ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
"Εθνικό σχέδιο" κατεδάφισης κατακτήσεων
  • Αποδεχόμενο και τυπικά, "ομοφώνως και ευχαρίστως", το αντεργατικό σχέδιο για την... απασχόληση, το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε χτες περισσότερο με τον τρόπο που θα μπορέσει να το επιβάλει, κόντρα στις λαϊκές αντιδράσεις
  • "Κοινωνική πολιτική", για τον Σημίτη, τα μέτρα - οδοστρωτήρας

Στην τυπική διαδικασία επικύρωσης των αντεργατικών μέτρων, που η κυβέρνηση ονόμασε "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση",προχώρησε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ασχολήθηκε κυρίως με το πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιβάλει τα αντεργατικά μέτρα και όχι τόσο με την ίδια την ουσία τους, αφού πολλά από αυτά υλοποιούνται ήδη και άλλα έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό. Το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου "ομοφώνως" δεκτή, καθώς "και ευχαρίστως, θα έλεγα, αποδεκτή από όλους",όπως ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε.

Το αντεργατικό σχέδιο αποτελεί μια ανακεφαλαίωση της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και αντανακλά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα.Η συζήτησή του, μια μέρα μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των εργαζομένων όλης της χώρας ενάντια σε αυτή την πολιτική, αποτελεί μια ακόμα σοβαρή πρόκληση.

Η προκλητικότητα της κυβέρνησης έφτασε στα ύψη με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη,μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο οποίος έφτασε στο σημείο να πει ότι "αυτές οι δράσεις μας δείχνουν ότι η κοινωνική πολιτική είναι για μας, για την κυβέρνηση, ένα αναπόσπαστο στοιχείο της αναπτυξιακής μας πολιτικής"!Κατά τα άλλα, προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από τον αληθινό χαρακτήρα των μέτρων, εκμεταλλευόμενος την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για δουλιά, θέτοντας ως στόχο της κυβέρνησης τη... μείωση της ανεργίας και εξαγγέλλοντας ξανά 50 και 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το γεγονός ότι την κυβέρνηση απασχόλησε χτες κυρίως η υλοποίηση των σχεδίων της και όχι αυτά καθ' αυτά τα σχέδια, αναδεικνύεται από τις τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών της στο Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος,είπε ότι τα μέτρα δεν είναι κακά, αλλά ότι πρέπει να αναζητηθεί σε ποιο αναπτυξιακό σχέδιο εντάσσονται... Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος,ήταν πιο... πρακτικός, ζητώντας να δοθεί προπαγανδιστική έμφαση στον τομέα απασχόληση και όχι στις διευθετήσεις των εργασιακών σχέσεων. Ο ίδιος υπουργός διαπίστωσε ότι όλοι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την αναγκαιότητα της δεσμευτικής σκληρής πολιτικής που ακολουθείται στο νομισματικό τομέα, όμως η κυβέρνηση δέχεται αμφισβήτηση, και αυτό πρέπει να το κοιτάξει, στον τομέα της κοινωνικής της πολιτικής... Ο Γερ. Αρσένης μίλησε για την ανάγκη να αναδειχτεί περισσότερο το θέμα απασχόληση έναντι των εργασιακών σχέσεων, στα πλαίσια των μέτρων.

Στο "απόσπασμα" και οι συλλογικές συμβάσεις

Στις δηλώσεις του, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι για την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης για την απασχόληση "πρώτη προϋπόθεση είναι η σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας",θέτοντας έτσι τα συμφέροντα των εργαζομένων στην "ομηρία" των επιδιώξεων του κεφαλαίου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν συζητήθηκε η αμοιβή των εργαζομένων κάτω από τα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας,στα πλαίσια των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,είπε ότι "τα θέματα των λεπτομερειών είναι θέματα του νομοσχεδίου"... Νωρίτερα, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς είχε επιβεβαιώσει τη μεθόδευση, λέγοντας ότι πρέπει να εφαρμόζεται "τουλάχιστον η Εθνική Σύμβαση και όχι οι κλαδικές".

Για το 35ωρο δήλωσε ότι τυχόν εφαρμογή του "αυτή την ώρα θα λειτουργούσε σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η Ελλάδα δεν μπορεί να πειραματιστεί πάνω σε αυτό το ζήτημα". Για τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" και την "ευελιξία στην αγορά εργασίας",δήλωσε ότι "είναι φανερό ότι στον πυρήνα της επιλογής μας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων" και το θεώρησε μέτρο διατήρησης των θέσεων εργασίας που υπάρχουν!

Δεν παρέλειψε πάντως ο υπουργός Εργασίας να κάνει σαφές πως όσα ρυθμίζονται, με το επικείμενο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, βασίζονται στο αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου",στο κατάπτυστο "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000" και να προσθέσει ότι στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" "συμφωνήσαμε σε όλα,υπάρχει ένα θέμα με τη ΓΣΕΕ, η οποία δε συμφώνησε στο θέμα της διευθέτησης, γιατί το συνέδεσε με το 35ωρο"!

  • Η ΝΔ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι "τάσσεται ασφαλώς υπέρ της ευελιξίας κατανομής του χρόνου εργασίας" και κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν εκπλήρωσε τη δέσμευσή της να κάνει θέμα του "κοινωνικού διαλόγου" το εργασιακό καθεστώς, το οποίο αντιμετωπίζει "με αποσπασματικό τρόπο".

- Ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση: "Να αντλήσει διδάγματα από την περιπέτεια της "Ολυμπιακής" και να εγκαταλείψει την οδό της νομοθετικής επιβολής προειλημμένων αποφάσεων". Επίσης, συνιστά: "Να αποδεχτεί την οδό της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του ουσιαστικού και φερέγγυου κοινωνικού διαλόγου"...

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,δήλωσε, ανάμεσα στ' άλλα, πως "οι εξαγγελίες της κυβέρνησης των λογιστών δεν πείθουν κανέναν, πολύ περισσότερο τα λαϊκά στρώματα"...

ΕΣΑΚ - "ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ"
Αντίσταση στην αντεργατική λαίλαπα

ΕΣΑΚ και "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα",σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν σχετικά με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση":

"Το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα (σ.σ. χτες) συζήτησε και δρομολόγησε την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου και την παραχώρηση του χρόνου απασχόλησης στη δικαιοδοσία των εργοδοτών.

Ο πρωθυπουργός με ανοιχτούς εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους ότι "αν δεν αποδεχτούν την κατάργηση των δικαιωμάτων τους, η χώρα θα μείνει έξω από την ΟΝΕ", προσπαθεί, ως γνήσιος ατζέντης των πολυεθνικών, να δημιουργήσει στη συνείδηση των εργαζομένων τη λογική "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω".

Η κυβέρνηση σκόπιμα καλλιεργεί την αυταπάτη ότι οι στόχοι της ΟΝΕ θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής για την εργατική τάξη και το λαό. Ομως, για την εργατική τάξη και το λαό γίνεται καθαρό καθημερινά, ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των πολυεθνικών και τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει για τους εργαζόμενους, αφού η ζωή τους καθημερινά, από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, χειροτερεύει και ο πλούτος που παράγουν από τη δουλιά τους οι εργαζόμενοι πηγαίνει σε λίγα χέρια.

Αντίθετα, τα μέτρα που σήμερα (σ.σ. χτες) η κυβέρνηση δρομολόγησε, θυσιάζουν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, με αγώνες και θυσίες καταχτημένα, όπως το 8ωρο, στο βωμό των κεφαλαιοκρατών.

Η πολιτική αυτή δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και ηχηρόστομες φράσεις, που το τελευταίο διάστημα ακούμε από ορισμένους συνδικαλιστές.

Μπροστά σ' αυτή την αντεργατική λαίλαπα χρειάζεται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας να ορθωθεί ένα ενωτικό αγωνιστικό εργατικό λαϊκό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σε αυτή την προοπτική θα κριθούν οι πάντες. Η αντιστοιχία ανάμεσα στα λόγια και τα έργα, ανάμεσα σε όλους εκείνους που το τελευταίο διάστημα για λόγους ευνόητους μέσα από ανακοινώσεις και μόνο στα λόγια "διαφοροποιούνται" από την κυβερνητική πολιτική".

Τι προβλέπει ο εργασιακός οδοστρωτήρας

Το περιβόητο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση είναι μια συνολική πρόταση της κυβέρνησης, με παλιά και νέα μέτρα, όχι φυσικά για την... απασχόληση, αλλά για την πλήρη και πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων των Βρυξελλών για τις εργασιακές σχέσεις, τη "διά βίου μάθηση", το χρόνο εργασίας.

Το όλο κείμενο διαπνέεται από τη λογική του "απασχολήσιμου",της μιας θέσης εργασίας κομμένης στα δύο και του ενός μεροκάματου κομμένου στα δύο ή και στα τρία. Την Πέμπτη μάλιστα πήρε και την επιβράβευση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.

Η "ευελιξία" στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, η "διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή η κατάργηση του 8ωρου, η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, η προώθηση των διαλυτικών για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την ίδια την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,η υπονόμευση της επιδότησης ανεργίας με την"ενεργητική" πολιτική χρηματοδότησης των εργοδοτών για δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα που δίνονται στους εργοδότες, για να κάνουν... προσλήψεις, αλλά και διάφορα προγράμματα για κάθε... πικραμένο, είναι οι "δράσεις" του σχεδίου αυτού.

Το σχέδιο διαιρείται σε τέσσερις "πυλώνες" και 19 κατευθυντήριες γραμμές, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει, με ικανοποίηση, ότι θα θέσει συγκεκριμένους στόχους που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ελέγξει την υλοποίησή τους!

Ενιαία πανελλαδική δράση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για την κατάργηση του 8ωρου και τα άλλα αντεργατικά μέτρα, που αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελούν έναν καταπέλτη που γκρεμίζει εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών, τις οποίες η εργατική τάξη κέρδισε με μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες και αίμα. Κυριολεκτικά χτυπιούνται ιερά και όσια.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα σμπαράλιασε το 8ωρο και το 7ωρο, τώρα προχωρεί στην εξ ολοκλήρου κατάργησή τους. Τα νέα μέτρα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πρόκειται για εδώ και χρόνια αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η εφαρμογή τους επισπεύδεται μετά την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα και τις σχετικές οδηγίες του ιμπεριαλιστικού ΟΟΣΑ.

Ο υπουργός Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση διεκτραγωδούν την πράγματι τραγική για τους εργαζόμενους κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα. Αποδείχνεται και πάλι ότι τα δάκρυά τους είναι κροκοδείλια. Γιατί αυτοί επέτρεψαν στην εργοδοσία να μεταχειρίζεται εδώ και χρόνια τους εργαζόμενους ως είλωτες. Και με τα νέα μέτρα προσφέρουν περισσότερα θύματα στον Μολώχ του κεφαλαίου.

Μια πρέπει να είναι η απάντηση στη νέα κυβερνητική πρόκληση: Ενιαία πανελλαδική δράση της εργατικής τάξης και συμμαχίες της με άλλες κοινωνικές δυνάμεις του λαού, στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ