) και κτηνιάτρων.

Σε παράρτημα, περιέχονται κατάλογοι κι στοιχεία (χρόνου και τόπου ίδρυσης): 160 Ιερών - Θεραπευτηρίων του Ασκληπιού. 47 βυζαντινών νοσοκομείων. Νοσοκομειακός πίνακας από το Ασκληπιείο Επιδαύρου με 42 περιστατικά ασθενών (αναφέρονται τα ονόματα, η καταγωγή, η νόσος και η θεραπεία των ασθενών). Πίνακες των 10 κυριοτέρωμν ιατρικών διδασκαλιών της αρχαιότητας και 23 Ανωτάτων Σχολών Ιατρικής. Μικρά λεξικά: φαρμάκων, εξοπλισμού αρχαίου φαρμακείου, διατροφής και δίαιτας. Και τέλος πολλές ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες (προσωπογραφίες μεγάλων γιατρών, σκηνές άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, αποσπάσματα χειρόγραφων κωδίκων, παλιών εκδόσεων έργων αρχαίων ιατρών), 15 πολύχρωμοι χάρτες Ασκληπιείων, νοσοκομείων, σχολών ιατρικής και βιβλιογραφία.

Το πρωτότυπο αυτό έργο παρουσιάστηκε χτες στην Παλαιά Βουλή, από το δήμαρχο Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλο, τον δρ. Γεώργιο Σταματίου, πρόεδρο του "ΙΑΣΩ", με χορηγία του οποίου εκδόθηκε ο τόμος (όπως και η διεθνής τριμηνιαία έκδοση του "Ομίλου Ουνέσκο Δωδεκανήσου" - εκπαιδευτικού, επιστημονικού και πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ) και το συγγραφέα.

"Λόγος" μουσικός
  • Προσαρμοσμένο στο κλίμα των ημερών είναι το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει η Χορωδία Εργων Εκκλησιαστικής Μουσικής του "Ατενέουμ", σήμερα, στις 8μμ, στην αίθουσα "Μ. Κάλλας". Περιλαμβάνει από την Ακολουθία του Νυμφίου, καθώς και το "Στάμπατ Μάτερ" του Περγκολέζι. Σολίστ θα είναι η Αννα Μορφίδου και η Ιωάννα Τζανακάκη, ενώ εκκλησιαστικό όργανο θα παίξουν ο Μάκης Πομώνης και Θανάσης Σλατανίδης.Τη Χορωδία θα διευθύνει ο Νίκος Λασηθιωτάκης.
  • Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα δώσει συναυλία το σύνολο "Κέλσος".Ενα μουσικό ταξίδι στην Ευρώπη του 17ου και 18ου αιώνα μέσα από έργα των Βιτ, Πέρσελ, Λυλί, Σκαρλάτι και Χέντελ, ερμηνευμένα με όργανα - πιστά αντίγραφα των αυθεντικών εκείνης της εποχής.
  • Εργα των Μπετόβεν, Μότσαρτ, Μπαχ και Γ. Δροσίτη θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Νομαρχίας Πειραιά,στην πρώτη της συναυλία, τη Μ. Τρίτη (9μμ), στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Ραφαήλ Πυλαρινού. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο πλαίσιο των πριν από το Πάσχα καθιερωμένων μουσικών αφιερωμάτων του, το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου προσκαλεί σε μια βραδιά με βυζαντινών ήχων. Τη Μ. Τρίτη (9.30μμ), στο ναό Αγ. Αννης (Κ. Παλαιολόγου και Αγ. Αννης) η Γιώτα Βέη θα ερμηνεύσει ύμνους, ενώ η Ηρώ Τσιφλάκου θ' αφηγηθεί κείμενα του πατρός Επιφανίου Θεοδωροπούλου. Θα συνοδεύσει με το κλαρίνο ο Γιώργος Κοτσίνης.
  • Τον "Επιτάφιο" του Μ. Θεοδωράκη σε ποίηση Γ. Ρίτσου, αποσπάσματα από "Τα τραγούδια του Νεκρού Αδελφού", καθώς και τραγούδια των Χατζιδάκι και Ξαρχάκου, προσαρμοσμένα στη Μ. Εβδομάδα θα παρουσιάσουν ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και οι συνεργάτες του, τη Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη (10μμ), στο "Δίαυλο" (Δράκου 9, Φιξ). Σολίστ στο μπουζούκι ο Μανώλης Γεωργοστάθης. Συνοδεύει τετραμελής λαϊκή ορχήστρα.
@ Φωτογραφική}
  • Φωτογραφική έκθεση με θέμα "Αρχαία Ελληνικά Θέατρα" λειτουργεί (μέχρι την Κυριακή) στο παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου (Μεσολογγίου 2). Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα του Πλάτωνα Μάξιμου.
  • Ο Σύλλογος "Φίλοι Μουσείου Μάνης Μ. Κάσση",στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, διοργανώνει αύριο, πρωινό περίπατο στη Μονή Δαφνίου. Συνάντηση έξω από τη Μονή (10πμ).

Με την αναγόρευσή της σε αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών "Greci - Marino, Del Verbano" τιμήθηκε η μουσικολόγος Ολυμπία Τολίκα για την πολύχρονη εργασία της στο χώρο των μουσικών γραμμάτων και ιδιαίτερα της μουσικής λεξικογραφίας, όπου πρόσφερε δυο μοναδικά συγγραφικά έργα. Ο λόγος για το "Επίτομο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Βυζαντινής Μουσικής" και το "Παγκόσμιο Λεξικό της Μουσικής".

Αναβάθμιση του "Χοροθεάτρου"

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις του Χοροθεάτρου Θεσσαλονίκης του ΚΘΒΕ,με την τελευταία παραγωγή "Μας συγχωρείτε, κύριε Σαίξπηρ",που παρουσιάστηκε στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών,σε επτά παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν 1.400 θεατές (200 ανά παράσταση). Η επιτυχία συνέπεσε με σημαντικές αποφάσεις του ΔΣ και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΚΘΒΕ για την αναβάθμιση και την αυτονόμησή του. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο προγραμματισμός δύο νέων παραγωγών, οι οποίες θα ενταχθούν στο συνολικό προγραμματισμό και θα παρουσιαστούν στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Επίσης, θα αυξηθούν σε 15 οι χορευτές και θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη ενός δασκάλου. Θα επιδιωχτεί ακόμη η παρουσίαση σε σχολεία, αλλά και η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας.

Λειτουργία "Ελεύθερων Πολιορκημένων"

"Δρόμο να σκίσουν τα σπαθιά κι ελεύθεροι να μείνουν"... και ο λόγος του ποιητή, μέσα από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους",να πλημμυρίζει το κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Χιλιάδες κόσμου, στην πλειοψηφία νέοι, τίμησαν τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού,συμμετέχοντας στη μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου,που έγινε με αφορμή την επέτειο και με κεντρικό άξονα τη λαϊκή λειτουργία "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι".Ανάμεσά τους και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

Ερμηνευτές της βραδιάς οι Φραγκίσκος Βουτσίνος, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Πέτρος Γαϊτάνος, Κώστας Μακεδόνας, Μαρία Δημητριάδη, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Κότσιρας, Βασιλική Λαβίνα, Αναστασία Μουτσάτσου, Διονύσης Τσακνής και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,πλαισιωμένοι από τις χορωδίες "Αρης" Λεμεσού, Πολυφωνική Βόλου, τη Χορωδία της ΔΕΗ και τις ορχήστρες "Παλίντονος Αρμονία" και "Εναρμόνια". Από τη μεγάλη μουσική γιορτή δεν έλειψαν και πολλά δημοφιλή τραγούδια του συνθέτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ