ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαντήστε, αν μπορείτε...

ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι προκλητικοί και αποφασισμένοι να επιδείξουν νεοσυντηρητικό τσαμπουκά οι εκσυγχρονιστές ή απλά είναι ηλίθιοι;

***

Προσανατολίζουν και δρομολογούν έτσι τα πράγματα, ώστε να φέρουνε για ψήφιση το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιό τους που προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου, το ελαστικό ωράριο, και άλλα τέτοια ανατριχιαστικά "οργουελικού" χαρακτήρα μέτρα, λίγο μετά την Εργατική Πρωτομαγιά!

***

Δηλαδή, οι άνθρωποι πάνε να καταργήσουν το 8ωρο κοντά στην επέτειο που θυμίζει σε όλους την κατοχύρωσή του!

***

Οχι, βέβαια ότι θα αλλάξει και τίποτα επί της ουσίας αν φέρουν το νόμο κατακαλόκαιρο ας πούμε, ως είθισται...

***

Αν, δε, ακολουθήσουν και σε τούτο το νόμο το ίδιο σύστημα που έκαναν και στην "Ολυμπιακή" με τους ΠΑΣΟΚους συνδικαλιστές της ΟΣΠΑ, θα πρέπει να βάλουν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να το... αναγγείλει πρώτος!

***

Βρε, μπας και θέλουν οι άνθρωποι να πέσουν ντε και καλά από την κυβέρνηση κι εμείς δεν το έχουμε καταλάβει; Μήπως θέλουν να "περάσουν" οπωσδήποτε στην ιστορία ως η πιο δεξιά κυβέρνηση που υπήρξε στην Ελλάδα;

***

Είναι αδύνατο πλέον να καταλάβεις πού το πάνε. Κι αν κάνουν τέτοιες ιστορίες την άνοιξη, φανταστείτε τι πρόκειται να σκαρώσουν το καλοκαίρι, εκμεταλλευόμενοι τα Θερινά Τμήματα της Βουλής και "τα μπάνια του λαού".

***

Μα, τι τέλος πάντων υποσχεθήκανε στις Βρυξέλλες, όταν τους κάνανε τη... χάρη να υποτιμήσουν τη δραχμή και να την εντάξουν στις ευρωπαϊκές ισοτιμίες; Οτι θα μας πάνε όλους δεμένους χειροπόδαρα μπροστά στον Σαντέρ;

***

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ξεφτίλα του λεγόμενου "αριστερού ΠΑΣΟΚ" (δηλαδή του ΠΑΣΟΚ που κατά τα ειωθότα διαφωνεί πριν ψηφίσει τα νομοσχέδια του Σημίτη) δε συζητάμε καθόλου.

***

Ελπίζουμε πια ότι θα τους έμεινε λίγο - ελάχιστο - φιλότιμο όχι για να μη στηρίζουν τους εκσυγχρονιστές (αυτό δεν τίθεται υπό διάλογο), αλλά για να μην κάνουν δηλώσεις - υποτίθεται - διαφωνίας και μας ζαλίζουν τα αυτιά.

Η παραγωγικότητα και τα... πατίνια

Το ακούσαμε κι αυτό χτες από μεγάλο κανάλι. Στην Ινδία λέει, ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας μιας μεγάλης μονοπωλιακής μονάδας ανακάλυψε τρόπο να ανέβει η παραγωγικότητα των εργατών και να αυξηθούν τα κέρδη του. Κάθε πρωί πριν πιάσει δουλιά η βάρδια, όλοι οι εργάτες βγάζουν τα παπούτσια τους και φοράνε ειδικά πέδιλα - πατίνια, με τα οποία δουλεύουν όλες τις ώρες και μετακινούνται από μηχανή σε μηχανή, από τη μια μεριά στην άλλη, από τμήμα σε τμήμα, πιο γρήγορα από το να τα έκαναν όλα αυτά περπατώντας. Ετσι εξασφαλίζεται σβελτάδα, κέρδισμα πολύτιμου παραγωγικού χρόνου κλπ. κλπ. Η παραγωγικότητα έχει ανέβει πολύ ψηλά μετά την εφαρμογή της μεθόδου αυτής, καθώς επίσης και τα κέρδη του βιομηχάνου... Μόνο οι μισθοί των εργατών μένουν καθηλωμένοι, τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω του "πατινάζ", οι επισκέψεις στους γιατρούς επίσης λόγω σοβαρών προβλημάτων στα πόδια (κυκλοφοριακό κλπ.)... Φυσικά, όλα αυτά το κανάλι δεν τα ανέφερε επικριτικά στο ρεπορτάζ του, το αντίθετο μάλιστα. Η εκφωνήτρια έμοιαζε εκστασιασμένη για την... εφευρετικότητα και το... επιχειρηματικό πνεύμα... Αλήθεια, δεν αντέχουμε τον πειρασμό να τη ρωτήσουμε, πώς θα ένιωθε η ίδια αν ο εργοδότης της την έβαζε να "τσούλαγε" με τα πατίνια από στούντιο σε στούντιο, κι από γραφείο σε γραφείο, για να είναι έγκαιρα στον "αέρα" ανεβάζοντας την παραγωγικότητά της;

"Εκσυγχρονιστικό" λεξιλόγιο

Πώς μεταφράζεται η εισοδηματική πολιτική λιτότητας και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων στην εποχή της "παγκοσμιοποίησης" και του "εκσυγχρονισμού"; Αν σας φαίνεται δύσκολο το ερώτημα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε προσεκτικά τις θέσεις που διατύπωσε πριν μέρες σε συνέντευξή του στα "Νέα" ο - "ανεξάρτητος" από την ελληνική κυβέρνηση και "εξαρτημένος" από τις Βρυξέλλες - διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος.

Το ζουμί αυτής της συνέντευξης ήταν πως, για το "καλό" της ελληνικής οικονομίας (βελτίωση ανταγωνιστικότητας, μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, συγκράτηση του πληθωρισμού, διατήρηση σταθερότητας της δραχμής, κλπ.), είναι αναγκαίο κακό να συνεχιστεί με συνέπεια η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα κλπ. Μόνο που ο κ. Παπαδήμος χρησιμοποίησε το "εκσυγχρονιστικό" λεξιλόγιο, αντικαθιστώντας τη λέξη "λιγότερο κράτος" και "περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία" με τον όρο "κατάλληλη πολιτική" και τη λέξη "μείωση των λαϊκών εισοδημάτων" με τη λέξη "λογικές αυξήσεις μισθών" κλπ.

Ούτε λέξη, βέβαια, για συγκρατημένες αυξήσεις τιμών ή των κερδών. Βλέπετε, η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και η αισχροκέρδεια αποτελούν πια "κεκτημένα", που όχι μόνο να τα θίξει δεν τολμά η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", αλλά ούτε να τα σκεφτεί...

Εκλογές για το μέλλον

Σημαντικές νίκες πέτυχαν οι κομμουνιστές στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον καιρό αυτό στη Μολδαβία και την Ουκρανία και αρκετοί έσπευσαν να μιλήσουν για νοσταλγία του προηγούμενου σοσιαλιστικού καθεστώτος. Δεν πρόκειται, βεβαίως, μόνο ή κυρίως για νοσταλγία, αλλά για συνειδητή πράξη, που αφορά το παρόν και ιδιαίτερα το μέλλον. Είναι λαϊκή ψήφος καταδίκης της καπιταλιστικής παλινόρθωσης σ' αυτές τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ κι ελπίδας για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Αλλά και στη Ρωσία και σ' άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες - Βουλγαρία, Ρουμανία, κ. ά. - εκδηλώνονται λαϊκές αντιδράσεις, που έχουν αντανάκλαση σε κοινωνικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Ας μη βαυκαλίζονται, λοιπόν, κάποιοι πως "τέλειωσαν για πάντα με τον κομμουνισμό στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες". Αργά ή γρήγορα οι λαοί αυτών των χωρών θα δώσουν τη δική τους απάντηση, καθορίζοντας αυτοί το μέλλον τους.

Αστέγων περιπέτειες...

Με διθύραμβο υπέρ της ιδιωτικής εταιρίας, η οποία "αν δεν υπήρχε, δε θα μπορούσαμε ούτε να εξασφαλίσουμε, ούτε να διαχειριστούμε, ούτε να απορροφήσουμε" το σημαντικό κονδύλι των 100 εκατομμυρίων δραχμών, που παίρνει ο Δήμος Αθηναίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το πρόγραμμα της επαγγελματικής επανένταξης των αστέγων, ο αντιδήμαρχος Γ. Πιερουτσάκος επιβεβαίωσε χτες το δημοσίευμα του "Ρ", ότι χρησιμοποιείται η Αναπτυξιακή Εταιρεία του δήμου για να περνούν ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς ενοχλητικές αντιδράσεις, αρμοδιότητες του δήμου σε ιδιώτες.

Παράλληλα, κατόπιν εορτής, παραδέχτηκε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ενημερωθεί για όλες τις πλευρές του ζητήματος και για αυτό - είπε - θα έρθει σχετικό θέμα στην επόμενη συνεδρίαση. Δηλαδή, τώρα που ό,τι ήταν να γίνει έγινε και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσουν τα σχέδια του δήμου...

Προς κ. Κ. Που. της "Αυγής"

Πολύ σας πάει να σας απαντήσουμε ξανά για το ίδιο θέμα. Δείχνετε, εκτός των άλλων, να μην καταλαβαίνετε...

Απιαστο όνειρο η συναίνεση

Πολλοί ανέλαβαν να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής". Ο λόγος είναι ολοφάνερος. Η "Ολυμπιακή" είναι "πιλότος" για ό,τι θα ακολουθήσει στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Αλλοι, εννοείται μέσω των άρθρων και των σχολίων σε εφημερίδες, υποδεικνύουν στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει εκ των προτέρων την εσωκομματική αντιπολίτευση, άλλοι να μη συμβιβάζεται και υποχωρεί, κ.ο.κ. Τα "Νέα", όμως, αγγίζουν την ουσία και στο χτεσινό άρθρο τους επισημαίνουν:

"Η επιτυχία, όπως έδειξε η περίπτωση της "Ολυμπιακής", δεν έγκειται στην ψήφιση νόμων για τις εργασιακές σχέσεις, όσο στη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης για τις επερχόμενες αλλαγές, αν πρόκειται να προσεγγίσουν τον επιθυμητό στόχο".

Οσο όμως και αν πασχίζουν, ιδιαίτερα η κυβέρνηση Σημίτη δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων στην αντιλαϊκή επέλαση. Ο έλεγχος των ηγεσιών των τριτοβάθμιων κυρίως, αλλά και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, δεν αποτελεί, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες κινητοποιήσεις, "ικανή συνθήκη" για τον έλεγχο των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο σήμερα, που όλο και περισσότεροι έχουν αντιληφθεί ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από αυτή την κυβέρνηση και απ' αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

"Go home"!

Τι θέλει

το καράβι τους

στου Πειραιά

τα μέρη;

Εδώ δεν είναι

πειρατών

λιμάνι

και λημέρι!

Τι θέλει

το καράβι τους,

που ήρθε

να αράξει;

Ούτε "προστάτες"

θέλουμε,

ούτε

τη "νέα τάξη"!

Τι θέλει

το καράβι τους,

η μαύρη τους

γαλέρα;

Ας πάει

στον αγύριστο

κι ακόμα

παραπέρα!

Ο οίστρος

Ομολογούν το φορολογικό ξεζούμισμα, αλλά...

"Η φορολόγηση σε διάφορες κατηγορίες φορολογούμενων έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο". Ποιος το είπε αυτό; Το ομολόγησε προχτές, δημόσια, ο αρμόδιος επί των οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την υπέρογκη αύξηση των φόρων στα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Η ομολογία του υπουργού ότι για κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων η φορολογία έφτασε σε "μέγιστο επίπεδο" (σ. σ. δεν εννοούσε τους "έχοντες και κατέχοντες"), δε συνοδεύτηκε με κάποια μέτρα για μείωση των δυσβάσταχτων φορολογικών βαρών, τα οποία έχουν φορτώσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στους φορολογούμενους με μικρά και μεσαία εισοδήματα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες κλπ.), αλλά με γενικόλογες υποσχέσεις. Απλά, ο κ. υπουργός υποσχέθηκε ότι "εάν" και "εφόσον" αποδώσουν τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τότε "θα" καταργηθούν τα "αντικειμενικά" φορομπηχτικά κριτήρια φορολογίας και "θα" εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών βαρών.

Βλέπετε ο κ. Παπαντωνίου, που σήμερα κυκλοφορεί με το μανδύα του "εκσυγχρονιστή", γαλουχήθηκε στις παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ των "θα"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ